ClassDojo: virtueel klaslokaal voor leerkracht, leerling en ouder

Het bijzondere ClassDojo voor iPhone en iPad geeft leerkrachten, leerlingen en ouders een virtueel klaslokaal om te communiceren.

classdojoClassDojo is een bijzondere app waarmee ouders en leerkrachten het gedrag en de prestaties van schoolgaande kinderen kunnen bijhouden. In de applicatie kunnen leerkrachten gegevens over het leergedrag van leerlingen verzamelen, verwerken en delen met ouders en collega’s. Zo kunnen ze beter feedback geven, terwijl ouders de vorderingen van hun kind kunnen volgen. De gratis app, die ook in het Nederlands beschikbaar is, werd deze week geüpdatet met een spraakmakende messaging-functie, waarmee docenten privé-berichten of groepsmededelingen aan ouders kunnen sturen. Ondanks de ietwat kinderachtige poppetjes in de interface heeft ClassDojo zich in de VS zich als een lopend vuurtje verspreid. Ruim een derde van alle leerkrachten daar zegt de app te gebruiken.

Professionele communicatie

De nieuwe berichten-functie in ClassDojo is zo ontworpen dat privé-gegevens van ouders en leraren onzichtbaar zijn en ouders zich moeten aanmelden om berichten van leerkrachten te kunnen ontvangen. Op die manier worden ouders dus niet overvallen door ongewenste berichten en blijft de communicatie zoveel mogelijk professioneel. Leerkrachten kunnen kiezen of ze een bepaalde ouder een privé-bericht over hun kind willen sturen, of juist een mededeling naar alle ouders van een klas willen verzenden. Bijvoorbeeld over een aankomend schoolreisje of een belangrijk project. De makers hopen het op die manier voor leerkrachten eenvoudiger te maken om ouders op een positieve manier bij de schoolactiviteiten van hun kinderen te betrekken.

resultaat03-Messaging-inbox-220x392

Rapporten en avatars

In ClassDojo kunnen leerkrachten zich als zodanig aanmelden in de app, om daarna een klas aan te maken. Vervolgens kunnen zij vaders en moders een oudercode geven, waarmee zij kunnen inloggen. Voor leerlingen is er een aparte app: ClassDojo for Students. Als iedereen zich heeft aangemeld werkt de communicatie over en weer vlekkeloos. Leerlingen kunnen hun eigen avatar ontwerpen door een kleurig monstertje uit te kiezen, realtime feedback van leraren ontvangen en hun rapporten bekijken. Dit zijn rapporten die ClassDojo zelf genereert, op basis van feedback die leerkrachten invoeren.

Leerkrachten kunnen deze feedback geven door eenvoudig punten toe te te kennen voor bepaald gedrag en specifieke prestaties. Daarna kunnen ze met een tik op de knop rapporten maken die specifieke vorderingen van een bepaalde leerling in beeld brengen, of juist van de klas als geheel. Ouders kunnen het geheel op de voet volgen, zodat ze goede prestaties met hun kind kunnen bespreken en fronten die nog voor verbetering vatbaar zijn thuis wat meer aandacht kunnen geven. Extra pluspunt: ze worden nooit meer overvallen door een slecht rapport, want ze weten al hoe hun kinderen zich op school ontwikkelen.

klasgrafiek

180 talen

Leuk om te weten: de app is vrijwillig door leerkrachten in 180 talen vertaald, waaronder het Nederlands. Op die manier kon ClassDojo ook in andere landen worden gebruikt. De app is gratis en zal dat volgens de makers ook altijd blijven. Leerkrachten die geïnteresseerd zijn maar niet weten hoe ze leerlingen in de app kunnen laten participeren, of andere manieren zoeken om de met de app aan de slag te gaan kunnen eens kijken op de website van ClassDojo. Daar lees je een heleboel ideeën van andere docenten. In de App Store-beoordelingen lazen we in ieder geval dat enkele Nederlandse leerkrachten de app al gebruiken. We zijn erg benieuwd naar hun ervaringen. Hadden jullie al eens van ClassDojo gehoord?

Downloaden: ClassDojo (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
6 april 2014 om 10:56
Onderwerp
Categorie
Onderwijs

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.