Review: ilocal, lokale informatie op je iPhone opzoeken (exclusief)
In de App Store zijn al een paar applicaties te vinden waarmee je winkels, restaurants en andere nuttige plaatsen in je omgeving kunt opzoeken. Eerder bespraken we al de iPhone-applicaties van Hier.nl en De Telefoongids/Gouden Gids. Nu is de beurt aan ilocal, een bekende website waarop je kappers, garages, copyshops en andere lokale bedrijven kunt opzoeken. Als bijzonderheid heeft ilocal ook de mogelijkheid om op producten (brood, keukens) en op merken (Nikon, Armani) te zoeken. De applicatie is zojuist in de App Store verschenen. iPhoneclub kreeg alvast een preview.
Bij het opstarten van de applicatie ilocal vraagt de iPhone meteen om je huidige locatie. Sta je dit toe, dan zal de applicatie in een straal van 2 kilometer gaan zoeken. Bovenin het scherm is een zoekvak waarin je je zoekterm en eventueel een plaatsnaam invult als je liever in een andere plaats zoekt.
Onderin zijn 8 zoekopdrachten voorgedefinieerd (ilocal noemt dit de ‘Watchlist’): Bakker, Café, Drogist, Parkeergarage, Pinautomaat, Schoenenwinkel en Supermarkt, elk voorzien van een passend icoontje Als je wilt kun je deze snelzoekknoppen ook vervangen door je eigen zoekwoord, maar je raakt daarbij wel de maatwerk-icoontjes kwijt. De volgorde waarin de icoontjes getoond worden kun je ook zelf instellen. Ga je naar het instellingenscherm, dan kun je desgewenst ook de zoekafstand wijzigen naar een getal tussen 0,1 en 30 kilometer. Wie helemaal niets van favorieten wil weten, kan de functie favorieten uitschakelen.
De meeste activiteiten zul je op het eerste tabblad (Zoeken) uitvoeren. Onderin het scherm zijn nog drie andere tabbladen te zien: Favorieten, Geschiedenis en Info. Het tabblad Info bevat uitgebreide informatie hoe je de applicatie het beste kunt gebruiken. De eenmaal gevonden zoekresultaten kun je namelijk ook nog verder verfijnen. Je kunt bijvoorbeeld op lokatie, rubriek en merk verfijnen.
Het tabblad Geschiedenis toont je eenvoudig de laatst uitgevoerde zoekopdrachten. Zoekopdrachten die je vaak uitvoert kun je vanzelfsprekend ook aan de Watchlist toevoegen.
ilocal toont zoveel mogelijk informatie over de gevonden bedrijven. Je krijgt in ieder geval het adres en telefoonnummer te zien, maar als het beschikbaar is ook de openingstijden en andere info, zoals gebruikersreviews. Bij een zoektocht naar bakkerijen hoef je geen reviews te verwachten, maar bij hotels en restaurants wel.
ilocal biedt ook de mogelijkheid om een kaartje te raadplegen. Je kunt dus meteen bepalen welk bedrijf het gunstigst ligt (het meest dichtbij qua afstand hoeft niet altijd het makkelijkst bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld als het in een voetgangersgebied ligt). Aanvankelijk zag ik niet hoe het mogelijk is om een route te plannen naar een gevonden bedrijf. Achter het adres zou een pijltje moeten staan, dat later is weggevallen. In een volgende release zal deze weer worden toegevoegd. Het is bij nader inzien wel mogelijk om vanuit ilocal naar Google Maps door te klikken en daar meer info op te vragen.
De iPhone-applicatie biedt vier interactiemogelijkheden voor de gevonden resultaten: Bellen, Stuur door, Internet en Sla op. Opslaan houdt in dat de website aan je favorieten wordt toegevoegd en Internet betekent dat je op de website van het bedrijf terechtkomt. Dit is de gewone website en niet een versie die voor mobiel gebruik is geoptimaliseerd; soms zul je daarom de website niet optimaal kunnen bekijken omdat er bijvoorbeeld Flash is gebruikt.
Op zich levert de applicatie heel wat nuttige adressen, maar als je op de kaart kijkt krijg je maar een kleine selectie te zien. Zoek je bijvoorbeeld een café in Amsterdam, dan krijg je 1.799 resultaten die je daarna nog kan verfijnen (bijvoorbeeld op merken zoals Amstel, Heineken, Grolsch, op producten zoals whisky of kaasplank, op faciliteiten zoals een dansvloer of op specialismen zoals gamecafés). Kijk je op de kaart, dan zie je uiteindelijk maar een stuk of tien vlaggetjes. Dit zijn de 10 zoekresultaten die je als laatste hebt opgehaald. Als je wilt kun je naar beneden scrollen en opnieuw 10 zoekresultaten ophalen, die op de kaart worden getoond. Bovenin de kaart kun je op volgende/vorige klikken om binnen de resultaten te bladeren. Het tonen van maar een beperkt aantal vlaggetjes is gedaan om de kaart overzichtelijk te houden. Concurrent Hier.nl doet ook een selectie uit de beschikbare zoekresultaten, maar kiest daarbij een stuk of 10 die het dichtst in de buurt zijn (nogal logisch, want de naam Hier.nl geeft al aan dat het je vooral om zoekresultaten in de buurt te doen is).
Conclusie
De iPhone-applicatie van ilocal laat mooi zien dat het naast een mobiele website ook zin heeft om een mobiele app te maken: juist de locatiefunctie is bij dit soort diensten erg handig. Dat had ilocal sinds OS 3.0 natuurlijk ook met een iPhone-website kunnen realiseren, maar de app geeft je meer mogelijkheden om voorkeuren op te slaan en favorieten aan te maken, zonder met cookies en accounts te hoeven werken. Het sterke punt bij ilocal zijn vooral de merken: een café zoeken lukt met andere applicaties ook wel, maar als je een café zoekt waar je wijn met een kaasplank kunt consumeren of een winkel zoekt die jouw favoriete merk kleding, schoenen of cosmetica verkoopt, lukt dat bij ilocal prima.
Info: ilocal
- Ontwikkelaar: Phasefour.nl
- Applicatie: ilocal
- Te koop via: App Store
- Prijs: gratis
- Geteste versie: 1.0
- Bestandsgrootte: 0,3MB
- Cijfer: 7,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 14 reacties