iPad 3 overzicht

Review van de iPad 3 (The New iPad). In deze review bekijken we de prestaties, meegeleverde apps en alle mogelijkheden van de iPad 3.

iPad 3 review

iPad 3 review

nieuwe ipad-1De derde generatie iPad is sinds 23 maart 2012 in Nederland en België te koop. Belangrijkste verbeteringen zijn het HD-scherm, een snellere grafische processor en een sterk verbeterde 5-megapixel camera. Ook nieuw zijn spraakherkenning en sneller internetten via 4G/LTE, al heb je daar in Nederland en België nog niet zoveel aan omdat de benodigde 4G-netwerken nog onvoldoende beschikbaar zijn. De belangrijkste redenen om een nieuwe iPad te kopen, zijn het scherm en de grafische kwaliteiten. Het retinascherm bevat viermaal zoveel pixels als het scherm van de iPad 2 en geeft foto’s en video’s met veel meer detail weer. De quad-core grafische processor zorgt ervoor dat je games kunt spelen in een kwaliteit die je van de desktop gewend bent.


In dit review kijken we naar de nieuwe eigenschappen en beantwoorden de vraag: is de nieuwe iPad z’n prijs waard? Heeft het zin om de overstap te maken van iPad 2 naar nieuwe iPad? En werken de nieuwe functies zoals beloofd? Op het eerste tabblad hieronder geven we een algemeen overzicht van de eigenschappen en onze ervaringen met de nieuwe iPad, speciaal voor mensen die geen tijd of zin hebben om het volledige review te lezen. Op de daaropvolgende tabbladen gaan we meer in detail in op de diverse aspecten, om te eindigen met een conclusie met plus- en minpunten en een koopadvies.

auteur: Gonny van der Zwaag

Algemene indruk

Op het eerste gezicht ziet de iPad 3 er exact hetzelfde uit als zijn voorganger, de iPad 2. Het uiterlijk is hetzelfde gebleven en het verschil in dikte (0,6 mm) is met het blote oog niet te zien. Zodra je de nieuwe iPad inschakelt zie je wél het verschil: het retinascherm heeft een veel hogere resolutie van 2048 x 1536 en een dichtheid van 264 pixels per inch. Een beter scherm van dezelfde afmetingen (9,7 inch) zul je in de winkel nauwelijks tegenkomen. Gebruik je de iPad dagelijks, dan valt meteen de betere schermkwaliteit op: teksten zijn veel scherper en foto’s tonen meer detail.

De naam ‘nieuwe iPad’

De derde generatie iPad wordt door Apple kortweg ‘nieuwe iPad’ genoemd en niet iPad 3, zoals veel mensen hadden gedacht. Toch zullen we de naam ‘iPad 3’ in dit review en in artikelen op de site regelmatig blijven gebruiken, omdat het kortweg de makkelijkste aanduiding is. ‘Nieuwe iPad’ zegt over een jaar niet meer zoveel. Door geen typenummers meer te gebruiken zet Apple een traditie voort, die al bij de iPods en Macs gangbaar was: nieuwe producten krijgen geen nummer (zoals de iPhone 4) maar een generieke naam. Aan de hand van de generatie of het jaar van verschijning is te achterhalen om welk model het gaat. Er hoeft dan niet meer te worden gespeculeerd over de naam. Bij de derde generatie iPad circuleerden bijvoorbeeld de namen iPad 3, iPad HD en iPad 2X.

Uiterlijk hetzelfde, van binnen anders

Qua uiterlijk is de nieuwe iPad vrijwel hetzelfde gebleven als z’n voorgangers. Misschien maakt Apple dezelfde keuzes als bij de iPhone: afwisselend een uitvoering die er totaal anders uitziet en tussendoor eentje die vooral interne verbeteringen krijgt.

nieuwe ipad-2

iPad, iPad 2, nieuwe iPad

Apple’s eerste iPad werd nog met wat scepsis ontvangen. Er werd gelachen om de naam, er was kritiek op het feit dat er geen geheugenkaartslot en andere uitbreidingspoorten in zaten en het nut van het apparaat werd in twijfel getrokken. Als je al een smartphone en laptop hebt, wat voegt een tablet dan nog toe? Bij de tweede generatie iPad was duidelijk dat Apple zich een unieke positie in de markt had verworven. Heel wat (Aziatische) hardwarefabrikanten gingen bezig met een inhaalslag, maar tot op de dag van vandaag is het ze niet gelukt om een apparaat te maken met dezelfde verkoopcijfers en dezelfde populariteit.

Bij de derde generatie iPad hoeft Apple zich eigenlijk niet meer te bewijzen. De iPad 2 was al een prima apparaat en bij de iPad 3 is die lijn nog wat verder doorgezet met een aantal verbeteringen, zonder dat je spectaculaire nieuwe functies hoeft te verwachten. Het betere scherm, de betere camera en de snellere dataverbinding zullen de belangrijkste redenen zijn om te upgraden. De iPad is inmiddels mainstream geworden: je ziet ze in café’s, bij mensen thuis en op conferenties. Zowel zakelijk als privé heeft de iPad zich een plekje veroverd in de markt. De iPad 2 was niet perfect: het scherm had een matige resolutie van 1024 x 760 (geen verbetering ten opzichte van de eerste generatie) en de camera’s hadden een matige resolutie en waren daarom alleen geschikt voor noodgevallen. Die twee nadelen zijn bij de iPad 3 opgelost met een HD-scherm en een betere camera.

Kritische geluiden en verkooprecords

Overigens is er bij de iPad 3 ook al kritiek op een aantal punten. De supersnelle grafische processor vergt nogal wat batterijduur. Apple moest daarom een batterij met een hogere capaciteit inbouwen, die meer tijd nodig heeft om op te laden en sneller warm wordt tijdens het laden. Sensatiebeluste types spreken al van ‘heatgate’, maar volgens Apple blijft de temperatuur binnen de toegestane bandbreedte. Metingen wijzen uit dat de iPad 3 niet warmer wordt dan je lichaamstemperatuur en dus nog prima vast te pakken is. Ook wordt de iPad 3 niet warmer dan vergelijkbare tablets, bleek uit metingen.

De geschiedenis wijst uit, dat Apple geen spectaculaire nieuwe producten hoeft uit te brengen om goed te scoren. De iPhone 3GS en iPhone 4S boekten verkooprecords, terwijl ze maar kleine verbeteringen bevatten ten opzichte van hun voorgangers. Ook bij de iPad 3 lijkt dat te gaan gebeuren: Apple maakte bekend dat er in de eerste dagen na de lancering al 3 miljoen stuks waren verkocht, een verkooprecord. Blijkbaar zien mensen het liefst dat Apple een goed product nog verder bijschaaft en verbetert, zonder gewaagde sprongen te maken. Je zou het ook zo kunnen zien: het is eigenlijk verbijsterend hoe weinig Apple hoeft te verbeteren aan de iPad, om het komende jaar toch de nummer 1-positie van de bestverkochte tablet te blijven vasthouden.

Ga naar het volgende tabblad (‘Design‘) om de rest van dit review te lezen.

Uiterlijk en verpakking van de nieuwe iPad

Over het uiterlijk van de nieuwe iPad valt op het eerste gezicht weinig te zeggen. Dit is toch dezelfde behuizing in dezelfde verpakking die we al kenden van de iPad 2? Maar wie beter kijkt, ziet enkele subtiele verschillen. .

Verpakking

De nieuwe iPad heeft een verpakking die er vrijwel hetzelfde uitziet als die van de iPad 2: een witte kartonnen doos met daarin de iPad, een oplaadkabel en een stroomadapter. Op de doos staat een foto van de iPad met blauwe wallpaper (voorheen grijs), gefotografeerd vanaf de zijkant. De verpakking van de Wi-Fi- en 4G-versies is identiek; alleen een productstickertje op de achterkant geeft aan om welk model het gaat. Apple levert nog steeds dezelfde 10 Watt-stroomadapter mee; niet een snellader om de batterij van de nieuwe iPad (die een hogere capaciteit heeft) sneller te kunnen opladen. Het volledig opladen van je iPad neemt daarom meer tijd in beslag dan voorheen. Terwijl je eerder in 3,5 tot 4 uur je iPad 2 weer volledig kon opladen, moet je bij de nieuwe iPad rekening houden met 6 tot 6,5 uur.

Behuizing

De behuizing van de nieuwe iPad is gelijk aan die van de iPad 2, maar is 0,6 mm dikker vanwege de zwaardere batterij en andere componenten. De voorkant is geheel van glas, met een zwarte of witte rand. Het scherm is nog steeds 9,7-inch groot maar heeft een grotere pixeldichtheid. Rondom het scherm vind je de thuisknop, de Facetime/iSight-camera en openingen voor de lichtsensor en andere sensoren die vooral op de witte versie goed zichtbaar zijn. De achterkant van de iPad is nog steeds gemaakt van mat aluminium, met afgeronde hoeken en een prominent zwart Apple-logo in het midden. De betere camera van de iPad 3 is te herkennen aan de glazen cameralens aan de achterkant, die in diameter iets groter is geworden dan die van de iPad 2. Het 4G-model is, net als voorheen bij de 3G-model, te herkennen aan de zwarte plastic strip op de achterkant (waar de antennes achter schuilgaan) en het simkaartslot. Knoppen, speaker en headsetaansluiting zitten nog steeds op dezelfde plek. Als Apple het uiterlijk van een nieuwe product hetzelfde houdt, betekent het meestal dat er intern allerlei zaken zijn veranderd en dat is ook inderdaad het geval.

nieuwe ipad-3
De bovenste iPad (met transparante sticker) is de iPad 2, onderop ligt de nieuwe generatie iPad.

Dat de iPad 3 iets dikker en zwaarder is dan zijn voorganger, merk je alleen als je een schuifmaat en een weegschaal erbij pakt. Het verschil van 0,6 mm in dikte en de paar grammen in gewicht zijn op het oog en op gevoel niet merkbaar. Bij het gebruik van nauwsluitende cases kan het wel gebeuren dat ze niet meer goed passen. Qua gewicht is de iPad 3 altijd nog lichter dan de eerste generatie iPad. Wij kochten de Amerikaanse 64GB iPad 4G-versie voor het GSM-netwerk, die met uitzondering van de stroomadapter en de meegeleverde AT&T-simkaart gelijk is aan de 4G iPads die in Europa worden verkocht.

Compatibiliteit met accessoires

De derde generatie iPad past in de iPad 2-dock en de iPad Keyboard Dock (een dock met geïntegreerd toetsenbord). Beide zijn accessoires van Apple zelf en zijn daardoor wat duurder dan de docks en toetsenborden van andere fabrikanten. Heb je goedkope spullen van DealExtreme-kwaliteit gekocht, dan zal het een kleine investering zijn om te upgraden naar accessoires die speciaal voor de iPad 3 zijn gemaakt. Bij de duurdere merkproducten is het even oppassen: het zal nog een behoorlijke tijd duren voordat fabrikanten hun oude voorraden hebben vervangen door nieuw ontworpen exemplaren waarbij rekening is gehouden met de 0,6 mm extra dikte van de iPad 3. Bij screenprotectors en ruimzittende hoesjes van leer, textiel en siliconenrubber is er geen enkel probleem: deze passen nog als gegoten. Bij nauwsluitende hardcases en smart cover-achtige hoezen moet je wel oppassen. Bij hardcases kan een fractie van een millimeter er al voor zorgen dat de case niet meer goed past en bij de smart cover-achtige hoezen is de positie van de magneten iets gewijzigd, waardoor ze niet meer goed kleven. Apple heeft er zelf al rekening mee gehouden in de meest recente productierondes van de iPad Smart Covers. Net als voorheen beschermt de officiële Smart Cover van Apple zelf alleen de voorkant van de iPad. Wie krassen op de achterkant wil voorkomen, doet er goed aan een allesomhullende case te kopen of de achterkant te voorzien van een beschermende transparante sticker (verkrijgbaar bij Zagg en andere fabrikanten).

