Niet iedereen zal weten hoe je een hersenschudding precies herkent, of een sporter met hersenletsel het beste kunt behandelen na zijn val. Bovendien blijkt uit onderzoek dat hersenletsel vaak wordt onderschat. Daarom hebben organisaties als de KNVB, KNHB en het Rode Kruis een praktische applicatie uitgebracht. De Hoofdletsel app helpt met vaststellen of iemand een hersenschudding of ander hersenletsel heeft en geeft praktische adviezen voor de behandeling langs de lijn. Op die manier zijn coaches, scheidsrechters en omstanders altijd op de hoogte van de stappen die ze bij ongevallen moeten nemen.
Wanneer je de app opent kun je op ‘start’ tikken om een stappenplan te starten of, mocht de situatie overduidelijk ernstig zijn, meteen overgaan tot het bellen van 112 of de checklist voor 112 bekijken. Hierop staat duidelijk in welke gevallen je het noodnummer moet bellen. Bijvoorbeeld als er sprake is van toenemende hoofdpijn of hevige stuiptrekkingen. Wanneer je wel op ‘start’ tikt krijg je een paar snelle meerkeuzevragen over de staat van de sporter, die eindigen in een bepaald advies. Daarnaast heeft de app ook een informatiepagina, een overzicht met de dichtstbijzijnde EHBO-posten en een archief waarin je het advies en de symptomen per sporter kunt opslaan. Die informatie kan handig zijn om in een later stadium aan een arts te laten zien.
De Hoofdletsel app is ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse Hersenstichting, NOC*NSF, KNVB, KNHB, Sportzorg.nl en het Rode Kruis. Met deze applicatie willen de organisaties ervoor zorgen dat snel kan worden ingeschat hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is door te sporten en of het nodig is om medische hulp in de schakelen. Elk jaar lopen ongeveer 76.000 sporters hoofdletsel op, waarvan er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling belanden en gemiddeld 6 aan hun blessure overlijden. Voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten.
Downloaden: Hoofdletsel (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties