Toeval of niet? Vlak nadat Apple nieuwe studieboeken voor de iBookstore heeft aangekondigd, laat de Nederlandse uitgeverij ThiemeMeulenhoff weten dat de Schooltas-app die ze een jaar geleden uitbrachten, een overweldigend succes is. ThiemeMeulenhoff is in Nederland een van de grootste uitgeverijen van schoolboeken. Bijna een jaar geleden bracht ThiemeMeulenhoff de Schooltas-app voor de iPad uit. Leerlingen in het voortgezet onderwijs ruilden hun gedrukte boeken in voor de iPad. Het aantal deelnemers “groeit explosie”, aldus de uitgeverij. Alle vierduizend educatieve uitgaven van ThiemeMeulenhoff zijn via de app beschikbaar.
Tweeduizend leerlingen op 14 scholen maken gebruik van de iPad-app. Uitgever Martijn Luijks verkent ook de mogelijkheden van het iBooks 2-platform van Apple, maar vanwege de bezwaren die er aan het platform verbonden zijn, is niet te verwachten dat de schoolboeken van ThiemeMeulenhoff op korte termijn via iBooks beschikbaar zijn. Luijks snijdt wel een ander interessant punt aan; hoe ga je om met e-mail lezen en sociale media in de klas, op een apparaat die behalve studieboeken ook heel veel afleiding biedt? De schoolboeken zijn binnenkort ook weer via een webversie beschikbaar, zodat ook gebruikers van andere platformen de boeken kunnen lezen.
Een enigszins langdradig review van de app, waar alle functies worden langsgelopen, is op YouTube te vinden:
Noordhoff Uitgevers bezig met tabletpilot
In Nederland worden ook veel schoolboeken geleverd door Noordhoff Uitgevers. Dit bedrijf is in december 2011 gestart met een landelijke pilot op 5 scholen. Ze zijn van plan om in het schoolaar 2012/2013 de boeken van de nieuwste edities digitaal beschikbaar te hebben op de iPad. Noordhoff heeft hiervoor de app Boekenlezer ontwikkeld en laat weten vanaf augustus 2012 “echt los te gaan“. De naam Boekenlezer is nog een voorlopige werktitel. Weet je iets beters dan heb je tot 1 februari de tijd om een leuke naam in te dienen. Je maakt dan kans op een iPad 2.
Downloaden: Schooltas (gratis)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik vind het een van de verschrikkelijkste vorm van apps: boekenapps, ik vind dat Apple iedere ontwikkelaar moet berplichten zulke boeken via ibooks uit te brengen, ik hoef niet 100 verschillende apps.
Wat kunnen nou de bezwaren zijn bij iBooks2 en iTunes U vs de zoveelste boekenapp?
Laat me raden: 30% inkomsten aan Apple zeker.
Ik vind dat Apple dat juist niet moet doen. Daarmee krijgt Apple een monopolie en dat willen we niet.
En daarnaast: het gaat hier om allerlei schoolboeken van één uitgever. Dat daar een aparte app voor komt vind ik niks meer dan logisch: deze ‘boekenapp’ doet namelijk veel meer dan alleen de mogelijkheid geven een boek te lezen.
ik val letterlijk in slaap bij deze presentatie. Gaaaaaaaaap
Schooltas 1.2 is echt een Beta versie, ThiemeMeulenhoff werkt hard aan versie 2.0.
voor iedereen die studieboeken wil ervaren op de iPad; er staan proefhoofdstukken klaar: ’tap’ linksboven in het scherm met de boekenplank op de knop ‘boeken toevoegen; de bundelcode is: lugjutyg
voor iedereen die mee wil denken over hoe ICT onderwijs kan veranderen: de bundelcode van het rapport Technologie in het Onderwijs, van struikelblok naar springplank is: txrihwwj
Tablets in de klas zijn nieuw: wensen en ideeën zijn van harte welkom op http://schooltas.uservoice.com
Schooltas 1.2 is echt een Beta versie, wij werken hard aan versie 2.0.
voor iedereen die studieboeken wil ervaren op de iPad; er staan proefhoofdstukken klaar: ’tap’ linksboven in het scherm met de boekenplank op de knop ‘boeken toevoegen; de bundelcode is: lugjutyg
voor iedereen die mee wil denken over hoe ICT onderwijs kan veranderen: de bundelcode van het rapport Technologie in het Onderwijs, van struikelblok naar springplank is: txrihwwj
Tablets in de klas zijn nieuw: wensen en ideeën zijn van harte welkom op http://schooltas.uservoice.com
wat een anti reclame voor buro stokstaartje zeg. Dit is de beroerdste presentatie die ik sinds lange tijd heb gezien’ en dan reken ik presentaties van 1e klas scienceklas leerljngen mee.
op zich zie ik wel wat in de ipad als lesboek vervanger maar dan moeten de boeken liefst ook op bv android of beter in epub3 formaat beschikbaar komen, met iets drm-achtigs
Nu ja, Schooltas lijkt een revolutie, maar iBooks 2 met de iBooks author veegt Schooltas in één keer van het toneel. Met Schooltas kunnen mensen prikkers zetten en een bericht “liken”, maar met iBooks 2 is zoveel meer mogelijk. Het lijkt mij een onmogelijke investering om Schooltas van dezelfde functionaliteit te voorzien als iBooks 2. Overigens vraag ik mij af over welke “bezwaren” het hier gaat…
Het bezwaar is natuurlijk de rechten waar Apple van mee profiteert…
Volgens mij moet iBooks een instelling krijgen dat als een schoolboek wordt geopend alle social media (email, sms, whatsapp, hyves, facebook, linkedin enz) worden uitgeschakeld, met een luide “ping” als je toch een social media opent
Maar dat lijkt me een Apple taak…
@Schooltasteam:
iBooks en iTunesU zijn geweldig. Deze week hebben we het eerste ThiemeMeulenhoff hoofdstuk in iBooks gezet (alleen voor intern R&D onderzoek) en het ziet er geweldig uit.
Tablets zijn nieuw en tablets in de klas zijn al helemaal nieuw. Daarom is het belangrijk om met alle platforms ervaring op te doen.
Een paar van de uitdagingen voor uitgevers en scholen zijn:
-ePub3, ibooks vraagt een conversie naar een nieuw bestandsformaat, dat kost tijd en geld.
-de algemene voorwaarden van Apple; die zijn nogal rigoureus. Afhankelijk van de interpretatie zou je er in kunnen lezen dat auteurs alle rechten overdragen aan Apple. Dat staat het uitgeven van papieren- en i-Books in de weg (niet alle 900.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben een iPad).
-meerdere platforms; scholen willen ook kunnen kiezen voor een laptop of een andere tablet. iBooks en Macbook, Android of straks Windows 8 gaan niet zo best samen.
Het goede nieuws is dat de iPad de ontwikkeling van leermiddelen naar een nieuw niveau tilt. Uitgevers en docenten hebben de kans om met ICT het onderwijs een stukje beter aan te laten sluiten bij leerlingen.
In die context vinden we de komende jaren vast oplossingen voor de uitdagingen van iBooks in de klas.
Martijn Luijks
Uitgever Schooltas
@vanHorck:
Zodat de iPad minder verkocht wordt omdat scholieren er niks mee kunnen, behalve leren? Om de beperkingen van toegankelijkheid in iDevices kunnen we niet heen (Gelukkig is er de jailbreak), maar dit moeten er zeker niet meer worden. Sowieso de discussie betreft social media etc, is dit na de basisschool niet eigen verantwoordelijkheid? En op de basisschool zijn geen iPads nodig. Leraren daarentegen wel.
Ik begrijp heel goed waarom Thieme Meulenhoff even goed nieuws wil. Stel dat andere uitgevers in zee gaan met iBooks dan zal dat grote gevolgen hebben.
Ik zie het alleen niet gebeuren dat andere uitgevers max €15,- (of wat het omgerekend ook is) gaan vragen. Uitgevers baseren hun kosten van het boek op het budget wat de overheid beschikbaar stelt voor ‘gratis’ boeken gedeelt door het gemiddeld aantal vakken wat een leerjaar heeft. (Schandalig, maar als ze dat allemaal doen…. tja)
En qua andere Apple voorwaarden begrijp ik dat uitgevers het liever in eigen beheer houden. Toch denk ik de eerst schoolboekenuitgever die dit gaat doen de anderen het nakijken geeft.
Ik moet ThiemeMeulenhoff wel credit geven dat zij als eerst uitgever de echte mogelijkheden van een tablet ten opzichten van van papier echt gebruiken en niet zo maar PDFjes uitgeven.
Maar ik denk dat het goed is voor de leerling en voor de markt als uitgevers ook iBooken uit gaan geven.
@Martijn Luijks: Erg leuk dat jullie er zo voortvarend mee aan de slag gaan! Ik kan niet wachten!
Dit zou wel heel interessant voor dyslectische kinderen kunnen zijn.