Appfestival Appril groter dan ooit: ‘Drie telefoontjes en het was geregeld’
De derde jaargang van Appril staat voor de deur en voor de eerste keer, blijft het evenement niet beperkt tot Amsterdam. De evenementen, lezingen en workshops die de Nederlandse app-industrie bij elkaar moeten brengen, strekken zich dit jaar uit tot Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In gesprek met oprichtster Jacqueline de Gruyter over verwachte bezoekers, groeien en financiële steun. “Ik zou wel meer kunstenaars willen. Die zijn zo lekker eigenzinnig.”
Een week voor het startschot van Appril spreken we Jacqueline de Gruyter (@Missappril). Op dinsdag 1 april om 13:00 gaat het evenement van start in Den Haag en later die dag zijn er openingen in Utrecht, Rotterdam en de stad waar het in 2012 begon: Amsterdam. “Ik kreeg van verschillende mensen te horen: ‘Waarom toch in Amsterdam? Moet het altijd in de hoofdstad zijn?’ Zo werkt het natuurlijk niet. Ik woon zelf in Amsterdam, ken daar mensen, heb daar mijn netwerk. Dat maakt het makkelijk om de eerste dingen te organiseren, afspraken te maken met mensen die je kent. Daarom zijn we in de hoofdstad begonnen. Het was eerst nog een gedachte, uitbreiden naar andere steden. Maar drie telefoontjes en het was geregeld.”
Een week voordat Appril 2014 begint ligt De Gruyter ziek in bed – dat was in het eerste jaargang geen optie geweest. In 2012 werd de eerste lichting van Appril opgezet in 10 weken tijd, door 11 mensen. Het leverde 43 evenementen op. Nu duurt het voorbereidingsproces van Appril een jaar. Maar liefst 45 mensen zijn betrokken bij het opzetten ervan en er staan 100 evenementen op de agenda. “Vorig jaar telden we zo’n 1500 bezoekers. Als we het gemiddelde van 40 per bijeenkomst halen, mogen we 4000 bezoekers verwachten. Het is echt groot.”
Niet elke lezing of workshop zal iedereen met ook maar een beetje interesse in apps aanspreken. Er is een bijeenkomst over de juridische aspecten van app-ontwikkelingen en een geo-hackathon waarin apps op basis van locatiegegevens gebouwd kunnen worden. Maar ook het vraagstuk ‘wat kan een professionele fotograaf met apps?’, studenten die zich buigen over ‘the internet of things’ en een bijeenkomst over de overheid en apps.
Een grote afwisseling aan onderwerpen, maar de mensen die naar Appril komen? Die zijn verrassend goed ingekaderd door De Gruyter. “Als ik kijk naar de aanmeldingen, is de gemiddelde bezoeker tussen de 23 en 45 jaar. En: 45 procent is vrouw. Dat vind ik echt mooi, bij een onderwerp als apps – dat voor veel mensen nog steeds technisch is. Ik heb contact gelegd met Neelie Kroes om Appril onder de aandacht te brengen. Ze zegt ook dat ze dat wil gaan doen, mede omdat er zoveel dames meedoen.”
Toch heeft De Gruyter nog wel wensen wat betreft het publiek van Appril. “Ik zou wel meer developers en kunstenaars mee willen laten doen. Kunstenaars kunnen net als programmeurs lekker eigenzinnig zijn, maar we bereiken ze nog niet goed. Krijg dan te horen: ‘Waarom zou ik meedoen, ik heb toch al klussen?’ Ik vind dat een beetje kortzichtig. We moeten het hebben van een kenniseconomie en voor iedereen is diversiteit in mensen om je heen goed. We hopen dat deelnemers slimmer worden. Voor Silicon Valley was ook liefde en aandacht nodig. Ik zeg niet dat Appril de Nederlandse variant is, maar ook daar begon het met mensen bundelen en dat doen wij ook.”
Partijen die wat de oprichtster betreft Aprril ook beter mogen vinden, zijn gemeenten. “We hebben een heel groot netwerk en we hopen dat gemeenten het willen en kunnen steunen. De voorbereiding kost ons een jaar, maar ik kan er bijvoorbeeld niet van leven. Dat is wel een streven. We hebben er dit jaar gelukkig wel veel andere partijen bij en er is ook contact met hogescholen om een samenwerking op te zetten.”
Is Appril volgend jaar door heel Nederland? “We hebben zelfs al contacten lopen in het buitenland. Er ligt een lijntje in New York en Hong Kong, maar we zijn nog niet in onderhandeling. Voorlopig vind ik het belangrijk dat Appril niet alleen faciliteert, maar ook een eigen standpunt, een eigen mening verkondigt. Het kan daarom best zo zijn dat we ons volgend jaar meer op speciale doelgroepen gaan richten.”
Appril begint dinsdagmiddag om 13.00 uur in Den Haag, in BINK36. Veel evenementen, workshops en lezingen zijn gratis bij te wonen. Op Appril.nl zie je de agenda en kan je je aanmelden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 0 reacties