Review: TomTom Cardio, sporthorloge met iPhone-app

Review van TomTom Cardio, het sporthorloge van TomTom waarbij je de gegevens via een iPhone-app kunt uitlezen.

tomtom-runner-horlogeTomTom kondigde onlangs twee nieuwe uitvoeringen van de TomTom-sporthorloges aan. Beide zijn voorzien van een hartslagsensor aan de achterkant van het horloge, waarbij groengele lampjes op de huid schijnen. Je kunt kiezen uit de modellen TomTom Runner Cardio (€269) en TomTom Multi-Sport Cardio (€299), beide verkrijgbaar via de TomTom-shop. Ze werken samen met de MySports-app voor iPhone, die al een paar maanden geleden uitkwam. iCulture probeerde het horloge de afgelopen weken uit en lette vooral op gebruiksgemak en softwarefuncties.


In deze review zal iets minder de nadruk liggen op de effectiviteit van zo’n horloge tijdens het sporten. Wil je weten hoe geschikt TomTom Cardio is voor sporters, dan kun je op andere websites genoeg ervaringen lezen, bijvoorbeeld deze review van de TomTom Cardio voor hardlopers.

Hieronder zie je het horloge dat ik heb getest (TomTom Multisport Cardio). Zoals je kunt zien, heeft het horloge een monochroom scherm dat qua resolutie wel vergelijkbaar is met de Pebble. De zwart/rode band rondom de wijzerplaat is trouwens afneembaar. Je kunt het horloge ook als een soort fietscomputer aan het fietsstuur vastmaken, maar dan mis je de hartslagmeting en dat is nou net het vernieuwende van dit sporthorloge.

tomtom-cardio-horloge

Sporten met hartslagmeting

Er zijn heel wat mensen die zomaar wat gaan sporten. In het gunstigste geval volgen ze nog een trainingsschema, maar je kunt veel slimmer trainen als je ook op de juiste hartslagzones let. Tijdens het evenement dat TomTom organiseerde om de TomTom Cardio-horloges te introduceren vertelde de succesvolle schaatscoach Jac Orie nog eens over het belang van trainen op basis van hartslagzones. Het kwam erop neer dat je als amateursporter het beste in de zones tot 70% of 80% van je maximale hartslag kunt trainen, in plaats van constant buiten adem te zijn. Dat is natuurlijk maar de simpele versie van het verhaal, want het wordt ingewikkelder als je gericht op snelheid of uithoudingsvermogen wilt trainen, want dan moet je bewust boven of onder je anaerobe dempel gaan trainen of kiezen voor intervaltrainingen. Maar dat voert te ver om hier te bespreken.

tomtom cardio rood zwart zijkantInteressanter is de vraag waarom je een polshorloge zou willen dragen om je hartslag te meten. Vooral mannen blijken nogal een hekel te hebben aan die vervelende borstband. Vrouwen hebben er wat minder moeite mee, wat waarschijnlijk komt omdat ze al gewend zijn om sportbh’s te dragen. Maar er speelt nog iets anders mee. Bij een borstband heb je altijd een iPhone of ander apparaat met schermpje nodig om realtime je hartslag af te kunnen lezen. Een horloge dat voortdurend je hartslag aangeeft draagt een stuk prettiger en heeft een duidelijk afleesbaar scherm met realtime informatie. Tijdens het sporten kun je dus constant bijsturen om in de juiste hartslagzone te blijven. En een ander bijkomend voordeel: de iPhone kan tijdens het hardlopen thuisblijven. Dat klinkt niet als een ontwikkeling die we bij iCulture toejuichen, maar er zijn nou eenmaal situaties waarbij je je iPhone liever thuislaat. Bijvoorbeeld wanneer het regent of wanneer je bang bent dat de iPhone door vermoeidheid uit je handen glipt. De TomTom Cardio-horloges hebben een ingebouwde gps-ontvanger die de route onderweg vastlegt en zijn waterdicht tot 50 meter.

