Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

‘Nederlandse WhatsApp-overstappers zien Facebook Messenger als beste alternatief’

Eenderde van de Nederlandse WhatsApp-gebruikers wil overstappen, blijkt uit onderzoek van Peil.nl. Facebook Messenger is het populairste alternatief.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp vlakjeDe overname van WhatsApp door Facebook heeft bij heel wat gebruikers een schokreactie teweeg gebracht. Maar liefst 30 procent van de Nederlandse WhatsApp-gebruikers wil overstappen, zo zou moeten blijken uit een onderzoek door Peil.nl van Maurice de Hond. Maar het onderzoek roept nogal wat vraagtekens op. Als privacy zo belangrijk is, waarom is Facebook Messenger dan het populairste alternatief? Maar liefst 35% van de ondervraagden ziet Facebook Messenger als het beste vervanger voor WhatsApp.


Telegram (26%) en iMessage (15%) zien de Nederlanders ook als serieuze alternatieven. Op iPhoneclub raadden we daarnaast het WhatsApp-alternatief Threema aan, maar die komt niet in de statistieken van De Hond voor.

Lees ook: Verdienmodellen van messagingapps: hoe verdienen WhatsApp, WeChat en andere apps geld aan je?

Wie zit er in de steekproef?

Hoe sterk WhatsApp is doorgedrongen tot het dagelijks leven van de Nederlanders ook zou moeten blijken uit de cijfers. Bijna 9 van de 10 ‘mensen’ gebruikt WhatsApp. Helaas zegt dat niet zoveel, omdat onduidelijk is hoe de steekproef van De Hond eruit zag. Is het een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking, inclusief zuigelingen en ouderen? Is alleen gekeken naar smartphonegebruikers (we vermoeden van wel)? Dat maakt het moeilijk om na te gaan of de steekproef wel een goede afspiegeling is van de Nederlandse groep WhatsApp-gebruikers. We hebben daarover nog een vraag uitstaan bij NU.nl, de opdrachtgever van het onderzoek. Het onderzoek blijkt bij navraag zijn uitgevoerd onder een representatieve groep smartphonegebruikers van 15+.

Van de groep whatsappers zegt maar liefst 86% dat ze de app dagelijks gebruiken. Een fors kleinere groep van 6% gebruikt de app minder dan één keer per week. Na de overname van WhatsApp is 41% van de WhatsApp-gebruikers zich meer zorgen gaan maken over privacy. Meer dan de helft (52%) maakt zich er niet drukker om dan voorheen.

Alternatieven: Facebook Messenger gaat aan kop

Veel mensen hebben het nieuws gehoord over de overname van WhatsApp en de reactie die dat teweeg bracht. Het werd tijd om over te stappen, adviseerden de privacy-experts en opiniemakers. Van de bijna 3.000 ondervraagden uit het onderzoek van De Hond gaf 13% aan te zijn overgestapt naar een andere berichtendienst en 17% is van plan om dat nog te gaan doen. Totaal dus 30 procent, al is de kans groot dat een groot deel van de wannabe-overstappers het bij een dreigement houdt en uiteindelijk toch bij WhatsApp blijft. Het werkelijke aantal overstappers zal waarschijnlijk eerder in de buurt van 13% liggen, dan in de buurt van 30%.

Na alle discussie over privacy en de gevoelens dat Facebook daar een loopje mee neemt, is het enigszins absurd om te zien wat de ondervraagden als het beste alternatief zien: 35% kiest voor Facebook Messenger! Ook Telegram (26%) en iMessage (15%) worden gezien als goed alternatief. Met miljarden berichten per dag en 40 miljard notificaties is iMessage misschien wel groter dan we denken.

whatsapp onderzoek peil

Google Hangouts, Viber en overige apps halen nog niet de 10%. Iets meer dan 35% vindt dat er geen alternatieven voor WhatsApp zijn en blijft kennelijk hangen bij de app of stopt helemaal met berichtendiensten.

Betalen voor WhatsApp

Uit het onderzoek zou blijken dat 8% van de Nederlanders jaarlijks betaalt voor WhatsApp. We vermoeden dat het daarbij gaat om de ondervraagde Nederlandse WhatsApp-gebruikers, niet om de hele Nederlandse populatie. 15% van de ondervraagden heeft vooraf betaald voor de app (dit zijn kopers van de iPhone-app, die voorheen betaald was). En 5% weet niet of er betaald moet worden.

Lees ook: Betalen voor WhatsApp, hoe zit dat?

Als WhatsApp advertenties gaat vertonen gaat 55% van ‘de Nederlanders’ overstappen. Een kleinere groep van 26% blijft hoe dan ook hangen bij WhatsApp, zelfs als er advertenties in de app komen. Gelukkig heeft WhatsApp zelf aangegeven dat ze advertentievrij willen blijven en het lijkt erop dat Mark Zuckerberg die wens respecteert.

Lees ook: Nederlandse providers niet bang voor belfunctie WhatsApp.

App verwijderen

Dreigen dat je gaat overstappen, zegt natuurlijk niet zoveel. Er is een grote groep iCulture-lezers overgestapt naar Telegram en Threema, maar niet iedereen heeft daarmee definitief afscheid genomen van WhatsApp. Daarom zijn wij benieuwd: heb jij de WhatsApp-app definitief verwijderd? Dat vinden we namelijk een veel sterker signaal. Vandaar onderstaande poll.

Poll ‘Heb jij de WhatsApp-app verwijderd?’ niet zichtbaar? Vul in via deze link.

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 23:08
Onderwerpen
,

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.