Hoe Apple je huis slimmer kan maken

Wat gaat Apple met huisautomatisering doen? Dit artikel verkent de mogelijkheden van smart home (connected home) en manieren waarop Apple daarvan kan profiteren.

home_automation
HomePlay – is dat de nieuwe naam voor Apple’s plannen voor huisautomatisering? Dat lijkt onwaarschijnlijk, want als Apple de naamgeving consequent doorvoert kunnen we dan straks ook BodyPlay tegemoet zien? Apple lijkt drie onderwerpen op het oog te hebben: auto’s (het reeds aangekondigde CarPlay), gezondheid (eerder uitgelegd in het artikel Waarom Apple kansen ziet in gezondheid en talloze keren in het nieuws geweest) en de nieuwste plannen: zorgen dat iOS een centrale plaats krijgt in je huis. Het is een logische ontwikkeling: technologie dringen steeds verder door in je persoonlijke leven (wearables), in de auto en in je huis. Maak een rondje door de Apple Store en zie hoeveel producten Apple zelf al verkoopt: van regenmeters tot plantsensoren en gloeilampen, allemaal met iOS-bediening.


Dit is een herpublicatie van 28 mei.

Afgelopen weekend waren we in de Apple Store en zagen dat het aanbod verder is uitgebreid. Niet alleen de onvermijdelijke Hue-lampen, maar ook lampen van een ander merk en spullen die leuk zijn om cadeau te geven, zoals de Flower Power-plantsensor en een draadloze grillthermometer. Natuurlijk allemaal met iOS-bediening.

Wat Apple al in huis heeft

deurslot-iphone-kevo-kwiksetWat Apple betreft is de revolutie in huis al begonnen: het huis van de toekomst is gevuld met allerlei alledaagse apparaten, die je vanaf een iPhone kunt bedienen. We hebben daarbij geluk dat we iPhone-bezitter zijn, want de meeste fabrikanten zorgen eerst voor goede samenwerking met iOS, voordat ze zich op andere platformen storen. In de Nederlandse App Store maakten we de volgende inventarisatie van ‘connected home’-accessoires:

  • 6x verlichting (o.a. Philips)
  • 10x beveiligingscamera’s (o.a. D-Link, Philips)
  • 4x babyfoons (Withings, D-Link, iHealth, IZON)
  • 1x weerstation (Netatmo)
  • 2x slimme schakelaars (Belkin)
  • 2x vleesthermometers (iGrill en iDevices)
  • 2x plantsensor (Parrot en Koubachi)
  • 2x weegschaal (Withings)

En dan vergeten we nog de fietstrainers en andere apparaten die voornamelijk thuis worden gebruikt, maar die niet direct onder het kopje ‘connected home’ vallen. Deursloten en thermostaten met iPhone-bediening verkoopt Apple nog niet in de Nederlandse Apple Store, maar hoort natuurlijk wel bij huisautomatisering.

Apple’s rol: de grote verbinder

Er is al heel veel verkrijgbaar en het gaat om een gigantische variatie aan producten. Wat zou Apple’s rol daarin kunnen zijn? De kans is klein dat Apple de strategie van Google volgt: die nam eerder thermostaatfabrikant Nest over en blijkt nu een oogje te hebben op Dropcam. Google zou met Nest plannen hebben om een beveiligingssysteem voor thuis te maken. Het gaat daarbij om concrete hardwareproducten, net zoals ze zich eerder al op wearables stortten met Google Glass en ze al een paar jaar smartphones maken onder de merknaam Nexus (binnenkort Android Silver).

igrill-thermometer

Apple gaat waarschijnlijk een heel andere aanpak volgen. Welke, dat is te zien bij drie andere producten, die onderling heel verschillend zijn: gamecontrollers, speakers en oplaadkabels. Bij gamecontrollers koos Apple voor de MFi-route: fabrikanten mochten zelf hun eigen iOS-compatibele gamecontrollers bouwen, op basis van specificaties die Apple vooraf had geleverd. Dit is dezelfde manier waarop Apple bij muziekspeakers werkt: fabrikanten kunnen een MFi-certificaat aanvragen en Apple garandeert dat het werkt. Zo’n certificaat is nodig om bijvoorbeeld speakers met officiële AirPlay-ondersteuning te kunnen aanbieden. Bij oplaadkabels met Lightning-connector stelt Apple het MFi-certificaat min of meer verplicht. Je neemt als koper een risico als je een goedkoop Lightning-kabeltje koopt, want er is grote kans dat het niet goed werkt. Bij al deze producten heeft Apple zich op slimme manier een positie verworven als verbinder: zij leveren de specificaties en bepalen dus wat er mogelijk is. En tegelijk moeten de fabrikanten licentiekosten aan Apple betalen om de producten te mogen verkopen. Maar dan heb je in ieder geval wel de garantie dat het goed werkt. Zo’n aanpak zou Apple ook bij accessoires voor ‘connected home’ kunnen volgen. Het aanbod aan apparaatjes is enorm en ze werken bijna allemaal samen met de iPhone, maar Apple heeft er geen controle over.

plantsensor-iphoneEén van de strategieën die Apple zou kunnen volgen, is om een MFi-programma voor huisautomatisering aan te kondigen. Er is alleen wel een afbreukrisico. De ondersteuning voor MFi-gamecontrollers pakte Apple maar halfslachtig aan. Er zijn nu een stuk of vijf gamecontrollers met Apple-certificaat, maar een groot succes zijn ze niet. Gamers worden er niet enthousiast van, gameontwikkelaars doen weinig moeite om compatibele games te maken en (ook een belangrijke graadmeter): Samsung heeft zich nog niet op soortgelijke gamecontrollers gestort. Bovendien zijn er al heel veel producten van gevestigde fabrikanten zoals Philips en Belkin, die zich prima kunnen redden zonder een strikt certificatieprogramma van Apple. Welk voordeel zouden zij hebben om de productie om te gooien en producten helemaal aan te passen voor Apple? Toch is dat volgens de gelekte informatie van de Financial Times de richting die Apple op wil.

Apple TV als centrale hub

Een andere strategie die Apple zou kunnen volgen is het maken van een centrale hub voor alle smart home-producten. Als je – net als wij – al een tijdje bezig bent met huisautomatisering, dan zul je merken dat de meterkast op een gegeven moment vol hangt met allerlei centrale kastjes (hub) voor het aansturen van de verlichting, slimme stekkers, regenmeters en allerlei andere domotica. De nieuwe Apple TV zou wel eens de centrale hub voor het nieuwe smart home-platform kunnen worden. Die staat al in verbinding met internet. Apple kan een eigen protocol ontwikkelen om te zorgen dat alleen goedgekeurde producten toegang krijgen. Dat geeft ze de mogelijkheid om controle over het aanbod uit te oefenen. Ook zou Apple kunnen aanhaken bij al bestaande standaarden, zoals Z-Wave. Dit is een al bestaand protocol om meerdere apparaten centraal te bedienen. Met één druk op de knop kun je alle apparaten in huis uitschakelen. Alleen heeft Apple er natuurlijk geen belang bij om té veel compatibiliteit te bieden, want het moet niet te makkelijk worden om je iPad om te ruilen voor een Samsung-tablet.

Apple hoeft ook niet noodzakelijk te zorgen voor compatibiliteit met bestaande systemen. Nederlandse domotica-fans hebben in Nederland al gekozen voor HomeWizard voor het bedienen van elektriciteit en verlichting en voor Somfy voor het bedienen van gordijnen, zonneschermen en garagedeuren. Dat zijn mensen die alles aan elkaar hebben gekoppeld met IFTTT. Apple’s sterke punt is niet het bedenken van oplossingen voor de echte nerds, maar het bedenken van oplossingen voor de gewone gebruiker, die heel makkelijk en intuïtief te bedienen zijn. HomeWizard biedt heel veel keus en heeft een fanatieke schare fans die het allemaal erg simpel vinden, maar als de doorsnee gebruiker daar ook zo over dacht, waren de producten al wel veel meer doorgedrongen tot de massa. Mensen die beweren dat HomeWizard echt heel makkelijk is, zijn vaak doorgewinterde domotica-fans die niet opzien tegen het aanleggen van een hotelschakelaar voor de verlichting. Er is best behoefte aan een makkelijker mainstream huisautomatiseringssysteem, waarbij Apple de regie voert. Apple verkoopt op die manier veel meer Apple TV’s, bepaalt welke apparaten gebruik mogen maken van de hub en strijkt ook nog een percentage van de verkoop op.

Vergelijking met CarPlay

De vergelijking met CarPlay is ook nog een richting die Apple op kan gaan. Bij CarPlay bouwen autofabrikanten extra grote schermen in nieuwe automodellen, waarmee je toegang krijgt tot allerlei iOS-functies zoals navigatie en muziek afspelen. Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes en Volvo hebben al auto’s met CarPlay-schermen aangekondigd. BMW, Chevrolet, Citroen, Ford, Jaguar, Kia, Land Rover, Mistubishi, Nissan, Opel, Peugot, Subaru, Suzuki en Toyota zijn druk bezig om auto’s te ontwikkelen. Er is wel een groot verschil met de markt voor huisautomatisering. Ten eerste de lange doorlooptijd in de auto-industrie. Apple heeft waarschijnlijk al jaren geleden bij de autofabrikanten moeten lobbyen om ondersteuning voor CarPlay (toen nog iOS in the Car) te krijgen. De auto-industrie kan niet zo snel reageren op technische ontwikkelen en het is een markt met maar enkele aanbieders, met weinig kansen voor nieuwkomers.

carplay-groot

De markt voor huisautomatisering is totaal anders: iedereen kan via Kickstarter een bedrijfje starten en een vleesthermometer met iOS-besturing op de markt brengen. Apple zou er daarom goed aan doen, om voor een open protocol te kiezen. Dat hebben ze al eens eerder beloofd met bijvoorbeeld FaceTime, waar niets van is terechtgekomen. Het moet daarom een protocol zijn dat écht open is, zodat elke fabrikant, van grote namen als Honeywell tot kleine spelers als de Butterfleye erop in kunnen haken.

Over de grens: slimme hub met 32 partners

Het is interessant om te zien wat er over de grens in Duitsland gebeurt. Daar heeft Deutsche Telekom de smart home-oplossing QIVICON uitgebracht. Ze bieden via één interface toegang tot apparaten van 32 partnerbedrijven, zoals Miele, Vattenval, Kärcher, EnBW, eQ-3, Bitron en (jawel) Samsung. Deutsche Telekom hoeft ook niet per se met Apple samen te werken, want Duitsland is een Android-land.

Het kan dus wél: allerlei apparaten laten samenwerken zonder dat er een paar jaar ontwikkeltijd in gaat zitten. Het voorkomt bovendien dat Apple met al die partijen moet overleggen, zoals nu bij de auto-industrie nodig is. Gebruikers van QIVICON kunnen op een dashboard zien welke apparaten geactiveerd en actief zijn. Bovendien kunnen ze intelligente situaties definiëren, waarbij meerdere apparaten ingeschakeld worden. Je kunt bijvoorbeeld de situatie ‘gezellig avondje’ inprogrammeren, waarbij de lampen in de woonkamer worden gedimd, zodat je lekker tv kunt kijken. Tegelijk schakelt de babyfoon aan en gaan de gordijnen dicht. De operator biedt het Telekom Smart Home Startpakket voor €300 aan met twee thermostaten, rookmelder, slimme stekker en hub. Je krijgt er ook nog 24 maanden abonnement op de remote-service bij. Dat brengt ons meteen op een ander idee waarop Apple geld kan verdienen: biedt het smart home-platform op abonnementsbasis aan, net als iTunes Match.

telekom-smart-home-starterpakket

Privacy

Het gevaar van huisautomatisering en trouwens ook van wearables, is dat er ongemerkt heel veel data wordt verzameld over je gedrag. Wie vertrouw je die data meer toe: Google, die al bijna alles weet over je digitale gedrag en straks bijvoorbeeld ook weet wanneer je thuis bent, naar welke tv-programma’s je kijkt en uit hoeveel mensen je huishouden bestaat? Of Apple, die ook al behoorlijk wat informatie bijeen kan sprokkelen van de verstokte Apple-fans. Het punt is: aan Google ontkom je nauwelijks, want iedereen heeft wel een Gmail-adres en gebruikt wel eens Google om op internet te zoeken. Door je data bij meerdere aanbieders te parkeren heb je nog het idee dat bedrijven nog niet alles van je weten. Onderlinge koppelingen zijn fijn, maar niet altijd goed voor je privacy. Een echte oplossing is er nog niet gevonden. Veel kleine partners vergroten de kans dat je gegevens ooit worden gehackt, zeker bij de kleine aanbieders van Kickstarter-projecten waarvan je niet kunt verwachten dat de oprichters tegelijkertijd productontwikkelaar, marketeer én beveiligingsexpert zijn. Een centrale hub van Apple lost dat probleem niet meteen op, maar maakt het alleen nog maar erger. Apple krijgt alle gegevens, maar je zult ook nog steeds accounts moeten aanmaken bij alle aangesloten fabrikanten zelf… tenzij ze allemaal met Facebook-logins gaan werken, maar dat levert weer heel andere privacybezwaren op.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.