Review: Litely is fotofilter-app van Instagram-godfather

Litely voor iPhone en iPad is één van Apple's beste nieuwe apps, maar hoe goed is hij eigenlijk? iCulture probeerde hem voor je uit.

foto-overzichtSinds Apple vrijdag Litely uitriep tot een van de beste nieuwe apps is de app begonnen aan een gestage klim omhoog in de hitlijsten. Een goed moment dus, om te kijken hoe goed Litely werkelijk is. Om bij het begin te beginnen: Litely is de creatie van fotograaf Cole Rise, het brein achter de bekende Instagram-filters Hudson, Sierra, Sutro en Rise (naar zijn achternaam). Dat wil echter niet zeggen dat Rise ook te spreken is over de filters in Instagram, die volgens hem bedoeld zijn om “slechte foto’s te maskeren”. Om daar wat aan te doen besloot de fotograaf om een eigen app te ontwikkelen, met subtiele bewerkingen die originele foto niet te veel aantasten. “The best photos don’t look edited; it’s all about the story and the moment,” aldus Rise.

Subtiele bewerkingen

Wanneer je de eerste keer met Litely begint word je – vergelijkbaar met VSCO Cam – begroet met een lege bibliotheek waaraan je foto’s van je Fotostream of andere mappen kunt toevoegen. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe foto maken. De interface is mooi en simpel, met rustige filters die in een lijst onder elkaar staan. Elke filter en ieder effect is met een schuifbalk aan te passen, zodat je het juiste subtiele effect weet te bewerkstelligen. Als je met twee vingers over het beeld veegt kun je een splitscreen preview van voor en na het bewerken bekijken. Je kunt ook filterpakketten aanschaffen voor €1,79 per bundel.

before after litelyfotofilters litely

Wat er goed gaat: naast de goede kwaliteit van de filters in Litely kun je foto’s in de volledige resolutie bewerken, waardoor je bestanden zonder verlies van kwaliteit kunt delen of opslaan. Voor fotografen is dat erg prettig, want zo kunnen ze foto’s zo groot mogelijk bewaren voor later gebruik. Naast opslaan kun je foto’s delen kan via AirDrop, iMessage, e-mail, Twitter en Facebook.

Mooi en simpel, maar niet perfect

Grote afwezige om naar te delen is Instagram, maar er zijn grotere kanttekeningen bij Litely te plaatsen. Namelijk: bediening, bediening en bediening. Tijdens het testen verdwaalden we op dit front meermaals, waardoor we bijna op wilden geven. Dat deden we niet, maar we kwamen er wel achter dat hier toch wat rare keuzes zijn gemaakt. Het belangrijkste probleem zit hem in het horizontaal en verticaal scrollen tegelijk. Als jij in het bewerkingsscherm met de filters de sterkte van de filter wil aanpassen met een horizontale veeg, loop je het risico dat je even daarna naar boven of beneden veegt en zomaar ineens een andere filter kiest. Jouw sterkte-bewerking bij de vorige filter is nu verdwenen.

exposurebibliotheek

Ook lijkt de app soms even op tilt te slaan en nergens meer op te reageren. Daarnaast is het niet mogelijk om het voor- en na-scherm vast te houden, waardoor de twee vingers waarmee je deze optie oproept altijd in de weg zitten. Een laatste iets dat lijkt te ontbreken is de knop om bewerkingen ongedaan te maken, waardoor je experimenten altijd handmatig weer moet terugdraaien. In een bepaald opzicht is Litely de ideale app voor fotografen, en dat heeft alles te maken met de kwaliteit van de filters en het design van de app. Maar voor pietjes precies, wat fotografen ook dikwijls zijn, geeft de bediening nog te veel risico’s om bewerkingen kwijt te raken. Daardoor weet Litely niet met de crème de la crème van filterapps te concurreren. Nog niet, in ieder geval.

Downloaden: Litely (gratis, universeel, iOS 7.0+)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.