iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp

Opinie: Waarom Apple uiteindelijk niet om NFC heen kan

Bij NFC gaat het vaak over mobiel betalen. Maar volgens Gertjan Rösken, CTO van MyOrder, liggen andere toepassingen veel meer voor de hand.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_110191760_smal
Als er over NFC en de iPhone wordt gesproken, gaat het vreemd genoeg vaak als eerste over mobiel betalen. Terwijl mobiel betalen misschien wel de minst interessante NFC toepassing is op dit moment.

Dit is een gastartikel van Gertjan Rösken, die aan de basis stond van mobiel bankieren-app van de Rabobank en tegenwoordig CTO bij MyOrder is. Daarnaast heeft hij met veel partijen uit de markt samengewerkt op het gebied van mobiel betalen.

Andere NFC toepassingen zijn er genoeg, denk aan toegang tot een locatie zoals een kantoor, een event of aan het openbaar vervoer. Ik zou geen schatting durven maken over het totale aantal NFC kaarten dat wereldwijd in omloop is, maar kijk ik naar mijzelf dan loop ik dagelijks met vier NFC-attributen rond: mijn OV-kaart, mijn toegangspas voor de bank, een autosleutel en een MyOrder Cashless betaalsticker.

NFC en de mobiele telefoon

Al vele jaren is NFC de grote belofte. “Deze technologie zit straks in iedere telefoon”, hoor ik nu al bijna tien jaar. Anno 2014 heeft inderdaad een groot deel van de Samsung- en Windows Phone-toestellen NFC. Maar het aantal toepassingen op de telefoon is tot op heden zeer beperkt of nihil. Het blijft toch nog een beetje een technologie voor de techies; het grote publiek weet waarschijnlijk niet eens dat ze een telefoon met NFC op zak hebben. Ik kan bijvoorbeeld nog niet met mijn NFC-telefoon het openbaar vervoer in en ook de toegang tot het kantoor is nog niet geregeld.

Waarom blijft het aantal NFC toepassingen op de telefoon achter?

Dat is eigenlijk raar! Als er zoveel kaarten zijn waar al NFC-technologie in zit en als er zoveel potentiële toepassingen zijn, waarom maken de uitgevers van die plastic kaarten het dan niet veel eenvoudiger voor de consument? Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een mooie NFC-app te maken waarmee ik met de trein kan reizen, mijn boodschappen kan betalen of de deur van mijn kantoor kan openen? Nee, dat is technisch helemaal geen rocket science. Voor betalingen bestaat er inmiddels een wereldstandaard EMV-contactloos, waarmee de banken hebben laten zien dat betalen met de NFC-telefoon veilig kan. Toegang via een NFC-telefoon kan ook: tijdens mijn laatste bezoek aan het Mobile World Congress in Barcelona was het mogelijk met mijn NFC-telefoon het poortje te openen en naar binnen te gaan.

De distributie van deze NFC-toepassingen als app levert een voordeel op voor de uitgevers van de kaarten. Zo zal de NS bijvoorbeeld geen plastic kaart meer hoeven te maken en de NS kan haar klant gemakkelijk bereiken via de app. Dit is ideaal als het abonnement dreigt te verlopen of het saldo bijna op is. Ik zie kansen genoeg, maar waarom schiet het maar niet op? De reden is simpel. Op dit moment zit de NFC-chip en de beveiliging daarvan op het plastic van de uitgever zelf. Die is dus de baas over het distributieproces en de beveiliging. Als de drager verandert van plastic naar een smartphone… tja waar sla je dan als uitgever van het plastic (ook wel service provider genoemd) die gegevens op?

Lees ook: Dossier NFC

Het Secure Element (SE)

Grofweg zijn er voor de serviceprovider vier mogelijkheden om de data veilig op te slaan op een smartphone:

  • De SIM kaart (bewaakt door de telecomprovider)
  • Het Embedded SE (bewaakt door de maker van de telefoon, bijv. Apple of Samsung)
  • Een micro SD (eigenaar van de serviceprovider of klant)
  • Een cloudoplossing (kan via serviceprovider of OS-maker zoals Google of Apple)

Wie heeft de macht, wat is het businessmodel?

Voor serviceproviders, zoals de banken of de vervoersbedrijven blijft het een hele lastige afweging om te bepalen met wie ze in zee moeten gaan. Ik zie veel partijen hiermee worstelen en uiteindelijk denk ik dat de consument hierin de keuze moet gaan maken. Wil je je (virtuele) bankkaart bij Google of Apple stallen? Of toch liever in een cloudoplossing van de serviceprovider, zoals de bank zelf?

Wanneer komt Apple dan met NFC?

Het is mijn rotsvaste geloof dat Apple dit alles vanuit Cupertino met argusogen volgt en het juiste moment afwacht. Apple heeft een paar mooie patenten op het gebied van NFC. Zo heeft Apple onder andere bedacht dat het handig is om de NFC-antenne rond de vingerscanner te plaatsen. Dat is mooi, want de achterkant van de iPhone kan dan aluminium blijven. Naast de patenten die Apple heeft en die erop wijzen dat Apple wel degelijk met deze technologie bezig is, speelt daarnaast het feit dat er al wereldstandaarden zijn op het gebied van NFC. Er is er één voor betalen (EMV-c) maar ook voor andere toepassingen. Er zijn bovendien wereldspelers die van deze standaarden gebruik maken en daar kan en wil Apple volgens mij echt niet omheen.

Lees ook: Waarom de iPhone geen NFC ondersteunt

Tot slot nog iets over betalen en iBeacons

Apple is de bedenker van de iBeacons. Dit is inmiddels in een Bluetooth-standaard verwerkt en functioneert ook op Android-telefoons. Ik heb recentelijk vanuit MyOrder een mooie test gedaan met iBeacons. In deze test zit je op een terras en ben je automatisch, zoals met FourSquare ingecheckt, mits je daarmee akkoord gaat. Je hoeft geen tafelnummer meer in te vullen, want de app weet op basis van iBeacons waar je je bevindt. We gaan dat nog dit jaar invoeren.

Hoe zit het met betalen via iBeacons? Technisch gezien is het mogelijk en ik geloof er heilig in dat Apple op dit gebied iets gaat doen, maar alleen in haar eigen retailstores. Met als doel de beleving en het gemak in die winkels te vergroten. Maar ik ben er van overtuigd dat met het beperkte marktbereik van Apple zij geen wereldstandaard gaat neerzetten op het gebied van betalen.

Stel je even voor dat ondernemers alleen voor iPhone-gebruikers iets moeten installeren zodat je bijvoorbeeld bij je plaatselijke supermarkt met je iPhone via Apple-technologie kan betalen. Geen ondernemer die daaraan gaat beginnen. Pas als de reuzen Mastercard en Visa met een standaard op dit gebied komen, ga ik geloven dat iBeacon-technologie voor betalen een optie is. Overigens denk ik wel dat er steeds meer mogelijkheden zullen ontstaan om plaatsonafhankelijk af te rekenen. Dus niet meer langs de kassa, maar situaties waarbij je smartphone de kassa is geworden. In dat soort situaties speelt NFC geen rol en kan iBeacon dat wel.

Snel zal het niet zijn. De iBeacon-technologie is op dit moment niet geschikt voor openbaar vervoer en het openen van poortjes. Tappen met een kaart is psychologisch voor de consument een veel mooiere gesture. Je geeft hier iets mee aan: ik wil betalen, of ik wil naar binnen. Met iBeacons weet je als consument niet precies wat er gebeurt, je hebt daar weinig controle over.

Conclusie

De contactloze betaalstandaard die er nu is voor NFC maakt het mogelijk dat iedereen kan betalen. Apple kan en wil hier uiteindelijk niet om heen. Het zou toch een beetje suf zijn, als straks iedereen met een NFC-telefoon de bankpas thuis kan laten, maar dat iPhone-gebruikers nog op zoek moeten naar plastic.

Over Gertjan


Gertjan Rösken is CTO bij MyOrder en daarnaast is hij werkzaam als business development manager bij strategie & innovatie Rabobank Nederland. Gertjan heeft aan de basis gestaan van de mobiel bankieren-app van de Rabobank. Daarnaast heeft hij met veel met partijen uit de markt samengewerkt op het gebied van mobiel betalen. Zo heeft hij o.a. met AHOLD meerdere proeven gedaan met NFC en in samenwerking met bol.com de blauwdruk gemaakt voor iDEAL mobiel.
Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2003 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.

Dit artikel is onderdeel van de serie iCulture Biz, waarin onderwerpen aan de orde komen die voor ondernemers interessant zijn. Bekijk de hele serie!

Foto bovenaan: (c) Alexander Kirch/Shutterstock

Reacties: 23 reacties

  1. Wat hou ik toch van dit soort lange stukken. Heerlijk!

    Ot:

    Een iPhone met standaard NFC ingebouwd zou misschien wel makkelijk zijn, maar dan moet je het wel kunnen uitschakelen en weer inschakelen vind ik.

  2. Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2013 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.

    Waren er in 2013 dan nog Powerbook 17″ te koop? De laatste Powerbook G4 is uitgekomen in oktober 2005. Een tweedehandse misschien met maximaal OS X 10.5.8 Leopard (voor PPC). 😉
    (Red.) Inmiddels aangepast 🙂

    NFC met een werkfrequentie van 13.56 Mhz in een mobiele telefoon vind ik persoonlijk maar niets. Die frequentie ligt in de 22 meter korte golf band. Een optimale antenne zou dan 11 meter (L/2) of 5.5 meter (L/4) lang moeten zijn. Maar goed, 13.56 Mhz is een ISM frequentie die licentievrij mag gebruikt worden en de tweede harmonische ligt niet toevallig bij 27.120 Mhz. 😉

  3. Leuk stuk, maar zoals gewoonlijk maakt Apple iets dat veel beter doordacht is, maar gaat de meute toch voor het halfbakken alternatief. Hetzelfde met dat vreselijke USB.

  4. @Timosha: Ik denk dat er 2003 had moeten staan, volgens mij had hij toen een G4.

  5. Toegang tot de MWC met NFC was echt een lachertje. Ik (met mijn iPhone) viel natuurlijk buiten de boot omdat ik geen NFC had, maar met een aparte hoes kon het alsnog. Maar ja, de moeite..

    Mijn collega had het met zijn Nokia wel gedaan, dat kostte enige moeite om in te stellen. Ik moest mijn paspoort meenemen om door de poortjes te komen.

    Paspoort versus NFC: 3-0. Hoewel ik (inderdaad) wel elke dag mijn paspoort bij me moest hebben, was ik ’s ochtends telkens vele malen sneller door de poortjes omdat de mensen het NFC-systeem gewoon niet bleken te snappen.

    Tuurlijk, kwestie van gewenning, maar ik ben vooralsnog niet overtuigd.

  6. Net als dat Apple uiteindelijk ook niet om bitcoin wallet apps heen kan waar je transactie’s mee kunt doen?

    Ik ken in mijn omgeving inmiddels al een paar mensen die vanwege het gebrek aan een goede bitcoin app overgestapt zijn op Android, en dat gaat voor mij ook gelden als er niets verandert.

  7. Rabo heeft al gekozen voor NFC, terwijl andere banken nog wachten. Aangezien de beide heren voor Rabo bank werken is het niet een objectief verhaal.
    Daarbij wordt niet verteld dat Paypal met ibeacons bezig is. Dat maakt betalen met ibeacons al snel mogelijk.

  8. NFC is gewoon beperkt aangezien je altijd een op een op een hele korte afstand (5cm) moet zijn, daarbij zuipt het energie.

    Heb het getest met iBeacon in het Groninger museum, geweldig gewoon.

  9. Blijf raar vinden dat bedrijven blind blijven staren op NFC als betaalmiddel.

    Zoals in artikel staat aangegeven werkt ibeacon op Android en iPhone. Er worden dagelijks veel meer Android telefoons verkocht die ibeacons (Bluetooth 4) ondersteunen. Dus alleen op Android gebied zou een techniek via Bluetooth 4 betere keus zijn. En dan kan je vervolgens ook nog de iOS markt bedienen.

  10. In de titel wordt beloofd dat we argumenten krijgen waarom Apple uiteindelijk met een telefoon met NFC gaat komen.
    Vervolgens lees ik heel veel over waarom het theoretisch heel interessant en technisch mogelijk is, maar dat er in de praktijk om diverse redenen niets mee gedaan wordt.
    Vervolgens wordt gezegd dat Apple wel mee gaat doen omdat ze patenten hebben en omdat andere spelers er wel iets mee doen. Tja.

    Patenten heeft Apple op vele, vele vlakken, ik gok zo dat er meer patenten zijn waar ze niets mee doen dan andersom. En dat die andere spelers er wel aan doen is op zichzelf genomen ook geen argument, omdat in dit artikel juist aangegeven wordt dat er desondanks vrijwel niets mee gebeurt in de praktijk.

    Kortom: een aardig verhaal, maar geen enkel nieuw inzicht over waarom Apple nu ineens wèl iets met NFC zal gaan doen, en alle redenen om dat niet te doen (er zitten nog teveel haken en ogen aan en de interesse is er nog niet echt vanuit het grote publiek) blijven onverminderd van kracht.

  11. Als de iphone NFC krijgt “rond de vingerscanner” van het patent, betekent dit dan dat als je gaat scannen je het scherm naar de kant van de scanner moet laten zien? als het signaal niet door de achterkant heen gaat.

  12. Apple moet echt overgaan op NFC, wil het succes blijven boeken met de iphone. iBeacon is aardig bedacht, maar het heeft ook nadelen om via de Beacons te worden gevolgd. Niet iedereen wil dat. Bovendien krijgt Apple het niet voor elkaar om de Beacons overal ingevoerd te krijgen. Zo gebeurt er weer hetzelfde als met Apple en Windows: twee kampen, die niet matchen.

  13. Onsamenhangend verhaal. De belangrijkste twee argumenten zijn van tafel te vegen (of op zijn minst te betwijfelen).

    De auteur heeft zich duidelijk niet verdiept in de mogelijkheden van iBeacons en Bluetooth 4.0. Het beargumenteerde voordeel van NFC (het tappen, de beweging) is ook gewoon mogelijk via Bluetooth. Sterker nog, Apple maakt daar op dit moment al gebruik van. Waar? Bij de configuratie van een Apple TV i.c.m. een iDevice.

    Verder is beargumenteren dat Apple wel zal moeten samenwerken een opmerking die niet echt met voorbeelden uit de praktijk kan worden onderbouwd. Kijk naar Facetime, iMessage, Passbook, AppStore, en moet ik nog even doorgaan? Allemaal zaken waarvan andere partijen zeggen dat Apple dat niet alleen kan.

  14. Achterhaalde technologie en nog onveilig ook (en ik ben een early adaptor (Swatch met nfc) destijds met easypay en de ski passen erop en toegang tot het bedrijf waar ik werkte erop “gehackt” echter de toepassingen die ze nu willen uitrollen: nee dank je wel, erg interessant voor criminelen dat weer wel ..

  15. Origineel geplaatst door Johan
    Apple moet echt overgaan op NFC, wil het succes blijven boeken met de iphone. iBeacon is aardig bedacht, maar het heeft ook nadelen om via de Beacons te worden gevolgd. Niet iedereen wil dat. Bovendien krijgt Apple het niet voor elkaar om de Beacons overal ingevoerd te krijgen. Zo gebeurt er weer hetzelfde als met Apple en Windows: twee kampen, die niet matchen.

    Gelukkig kan je niet gevolgd worden met ibeacons. Zie een ibeacon als een straatbord waaraan je kan herkennen waar je bent. Dat bord weet niet dat jij hem leest. Ibeacon zend alleen uit het ontvangt niks. 🙂

  16. Wil je niet van je geloof beroven maar deel je mening niet. NFC heeft nog behoorlijk veel mankementen en is lang niet overal even praktisch.

    Verder:

    “Maar ik ben er van overtuigd dat met het beperkte marktbereik van Apple zij geen wereldstandaard gaat neerzetten…”.

    Nope. Wereldstandaarden komen niet zomaar tot stand. Iets kan een standaard worden als het een succes is. Apple’s doelgroep is de klant die betaalt. Android of Windows ontwikkelaars kunnen alleen maar dromen van een dergelijke doelgroep. Bij Apple zit het echte geld: de klant met geld. De overige platformen hebben de massa. Voor beiden valt wat te zeggen, maar om iets een succes te maken en zeker nfc betalingen, moet de klant bereid zijn om zijn beurs te openen (figuurlijk dan). Die kans is het hoogst bij Apple’s doelgroep. Dus het is niet heel onwaarschijnlijk dat Apple wederom als eerste een gigantisch succes boekt en wederom zomaar een standaard weet te forceren (zoals ze dit oa al eerder gedaan hebben op telefoongebied) en de rest niet meer kan doen dan volgen.

    One more thing:

    “Apple kan en wil hier uiteindelijk niet om heen. Het zou toch een beetje suf zijn, als straks iedereen met een NFC-telefoon de bankpas thuis kan laten, maar dat iPhone-gebruikers nog op zoek moeten naar plastic.”

    Hier ga je er vanuit dat jouw visie de enige juiste is. Je gaat voorbij aan talloze alternatieven (Apple kijkt bijv. naar BT). Een beetje suf wellicht?

  17. De grote kracht van NFC is dat je als service-provider je beveiliging kunt inbakken in een stukje hardware waar geen batterij in hoeft. Een telefoon heeft al een batterij waardoor eigenlijk de belangrijkste bestaansreden van NFC wegvalt. Wat je overhoudt is een stukje functionaliteit die niet wezenlijk verschillend is van Bluetooth. Kennelijk is de afweging van Apple dat ze beter op Bluetooth LE kunnen inzetten dat op NFC.

    Daarnaast, als je kijkt wat er met Passbook gebeurt, zie je dat Apple heel hard werkt aan het creëren van een veilige interface tussen telefoon en service-provider. Precies het stuk wat “NFC”-toepassingen zo lastig maakt. En ook hier hebben ze de NFC technologie zelf er niet bij nodig.

  18. Waarom MOET je betalen met je telefoon. Volgens mij is het gebruik van je horloge, bankpas en/of een geïmplanteerde chip veel praktischer.

  19. Origineel geplaatst door Hub
    Waarom MOET je betalen met je telefoon. Volgens mij is het gebruik van je horloge, bankpas en/of een geïmplanteerde chip veel praktischer.

    Mee eens, waarom zegt zo’n grote meute dat NFC ín een telefoon moet? Gek hee.

  20. “Gertjan is Apple-addict sinds hij in 2003 zijn eerste Powerbook 17” kocht, vanaf dat moment was Apple zijn gear.”

    Maar hij loopt wel rond met een nfc telefoon?? 🙂

  21. Nederland is een niche markt voor Apple, ik denk niet dat Apple onder de indruk is van de Nederlandse betalingsmethoden. De Nederlandse banken lopen te ver voor de muziek uit. Uiteindelijk volgen ze de grote stroming en of dat NFC (niet in alle oude toestellen) of iBeacon (Bluetooth low energy, in veel oudere toestellen ook aanwezig) zal de toekomst uitwijzen.

  22. Ten eerste, ik zou geen NFC gebruiken, tenzij het me opgedrongen wordt zoals bij het OV. Dat pasje zit afgeschermd in mijn zak. Naast het toegangspasje van mijn werkgever. (En bij twee NFC chips op elkaar werken ze beide niet, wel zo veilig)

    Ten tweede denk ik dat juist de diverse service providers het grootste knelpunt zijn voor gezamelijke een toepassing van NFC; niemand zal zijn kaart op willen geven. Er is voor AH geen enkel voordeel te behalen door als bijproduct op bijvoorbeeld de NS/OV chipknip. Dan zou AH erop moeten vertrouwen dat hun klant niet door de NS benaderd wordt voor een (extra)klantenkaart bij LIDL en dat ze alle gegevens van de NS krijgen. Klantenkaarten zijn een miljardenbusiness en jouw stukje scherm je af van jouw concurrenten.

    Quote
    Wil je je (virtuele) bankkaart bij Google of Apple stallen? Of toch liever in een cloudoplossing van de serviceprovider, zoals de bank zelf?
    Unquote

    Dat lijkt mij duidelijk: een bedrijf (bank) in Nederland die zich aan de Nederlandse wet moet houden heeft mijn voorkeur boven een oplossing van een bedrijf wat zich weinig/niets aan kan trekken van de Nederlandse wet.

  23. Ik werk in een bedrijf waar we software ontwikkelen voor openbaar vervoer met NFC.

    Regelmatig worden we geconfronteerd met de “kan dit op Android” vraag, en regelmatig wordt dit ge/her-evalueerd. Hierbij duiken meerdere problemen op: gedeeltelijke implementaties van standaarden door telefoons, waarbij dezelfde producent soms verschillende NFC chips in op het eerste zicht identieke toestellen duwt – met elk hun eigen compatibiliteits-problemen. Daarnaast hebben vele van deze toestellen gewoonweg rotslechte antennes waardoor je veel geluk hebt als het van de eerste keer werkt. Het hele verhaal voelt van begin tot einde een beetje amateuristisch aan…

    Daarbij komt nog eens dat vele standaarden die gebruikt worden hopeloos verouderd zijn – ook qua snelheid – maar belangrijker – vooral naar beveiliging (Calypso, Myfare, …)

    Het grootste probleem van NFC is dat er momenteel geen enkele standaard is die voldoende rekening houdt met security en met een toekomstvisie daaromtrend. Voor betalingen vertrouw ik het simpelweg niet, en voor identificatie is dit een makkelijke attack-vector voor identity theft.

    Bottomline is: NFC is – ondanks dat het al behoorlijk lang beschikbaar is – totaal niet volwassen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.