Radboudumc: ‘Apple’s HealthKit niet gevaarlijk, maar goed’

Is Apple als grote zorgverzamelaar dankzij Health en HealthKit gevaarlijk? Lucien Engelen van het Radboud UMC in Nijmegen zegt van niet.

Lucien Engelen Radboud UMCApple begeeft zich met ingang van iOS 8 op een totaal nieuw terrein: gezondheid. Of misschien wel gerichter: de gezondheidszorg. Met de applicatie Health en de ontwikkelaarssoftware HealthKit kan het een grote rol gaan spelen voor de medische wereld. Het Nederlandse Radboudumc in Nijmegen is een van de eerste Europese ziekenhuizen die aan de slag gaat met de data van Apple. Maar is het niet gevaarlijk, dat Apple zoveel gewichtige informatie in handen krijgt? Lucien Engelen van het Radboud denkt dat het meevalt.


iOS 8 Health HealthKit Apple in de zorgDat de naam van het Radboud op een van Apple’s presentatieslides verscheen tijdens de WWDC 2014, was geen toeval. Lucien Engelen (@lucienengelen) is als zorginnovator hoofd van het REshape Center op het Radboudumc, een afdeling die op zoek is naar vernieuwing in de zorg en meer zelfregie voor de patiënt nastreeft. Een van de experimenten van REshape is het aanhaken bij het elektronische patiëntendossier Epic (pdf), dat in de Verenigde Staten al 100 miljoen patiënten in het bestand heeft staan. Epic is een van de startpartners van HealthKit, Apple’s nieuwe dienst in iOS 8 die data van de iPhone, bewegingstrackers en appontwikkelaars verzamelt onder één dak. Niet alleen om de gegevens in je persoonlijke gezondheidsapp Health te laten zien. Vooral om die informatie door te spelen naar zorgverleners. Toen Engelen de vraag kreeg of het Radboud wilde meewerken aan informatiedeling met Apple, twijfelde hij niet.

“In de gezondheidszorg wordt er te vaak een lousy job gedaan. Iedereen houdt de informatie voor zichzelf en kijkt alleen naar eigen data. Wij zijn juist data bij elkaar aan het verzamelen, waardoor je veel meer leert. Daar is nu een nieuwe partij bij gekomen en niet de minste: Apple. Dat is een goede ontwikkeling. Zo kunnen we van een egosysteem een ecosysteem maken.”

Engelen lacht als hij – niet voor het eerst – de vraag hoort of het niet gevaarlijk is, dat een grote, machtige speler als Apple over zoveel zorginformatie beschikt:

“Ik heb liever dat zo’n grote partij het doet dan een cowboy om de hoek. Apple heeft zich gecommiteerd aan Amerikaanse richtlijnen. Die stellen dat een bloeddruk een bloeddruk is en geen overdruk, maar zijn ook streng qua privacy. Daar gaat Apple zijn hoofd niet aan stoten. Niet voor niets hamerde Apple zo op privacy in de presentatie. Bovendien: Apple zelf gaat geen zorg leveren, maar speelt het door aan zorginstanties.”

app huidkankerDat die richtlijnen nodig zijn, onderstreept Engelen aan de hand van recente huidkankerapps die ‘in 70 procent van de gevallen een verkeerde indicatie’ gaven (overigens werkte een huidkanker-scanner vanuit de Universiteit van Boston beter).

“Natuurlijk zijn er wel wat zorgen te verzinnen bij een Apple, Google en Samsung die zich op gezondheid richten. Alles is te hacken bijvoorbeeld, maar echt: liever dan de cowboys.”

Is de accuratesse van de iPhone, apps en externe accessoires toereikend?

“We zien Apple en de iPhone vooral als doorgeefluik van informatie, niet de informatiemakers. We onderzoeken zelf hoe accuraat de M7-stappenteller is. En slaapapps zijn bijvoorbeeld leuk, maar laten toch weer andere resultaten zien dan gerichte accessoires. We onderzoeken ook hoe patiënten ermee om gaan: kopers beginnen vaak enthousiast aan fitnessbandjes, maar na drie maanden ligt ie in de hoek.”

De hamvraag is dan nog altijd niet beantwoord. Wat betekent Apple’s inmenging in de zorg voor de patiënt? Van het Radboud en binnenkort wellicht van allerlei andere ziekenhuizen en doktoren?

“Het zit hem in de communicatie met apps [zoals Apple’s eigen Health] die laten zien hoe je gezondheid ervoor staat. We zullen patiënten niet vragen: ‘Houd een logboek bij op je iPhone om te zien waar je bloeddruk tussen schommelt’, maar wel: ‘Als de waarde dáárop ligt, laat het ons dan weten’. Zo kan Apple heel wat bezoekjes aan de huisarts voorkomen.”

healthbook-foto-5

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.