Populaire verhalensite Medium heeft een app voor iPhone uitgebracht. Daarin kun je verhalen lezen, aanraden en delen via e-mail, Facebook of Twitter. Net als de website is de applicatie heerlijk minimaal opgezet, zodat verhalen zo veel mogelijk ruimte krijgen en je rustig kunt lezen. De eerste pagina van ieder verhaal wordt aantrekkelijk gepresenteerd, met een foto op volledig scherm waarop de kop, auteur en het aantal minuten dat het verhaal je zal kosten staan weergegeven. Het is nog niet mogelijk om vanuit de app zelf verhalen te tikken, maar dat kan volgens de ontwikkelaars in de toekomst wel.
Om met Medium te beginnen moeten gebruikers zich aanmelden via Twitter, zodat de app je een lijst met verhalen kan presenteren op basis van populariteit en de accounts die je volgt. Het is zeer eenvoudig om door alle verschillende verhalen te bladeren: je veegt simpelweg over de openingsfoto’s naar links of rechts. Als je middenin een verhaal toch liever iets anders leest kan dat ook. Wanneer je over de tekst naar links of rechts veegt kom je automatisch bij de openingsfoto van het volgende of voorgaande verhaal terecht. Mooi gedaan.
Dat bladeren door te vegen geeft een leuk verrassingseffect – je weet immers nooit wat het volgende verhaal is – maar zal niet iedereen kunnen bekoren. De app heeft bijvoorbeeld geen zoekfunctie, dus speuren naar een bepaald verhaal of een specifieke auteur is onbegonnen werk. Net als op de site worden verhalen gesorteerd in collecties met gerelateerde content, waaronder vrij algemene categorieën als ‘Comedy Corner’ en ‘Editors Picks’, maar ook Nederlandstalige kanalen als ‘Tech Nederland’ of ‘In Nederlands’. De namen van deze collecties zijn bovenaan de verhalen te vinden. Door erop te tikken kun je alle verhalen over dit onderwerp bekijken, gesorteerd op actualiteit of populariteit. Als een onderwerp je bevalt kun je kiezen om een collectie te volgen, zodat verhalen hierover voortaan automatisch in je verhalen-overzicht terecht komen.
Uiteindelijk is Medium met deze app trouw gebleven aan een belangrijk grondbeginsel van de site: het verhaal staat centraal. Ieder verhaal is elegant opgemaakt, met veel witruimte in de tekst en mooie afbeeldingen in de longreads. Voor het gebruiksgemak mist alleen nog die zoekfunctie, en we wachten met smart op het moment dat we vanuit de app ook verhalen kunnen schrijven. Tot die tijd is Medium een van de fraaiste apps om verhalen in te lezen, maar nog geen echte schrijversgemeenschap waarin iedereen verhalen leest, schrijft en met elkaar deelt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties