Het lijkt welhaast een sport voor app-ontwikkelaars om een goed scorend concept zo snel mogelijk te kopiëren en er net zo mee te scoren als het origineel. Na Flappy Bird is nu Threes het slachtoffer van vele namaakspelletjes, maar ja, één daarvan is wel erg leuk. 2048 klimt in de App Store en we kijken er niet langer omheen. We spelen eveneens Barcode Kingdom, een leuke RPG waarvoor je streepjescodes scant om aan nieuwe ridders, boogschutters en magiërs te komen.
Barcode Kingdom
Streepjescodes van producten om je heen als ultieme wapen. Dat hebben we nog niet eerder gezien in een game, maar is precies wat Barcode Kingdom doet. Ontwikkelaar Magic Cube was eerder al verantwoordelijk voor Infect Them All, waarin je mensen besmette als zombie, en nu komt er weer iets origineels uit hun koker. Je gaat met de iPhone-camera in de aanslag om je keukenkastje leeg te trekken voor eenheden, items en uitrusting die je kan gebruiken in deze bijzondere RPG. Het zijn de gescande streepjescodes die je koninkrijk opbouwen en sterker maken – en je munitie leveren voor online gevechten tegen andere spelers. Hoe de codes precies geïnterpreteerd worden? Moeilijk te zeggen.
Feit is wel dat er met 50 soorten eenheden, 350 wapens, 100 ondersteunende dieren en 100 missies en zijdelingse queesten, héél wat uit het spel is te halen. Je kan meermaals dezelfde streepjescode gebruiken voor elke categorie, dus voor een eenheid maar ook een harnas bijvoorbeeld. Voor scannen en eenheden verplaatsen op de kaart betaal echter je attack points waardoor je soms op het spel moet wachten voordat je een gevecht aan kan gaan – het verdienmodel van de app helaas, maar de gevechten zelf zijn wel spannend. Aanvallen en verdedigen doen je manschappen zelf, maar jij zet de juiste items op het juiste moment in om de winnende hand te hebben. Leuk is verder dat GameCenter-vrienden je versterken, dat je missies tegen andere spelers kan doen en dat het vinden van fysieke scanvoorwerpen stiekem ook geinig is.
Downloaden: Barcode Kingdom (€0,89, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)
Darkstone: lekker klungelig hekken
In 1998 was er een RPG-hakspelletje voor de pc dat eigenlijk niet heel erg goed was, maar je wel meteen inpakte met zijn toegankelijkheid en klungeligheid. Dat was Hexplore, en het voelt wel alsof dat spel nu een opvolger heeft gekregen op de iPhone en iPad. Darkstone is zelfs zo klungelig, dat ontwikkelaar Joystick Replay en uitgever Microids was vergeten de game in het Engels te zetten in plaats van Frans in Nederland.
Wat resteert is een campy RPG-avontuurtje dat je van schuin bovenaf in 3D bekijkt. Je beweegt een zelfgemaakte en zelf te ontwikkelen strijder die uit zichzelf gevechten aangaat met vijanden in de omgeving en ontdekt steeds een beetje meer van de wereld die ter plekke voor je verschijnt. Darkstone is niet moeders mooiste en soms zelfs lelijk afgewerkt, maar het spelletje speelt wel lekker vlot. Ontdekken is een kwestie van rondbanjeren en wordt beloond met items, missies en gesprekken. Alleen… tja, die zijn dus Franstalig. Ondanks dat we hebben gezeurd bij de uitgever én er al een update voor is verschenen, is het nog steeds niet opgelost bij ons. Kom maar door met die foutcorrectie.
Downloaden: Darkstone (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)
2048 verovert de App Store, net als Threes
Flappy Bird namaken? Dat is zó de eerste drie weken van maart. Het nieuwste slachtoffer van de kopiemanie is Threes, het uiterst succesvolle cijfer-combinatiespelletje dat we eerder tot Game van de Week uitriepen. De variant 2048 werd een week of twee geleden op het web vrijgelaten, werd er een groot succes en is er nu ook al als succesvolle app voor de iPhone en iPad. Vooropgesteld: 2048 had nooit bestaan zonder Threes, maar het spelletje doet dingen wel net even anders.
Je begint meteen met combineren om cijfers op te hogen: 2+2=4, 4+4=8, 8+8=16 en ga zo maar door. Net als Threes verschuif je meteen een hele lijn aan cijfers als je naar boven, onder, links of rechts veegt om een cijfer te verplaatsen, maar het verschil in 2048 is dat je blokjes meteen naar de andere kant van het speelveld vliegen – en dus niet maar één blokje verplaatsen. Het gevolg is dat 2048 wat van het uitdokteren van Threes ontbeert, maar dat spel wel vlotter is. En dat is best aangenaam. Zodra je namelijk in Threes een hoge score hebt neergezet, duurt een volgend potje waarin je die wil overtreffen, al snel vrij lang. Dat is niet zo in 2048. Alles is wat vlotter. Niet voor niets vinden sommige mensen 2048 zelfs leuker… en moet je voor de grap eens zoeken op ‘2048’ in de App Store. Kan je zien welke game vaker wordt nagemaakt…
Downloaden: 2048 (gratis, geen in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties