WWDC 2014 uitgelicht: vooruitblik op OS X 10.10
In deze korte serie ‘WWDC 2014 uitgelicht’ kijken we vooruit naar de aankondigingen van maandagavond 19:00 uur. Over de vernieuwingen in OS X hebben we op iCulture nog niet zoveel geschreven, dus hoog tijd om daarmee te beginnen. Dankzij een banner in Moscone Center weten we dat OS X op het programma staat en dat die nieuwe versie waarschijnlijk Yosemite gaat heten. Maar wat weten we nog meer over de nieuwe versie van het OS X-besturingssysteem? We blikken alvast vooruit!
Het lijkt erop dat OS X het belangrijkste onderwerp van de keynote wordt. Momenteel is OS X 10.9.3 de meest recente versie die je op de Mac kunt installeren en ontwikkelaars hebben 10.9.4 al in handen. OS X 10.10 wordt een wat grotere update met waarschijnlijk een aantal nieuwe functies. En voor wie zich nog afvraagt: hoe spreek je dat nu uit? Terwijl puristen kiezen voor “o es ten point ten” horen we Nederlanders vaak “o es iks tien punt tien” zeggen. Ook prima, als iedereen maar begrijpt wat er wordt bedoeld.
Mocht je zitten te popelen om een productenshow te zien, waarbij het ene na het andere nieuwe product uit de hoge hoed wordt getoverd, dan kun je wel eens teleurgesteld zijn aan het einde van de avond. De WWDC is een ontwikkelaarsconferentie en de aankondig zijn dan ook vooral op die doelgroep gericht. We krijgen te zien wat er in iOS 8 en OS X 10.10 zit, zodat ontwikkelaars zich er al op kunnen voorbereiden. Misschien dat er een eenzame MacBook-aankondiging langskomt, maar op grote productaankondigingen als een iWatch of een nieuwe iPhone hoeven we niet te rekenen.
OS X krijgt nieuw uiterlijk
Er lijken grote veranderingen op stapel te staan, vooral wat het design betreft. Het is niet zo dat Apple iOS en OS X gaat samenvoegen, maar qua uiterlijk passen ze straks wel harmonieuzer bij elkaar. Voor ontwikkelaars betekent het dat ze hun apps moeten aanpassen.
In 2013 kreeg iOS een metamorfose, waarbij alles in iOS 7 een strakker uiterlijk kreeg met minder realistische elementen, zoals lederstiksels. Die omslag is in OS X nog niet gemaakt. De agenda en het adresboek hebben weliswaar een strak uiterlijk, maar de icoontjes zien er nog uit als een kalender met afscheurblaadjes en een boek met tabbladen. Die zullen door Jony Ive worden vervangen door icoontjes, die beter passen bij de stijl van iOS 7. Waarschijnlijk ronde, zoals we in iOS 7 veel zien, bijvoorbeeld in het adresboek. Voor sommige apps heeft Apple de icoontjes al aangepast naar de ronde vorm, bijvoorbeeld die van de App Store, Time Machine, Safari, iBooks, Launchpad, Dashboard en iTunes. Google Chrome gebruikt trouwens ook al een rond icoontje. Niet iedereen zal daar blij mee zijn, want hoe verpak je een makkelijk herkenbaar fysiek object zoals een agenda of adresboek in een rond vormpje?
En al die andere fysieke elementen, zoals een groen biljartlaken, moeten natuurlijk ook weg:
Nieuw lettertype
Gek genoeg hebben we nog geen gelekte screenshots gezien (behalve deze, die weer zijn weggehaald en die hier nog te zien zijn), waardoor we nog niet kunnen inschatten hoe radicaal de veranderingen zullen zijn. Maar reken op veel witte achtergronden, veel transparantie en meer aandacht voor typografie. Het lettertype van OS X zal waarschijnlijk voor het eerst sinds 2001 veranderen van Lucida Grande naar Helvetica Neue. Maar er wordt ook gesproken over Apple Sans, een nieuw lettertype dat intern bij Apple is ontwikkeld. In OS X Mountain Lion was al een ander nieuw lettertype te zien, dat gelijktijdig in iOS 6 verscheen: Avenir. Het is te zien op de afbeeldingen hieronder.
Naamgeving: Yosemite?
Apple wisselde vorig jaar met de naamgeving van OS X. In plaats van grote katachtigen zullen nieuwe versies nu worden genoemd naar Californische plaatsnamen “die Apple inspireren”, zoals Craig Federighi vorig jaar uitlegde tijdens zijn keynotepresentatie. OS X 10.9 kreeg de naam Mavericks, genoemd naar een bekende surfspot. Deze nieuwe versie draagt nu nog codenaam Syrah, maar zal maandagavond de definitieve naam krijgen. Een banner die in het Moscone-conferentiecentrum werd opgehangen, heeft al verklapt dat Apple een naam kiest die met Yosemite te maken heeft. De banner toont de gigantische berg El Capitan. Nou blijkt Apple twee namen te hebben geregistreerd die met dit nationale park te maken hebben: Yosemite en El Cap. Beide komen nog in aanmerking. De publieke opinie (en John Gruber) neigt meer naar OS X Yosemite, maar omdat het een grote update betreft zou Apple ook wel eens de naam El Cap kunnen kiezen. Voor grote updates komen Big Sur en Redwood ook nog in aanmerking.
Op 11 maart kwamen trouwens ook een aantal nieuwe merknamen boven tafel die Apple heeft vastgelegd in Trinidad en Tobago, Apple’s favoriete plek om merknamen langere tijd buiten het zicht te houden. Het gaat om OS X Sequoia, OS X Mojave, OS X Sonoma en OS X Ventura. Andere namen die Apple heeft vastgelegd zijn Redwood, Mammoth, California, Big Sur, Pacific, Diablo, Miramar, Rincon, Redtail, Condor, Grizzly, Farallon, Tiburon, Monterey, Skyline, Shasta en Sierra.
Deze foto is een mock-up van de mogelijke aankondiging, met daarop een foto van de bergen in Yosemite National Park.
Nieuwe functies: Siri en AirDrop?
Er zullen in OS X 10.10 ongetwijfeld een aantal nieuwe functies zitten. Twee ervan lichten we alvast even eruit: een desktopversie van Siri en cross-platform ondersteuning voor AirDrop. Dat laatste klinkt misschien vreemd: AirDrop was er toch al lang op de Mac? Inderdaad, maar de manier waarop AirDrop op de Mac en in iOS is geïmplementeerd, is totaal verschillend. Daardoor is het niet mogelijk via AirDrop bestanden van iOS naar Mac te sturen en andersom. Het werkt alleen van iOS naar iOS en van Mac naar Mac. OS X 10.10 gaat dat hopelijk oplossen, zodat het écht cross-platform werkt.
Wat Siri betreft: op de desktop kun je denken aan functies als het afspelen van muziek, het instellen van een timer of het noteren van een afspraak. Ook het opvragen van informatie zou handiger met je stem kunnen. Zeker voor blinden en slechtzienden zou dat handig zijn. Maar ook voor anderen, die gewoon willen weten wat voor weer het wordt.
Nog wat verbeteringen: productiviteit
We hopen ook op verbeteringen in de bediening van OS X. Apple heeft Mission Control, Spaces, Launchpad, Dashboard en allerlei andere functies toegevoegd om makkelijker door apps en openstaande vensters te kunnen bladeren. Maar wie gebruikt ze nog? Dit is het moment voor Apple om ze op te ruimen en te vervangen door iets beters. Iets soortgelijks geldt voor e-mail. We hebben op iOS een aantal mooie verbeteringen gezien, vooral gemaakt door externe ontwikkelaars. Apps als Mailbox en CloudMagic hebben ervoor gezorgd dat we anders met onze e-mail omgaan: productiever, sneller. Sommige e-mailtjes wil je meteen bewaren, andere pas op het moment dat het uitkomt.
Tegelijk kan Apple iCloud verbeteren, door te zorgen voor een bestandssysteem waar je doorheen kunt bladeren. Als Apple dan ook nog iOS-varianten van de
Teksteditor (TextEdit) en Voorvertoning (Preview) maakt, is het plaatje compleet, want dan kun je makkelijk tekstbestanden op de Mac maken, in je online iCloud-opslagruimte zetten en op de iPad verder bewerken. Maar het is ook volkomen logisch als Apple daarvoor blijft focussen op iWork.
Beschikbaarheid OS X 10.10
Apple geeft maandagavond waarschijnlijk een preview van OS X 10.10, waarbij ontwikkelaars meteen aan de slag kunnen. De gewone gebruiker zal waarschijnlijk nog tot dit najaar moeten wachten.
Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd zie je op iPhoneclub alle nieuwtjes verschijnen en weten we wat Apple nou echt gaat aankondigen. Tot dan!
Waarschijnlijkheid: 100 procent
De kans dat Apple nieuws over OS X aankondigt schatten wij in op 100 procent. Banners in de conferentiehallen wijzen er al op dat er nieuws over OS X naar buiten zal komen. Bovendien grijpt Apple de jaarlijkse developerconferentie elk jaar aan om de nieuwste OS X-aankondigingen te doen.
Eerder verschenen:
- WWDC 2014 uitgelicht: vooruitblik op Healthbook
- WWDC 2014 uitgelicht: vooruitblik op Smart Home van Apple
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 24 reacties