Ingebruikname TomTom Cardio

In de verpakking van de TomTom Cardio vind je behalve het horloge ook een oplaadkabel (niet-universeel, dus oppassen dat je ‘m niet kwijtraakt), een fietshouder en wat boekjes. Voordat je kunt beginnen met hardlopen, fietsen of zwemmen moet je het horloge eerst instellen. Daarbij bleek al snel hoe verwend we als Apple-gebruikers zijn geraakt. Bij Apple ben je in drie klikken klaar, terwijl andere fabrikanten de meest onlogische keuzes hebben gemaakt. Standaard staat de tijdzone van het horloge ingesteld op Kiritimati, Antananarivo? De exacte naam weet ik niet meer, maar het was een stad waar nog niemand van had gehoord. Nog genanter werd het toen we ons gewicht moesten instellen: dat staat standaard op 200 kilogram en je moet 130 keer op een knopje drukken om bij een enigszins normaal gewicht in de buurt te komen. Bij de bediening moet je ook even weer een stapje terug gaan in de tijd. De TomTom Cardio heeft een knop die je in vier richtingen kan bewegen en waarmee je door een menu ‘wandelt’. Geen touchscreen en geen selectieknop, maar pijlknoppen.

tomtom-runner-cardio-lampjesGelukkig hield de misere daarna op. Je bladert door het menu tot je de gewenste sport hebt gevonden en drukt op Go. Het horloge toont daarna de hartslag en waarschuwt met pijltjes of je in de juiste zone zit. Aan de binnenkant van het horloge zitten ledlampjes en sensoren die ongemerkt hun werk doen. Je zult de hartslag steeds op het horloge moeten aflezen, want een realtime koppeling met de iPhone-app is er niet. Je zult na afloop je prestatie moeten synchroniseren.

Resultaten uitlezen in TomTom MySports-app

TomTom bracht begin dit jaar al een iPhone-app uit, waarmee je de gegevens van de sporthorloges kunt synchroniseren en uploaden naar de TomTom MySports-website. Deze dienst wordt verzorgd door MapMyFitness, maar het is de bedoeling dat je bij TomTom zelf een account aanmaakt. Voorheen moest je je iPhone aansluiten op de computer om de trainingen te kunnen uploaden naar de website. Ben je (zoals ik) gewend aan Fitbits en apps die realtime feedback geven (denk aan Human of Moves), dan klinkt dat misschien wat primitief. Maar als je kijkt naar andere sporthorloges, dan loopt TomTom samen met Garmin aardig voorop. Polar heeft het nog maar net mogelijk gemaakt om sporthorloges te synchroniseren met een app. Daarmee heb ik meteen ook de grootste concurrenten van TomTom genoemd op het gebied van sporthorloges. Suunto, Mio, Timex en nog wat andere fabrikanten maken ook sporthorloges maar Garmin is de marktleider, Polar is van oudsher hét sporthorlogemerk en TomTom vecht naar een eigen positie als nieuwkomer op deze markt.

tomtom-mysports-2 tomtom-mysports-1

Op de afbeeldingen hierboven zie je het inlezen van de data via Bluetooth. Dit gebeurt zodra je de app opent en verbinding hebt gemaakt met het horloge. Dus niet realtime tijdens het sporten. De activiteiten zien er wat sloom uit, maar dat komt omdat we tijdens de TomTom-demonstratie op 10 april allerlei korte oefeningen moesten doen, zoals steppen, fietsen en het opjagen van je hartslag van 150 naar 170. Bij al die oefeningen werd de instelling ‘Loopband’ gebruikt, omdat je daarmee je hartslag kunt meten zonder dat de gps-functie actief is.

De TomTom Cardio synchroniseert met horloges die Bluetooth Smart (oftewel Bluetooth 4.0) ondersteunen, dus je hebt minimaal een iPhone 4s nodig. Op het horloge breng je via de menu-instelling Phone een Bluetooth-koppeling tot stand. De app leest de gegevens uit de app en toont een lijstje met geleverde prestaties. Je kunt ook details bekijken, zoals afgelegde afstand, tijdsduur, verbrande calorieën, pace en hoogteverschillen. Wat je hieronder in beeld ziet, is het enige wat je kunt bekijken. Wil je details zien, dan zul je echt naar de website van TomTom MySports moeten gaan. Een puntje van frustratie is dat het synchroniseren van meerdere work-outs best lang kan duren. Je zit soms wel een paar minuten naar het schermpje te turen (eerlijk gezegd: je kunt beter even koffie gaan drinken) als je veel langdurige work-outs wilt synchroniseren. Da’s een heel verschil met de Fitbit die ik dagelijks draag en die binnen tien seconden is bijgewerkt. De Fitbit laat trouwens ook realtime zien als ik extra stappen maak. Andere activiteitentrackers die niet realtime data doorgeven (zoals de Withings Pulse), doen er trouwens ook vrij lang over dus misschien ligt het aan de manier waarop ze Bluetooth 4.0 hebben geïmplementeerd. TomTom MySports is geen sociale app; ik zag geen mogelijkheden om vrienden te maken, prestaties met vrienden te vergelijken of anderen toe te juichen, zoals met de meeste andere fitnesstracking-apps wel mogelijk is.

