Steve Jobs in 2010: ‘Er komt geen iTV, tv-industrie is verschrikkelijk’

Steve Jobs had in 2010 nog geen interesse in een Apple-televisie. Een jaar later zou hij van gedachten veranderen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iTV zwart gebogen 2Geruchten over een televisie van Apple komen al jarenlang voorbij, maar Steve Jobs had in 2010 helemaal geen interesse in de televisiemarkt. Jobs vond de tv-industrie verschrikkelijk omdat grote bedrijven niet wilden meewerken en de marges slecht waren. De uitspraak van Jobs is afkomstig uit het nog niet uitgebrachte boek Haunted Empire: Apple After Steve Jobs, waar TUAW een aantal passages uit heeft gedeeld.


Jobs had het in 2010 over de Apple TV tijdens een speciaal Top 100-evenement, waarbij de honderd beste Apple-medewerkers samenkwamen om alvast te praten over nog niet uitgebrachte producten. Tijdens een vragenronde ging het over een televisie van Apple, waarbij Jobs al snel zei hier geen interesse te hebben:

De televisiemarkt is verschrikkelijk. Ze weigeren mee te werken en de marges zijn slecht.

Vervolgens zei Jobs alleen wel dat hij de woonkamer wil veroveren. Daar zagen we eerder ook al hints naar: Apple zou geïnteresseerd zijn in huisautomatisering.

Hoewel Jobs geen interesse had in een televisie, introduceerde Apple in september 2010 wel een nieuwe Apple TV – een los apparaat dat je aan je televisie aansluit. Deze werd door Apple meermaals bestempeld als een hobby. Uiteindelijk zou Jobs alsnog interesse krijgen in de televisiemarkt: een jaar later zei hij in zijn biografie alsnog plannen te hebben voor een geïntegreerde Apple-televisie.

iTV goud 3

Jobs stond er om bekend soms compleet van gedachten te veranderen. Zo beschrijft het boek van Kane ook hoe de voormalig Apple-CEO ooit een pen naar het hoofd van Eddy Cue gooide omdat hij tegen hem inging, maar dat hij zich uiteindelijk liet overtuigen. Cue en Jobs hadden sindsdien een hechte band. De nieuwe uitspraak wijst er alleen op hoe recent de televisieplannen van Steve Jobs waren. In 2010, een jaar voor zijn overlijden, zou hij nog geen serieuze ambities hebben.

We zien Apple sinds 2011 steeds meer stappen maken richting de televisiemarkt. De Apple TV werd vroeger een hobby genoemd door het bedrijf, maar inmiddels zegt Apple-CEO Tim Cook de Apple TV “zeer serieus te nemen”. Geruchten wijzen daarnaast op een nieuwe Apple TV met een App Store, waar Nederlandse televisiezenders ook in geïnteresseerd zijn. Apple is ondertussen ook in gesprek met grote, Amerikaanse televisiepartijen en afgelopen jaar werd er nog een tv-expert aangenomen voor “iets groots”.

Haunted Empire is geschreven door Yukari Iwatani Kane, een Amerikaanse journaliste die over Apple schreef voor The Wall Street Journal. Ze heeft daarom veel kennis over de activiteiten binnen Apple: The Wall Street Journal staat deels dankzij Kane bekend om de vaak kloppende geruchten omtrent Apple. Ze heeft daarom ook de bronnen om dit soort vertrouwelijke informatie voor haar boek te vergaren. Haunted Empire wordt vanaf 18 maart verkocht.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 maart 2014 om 16:05
Categorie
iDevices

Reacties: 6 reacties

  1. “We zien Apple sinds 2011 steeds meer stappen maken richting de televisiemarkt.”

    Zien we dat echt?

    Apple bracht ooit een Apple TV uit en vooralsnog is die Apple TV in grote lijnen onveranderd gebleven. Het enige wat we hebben gehoord zijn vage uitspraken van Tim Cook.

    In de praktijk heeft Apple geen enkele stap gezet sinds 2011.

    Ik sluit niet uit dat het nog komt, maar het is belangrijk om de feiten te erkennen.

  2. @Terry: Naast uitspraken van Tim Cook horen we geregeld over gesprekken van Apple met grote kabelbedrijven en tv-zenders. Daarnaast worden er de nodige tv-experts bij Apple binnengehaald.

    Sinds 2011 is de Apple TV inderdaad verdraaid weinig veranderd, maar de hoeveelheid berichten uit de tv-wereld wijzen er op dat Apple achter de schermen druk bezig is met het maken van grote stappen.

  3. En laten we alsjeblieft niet vergeten dan de Apple TV zo nu en dan nog bijgewerkt wordt met nieuwe apps, hé. Dit is sinds kort steeds vaker, merk ik. Niet dat dat allemaal spectaculair is, maar het lijkt me wel een greep uit de mogelijkheden die Apple allemaal wil gaan bieden voor de settopbox. Geloof me, over een tijdje (wellicht zeer binnenkort nog) wordt de Apple TV ineens een stuk beter door de komst van bijvoorbeeld een App Store. Of gewoon nieuwe applicaties.

  4. Veel speculatie, weinig wol.
    Wat heeft een Appstore voor zin als je geen streaming infrastructuur voor huren/kopen aanbiedt. Andere partijen bieden dat wel. Het aanbod van Netflix is vrij breed en dat van Fox smal maar diep. Het landschap is verder versplinterd. Dat maakt het voor Apple als “interface” naar de toekomst steeds moeilijker.
    Als je je volledig op ip-tv richt (zoals bijv. WappZapp) dan maakt Apple wel een goede kans, maar om de Cable Networks aan je te binden moet je wel een verdienmodel hebben dat in alle landen werkt.
    Dat bedoelde Jobs met zijn verzuchting.

  5. Steve Jobs gaf in 2010 aan: “De televisiemarkt is verschrikkelijk. Ze weigeren mee te werken en de marges zijn slecht”.
    We zitten inmiddels in 2014 en in de tussen tijd is de manier waarop we “televisie” kijken geheel veranderd. Er is veel “on demand” (netflix, movie box, pathe thuis, uitzending gemist, XBMC, en vog vele andere, etc.) waardoor we niet meer kijken op het moment er iets door de zenders wordt uitgezonden maar kijken we op het moment we iets willen zien. In de toekomst zal het zo zijn dat we alleen nog maar “TV” gaan kijken op het moment dat het ons uitkomt. Met andere woorden de “TV” industrie (voor zover je nog over TV kunt praten) verandert enorm nu al en in de toekomst. Hierdoor is de kijk van Apple op de TV-industrie in een geheel ander daglicht gekomen dan in het verleden en is het gekomen binnen de range aan devices waarin Apple global wil meespelen. Dit heeft dus niets te maken met AppleTV (waar ik overigens al jaren (met jailbreak) met veel genoegen gebruik van maak). Ik volg deze ontwikkeling van Apple met veel interesse.

  6. Ik denk dat we in de vooravond zitten van grote veranderingen mbt linear tv kijken. Je hoort het steeds meer dat er niet meer naar de traditionele tv wordt gekeken. In Amerika gaat dit proces al sneller. “Cordcutters” worden ze daar genoemd. En het aantal mensen die in nederland hun kabeltv opzeggen gaat steeds meer toenemen. Ikzelf durf de stap nog niet te nemen, maar het gaat ooit wel gebeuren.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.