Met CarPlay biedt Apple een nieuwe manier om je iPhone in de auto te gebruiken. Op het dashboard verschijnt een speciale versie van iOS, waarna je met behulp van Siri handsfree berichten verstuurt, telefoontjes pleegt, muziek opzet en de Kaarten-app bedient. De nieuwe autofuncties wijzen echter ook op een groter plan van Apple: om iOS zoveel mogelijk te laten anticiperen op je plannen. Apple wil de iPhone slim genoeg maken om eigen keuzes te maken, iets waar we de tekenen ook al van zagen in de M7-coprocessor, de iWatch en Siri.
Reisbestemming voorspellen
CarPlay biedt toegang tot een aantal iPhone-applicaties op je autodashboard die makkelijk handsfree bediend kunnen worden. Eén van de bruikbare apps is Apple’s Kaarten-applicatie, waarin je de huidige locatie ziet en een route kunt plannen. In een persbericht vertelt Apple hoe de Kaarten-app op basis van iPhone-informatie je route voorspelt:
Het gebruik van de navigatie werkt intuïtiever dankzij CarPlay. In combinatie met Kaarten anticipeert CarPlay op bestemmingen, gelet op recente ritjes en informatie in je contactgegevens, e-mails of sms’jes
Met andere woorden: sms’t je collega het adres van een vergaderlocatie, dan ziet je auto dit via CarPlay en wordt er automatisch een route gepland.
Dat Apple locatie-informatie verzamelt in iOS 7 was al bekend: onder Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > Veelbezochte locaties vind je een lijst van gps-locaties waar je vaak te vinden bent. Met deze informatie voorspelt het Berichtencentrum al waar je naartoe moet en hoe de huidige verkeerssituatie is.
iOS weet wat je doet
Het voorspellen van je reisbestemming is slechts één van de anticiperende functies die in iOS 7 zit verwerkt. De nieuwe M7-coprocessor van de iPhone 5s wordt volgens Apple ook door de Kaarten-app gebruikt om te bepalen wat je doet, om vervolgens zonder direct commando de juiste handeling uit te voeren. Apple beschrijft het als volgt op de productpagina van de iPhone 5s:
de M7-chip weet wanneer je loopt, rent of rijdt. Hierdoor kan de navigatiefunctie van de Kaarten-app automatisch wisselen van een autoroute naar een looproute als je parkeert en te voet verder gaat. Als de iPhone een tijd niet heeft bewogen, als je bijvoorbeeld slaapt, zorgt de M7 ervoor dat de iPhone minder met het netwerk verbindt en batterijverbruik verlaagt.
Combineer de informatie van de M7-coprocessor met de voorspelfunctie in de Kaarten-app en Apple weet exact wat je op een bepaald moment doet. De iPhone ziet wanneer je loopt en waar je tijdens kantooruren zit. Je ontvangen berichten worden gescand op mogelijke afspraken. De iWatch kan nog meer informatie toevoegen aan deze persoonsgebonden database. Bevat het Apple-horloge zoals voorspeld een hartslagmeter? Dan weet je iPhone niet alleen wanneer je hart sneller begint te kloppen, maar ook waar en wanneer dit gebeurt. Informatie die Apple kan gebruiken om inzicht te krijgen in je dag en bepaalde processen te automatiseren.
Siri
De anticiperende functies van iOS kunnen goed samenhangen met Siri. De virtuele assistent is al aanwezig in CarPlay om naar gesproken commando’s te luisteren, maar luistert op het moment nog vooral naar directe opdrachten. Siri lijkt de ideale methode voor iOS om te vragen of je sommige handelingen automatisch wil uitvoeren. Ziet de iPhone dat je onderweg bent naar een afspraak in de auto maar dreigt te laat te komen? Dan kan Siri vragen of je een excuserend bericht wil sturen met een indicatie van wanneer je arriveert. Lig je volgens de M7-chip op bed en ben je volgens de iWatch ziek? Dan kan Siri voorstellen een dokter te bezoeken.
In ieder geval één gerucht beschrijft al hoe Siri gebruikt zal worden om de iPhone eigen beslissingen te laten maken. Volgens bronnen werkt Apple aan een nieuwe functionaliteit voor de dienst, die het mogelijk maakt om automatisch apps op te starten gebaseerd op je huidige bezigheden. De nieuwe Siri-functie lijkt grotendeels bedoeld voor het kleinere scherm van de iWatch. Het horloge start bijvoorbeeld gelijk een fitness-app als je begint met rennen.
De prominentere positie van Siri brengt wel een probleem met zich mee: op het moment luistert de virtuele assistent nog niet naar Nederlandse stemcommando’s. Gaat Siri zo’n belangrijke rol spelen in iOS, dan is Apple genoodzaakt snel een Nederlandse lokalisatie aan te bieden. Gebeurt dit niet, dan moeten we allemaal in het Engels, Duits of Frans met de iPhone of iWatch praten.
Gebruiksgemak of privacyschending?
Een iPhone die weet wat je doet, wanneer je het doet en waarom je het doet biedt veel gebruiksgemak, maar dat gaat vanzelfsprekend gepaard met de nodige privacyzorgen. Apple zou hiervoor opmerkelijk veel gebruiksgegevens verzamelen, die in de verkeerde handen misbruikt kunnen worden. Dat je iPhone alles van je weet is één ding, maar een reclamebureau of overheidsinstantie kan deze data gebruiken om een profiel te schetsen en deze te misbruiken.
Huidige privacygevoelige diensten op de iPhone wijzen er wel op dat Apple zich bewust is van de risico’s en zorgvuldig omgaat met gegevens. Zo gebruikte adverteerders lange tijd UDID’s om informatie over gebruikers te verzamelen, maar verving Apple dit met de Advertising Identifier. Deze trackingmethode kan door gebruikers worden uitgeschakeld. Recentelijk bleek ook dat vrij weinig bedrijven bij Apple’s iAds-reclamenetwerk adverteren omdat Apple geen gebruikersgegevens wil delen. Toen de Touch ID-vingerafdrukscanner in de iPhone 5s werd geïntroduceerd, benadrukte Apple dat de afdrukgegevens beveiligd in de iPhone worden opgeslagen – en dus nooit naar Apple’s servers worden verstuurd. Apps van derden mogen de vingerafdruk ook niet uitlezen. De inhoud van iMessages kan volgens beveiligingsdocumenten niet eens door Apple zelf worden bekeken, waardoor spionagebedrijven zoals de NSA ze niet kan inzien.
De voorspeldata van iOS moeten lokaal opgeslagen worden om helemaal veilig te blijven. Hoewel Tim Cook benadrukt dat de NSA geen toegang heeft tot Apple’s servers, werden er in de Verenigde Staten wel 927 dataverzoeken gedaan in een half jaar tijd. Daar komt ook bij dat geen systeem totaal bestand is tegen hackers. Door meer persoonsgebonden gegevens te verzamelen, vergroot Apple de kans dat deze data ooit wordt ontvreemd door iemand die je iPhone binnendringt. Er bestaat dus een kans dat er nog meer persoonsgegevens op straat komen te liggen dan nu al mogelijk is. We vermoeden alleen dat Apple alles doet om de gevaren zoveel mogelijk te beperken.
Google Now en Glass
Apple is niet alleen in zijn plannen. We zien Google vergelijkbare stappen maken om in Android meer te automatiseren, zodat smartphonegebruikers zelf minder stappen hoeven te ondernemen. Google Now, ook beschikbaar als iOS-applicatie, biedt automatisch informatie op basis van gegevens bekend bij Google. Zo krijg je automatisch een vliegticket uit je mail voor je neus als je op het vliegveld staat, en laat Google Maps zien welke trein je na werk het beste naar huis kunt pakken. Waar Apple met de iWatch je continu in de gaten wil houden, hoopt Google met Google Glass op ieder moment berichten aan je voor te schotelen. Het zijn twee verschillende aanpakken waar dezelfde filosofie achter schuilt: de smartphone weet steeds meer over je zonder dat je iets vertelt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
CarPlay
Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen, berichten sturen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Inmiddels is er ook een volledige nieuwe generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden. Daarbij zijn er ook veel meer widgets en kan CarPlay standaardfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatbeheersing en radio.
- Wat is CarPlay en wat kun je ermee?
- De beste tips voor CarPlay
- CarPlay Dashboard gebruiken
- CarPlay-apps en notificaties instellen
- De beste CarPlay-apps
- De beste navigatie-apps met CarPlay
- Tanken met CarPlay
- Parkeren met CarPlay
- De beste radio- en podcast-apps voor CarPlay
- Deze autoradio's hebben CarPlay
- Apple Kaarten gebruiken met CarPlay
- CarPlay 2.0: de volgende generatie CarPlay
- CarPlay-apps voor elektrische auto's
- Android Auto vs CarPlay
Reacties: 10 reacties