Haalt ‘pestapp’ Gossup uit de App Store verwijderen iets uit?

De iPhone-app Gossup is in opspraak omdat scholieren in Noord-Holland er massaal mee pesten. Maar haalt een verbod wat uit?
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

roddelende apenOuders en scholen in Noord-Holland zijn boos. De iPhone-app Gossup wordt door scholieren massaal gebruikt om andere scholieren en docenten te pesten, schrijft De Telegraaf vandaag. In de applicatie kan je anoniem berichten over een bepaalde plek schrijven die voor iedereen op de plek zichtbaar zijn, zoals bijvoorbeeld: een middelbare school. Het levert flinke pesterijen en zwartmakerij op. Volgens De Telegraaf hebben verschillende scholen in de omgeving van Haarlem ouders schriftelijk verzocht om de app te verwijderen op de telefoon van hun kinderen. Het Haarlemse Coornhert Lyceum wil zelfs in gesprek met Apple om de app uit de App Store te laten verwijderen. Wat is Gossup, hoe populair is de app en wat haalt verwijdering uit de App Store uit? Gossup zelf reageert.

Hoe werkt Gossup precies?

Gossup lijkt op meerdere applicaties waarmee je anoniem berichten kan delen met andere, anonieme gebruikers. Je wordt totaal vrijgelaten in wat je mag delen op Gossup, maar bent wel verplicht om daarbij een locatie aan te geven. Het gaat daarbij niet zozeer om een woonplaats of stadsdeel, maar een veel gerichtere plek. Zo kan je het kantoor of het schoolgebouw waar vanuit je een bericht stuurt benoemen. Iedereen die in de buurt is en Gossup gebruikt, ziet de berichten binnenstromen op de hoofdpagina. Maar het is daarnaast ook mogelijk een locatie te volgen. Abonneer je op de berichten van je school en je ziet de berichten ook thuis.

Gossup hoofdscherm met geheimen Gossup locatie volgen

Gossup nog een geheim Gossup geheim met reactie

Op elk bericht dat gedeeld kan worden in de app – dat overigens een bijzonder klein lettertype gebruikt – kunnen andere gebruikers anoniem reageren. Ook kan een bericht omhoog worden gestemd, waardoor het zich uitspreidt naar meer gebruikers en prominter zichtbaar wordt in de app (vergelijkbaar met Reddit). Als je berichten plaatst die vaak omhoog worden gestemd, verzamel je swag, de aanziensmeter van Gossup. Gossup weet niet zoveel van de gebruikers: alleen algemene toestelinformatie (iemand stuurt een bericht vanaf x model iPhone) en iemands inchecklocaties. Naam, mailadres, Facebookinformatie: het blijft allemaal achterwege. Het geeft gebruikers een vrijbrief om zich volledig anoniem uit te leven.

Gossup is nog niet erg groot

De Telegraaf schrijft dus dat de app komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Dat is schromelijk overtrokken. De applicatie is gemaakt in Amerika, maar boekt in de Verenide Staten zelf nog geen noemenswaardig succes. Apptracker App Annie laat zien dat de app alleen lichte successen haalt in Nederland, Duitsland en Ierland. Nederland is het enige land waarin de app tot nu toe een top 100-notering wist te halen in Apple’s App Store en zelfs het enige land in de wereld waarin de app succes haalt in de Google Play Store. Het aantal beoordelingen in beide online winkels is bovendien summier. Het kan zijn dat weinig scholieren recensies achterlaten omdat ze dan misschien te traceren zijn als gebruiker van de app. Hetzelfde zien we bijvoorbeeld bij Secret: die geheimenapp boert aardig, maar heeft ook nauwelijks gebruikersrecensies in de App Store.

Gossup ranks App Store NL

Gossup steeds populairder iPhone

De huidige notering in de App Store (plek 107) is een stijging vanaf de afgelopen periode. In App Annie’s grafiek hierboven zie je dat de app behoort tot de 20 populairste sociale media-apps in Nederland op dit moment en dat de app ook in de algehele App Store klimt. De nieuwe media-aandacht zal er nog een schep bovenop doen. Gossup app was in oktober 2013 al verkrijgbaar op de iPhone, maar begint nu pas te lopen. De app kan en zal alleen nog maar groeien dus.

Gossup uit de App Store verwijderen: het kán iets uithalen

Gossup is echter niet de enige applicatie waarin je anoniem geheimen kan delen met andere gebruikers. In onze uitgebreide zoektocht naar de duistere kant van sociale apps, zetten we de ‘onderwereld’ van sociale netwerken al op rij. Maar de laatste maanden loopt de App Store echt over van sociale netwerken waarop je zonder naam en toenaam berichten kan delen. Een schoolverbod of zelfs een Apple Store-verbod op Gossup, kan zomaar een ommezwaai betekenen naar een andere, soortgelijke applicatie. We testen de concurrentie op pestgevoeligheid.

whisper zoeken op locatie

  • Secret (gratis) is de nieuwste geheimenapp in Nederland en is wel degelijk komen overwaaien uit de Verenigde Staten. In de applicatie zie je geheimen van vrienden, vrienden van vrienden en berichten uit de directe buurt. Maar Secret heeft wat maatregelen genomen zodat gebruikers zich enigszins gedragen: je staat mailadres, telefoonnummer en je adresboek af aan Secret. Secret kijkt dan hoeveel vrienden uit je adresboek de app ook gebruiken en laat dat altijd duidelijk zien. Zo denk je constant na voordat je een bericht plaatst: ‘als maar tien vrienden de app ook hebben, kunnen ze dan raden dat een geheim van mij is?’ Het maakt je als gebruiker traceerbaar, al is het natuurlijk wel wat lastig als een complete middelbare school zich in kort tijdsbestek massaal op Secret stort. Relatief gevaarlijk voor pesten
  • Whisper (gratis, afgebeeld) draait al een flinke tijd mee en onderscheidt zich van Secret door een belangrijke rol te geven aan foto’s. Elk geheim gaat gepaard met een foto, die door jezelf wordt gekozen of die de app bij het bericht zoekt. Je hoeft geen accountinformatie in te voeren en iedereen kan berichten uit de buurt zien. Daarnaast kan er gechat worden met gebruikers die berichten delen. Gevaarlijk voor pesten
  • Uit de doofpot (gratis) is de Nederlandse tegenhanger van Secret. Die biechtapp is echter vooral voor de lezer. Alle berichten worden gescreend voordat ze worden geplaatst, zodat mensen met naam en toenaam pesten in de app (als het goed is) niet mogelijk is. Ongevaarlijk voor pesten
  • Cloaq (gratis) is net nieuw op iPhone. Gebruikers voeren een wachtwoord in en krijgen een willekeurige nickname die je alleen met je wachtwoord benadert. Als je nóg geheimer te werk wil gaan, kan je je nickname ook achterwege laten. De app heeft een Explore-sectie waarin je kan speuren naar bepaalde type geheimen en populaire posts, maar er is geen manier om berichten in de buurt te vinden. Dat maakt dat berichten kunnen verdwalen en bijvoorbeeld niet klasgenoten terecht komen. Echter: als veel mensen op dezelfde plek elkaars berichten wel zien en liken, stromen ze door naar de populaire sectie en kan de app alsnog eenvoudig een schandpaal worden. Misschien gevaarlijk voor pesten

Gossup iPhone app icoonMet name het al langer verkrijgbare Whisper is dus een alternatief met praktisch dezelfde wetten als Gossup. Wel is een belangrijk verschil dat je je in die app niet kan abonneren op specifieke locaties. Binnen Gossup kunnen berichten heel specifiek op één locatie worden gericht en kan iedereen de hele berichtenstroom daarbinnen volgen. Dat ‘gemak’ ontberen de grootste concurrenten en daarom kan een gesprek van Haarlemse Coornhert Lyceum daadwerkelijk zoden aan de dijk zetten.

Gossup: ‘We kunnen wel wat hulp gebruiken’

Mede-oprichter Eric Miller van Gossup zegt tegen iPhoneclub.nl dat er een zichtbare piek is in het aantal downloads van Gossup is in Nederland, maar wil geen downloadcijfers bekend maken. Pesten in de app wordt volgens hem door een kleine groep gedaan:

“Onze beginselen zijn dat we geen pesten, naakt of bedreigingen van onze gebruikers tolereren. We modereren berichten die door gebruikers worden aangeduid als ongepast. Daardoor wordt een bericht onzichtbaar gemaakt en kan de berichtgever verbannen van de app.

We zien veel Nederlandse gebruikers berichten als ongewenst markeren. We waarderen het dat gebruikers zo de kleine minderheid gebruikers die negatieve content plaatst willen verwijderen. De meeste mensen gebruiken de app niet met een negatief doel. We denken niet dat pesten wordt veroorzaakt door anonieme apps.”

Op dit moment zegt Gossup echter nog niks tegen de pesterijen te kunnen doen. De makers beheersen de Nederlandse taal ‘niet vloeiend’ en gebruiken vertaalsoftware om gemarkeerde berichten te onderzoeken.

“Vertaalsoftware is vaak te onbetrouwbaar om iets te kunnen doen aan schuttingtaal en namen. We stellen elke hulp van Nederlandse partij die Gossup wil helpen te modereren, zeer op prijs.”

Openingsfoto: jinterwas/ Flickr CC

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 21:15
Onderwerp

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.