tomtom-mysports-3 tomtom-mysports-4

Downloaden: TomTom MySports (gratis, universeel, iOS 6.0+)

TomTom MySports website

Na het synchroniseren van de sportdata met je iPhone zullen de gegevens ook via de MySports-website te raadplegen zijn. De informatie is op het eerste gezicht vergelijkbaar met de data in de app. Bovenin het scherm kun je bladeren tussen de verschillende trainingen en als je met de muispijl over de grafiek gaat kun je per moment gedetailleerde info opvragen, zodat je bijvoorbeeld kunt kijken wat je hoogst gemeten snelheid is. Je ziet ook de gemiddelde hartslag.

tomtom-mysports-website-activiteit

Je kunt per activiteit meer details opvragen, zoals een grafiek met het verloop van je hartslag, die je kunt vergelijken met de grafiek ernaast die de pace (tijdsduur per km) aangeeft. Klik je in de hartslaggrafiek op de knop ‘View zones’, dan krijg je te zien in welke hartslagzones je hebt getraind.

tomtom-mysports-details

Dat laatste gaf voor mij de meeste nieuwe inzichten, want uit de grafiek bleek dat ik veel teveel in de Sprint-zone (de meest intensieve) had gelopen en het dus beter rustiger aan kan doen. Ik ben immers aan het sporten om gezond te blijven, niet om een wereldkampioenschap te winnen. En dan kun je beter, zoals Jac Orie al aangaf, in de zones Fat Burn en Endurance blijven rondhangen. TomTom heeft op basis van mijn trainingen een maximale hartslag bepaald van 177 en gebruikt dit om de juiste zones aan te geven. Je kunt natuurlijk ook handmatig uitrekenen wat 70% en 80% van je maximale hartslag is, maar het horloge doet het allemaal voor jou.

hartslag-tomtom-mysports

Wil je trouwens de data van TomTom uitlezen en gebruiken in andere apps, dan kan dat niet zomaar. Je kunt wel via iTunes Bestandsdeling de ruwe databestanden uit de iPhone halen en opslaan als .ttbin-bestanden. Daarna moet je ze op de desktop verder verwerken.

Batterijduur TomTom Cardio

De TomTom Cardio is ook gewoon als horloge te gebruiken, maar de term ‘smartwatch’ is hier niet echt van toepassing. Eigenlijk is de TomTom Cardio vrij simpel: je kunt er het actuele tijdstip mee aflezen en je kunt ‘m gebruiken als wekker. Verdere integratie met de iPhone (behalve dan het synchroniseren van trainingsactiviteiten) is er niet. Je kunt geen notificaties ontvangen, nieuws lezen of browsen op internet. Dit horloge kan één ding goed en dat is sportprestaties meten. Ga je het TomTom-horloge uitsluitend als normaal horloge dragen, dan kun je rekenen op een gebruiksduur van enkele weken. Wil je af en toe sportprestaties meten, dan wordt dat verkocht tot enkele dagen. Wil je continu je hartslag meten tijdens het werken, filmkijken en slapen, dan kan dat ook, maar dan moet je het horloge dagelijks opladen. De felle ledlampjes aan de binnenkant van het horloge schijnen continu en verbruiken daardoor best veel energie. Je kunt met dit horloge ook fietsen en zwemmen, maar bij bevestiging op het stuur kun je niet gelijktijdig je hartslag meten en tijdens het zwemmen werkt de hartslagsensor niet. Je kunt dit eventueel oplossen door een externe hartslagmeter met borstband te dragen, maar dat moet dan wel een nieuw type hartslagmeter zijn die met Bluetooth 4.0 werkt. Maar in dat geval kun je ook een van de vele andere sportapps op je iPhone installeren, waarvoor je dit dure sporthorloge niet nodig hebt.

