iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp

Opinie: Waarom Apple uiteindelijk niet om NFC heen kan

Bij NFC gaat het vaak over mobiel betalen. Maar volgens Gertjan Rösken, CTO van MyOrder, liggen andere toepassingen veel meer voor de hand.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_110191760_smal
Als er over NFC en de iPhone wordt gesproken, gaat het vreemd genoeg vaak als eerste over mobiel betalen. Terwijl mobiel betalen misschien wel de minst interessante NFC toepassing is op dit moment.

Dit is een gastartikel van Gertjan Rösken, die aan de basis stond van mobiel bankieren-app van de Rabobank en tegenwoordig CTO bij MyOrder is. Daarnaast heeft hij met veel partijen uit de markt samengewerkt op het gebied van mobiel betalen.

Andere NFC toepassingen zijn er genoeg, denk aan toegang tot een locatie zoals een kantoor, een event of aan het openbaar vervoer. Ik zou geen schatting durven maken over het totale aantal NFC kaarten dat wereldwijd in omloop is, maar kijk ik naar mijzelf dan loop ik dagelijks met vier NFC-attributen rond: mijn OV-kaart, mijn toegangspas voor de bank, een autosleutel en een MyOrder Cashless betaalsticker.

NFC en de mobiele telefoon

Al vele jaren is NFC de grote belofte. “Deze technologie zit straks in iedere telefoon”, hoor ik nu al bijna tien jaar. Anno 2014 heeft inderdaad een groot deel van de Samsung- en Windows Phone-toestellen NFC. Maar het aantal toepassingen op de telefoon is tot op heden zeer beperkt of nihil. Het blijft toch nog een beetje een technologie voor de techies; het grote publiek weet waarschijnlijk niet eens dat ze een telefoon met NFC op zak hebben. Ik kan bijvoorbeeld nog niet met mijn NFC-telefoon het openbaar vervoer in en ook de toegang tot het kantoor is nog niet geregeld.

Waarom blijft het aantal NFC toepassingen op de telefoon achter?

Dat is eigenlijk raar! Als er zoveel kaarten zijn waar al NFC-technologie in zit en als er zoveel potentiële toepassingen zijn, waarom maken de uitgevers van die plastic kaarten het dan niet veel eenvoudiger voor de consument? Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een mooie NFC-app te maken waarmee ik met de trein kan reizen, mijn boodschappen kan betalen of de deur van mijn kantoor kan openen? Nee, dat is technisch helemaal geen rocket science. Voor betalingen bestaat er inmiddels een wereldstandaard EMV-contactloos, waarmee de banken hebben laten zien dat betalen met de NFC-telefoon veilig kan. Toegang via een NFC-telefoon kan ook: tijdens mijn laatste bezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona was het mogelijk met mijn NFC-telefoon het poortje te openen en naar binnen te gaan.

De distributie van deze NFC-toepassingen als app levert een voordeel op voor de uitgevers van de kaarten. Zo zal de NS bijvoorbeeld geen plastic kaart meer hoeven te maken en de NS kan haar klant gemakkelijk bereiken via de app. Dit is ideaal als het abonnement dreigt te verlopen of het saldo bijna op is. Ik zie kansen genoeg, maar waarom schiet het maar niet op? De reden is simpel. Op dit moment zit de NFC-chip en de beveiliging daarvan op het plastic van de uitgever zelf. Die is dus de baas over het distributieproces en de beveiliging. Als de drager verandert van plastic naar een smartphone… tja waar sla je dan als uitgever van het plastic (ook wel service provider genoemd) die gegevens op?

Lees ook: Dossier NFC

Het Secure Element (SE)

Grofweg zijn er voor de serviceprovider vier mogelijkheden om de data veilig op te slaan op een smartphone:

  • De SIM kaart (bewaakt door de telecomprovider)
  • Het Embedded SE (bewaakt door de maker van de telefoon, bijv. Apple of Samsung)
  • Een micro SD (eigenaar van de serviceprovider of klant)
  • Een cloudoplossing (kan via serviceprovider of OS-maker zoals Google of Apple)

Wie heeft de macht, wat is het businessmodel?

Voor serviceproviders, zoals de banken of de vervoersbedrijven blijft het een hele lastige afweging om te bepalen met wie ze in zee moeten gaan. Ik zie veel partijen hiermee worstelen en uiteindelijk denk ik dat de consument hierin de keuze moet gaan maken. Wil je je (virtuele) bankkaart bij Google of Apple stallen? Of toch liever in een cloudoplossing van de serviceprovider, zoals de bank zelf?

