Onbekende iOS 7-functie maakt mesh-netwerken supersimpel

Multipeer Connectivity in iOS 7 maakt het opzetten van meshnetwerken supereenvoudig. AirPlay en de nieuwe app FireChat maken er gebruik van.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

mesh-netwerkEr zitten in iOS 7 functies, waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Multipeer Connectivity is zo’n functie. Je kunt zonder internetverbinding data met andere apparaten uitwisselen. Het werkt via Wi-Fi en Bluetooth, ook als je offline bent. Deze week kwam Multipeer Connectivity weer eens in het nieuws door de (niet zo goed functionerende) app FireChat. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Stel dat je een hardloopwedstrijd in het bos organiseert, op een plek waar geen gsm-masten staan.


Hoe hou je alle deelnemers en vrijwilligers dan op de hoogte? Met een ad-hoc mesh-netwerk! Daarbij fungeren de telefoons van alle deelnemers als knooppunten in een netwerk. Een andere toepassing is denkbaar in een rampgebied waar de gsm-masten zijn uitgeschakeld of in arme landen waar mobiele abonnementen te duur zijn voor mensen die op de rand van het bestaansminimum leven. Met een draadloos meshnetwerk kun je een heel dorp van internettoegang voorzien.

Dichter bij huis: AirDrop

Zelfs AirDrop is een functie die je als ervaren iOS-gebruiker gemakkelijk over het hoofd kunt zien. Toen ik laatst in het buitenland wat iPhone-foto’s met iemand anders wilde uitwisselen, zei ik: “Wacht maar even tot ik op een Wi-Fi-netwerk zit. Anders betaal ik me blauw”. Totdat de andere persoon zei: “Waarom gebruik je AirDrop niet? Daar heb je geen internet voor nodig”. En dat klopt: met AirDrop kun je foto’s, documenten en andere informatie uitwisselen zonder dat er een internetverbinding nodig is, dankzij een ad-hoc netwerk tussen twee toestellen. De twee iPhones communiceren rechtstreeks met elkaar. Hoe de technologie werkt, daar hoef je je als gebruiker niet druk over te maken. Apple heeft het gebruik zo eenvoudig gemaakt dat je alleen op een knop hoeft te drukken.

Lees ook: Zo werkt AirDrop in iOS 7

open-garden-mesh-netwerken

AirDrop maakt gebruik van het Multipeer Connectivity Framework, dat ook door andere appmakers kan worden toegepast. Toen ik deze week over FireChat hoorde, maakte dat nieuwsgierig. Hoe kan het eigenlijk, dat je zonder internetverbinding toch data kunt uitwisselen? Eigenlijk hoeft het niemand te verbazen, want met Bluetooth kun je ook data tussen twee apparaten synchroniseren. En als je op een laptop een ad-hoc draadloos netwerk aanmaakt, kun je data ermee uitwisselen. We hebben daar een aparte tip over (zie hieronder).

Lees ook: Ad-hoc draadloos netwerk opzetten tussen Mac en iPhone of iPad

Verbinding op grote afstand

Ook bij Cult of Mac raakten ze gefascineerd door de berichtenapp FireChat. Auteur Mike Elgan ging op onderzoek uit en legt het behoorlijk duidelijk uit. Met Multipeer Connectivity kun je flexibel via Wi-Fi of Bluetooth een peer-to-peer verbinding opzetten, om te chatten of berichten uit te wisselen. Maar dat is niet alles. Je kunt ook data uitwisselen tussen twee mensen die geen internetverbinding hebben en kilometers van elkaar verwijderd zijn. Huh?

Dat zit zo: je kunt met Multipeer Connectivity een draadloos mesh-netwerk opzetten. Dankzij de ondersteuning in iOS 7 komt het binnen bereik van miljoenen iPhone- en iPad-gebruikers. Als er meerdere gebruikers in een bepaald gebied aanwezig zijn, kan zo’n mesh-netwerk de berichten via knooppunten (van telefoon tot telefoon) doorsturen naar anderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ouders die hun kind een iPod touch hebben gegeven, omdat ze daarmee niet in contact staan met de boze buitenwereld, zouden wel eens raar op kunnen kijken. Zelfs als Wi-Fi-netwerken in de buurt zijn uitgeschakeld, kan iemand toch nog communiceren met de buitenwereld. Het gaat daarbij niet om FireChat en de vraag of die ene app goed werkt. Belangrijker is dat de technologie grote beloften met zich meebrengt.

opengarden

Met apps die via mesh-netwerken berichten doorgeven, kun je anoniem communiceren. Het is lastig om na te gaan wie het bericht heeft verzonden en hackers (of de NSA) hebben via internet geen toegang tot de berichtenstroom. Dat is gunstig in landen met internetcensuur. Als de berichtenstroom peer-to-peer plaatsvindt heeft de overheid weinig mogelijkheden om berichten tegen te houden. Ze kunnen een bericht onderscheppen, maar dan is het bericht mogelijk al doorgestuurd naar honderden peers. Slechts één van de duizenden telefoons in het netwerk hoeft maar een werkende internetverbinding te hebben om een bericht op internet te kunnen publiceren.

Mesh-netwerken zijn de toekomst

Het lijkt nu alsof Multipeer Connectivity erg gebonden is aan iOS en Mac, maar dat is niet zo. Open Garden, de ontwikkelaar van de FireChat-app, heeft een app voor draadloze mesh-netwerken uitgebracht voor Android, zodat ook zij een AirDrop-achtige netwerkfunctie tot hun beschikking hebben. Google heeft draadloze mesh-netwerken ook in het vizier: topman Sundar Pichai noemde mesh-netwerken onlangs tweemaal in een interview, waarin het overigens vooral ging over wearables. Want ook daar komt een mesh-netwerk van pas: draagbare apparaatjes hebben zelf vaak geen simkaart of andere vormen van een internetverbinding. Maar via een mesh-netwerk kunnen dergelijke apparaatjes toch hun data doorsturen. Of denk aan the internet of things: koelkasten, bushokjes en lantaarnpalen die slimme technologie gebruiken. Ook daarin hoeft geen simkaart te worden ingebouwd, maar is toegang tot een mesh-netwerk voldoende. Het gaat niet om snelle en betrouwbare verbindingen, het gaat er alleen om dat de apparaten af en toe een berichtje kunnen versturen. Kortom: enorm veel toepassingsmogelijkheden en onverwachte kansen. We gaan in de toekomst nog veel horen van Multipeer Connectivity.

Meer info: Multipeer Connectivity Framework (PDF-document van Apple)

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 maart 2014 om 17:41
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 12 reacties

  1. Ik las de titel ‘Onbekende iOS 7-functie maakt mesh-netwerken supersimpel’ en vol spanning begon ik het artikel te lezen, in de hoop supersimpel zo’n mesh-netwerkje op te kunnen zetten met mijn iOS7-device. Maar… behalve de bekende Airdrop-functie wordt hier verder niets over vermeld. Dus beetje misleidende titel…

  2. AirDrop is idd geniaal….. Tussen iOS apparaten onderling.
    Met m’n MacBook air en iPhone kan ik onderling geen bestanden uitwisselen terwijl ze allebei AirDrop hebben.
    En dat schijnt de bedoeling te zijn….

  3. Origineel geplaatst door Peter
    En dat schijnt de bedoeling te zijn….

    Nee, dat is niet de bedoeling. iOS AirDrop en OS X AirDrop zijn technisch totaal verschillende dingen, met dezelfde naam, en onderling niet compatibel.

  4. Sorry – dat bedoelde ik eigenlijk met ‘de bedoeling’: dat het niet hoort te kunnen samenwerken.
    Toch jammer of verwarrend – vind ik – dat Apple het zelfde naam heeft gegeven.

  5. Heeft dit niet veel invloed op batterijduur?

  6. Zolang Apple de functies niet van een begrijpelijke UI voorziet zal dit idd. het netwerk “van de toekomst” blijven

  7. De vraag voor mij is eerder, hoe zet je dan uit als je niet wilt dat er via je eigen telefoon ‘onbekende data’ namens jezelf wordt verstuurd. Wie is er bij zo’n netwerk dan verantwoordelijk/aansprakelijk? Aangezien ik naar mijn inziens geen toestemming heb gegeven om mn telefoon te laten gebruiken voor een mesh netwerk.

  8. Origineel geplaatst door Nico
    De vraag voor mij is eerder, hoe zet je dan uit als je niet wilt dat er via je eigen telefoon ‘onbekende data’ namens jezelf wordt verstuurd. Wie is er bij zo’n netwerk dan verantwoordelijk/aansprakelijk? Aangezien ik naar mijn inziens geen toestemming heb gegeven om mn telefoon te laten gebruiken voor een mesh netwerk.

    Airdrop afzetten?

  9. Niemand snapt, ondanks de documentatie en dit artikel, wat hij moet doen om het aan de praat te krijgen, hoe het werkt, wat de risico’s en rechten zijn.
    Werkt het nu ook over 3G/4G en FemtoCell – maar hoe dan ?
    Het verhaal mist richting en de implementatie een goede UI.
    Netwerk van de toekomst…?

  10. “…of in arme landen waar mobiele abonnementen te duur zijn voor mensen die op de rand van het bestaansminimum leven. Met een draadloos meshnetwerk kun je een heel dorp van internettoegang voorzien….”

    En die kopen allemaal een IOS7 compatible device?
    Verder is het een goed artikel over een techniek die is zoals het hoort. Toegepast worden zonder dat je er bij stil hoeft te staan.

  11. @Gonny van der Zwaag: Wat ik met mijn opmerking wilde zeggen is: als je spreekt over een ‘iOS7 functie’ dan concludeer ik daaruit dat er ‘ergens’ een instelling is waarmee je iets kunt configureren en/of aan of uit kunt zetten. Het gaat nu om een functionaliteit en da’s in mijn bescheiden optiek toch nèt iets anders. Maar mijn gemuggenzift werd hierbij versterkt door de term ‘supersimpel’. Misschien zou je het document zelf eens door moeten lezen on te zien hoe ‘simpel’ eea te verwezenlijken is… Dat maakt het voor mij tot een misleidende titel! (smiley)

  12. @Roel: Die arme mensen kopen een opgelapte iPhone 4S uit rijke landen óf een goedkope Android-smartphone waarop de genoemde oplossing van Open Garden werkt. Een iPhone met gebruikssporen of een gloednieuwe Huawei… ik weet eigenlijk niet voor welke ze het meest warm zullen lopen.

    Origineel geplaatst door iNick
    Maar… behalve de bekende Airdrop-functie wordt hier verder niets over vermeld. Dus beetje misleidende titel…

    Als je goed leest, gaat het over Multipeer Connectivity, dat gebruikt wordt in (inderdaad) AirDrop en in de messagingapp FireChat. Nog véél meer developers zouden er gebruik van kunnen maken en talloze mooie apps maken, maar dat doen ze nog niet… omdat de functie nog zo onbekend is.

    Het was geenszins een idee om een stappenplan ‘Hoe leg ik een mesh-netwerk aan’ te maken. Als je kijkt naar de documentatie aan het einde van het artikel, dan is dat behoorlijk technisch en gericht op developers. Zij zullen de eerste stap moeten zetten, door Multipeer Connectivity in hun apps te gebruiken. De strekking van dit artikel was om te laten zien waar het in de toekomst naartoe gaat. Anders had ik wel “Stappenplan” of “How-to” in de titel gebruikt.

    (en ja, iPhoneclub wordt ook gelezen door ontwikkelaars)