Geheimenapp Secret nu in Nederland: hoe werkt het?
De iPhone-app Secret is uitgekomen in de Nederlandse App Store. In de Verenigde Staten zorgde de applicatie al voor flink wat ophef. Gebruikers kunnen anoniem geheimen delen met anderen, waardoor er flink wat sappige roddels over grote techbedrijven online verschenen. Secret is namelijk erg populair in Silicon Valley. De app haalde eerder dit jaar al een financiering op van liefst 8,6 miljoen dollar. Met ingang van de Nederlandse release, kan Secret nu ook een platform worden voor Nederlandse roddels, geruchten en andere geheimen. Maar wat is Secret? En wat moet je erover weten?
Hoe werkt Secret?
Secret laat je op een simpele maar fraaie manier geheimen de wereld in slingeren. Met een enkele zin kun je iets delen, voorzien van een kleur of foto op de achtergrond. Je geheim wordt gedeeld met vrienden, maar zonder dat zij erachter komen wie het heeft gedeeld. Krijgt het geheim veel likes en reacties, dan duurt het niet lang totdat vrienden van vrienden hem ook te zien krijgen. Zo verspreiden bijzondere geheimen zich steeds verder, en worden in de praktijk de meest vunzige bekentenissen een beetje afgeschermd voor het grote publiek. Je kan je ook afvragen of Nederlandstalige geheimen om dezelfde reden wel een groot publiek bereiken.
Het leuke van Secret is dat je jouw geheimen anoniem bij vrienden en onbekenden kan peilen. Alleen vrienden kunnen op berichten reageren, andere gebruikers zijn beperkt tot een like uitdelen. Overigens kan je niet zien welke vriend wat denkt: bij elke reactie krijgt elke gebruiker een ander symbool als profielfoto.
Hoe anoniem is Secret?
Wat je moet weten, is dat Secret alleen anoniem is naar medegebruikers van de app. Je berichten worden naamloos aan andere gebruikers getoond, maar de ontwikkelaar wil het een en ander van je weten. Zo meld je je aan met een e-mailadres en wachtwoord, en optioneel je telefoonnummer. Daarna vraagt de applicatie om inzicht in je contacten op de iPhone, zodat je vrienden kan vinden die de app ook gebruiken. Wat echter later pas wordt gemeld, is dat je verplicht je telefoonnummer aan de app moet doorgeven om de geheimen van vrienden daadwerkelijk te zien. Ook word je aangemoedigd je locatie af te staan, om biechten uit de buurt mee te krijgen.
Secret kan aan de hand van algemene toestelinformatie van je iPhone, je e-mailadres, telefoonnummer en locatie een aardig beeld van je schetsen. De informatie wordt bovendien bewaard op Amerikaanse Google-servers, waardoor informatie over niet-Amerikaanse gebruikers inzichtelijk is voor Amerikaanse overheidsdiensten. Op privacygebied scoort de nieuwe concurrent Cloaq beter: daaraan sta je alleen een wachtwoord af.
Welke alternatieven zijn er?
Natuurlijk is Secret niet de enige speler in de markt. Omdat Secret niet meteen de overstap naar Europa maakte, lag er ruimte voor andere ontwikkelaars in de Nederlandse en Belgische App Store. Deze drie alternatieven waren Secret hier voor:
- Whisper (gratis) draait al een flinke tijd mee en onderscheidt zich van Secret door een belangrijke rol te geven aan foto’s. Elk geheim gaat gepaard met een foto. Sommige gebruikers maken er bijna een soort poëzie van, met de combinatie foto en tekst.
- Uit de doofpot (gratis) is de Nederlandse tegenhanger van Secret. We schreven er een uitgebreid artikel over, waarin duidelijk werd dat de biechtapp er vooral voor de lezer is. Berichten worden gescreend voordat ze worden geplaatst, zodat er een leuke stapel bijzondere berichten op je wacht.
- Cloaq (gratis, afgebeeld) is net nieuw op iPhone en is nóg anoniemer dan zijn concurrenten. Je voert een wachtwoord in en krijgt een willekeurige nickname die je alleen met je wachtwoord benadert. Als je nóg geheimer te werk wil gaan, kan je je nickname ook achterwege laten. De app heeft een Explore-sectie waarin je kan speuren naar bepaalde type geheimen en populaire posts.
De kansen van Secret
Of Secret zal aanslaan in Nederland, is nog maar de vraag. De drie hierboven genoemde alternatieven zijn de bekendste voorbeelden van apps waarin je geheimen deelt, maar alledrie hebben ze nog niet echt voet tussen de deur gekregen in de Nederlandse App Store. Secret heeft wel de naamsbekendheid en Amerikaanse media-andacht mee. Dat zou, ondanks dat de privacy beter lijkt dan ie is, ook wel eens de doorslaggevende factor kunnen zijn voor succes in de lage landen.
Downloaden: Secret (gratis, iPhone, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 6 reacties