Wanneer komt Apple dan met NFC?

Het is mijn rotsvaste geloof dat Apple dit alles vanuit Cupertino met argusogen volgt en het juiste moment afwacht. Apple heeft een paar mooie patenten op het gebied van NFC. Zo heeft Apple onder andere bedacht dat het handig is om de NFC-antenne rond de vingerscanner te plaatsen. Dat is mooi, want de achterkant van de iPhone kan dan aluminium blijven. Naast de patenten die Apple heeft en die erop wijzen dat Apple wel degelijk met deze technologie bezig is, speelt daarnaast het feit dat er al wereldstandaarden zijn op het gebied van NFC. Er is er één voor betalen (EMV-c) maar ook voor andere toepassingen. Er zijn bovendien wereldspelers die van deze standaarden gebruik maken en daar kan en wil Apple volgens mij echt niet omheen.

Lees ook: Waarom de iPhone geen NFC ondersteunt

Tot slot nog iets over betalen en iBeacons

Apple is de bedenker van de iBeacons. Dit is inmiddels in een Bluetooth-standaard verwerkt en functioneert ook op Android-telefoons. Ik heb recentelijk vanuit MyOrder een mooie test gedaan met iBeacons. In deze test zit je op een terras en ben je automatisch, zoals met FourSquare ingecheckt, mits je daarmee akkoord gaat. Je hoeft geen tafelnummer meer in te vullen, want de app weet op basis van iBeacons waar je je bevindt. We gaan dat nog dit jaar invoeren.

Hoe zit het met betalen via iBeacons? Technisch gezien is het mogelijk en ik geloof er heilig in dat Apple op dit gebied iets gaat doen, maar alleen in haar eigen retailstores. Met als doel de beleving en het gemak in die winkels te vergroten. Maar ik ben er van overtuigd dat met het beperkte marktbereik van Apple zij geen wereldstandaard gaat neerzetten op het gebied van betalen.

Stel je even voor dat ondernemers alleen voor iPhone-gebruikers iets moeten installeren zodat je bijvoorbeeld bij je plaatselijke supermarkt met je iPhone via Apple-technologie kan betalen. Geen ondernemer die daaraan gaat beginnen. Pas als de reuzen Mastercard en Visa met een standaard op dit gebied komen, ga ik geloven dat iBeacon-technologie voor betalen een optie is. Overigens denk ik wel dat er steeds meer mogelijkheden zullen ontstaan om plaatsonafhankelijk af te rekenen. Dus niet meer langs de kassa, maar situaties waarbij je smartphone de kassa is geworden. In dat soort situaties speelt NFC geen rol en kan iBeacon dat wel.

Snel zal het niet zijn. De iBeacon-technologie is op dit moment niet geschikt voor openbaar vervoer en het openen van poortjes. Tappen met een kaart is psychologisch voor de consument een veel mooiere gesture. Je geeft hier iets mee aan: ik wil betalen, of ik wil naar binnen. Met iBeacons weet je als consument niet precies wat er gebeurt, je hebt daar weinig controle over.

Conclusie

De contactloze betaalstandaard die er nu is voor NFC maakt het mogelijk dat iedereen kan betalen. Apple kan en wil hier uiteindelijk niet om heen. Het zou toch een beetje suf zijn, als straks iedereen met een NFC-telefoon de bankpas thuis kan laten, maar dat iPhone-gebruikers nog op zoek moeten naar plastic.

Over Gertjan


Gertjan Rösken is CTO bij MyOrder en daarnaast is hij werkzaam als business development manager bij strategie & innovatie Rabobank Nederland. Gertjan heeft aan de basis gestaan van de mobiel bankieren-app van de Rabobank. Daarnaast heeft hij met veel met partijen uit de markt samengewerkt op het gebied van mobiel betalen. Zo heeft hij o.a. met AHOLD meerdere proeven gedaan met NFC en in samenwerking met bol.com de blauwdruk gemaakt voor iDEAL mobiel.
Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2003 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.

Dit artikel is onderdeel van de serie iCulture Biz, waarin onderwerpen aan de orde komen die voor ondernemers interessant zijn. Bekijk de hele serie!

Foto bovenaan: (c) Alexander Kirch/Shutterstock

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.