Apple staat op het punt om weer een nieuwe expert aan het alsmaar groeiende medische team toe te voegen. Het zou gaan om onderzoeker Eric Winokur aan het Medical Electronic Devices Realization Center van de Amerikaanse universiteit MIT. Winokur, die recent gewerkt heeft aan het meten van vitale lichaamsfuncties via het oor, gaat volgens een bron van de site “de komende weken” aan de slag bij Apple. De onderzoeker is onder meer gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van draagbare medische apparaten, zo schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina. Het nieuws geeft enige bevestiging aan de geruchten dat Apple zou werken aan nieuwe EarPods-oordopjes, voorzien van sensoren.
Donderdag lekte een boze ex-medewerker van Apple op het anonieme sociale netwerk Secret details over deze nieuwe EarPods uit. Die zouden sensoren krijgen om lichaamsfuncties zoals hartritme en bloeddruk te kunnen meten. Uit verschillende patentaanvragen blijkt dat Apple daar ook serieus mee bezig is of is geweest. In een van de patenten worden de oordopjes zelfs als alternatief voor de iWatch genoemd.
Op zijn LinkedIn-pagina schrijft Winokur onder meer dat hij ervaring heeft met de verschillende fasen van productontwikkelingen: van conceptontwikkeling tot het bouwen van volledige prototypes. “Ik ben in het gehele proces betrokken geweest”, aldus Winokur. Ook heeft hij verschillende papers gepubliceerd over apparaten die via het oor vitale lichaamsfuncties kunnen meten. In een van de papers beschrijft hij een apparaat dat voortdurend via het oor het hartritme kan monitoren. Met behulp van een techniek genaamd ballistocardiography zou bij elke hartslag zelfs de bloedsdoorloop in belangrijke bloedvaten gemeten kunnen worden.
In een interview met nieuwszender ABC in 2011 beschreef Winokur het voordeel van het medische apparaat waaraan hij werkte. Het was bedoeld om in het oor gedurende de gehele dag continu de bloeddruk en het hartritme bij te houden. Dankzij het apparaat zouden doktoren in staat zijn om een hoge bloeddruk bij personen sneller te signaleren en daar de behandeling op aan te passen. Het zou verschillende vragen van patiënten moeten beantwoorden, zoals: werkt mijn medicatie, moet ik het verhogen/verlagen, hoe zit het met algehele gezondheidstoestand?
Het is niet duidelijk of Eric Winokur – als de gelekte informatie klopt – aan de EarPods zal gaan werken, maar de timing van het gerucht en zijn aanstelling bij Apple zijn op z’n minst opvallend te noemen. Toch bestaat de kans ook dat hij gewoon aan het bestaande iWatch-team zal worden toegevoegd en daar zijn expertise zal gaan inzetten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Om zoiets te laten werken, moet je dan net zo grote oren als Winokur hebben?
Grapje op de vrijdag….
@Mike: Ik dacht ook al.. als hij ze ontwerpt krijgt je earpods zo groot als een voetbal
Ik snap die fixatie van die Amerikanen op gezondheid niet. Doek die hamburgerketens op, dan krijg je minder obsitas.
En maak liever een iPhone waarvan de batterij langer meegaat…
Dit doet mij heel erg denken aan The Dash. Misschien interessant om een artikel over te schrijven of zo, geeft een idee wat er allemaal mogelijk is.
Lijkt me wel echt iets voor Apple, zoiets.
@Derrel: Het hele punt van fixatie/aandacht voor medische toepassingen voor iDevices ligt (volgens mij) op de grootte van de doelgroep die interesse zal hebben voor deze toepassingen: rijke(re) senioren.
Medisch gezien is het een groot voordeel indien je metingen van bloeddruk en hartslagritme over langere tijden (dagen/weken) kunt verzamelen zonder dat je daarvoor in een ziekenhuis opgenomen zou moeten worden.
Ik vermoed dat een iWatch met medische toepassingen voor jou (en wellicht leeftijdsgenoten) niet zo interessant is, maar de groep senioren voor wie dat wel is, is wereldwijd erg groot. Voor Apple erg interessant…