Optische hartslagsensor

Nog kort even iets over de optische hartslagsensor in de TomTom Cardio-horloges. Die is eignelijk gemaakt door concurrent Mio en verscheen een paar maanden geleden voor het eerst in de Mio Alpha, een ander sporthorloge. Die is inmiddels opgevolgd door de Mio Link. Dezelfde optische hartslagsensor wordt ook gebruikt in de Adidas SmartRun GPS. In alle gevallen schijnen felle lampjes op het huidoppervlak, waar ze de bloedtoevoer in de haarvaatjes in de gaten houden. Je hoeft dus niet door een vinger te schijnen, zoals de meeste iPhone-apps die je hartslag proberen te meten. Als Apple een iWatch met hartslagmeter uitbrengt, is het vrijwel zeker dat daarin ook optische sensoren worden gebruikt. Mio is trouwens niet de enige fabrikant, want ook Texas Instruments heeft optische hartslagmeters ontwikkeld en het Basis-horloge (waar Apple ooit een oogje op had) gebruikt ook een optische hartslagmeter en is tegenwoordig in handen van Intel. Er is een kans dat Apple straks de technologie voor de hartslagmeter van Intel moet kopen. Maar dat is niet erg, want Apple produceert niet alle technologie die ze gebruiken zelf.

Conclusie

Het TomTom Cardio-horloge is prettig in gebruik en geeft realtime je hartslag aan. Wat me opviel is dat de wereld van sporthorloges qua gebruiksgemak wel wat achterloopt ten opzichte van smartphones. Het is allemaal minder gepolijst, de bediening is onhandiger en het gebruiksgemak is niet te vergelijken met wat we van Apple gewend zijn. Alleen al het instellen van de TomTom Cardio laat zien dat de focus meer op techniek dan op gebruiksgemak heeft gelegen (maar misschien ben ik gewoon verwend door Apple-spullen die altijd zo moeiteloos werken). Gelukkig was er ook oog voor design, want het horloge is robuust uitgevoerd, ziet er sportief uit en is niet te dik. Dat je het horloge via een iPhone-app kunt synchroniseren maakt het een stuk prettiger in gebruik. Je hoeft na het sporten niet te wachten tot je weer achter je computer zit, om trainingen onderling te kunnen vergelijken.

Toch merk je dat fabrikanten van sporthorloges nog achterlopen op hun hippere collega’s die fitnesstrackers zoals Fitbit maken. Enerzijds is dat bij Garmin en Polar wel te begrijpen: veel fabrikanten hebben nog een ballast uit het verleden en moeten bij nieuwe functies rekening ermee houden dat ze bestaande gebruikers niet buitensluiten. Maar anderzijds is het bij TomTom juist níet te begrijpen: TomTom is nieuwkomer en start met een schone lei. Ze hadden dus alles uit de kast kunnen trekken om het beter en slimmer aan te pakken dan oudgedienden Garmin en Polar. Maar die écht slimme functies ontbreken juist. Voor de prijs van €299 verwacht je een horloge met hoge resolutie kleurenscherm, realtime data via de iPhone-app of een paar smartwatch-achtige functies zoals notificaties. Dat zit er allemaal niet in en dat maakt het qua functionaliteit wel een relatief simpel horloge. Als TomTom ervoor had gekozen om een serie basisfuncties tot in perfectie uit te voeren, met een horloge dat door z’n beperkingen juist geniaal is (makkelijk in gebruik, intuïtief in bediening, kortom: de Apple-aanpak) dan was mijn beoordeling een stuk hoger uitgevallen.

Info: TomTom Cardio

  • Ontwikkelaar: TomTom
  • Te koop via: TomTom, Bol.com, Coolblue en andere winkels
  • Prijs: €269/€299
  • Geteste versie: TomTom MultiSport Cardio
  • Cijfer: 7

Lees de 17 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »