Apple mag Liquidmetal exclusief in iPhone blijven gebruiken

Apple heeft het recht op gebruik van Liquidmetal met één jaar verlengd. Het wordt gebruikt in homeknoppen van iPhones.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

liquidmetalEén van de technologieën waarmee Apple zich kan onderscheiden, is het gebruik van LiquidMetal. Deze bijzondere legering mag alleen door Apple worden toegepast in consumentenelectronica zoals iPhones en iPads. Ook in de iPhone 6 kan Apple het materiaal toepassen, want ze hebben zojuist het contract met Liquidmetal Technologies verlengd tot februari 2015. Al sinds 2010 heeft Apple een exclusieve licentie op LiquidMetal, al werd het aanvankelijk alleen gebruikt voor het simkaartpinnetje dat in de verpakking is meegeleverd. Sterker nog: Apple heeft het gebruik van Liquidmetal nooit aan de grote klok gehangen.


In reclamemateriaal van de iPhone wordt de legering nooit genoemd. Eerder dit jaar bleek dat Apple vooral interesse heeft in het gebruik van Liquidmetal voor homeknoppen, touchscreen-sensoren en beveiligde schroefjes. Die schroefjes moeten voorkomen dat ongeautoriseerde personen de iPhone kunnen repareren. Liquidmetal heeft een aantal unieke eigenschappen: het is bestand tegen corrosie, is vrij sterk en is toch licht. Bovendien kun je het in allerlei vormen gieten of persen. De bedenker van Liquidmetal vertelde ooit, dat Apple het materiaal kan gebruiken voor de antenne van de iPhone, maar het is onduidelijk of dat is gebeurd. Apple publiceerde een aantal vacatures, waarin ze naar Liquidmetal-experts zochten.

Eerst liep er een overeenkomst van 2010 tot 2012, daarna werd het verlengd naar februari 2014 en nu komt er nog slechts één jaar bij. Dat wekt de indruk dat er iets gaande is: blijkbaar verliepen de onderhandelingen stroef of wil Liquidmetal Technologies het materiaal straks aan meer bedrijven kunnen leveren. Apple’s exclusieve contract zou ook een protectionistische maatregel kunnen zijn om te voorkomen dat andere fabrikanten iets met Liquidmetal kunnen doen. De contractverlenging blijkt uit gegevens die bij de SEC zijn geregistreerd.

Liquidmetal

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 mei 2014 om 8:01
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 7 reacties

  1. Zonde van dat mooie materiaal om er sim pinnetjes van te maken of schroefjes. Hoeveel mensen raken dat dingetje niet kwijt en openen de simtray met een paperclip…

  2. Al dat rumoer over Liquidmetal. Aanvankelijk werd gedacht dat de buitenkant van de iPhone van dit ‘bijzondere’ metaal gemaakt zou worden. Nu blijkt het alleen dat simpele simcardpennetje te zijn…? En waarom eigenlijk. Zo belangrijk is dat niet. Zo’n pennetje kan je van elk metaal maken.

  3. Origineel geplaatst door MacAanZee
    En waarom eigenlijk. Zo belangrijk is dat niet. Zo’n pennetje kan je van elk metaal maken.

    Dat zal wel een placeholder zijn, zodat de contracten rechtsgeldig zijn (het is dan immers in gebruik) terwijl ze nog bezig zijn met het ‘echte’ werk.

  4. Het Apple-logo aan de achterkant van de iPad Air en iPad Mini met Retina display wordt ook van liquidmetal gemaakt

  5. @MacAanZee: Om het materiaal te testen in productie hebben ze de clip gemaakt. Kennelijk is het nog te ingewikkeld om er meer spectaculaire dingen mee te doen. Het is in elk geval beter dan niets doen met de technologie…

  6. Wie is de uitvinder van liquid metal?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.