Apple heeft vandaag iBooks Author aangekondigd, een hulpmiddel om gemakkelijk zelf e-books en studieboeken te maken. Het gaat om een softwarepakket dat voorlopig alleen op Mac OS X te gebruiken is en die standaard al meerdere temptates bevat. Het lijkt dus op Pages – het al bestaande tekstverwerkingspakket – waarmee je ook allerlei templates krijgt meegeleverd. Met drag & drop kun je boeken samenstellen. Het gaat daarbij niet alleen om studieboeken, maar ook om gewone boeken.
Het maken van boeken is volgens Apple normaalgesproken nogal lastig. Met iBooks Author kan iedereen zijn eigen bestseller uitbrengen in de iBookstore. De templates die Apple meelevert bevatten lorem ipsum-tekst en stockfoto’s, die je door je eigen content kunt vervangen. Je klikt erop om het te bewerken. Links zie je een lijst met pagina’s, in het midden een preview van de huidige pagina waar je mee bezig bent. Foto’s en video’s kun je in een pagina slepen om ze toe te voegen. Apple kondigt daarmee min of meer de ‘Garageband for Books‘ aan, waarover eerder werd gesproken.
Er zijn twee manieren om een boek te schrijven: rechtstreeks in de app zelf, of door een bestaand (Word-)bestand erin te slepen. Secties en koppen worden automatisch toegevoegd en de tekst valt vloeiend om de plaatjes heen. Voor interactieve functies moet je bij de toolbar bovenin de app zijn. Die bestaat uit widgets, die je met drag & drop kunt invoegen. Hierbij geldt het WYSIWYG-principe: wat je ziet, is wat je krijgt. Je kunt ook Keynote-presentaties inladen in een boek. Ben je handig met JavaScript en HTML, dan kun je je eigen widgets maken. Alles wat je maakt is met drag & drop toe te voegen. Standaard is er al een woordenboektool aanwezig, zodat mensen woorden kunnen opzoeken.
Ben je klaar met schrijven, dan kun je meteen publiceren in de iBookstore met behulp van iTunes Producer. Je kunt op de iPad een preview bekijken, waarbij je heel makkelijk een boek kunt overzetten naar de iPad (die met een kabel is aangesloten). Alle interactieve elementen zijn meteen aanwezig. Aanpasbare widgets, multitouch-widgets, foto’s en video’s en ondersteuning voor HTML5 moeten de grote pluspunten van iBook Author zijn.
Een overzicht van Apple met allerlei voorbeeldfilmpjes van iBooks Author vind je op deze pagina: iBooks Author Gallery.
Apple kondigde vandaag ook iBooks 2 en een vernieuwde iBookstore aan, met interactieve studieboeken.
Downloaden: iBooks Author (gratis, Mac App Store)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Dit is toch geweldig, het was één van de eerste Appa waar ik naar op zoek was, hoopte dat Pages op de IPad EPub zou ondersteunen. Zonder ingewikkelde contracten, voorwaarden, pr, zelf je boek, handleiding, voorleesverhaaltjes, instructies enz. Enz publiceren of gewoon delen. Voor leerlingen / studenten is dit veel toegankelijker dan veel lastig te lezen websites.
ben benieuwd. m.n. naar de integratie van bijvoorbeeld Pages en andere pakketten.
Misschien wordt dit wel een nieuwe Pages?
Wat ook handig is. Een boek dat gereed is en bijvoorbeeld voor een select publiek bestemd is, kun je via het “Deel” menu via mail en gereed voor iPad naar deze groep sturen.
Het boek, catalogus, je eigen stijlgids, lesmateriaal etc, wordt dan in iBooks geopend op de iPad waar je de mail ontvangt.
Ook leuk om mooie interactieve vakantieboeken te maken. Kan geen fotoboek tegenop en bovendien helemaal gratis.
Ik heb hem gedownload en ga er direct mee aan de gang..
Mijn vrouw gaat misschien ook Ebook maken voor school..
Kan je publiceren ook in de AppStore of alleen voor jezelf eigenlijk?
Dit is wel een mooie manier om gemakkelijk je eigen boek in de Apple bookstore te krijgen. Reden voor mij om mijn Macbook te upgraden naar Lion.
Helaas heeft Apple wel rare voorwaarden opgenomen in de gebruikersvoorwaarden van het programma. Zij geven namelijk aan dat je een boek, gemaakt met iBook Author niet op een andere manier mag verkopen (alleen via de Apple bookstore dus).
Of de manier waarop ze dit doen het zou houden voor een rechter is nog maar de vraag, maar het is wel erg opmerkelijk!
Kijk hier voor meer info.
Dat is toch hetzelfde als je bij een uitgeverij je boek laat uitgeven ?
Erg mooi programma! Heb ook even gekeken naar het zelf publiceren van een boek via iBookstore, maar daar komt wel wat meer bij kijken dan ik had gedacht. Je moet o.a. een TAX ID aanvragen en een ISBN nummer. Tenzij het boek gratis is, denk ik.
Volgens mij niet helemaal. Bij een uitgever teken je een contract, bij Apple gebruik je nu alleen een programma en teken je nergens voor akkoord. Alleen door het gebruik van het programma geef je volgens Apple aan dat je jouw werk alleen via Apple zult verkopen.
Dat is zoiets als Adobe die zou zeggen dat je de foto’s die je bewerkt met Photoshop alleen mag doorverkopen via een webwinkel van Adobe (waarbij zij 30% pakken).
toch wel, want je bent volgens mij niet verplicht om het programma te gebruiken, (niet slim als je het niet doet), maar als je het via iBooks wil publiceren moet het aangeleverd worden in het juiste formaat.
en ik neem niet aan dat nu epub boeken ook niet alleen via een Apple app gemaakt kunnen/moeten worden ?
@Absrnd; volgens mij is het vreemd dat een programma zulke harde, best uitzonderlijke, eisen stelt zonder dat je daarmee expliciet akkoord gaat.
Maar uiteindelijk is het natuurlijk de keus van iemand zelf of ie wel of niet het programma gebruikt. De meeste mensen zullen echter niet eens van deze voorwaarden weten. Apple wijst je er niet op.
Ik kan deze app niet in de app store vinden.
Als ik Ibooks Author in tik vind hij hem niet.
Ik zit op de Ipad 2.
Ben ik blond of…..??
@Gerty; iBooks Author is een app die je op je MacBook of iMac moet draaien. Het draait alleen op Mac OS X Lion.
De boeken die je maakt met het programma kun je dan weer bekijken op je iPad (met iBooks 2).
Bedankt voor je antwoord. Ja dan kan ik blijven zoeken.
Vind ik wel erg erg jammer want de iPad 2 heeft bij mij gewoon alle andere apparaten vervangen.
Hmm, dan zal ik dus een andere oplossing hiervoor moeten zoeken.