Vaste forumbezoekers zullen al bekend zijn met iFoneguide.nl en hun eigen repository. Op de weblog hebben we hier helaas nog veel te weinig aandacht aan besteedt, dus laten we dat met een tip voor 2e Kerstdag eens goed proberen te maken. Nu iedereen is uitgebuikt van het ongetwijfeld copieuze Kerstmaal, de kado’s heeft uitgepakt (wellicht ben je nu een gelukkige nieuwe iPhone-bezitter?) en de familie weer het huis heeft uitgebonjourd, is er eindelijk volop tijd om met je iPhone te pielen. Het installeren van een of meerdere repositories is zo’n typisch klusje voor “the day after”.
De namen Sjowol en Fresh zal de vaste bezoeker van iPhoneclub.nl niet onbekend in de oren klinken. Ze zijn onder andere de makers van de zeer populaire wikigids Unlock 1.1.2 (Windows) en de initiators achter iFoneguide.nl (een website met duidelijke stappenplannen voor het unlocken van je iPhone, voorheen Unlock Mi iFone). Ze zijn vooral bekend als echte forumtijgers die altijd bereid zijn om anderen met raad en daad te helpen bij unlockproblemen. Met name het geduld en fanatisme van Fresh mag wel eens geroemd worden 🙂
Sjowol, de andere helft van het illustere duo, heeft zich onlangs gestort op het maken van de eerste Nederlandse iPhone repository (zie hieronder voor uitleg). In de iFoneguide Repo vind je onder andere de bekende AnySIM voor het softwarematig unlocken van je iPhone (versie 1.1 en 1.2.1u), Beejive Launcher (een icoon om de webapp JiveTalk for iPhone te starten), nieuwe GPRS-icoontjes voor iPhones met firmwareversie 1.1.2, Virginize-apps en een scriptje om YouTube te activeren. De twee meest nuttige items zijn echter speciaal bedoeld voor iPhone-gebruikers die hun iPhone graag met de Nederlandse taal willen gebruiken: NL Taalpakket voor firmwareversie 1.1.2 en NL Taalcorrectie (T9). Geen ingewikkelde kopieeracties meer met SFTP of SCP: gewoon rechtstreeks vanuit Installer.app en de iFoneguide Repo je iPhone naar de Nederlandse taal omzetten. Overigens zijn die specifieke taalpakketten gemaakt door forumgebruiker mwagena, met voorwerk van Freek en hulp van andere forumgebruikers. Sjowol heeft ze “Installer.app Ready” gemaakt voor de repo.
In de iFoneguide Repo vind je onder de aparte optie iFoneguide PDF’s ook nog verschillende unlockgidsen van Fresh en Sjowol in PDF-formaat, die je bijvoorbeeld kunt lezen met PDFViewer.
Installer.app en repositories
Wat is eigenlijk precies een repository? Een korte geschiedenis. Kort na de eerste jailbreak van de iPhone en de mogelijkheid om zelf applicaties direct op de iPhone te kunnen installeren (native iPhone-apps) bedacht Nullriver – onder andere bekend van programma’s als PSPWare en Connect360 – de inmiddels overbekende Installer.app; min of meer de opvolger van het PXL-formaat wat iBrickr hanteerde. Met Installer.app kun je op de iPhone zelf meteen programma’s downloaden en installeren. De programma’s in Installer.app zijn op te halen via verschillende bronnen; de zogenaamde repositories of sources. Een repository is niets anders dan een catalogus van alle beschikbare programma’s (of andere onderdelen zoals thema’s, level packs, ringtones, enzovoorts) van die specifieke source. Standaard zijn er in Installer.app drie repositories aanwezig: de repo van Nullriver (AppTapp), Ste Packaging en Conceited Software. In eerste instantie is er nog maar heel weinig extra software zichtbaar als je Installer.app voor de eerste keer opent. Installeer daarom als eerste de volgende pakketten: Community Sources (extra repo’s) en BSD Subsystem (voor het kunnen uitvoeren van Unix-commando, zoals copy en move). Nu is de lijst met beschikbare software gelijk al een stuk omvangrijker.
Omdat er steeds meer enthousiaste programmeurs voor de iPhone zijn en de toelatingsprocedure tot een van de officiele repo’s wat langer duurt, zijn er gaandeweg ook onofficiele repositories beschikbaar gekomen. Een lijst van alle onofficiele sources/repo’s kun je vinden in ons wiki-artikel Repository. Aanraders zijn de iFoneguide.nl Repo (uiteraard), ModMyiFone, Robota Software House en Big Boss, maar bekijk zeker ook eens de overige repo’s. In het wiki-artikel Repository vind je ook een duidelijk grafisch stappenplan met uitleg hoe je extra sources toevoegt. We wensen je veel ontdekplezier op deze tweede Kerstdag!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties