Review: Cloak VPN maakt Wi-Fi-verbinding beveiligen simpel

Review: Cloak VPN maakt Wi-Fi-verbinding beveiligen simpel

De bekende VPN-app Cloak voor iPhone en iPad is terug. Daarmee beveilig je je internetverbinding op openbare Wi-Fi-netwerken.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cloak iPhone iPad VPN verbinding appEen oudgediende in de wereld van beveiligde internetverbindingen op de iPhone en iPad is grondig vernieuwd. Cloak is net als het gisteren besproken F-Secure Freedome een VPN-app, die voor een veilige, versleutelde internetverbinding zorgt. De techniek is vooral handig als je gebruik maakt van openbare Wi-Fi-netwerken die vaak slecht beveiligd zijn. VPN wil nog wel eens gepaard gaan met ingewikkelde instellingen, maar daar moet het gloednieuwe Cloak 2.0 niks van hebben. De app is kinderlijk eenvoudig in gebruik. Bovendien kan je Cloak 30 dagen gratis proberen.

Eenvoudige installatie

Ook als je nog geen eerdere kennismaking hebt gehad met VPN-apps, is de installatie van een veiligere internetverbinding vanuit de app geen uitdaging. Bij het opstarten word je vanuit de app doorgestuurd naar de instellingen van je iPhone, waar je gevraagd wordt om een VPN-profiel te installeren. Die wordt meteen geactiveerd. Doe dat en je komt op een tussenpagina in webbrowser Safari waar je uitleg over de werking vindt. Met een knop op de pagina ga je terug naar de Cloak-app.

Nuttige opties

In de Cloak-app vind je drie nuttige opties:

  • Transporter destinations: Hierin kies je het land waarin de server voor je beveiligde verbinding moet staan. Als je kiest voor Nederland, kan je ook vanuit het buitenland gebruik maken van diensten als NPO Uitzending Gemist en de app van je televisiemaatschappij. Je kan ook schakelen naar het Verenigd Koninkrijk (bijvoorbeeld voor de Britse BBC iPlayer) of de Verenigde Staten (voor de Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld). Als je kiest voor een ander land, moet je een nieuw profiel installeren op je toestel. Die wordt opnieuw automatisch geactiveerd door de app.
  • Trusted networks: Hier voer je de Wi-Fi-netwerken in die je van jezelf vertrouwt, en waarbij de VPN-verbinding niet hoeft aan te staan. Dat loont: VPN is namelijk nadelig voor je batterijduur en eventueel voor je internetsnelheid. Je kan ook aangeven of je telefoonnetwerken wil vertrouwen of niet.
  • Auto-secure connection: Zet dit schuifknopje aan en Cloak verbindt automatisch op elk netwerk waarop je zit, met uitzondering van je trusted networks. Zet hem uit en je kan de VPN-verbinding handmatig inschakelen in de Instellingen-app van de iPhone of iPad.

Het zijn functies die geen gemeengoed zijn in VPN-apps. Zo merkten we gisteren bij F-Secure Freedome nog op dat die géén Nederlandse server heeft en altijd automatisch verbindt met netwerken. In Cloak zijn dat dus opties.

Cloak VPN hoofdscherm iPhone Cloak VPN uit land kiezen

Verbeterpunten

Wat Cloak niet heeft ten opzichte van F-Secure Freedome VPN, is een indicatie van de onveilige gevaren die je tegemoet komt tijdens het internetten. Het is aan jou of je dat een gemis vindt, of er juist een rustiger gevoel van krijgt. Wat wel jammer is, is dat Cloak ook geen verbruiksmeter heeft. Je kan in de app niet zien hoeveel data je al hebt vervoerd over de verbinding. Er is nog een verbeterpunt aan Cloak: thuisnetwerken van Ziggo en vermoedelijk ook UPC worden als onveilig gemarkeerd. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat die providers ook Wi-Fi-spots leveren. Inderdaad: openbare Wi-Fi-netwerken. Een groot euvel is het ook niet: je kan bij Trusted Networks je eigen Wi-Fi-verbinding als veilig markeren en de app dringt de VPN-verbinding niet verder op als je thuis bent.

Twee prijsmodellen

Cloak VPN proefperiode beginnenEr zijn steeds meer VPN-apps op de markt en dat gaf voor Cloak de aanleiding fors te zakken met de prijzen van de dienst. Wat een beetje onoverzichtelijk is, is dat er twee modellen zijn. In de applicatie zelf kan je eenmalige toegangspassen kopen. Een week lang onbeperkte data kost 3,59 euro, een maand lang 8,99 euro en een jaar lang kost 89,99 euro. Dat zijn geen abonnementen, maar eenmalige verbintenissen. Op de website van Cloak kan je wel abonnementen nemen: 2,99 dollar per maand voor 5 gigabyte data of 9,99 dollar per maand voor onbeperkte data. Je kan de abonnementen en passen op meerdere toestellen tegelijkertijd gebruiken: op de iPhone, iPad én de Mac. Je instellingen worden via iCloud gesynchroniseerd. F-Secure Freedome mag met 26,99 euro per jaar voor onbeperkte data alsnog véél goedkoper zijn: Cloak is wel flexibeler.

De grootste kracht: 30 dagen gratis

Maar het grootste wapenfeit is nog niet toegelicht: je kan Cloak dertig dagen lang gratis en onbeperkt proberen. Een hele vakantieperiode lang kan je de dienst dus testen. We kunnen het alleen maar aanraden op openbare Wi-Fi-netwerken. De vraag is alleen of je nu al moet toehappen, of liever wacht tot de vakantieperiode.

Downloaden: Cloak (gratis, met in-app aankopen, iOS 7.0+)

Reacties: 24 reacties

  1. HMA (hide my ass) gebruik ik al jaren en die hebben ook een buitengewoon handig appje waar je naar het gewilde land schwitched… hoeft helemaal niets meer in te stellen zelf… wrkt op laptop iphone ipad alles, voor maar 57 euro per jaar…. met een ongekend aantal servers wereldwijd en goeie snelheden

  2. Gebruik al een paar maanden hotspot shield met abonnement voor 1 jaar voor 28€ kan op Max 5 apparaten worden geïnstalleerd. Data onbeperkt en goede snelheid. Nadeel geen server in Nederland. Automatisch verbinden kan worden uitgeschakeld , maar functionaliteit van trusted networks zou ook welkom zijn.

  3. Ik heb een abonnement bij Cloak en ik zie (waar jullie slechts “You are in the free trial” zien) wel mijn gebruik (“You’ve used … GB of … GB”).

  4. Ik gebruik sinds kort Private Internet Acces en kan je zeggen dat ik er ook tevreden over ben. Kan wel niet aflezen hoeveel ik tegen hou maar het is wel veilig.

    Handig al die Apps maar is het beter? Iemand die het weet?

  5. Goed artikel wederom. Nu zou het nog fijn zijn als alle apps/services naast elkaar neer worden gelegd en vergelen.
    Inclusief de gratis versies zoals hierboven vermeld.

    Pretty please iCulture?

  6. Neem een goeie NAS en bouw je eigen VPN verbinding

  7. Origineel geplaatst door vman
    Ik gebruik Onavo Protect. Gratis en werkt goed

    Eindelijk gratis vpn, eindelijk iemand die het zegt. Ik was al hele lange tijd opzoek naar gratis vpn. Bij deze dus.
    Mijn dank is groot!

  8. No such thing as a free lunch…
    1. De VPN-partij ziet AL je data dus…
    2. Onavo is een voorbeeld: alles gratis, super gelikt marketing verhaal. De clou via hun website: sinds eind 2013 opgekocht door Facebook. In hun policies: we verzamelen al je app-gebruik, locatie-data, verstuurde persoonlijke data etc etc en ‘kunnen dat gebruiken’ (voor commerciële analyse en doeleinden)
    En hun data-servers staan in de USA, EEG,…

    Als nu standaard: iedereen kijkt mee. De vraag is: wie vertrouw je nog wel?

  9. Origineel geplaatst door vman
    Ik gebruik Onavo Protect. Gratis en werkt goed.

    Onzin, gratis bestaat niet. En even kijken op de site van Onavo maakt het verdien model duidelijk. Je data wordt verkocht. Lijkt me niet echt wenselijk voor een VPN app.

    “As part of this process, Onavo receives and analyzes information about your mobile data and app use.”

  10. Van de Onavo website:

    “As part of this process, Onavo receives and analyzes information about your mobile data and app use.”

    En uit de about section aldaar:

    “Onavo is a Facebook company based in Menlo Park, CA”

    Hoezo veilig?!?!

  11. Origineel geplaatst door Ronald
    Van de Onavo website: “As part of this process, Onavo receives and analyzes information about your mobile data and app use.” En uit de about section aldaar: “Onavo is a Facebook company based in Menlo Park, CA” Hoezo veilig?!?!

    Bedankt voor de tip, daar blijf ik dus ver vanaf

  12. Origineel geplaatst door vman
    Ik gebruik Onavo Protect. Gratis en werkt goed…

    Vman, hoe kan je zorgen dat die niet constant opstaat?

  13. Onavo is een slecht idee, ze zuigen de data uit je apps, het is een facebook company en als je ze vraagt je gegevens te verwijderen is dit het antwoord: Onavo will not delete information that we believe is necessary…

    kortom niet gratis, je betaald met al je gegevens!!

  14. Ik zou ook ver van deze app blijven. US gebaseerd bedrijf welke ook data analyseert welke jij genereert.

    Je kan in alle aspecten beter f-Secure Freedome gebruiken. Goedkoper en hun privacy policy is een stuk liever voor zijn gebruikers.

  15. Origineel geplaatst door Aygul
    Eindelijk gratis vpn, eindelijk iemand die het zegt. Ik was al hele lange tijd opzoek naar gratis vpn. Bij deze dus. Mijn dank is groot!

    Vindt de Mossad ook heel prettig!! (Onavo komt uit Israel en driemaal raden waarom het gratis is??)

  16. Inschakelen VPN is nu nog véééééél te omslachtig: Apple moet dit nu echt zo snel mogelijk in het bedieningspaneel van iOS inbouwen. Zal zeker ook zakelijke gebruikers bekoren!! Ideetje voor iOS8 ??

  17. Iemand ervaring met Private Internet Access?

    Volgens mij heb ik me aan deze dienst wel goed gedaan?
    Hoop ik dan 🙂 Al hoewel de Cloak dienst ook wel veilig lijkt en handig als die aan gaat als je dat zelf wil.

    Mmmm, lastig zeg, welke moet ik nu doen

  18. @marc: Ik gebruik sinds 2 weken PrivateInternetAcces. Ben er zeer tevreden over. Heb al diverse malen gebruik gebuikt bij openbare WiFi Spots en VPN aangezet…Zeer stabiele, snelle verbinding.
    Via hun site de app voor de Mac gedowned…zeer envoudig te bedienen!

    Voordeel is dat zij ook een server in Nederland hebben.

  19. @VPNuser: Apple heeft net een heel mooi feature ingebouwd in iOS7: je kunt per WiFi netwerk (op basis van de SSID) aangeven of VPN aan of uit moet. Eveneens kun je aangeven of je wil dat VPN aan of uit moet voor je mobiele data.

    Cloak gebruikt dit in versie 2.0; je stelt dit 1x in en je hoeft er nooit meer naar om te kijken, want iOS7 en Cloak regelen het aan- en uitzetten dan automatisch voor je!

  20. Origineel geplaatst door XIII
    @VPNuser: Apple heeft net een heel mooi feature ingebouwd in iOS7: je kunt per WiFi netwerk (op basis van de SSID) aangeven of VPN aan of uit moet.

    Eens even zoeken, waar ik dat instel!

  21. Ik heb een Mullvad abonnement en gebruik gewoon de OpenVPN iOS client. Werkt ideaal.

  22. @XIII: Heb dit ook nog niet kunnen vinden? Waar stel je dat in?

  23. Heb sinds een paar dagen Private Internet Access.

    Zeer snelle verbindingen. En een service gerichte deskundige helpdesk die snel en accuraat reageert.

    Bij navraag of er een app. in de maak is kreeg ik een bevestigend antwoord. Alleen wanneer die beschikbaar zou zijn kon (of wilde) men nog niet zeggen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.