Een ander punt van zorg zijn de batterijaccessoires. De zwaardere batterijcapaciteit van de iPad 3 zorgt ervoor dat je niet meer zomaar met een usb-kabel via je computer kunt opladen. Opladen met de meegeleverde 10 Watt-stroomadapter is de snelste methode, maar soms heb je geen stopcontact bij de hand. Een externe batterij biedt dan uitkomst, maar lichte batterijen zoals de Duracell Mobiele Oplader schieten dan tekort. Wij probeerden het uit en kregen de melding ‘Opladen uit’ te zien.

mophie powerstationDe pas door ons aangeschafte Mophie Juice Pack Powerstation (zie foto) werkte wél, terwijl de 3G Juice Major Mojo van een jaar of drie geleden niet werkte. Deze heeft wel een hoge capaciteit, maar blijkbaar niet de power om de batterij van de nieuwe iPad op te laden. Iets om rekening mee te houden: externe batterijen zullen zelden in staat zijn om de batterij van de iPad 3 volledig op te laden en het meermaals achter elkaar laden zoals je misschien bij de iPhone gewend was, kun je bij de nieuwe iPad ook wel uit je hoofd zetten.

Ga naar het volgende tabblad ‘Scherm‘ om het vervolg van dit review te lezen.

Scherm van de nieuwe iPad

Misschien wel de belangrijkste reden om een nieuwe iPad te kopen, is het nieuwe retinascherm met een veel hogere resolutie van 2048 x 1536 en een dichtheid van 264 pixels per inch. Dat zijn 3,1 miljoen pixels! Een beter scherm van dezelfde afmetingen (9,7 inch) zul je in de winkel nauwelijks tegenkomen. Toch zal niet iedereen meteen overtuigd zijn: mensen die zelden een iPad in handen hebben, zien vaak het verschil niet eens. Er zijn testjes uitgevoerd waarbij mensen een iPad 2 in handen kregen met de mededeling: “Dit is het nieuwe retinascherm van Apple!” Ze waren onder de indruk, zelfs bij de iPad 2. Als je de vorige generaties iPad echter dagelijks intensief hebt gebruikt, zie je het verschil meteen: teksten zijn veel scherper, foto’s tonen veel meer detail en spelletjes zien er veel mooier uit.

Dat het verschil tussen de iPad 2 en iPad 3 niet zo snel wordt opgemerkt, is wel te begrijpen. Op een afstandje zie je echt niet het verschil, zeker als op allebei iOS 5.1 is geïnstalleerd. Dezelfde apps en games zijn aanwezig, met als enige nieuwkomer de iPhoto-app, die ook op de iPad 2 te installeren is. Dichtbij zie je wel degelijk verschil, zeker als je van de iPad 3 ooit weer de stap terug naar de iPad 2 moet maken. De sprong is relatief groot: Apple koos voor een beeldverhouding van 4:3 en verviervoudigde het aantal pixels. Daardoor heeft het scherm van de iPad 3 een hogere resolutie gekregen dan MacBooks en gangbare HDTV’s die momenteel in de winkel te krijgen zijn (1920 x 1080). De iPad heeft meer pixels op een kleiner oppervlak en levert dus een veel scherper beeld. Alleen als je met meerdere mensen wilt kijken heeft het nog zin om de televisie aan te zetten. Als individuele kijker ben je beter af, door een HD-film op je iPad-scherm af te spelen: je zit dichter bij het scherm en hebt daardoor een veel groter beeld, dat bovendien veel scherper is.

Kijkend naar de concurrentie moest Apple ook wel iets doen aan de schermresolutie: idoid-tablets met een resolutie van 1920 x 1200 pixels zijn al onderweg. Alleen bij de duurdere iMacs kun je een hogere resolutie krijgen, maar die zijn een stuk minder draagbaar en kosten flink wat meer dan de 479 euro die je voor de nieuwste generatie iPad betaalt. De pixeldichtheid van het nieuwe iPad-scherm is 264 pixels per inch en dat is meer dan een MacBook of iMac. Daarom is het eigenlijk best schrijnend, dat veel mensen het verschil niet eens zien. Net als bij de introductie van de iPhone 4 beweert Apple dat de pixeldichtheid van het retinascherm zo hoog is, dat je de individuele pixels niet van elkaar kunt onderscheiden.

Technisch gezien is het knap dat Apple’s toeleveranciers in staat zijn geweest om kwalitatief hoogwaardige schermen met zo’n hoge pixeldichtheid voor een betaalbare prijs te produceren én ook nog eens miljoenen stuks tegelijk in massaproductie te maken die van hoogstaande kwaliteit zijn. Omdat er met miljoenen verkochte exemplaren nog geen oproer is ontstaan over dode pixels of andere defecten, mogen we er vanuit gaan dat de kwaliteit van de schermen goed is. Afgelopen jaar was regelmatig in het nieuws dat Apple hoge eisen stelt aan de toeleveranciers van schermen en ze zonder pardon aan de kant zet (zoals bij LG gebeurde), als ze niet aan het vereiste kwaliteiteisen konden voldoen. Er werd bij deze lancering zelfs (nog) niet geklaagd over geeltinten of een geelachtige zweem over het scherm, iets dat bij nieuwe iOS-producten regelmatig voorkwam. Het werd veroorzaakt door lijmresten die door te snelle productie nog niet volledig waren uitgewasemd (de gele kleur verdween na een paar dagen vanzelf). Maar de gewone gebruiker zal niet snel onder de indruk zijn van de krachttoer die Apple heeft uitgehaald om het scherm van de nieuwe iPad te (laten) produceren: die ziet gewoon een retinascherm, dat een paar keer groter is dan wat hij al van de iPhone 4 en iPhone 4S gewend was. En dat is ook precies zoals Apple het graag ziet: producten die de gewone gebruiker aanspreken en niet de techgeeks die zich druk maken over specificaties en productiemethoden.

Behalve de hogere resolutie heeft Apple eigenlijk weinig aan het scherm veranderd. Alleen de kleurverzadiging is iets verbeterd, wat natuurlijker en levendiger kleuren oplevert. Het is vooral goed te zien als je de helderheid van het scherm op 85 tot 100 procent zet bij het bewerken van foto’s of video’s. Andere eigenschappen van het scherm zijn ongewijzigd gebleven. Zo heeft het scherm nog steeds een riante kijkhoek en is het scherm nog steeds gevoelig voor vette vingers, ondanks de vetafstotende coating die Apple sinds een paar jaar gebruikt. Er zijn matte screenprotectors te koop, die dit probleem kunnen verhelpen. Vergeleken met ereaders met ‘papierachtige’ schermen is het retinascherm van de iPad nog steeds moeilijk in direct zonlicht af te lezen. Maar het retinascherm zorgt er gelukkig wel voor dat het lezen van boeken en tijdschriften een stuk prettiger is. Omdat de letters veel scherper worden weergegeven dan voorheen. Je merkt het verschil vooral, als je weer even de iPad 2 erbij pakt ter vergelijking. Upgraden gaat altijd gemakkelijk en pijnloos, maar als je weer een stap terug moet doen naar een oudere generatie, valt pas het verschil op.

ipad 4g wit

Sommige early adopters melden een iets blauwere kleurtint in vergelijking met het scherm van de iPad 2, terwijl anderen daar geen last van zeggen te hebben. Het komt waarschijnlijk omdat de iPad-schermen uit meerdere fabrieken afkomstig zijn en qua kleurinstelling niet exact hetzelfde zijn afgesteld (wat op zich nogal slordig is van het perfectionistisch ingestelde Apple). Het is dus geen algemene wet dat de iPad 3 een iets blauwer scherm heeft. Je weet bij aankoop nooit wat je krijgt en het is helaas niet mogelijk om de kleurinstelling van je scherm handmatig te kalibreren. Gelukkig zijn de kleurafwijkingen niet zodanig, dat ze storend zijn; pas als je twee iPads naast elkaar legt, zie je het verschil.

Een probleem van een heel andere orde zijn de apps die moeten worden aangepast voor het retinascherm van de nieuwe iPad. Gelukkig wordt het ontwikkelaars daarbij vrij gemakkelijk gemaakt: de beeldverhouding blijft hetzelfde; ze hoeven alleen te zorgen voor graphics die tweemaal zoveel pixels in de lengte en tweemaal zoveel pixels in de breedte extra hebben (totaal dus een viermaal zo hoge resolutie). De overgang naar retina-ready apps zal geleidelijk verlopen, net zoals ontwikkelaars gaandeweg hun apps hebben aangepast voor iOS 5. Inmiddels zijn er de afgelopen dagen al honderden apps voorzien van een update, om te profiteren van het grotere scherm. Bij nieuw te verschijnen apps zullen ontwikkelaars er vaak meteen rekening mee houden.

Praktijkervaring

Bij het bekijken van foto’s en video’s is het verschil tussen het gewone scherm van de iPad 2 en het retinascherm van de iPad 3 wel zichtbaar. De betere kleurweergave werkt daarbij mee. Maar de verschillen zijn vooral zichtbaar bij teksten, zoals ebooks en websites. Je kunt webteksten in een veel hogere resolutie bekijken, zodat je bij websites die een klein lettertype gebruiken of die veel informatie op een pagina proberen te proppen, niet hoeft in te zoomen. Bij het spelen van games komen de eigenschappen van het nieuwe scherm het best tot hun recht, bij games die voor het retinascherm zijn aangepast. Wat die aanpassingen betreft: het is nu prettiger om iPhone-apps op de iPad ge gebruiken. Voorheen kreeg je in de 2x-weergave een niet zo fraai beeld met ‘opgerekte pixels’. Dat is op het scherm van de derde generatie iPad een stuk beter gedaan: apps die niet voor de iPad zijn aangepast, zijn eindelijk goed bruikbaar. Los daarvan zouden we natuurlijk liever zien, dat ontwikkelaars hun apps zodanig aanpassen dat ze rekening houden met elke schermresolutie: van de 480 x 320 van de iPhone 3G/3GS tot de 2048 x 1536 van de iPad 3.

Ga naar het volgende tabblad ‘Performance‘ om het vervolg van dit review te lezen.

Prestaties van de nieuwe iPad

De nieuwe iPad kreeg geen quad-core A6-processor, zoals veel mensen hadden gehoopt. Apple koos voor een iets verbeterde versie van de A5-processor met twee cores, aangevuld door een grafische chip die wél quad-core is. In dit onderdeel kijken we naar de prestaties op drie punten: de processor, de batterij en de dataverbinding die – op papier althans – ook sterk is verbeterd. Maar in de praktijk merk je daar in Nederland niet zoveel van.

A5X-processor in de nieuwe iPad

De iPad 2 werd geleverd met een destijds nieuwe A5-chip, die Apple in eigen huis had ontwikkeld. Bij de derde generatie iPad is voortgebouwd op de A5, waarbij dezelfde 1GHz ARM Cortex A9 dual-core processor is gebruikt, aangevuld met een quad-core Power VR SGX543MP4 voor de grafische functies. Dit is dezelfde grafische chip als in de iPad 2, maar met vier in plaats van twee kernen en met 1 GB RAM in plaats van 512 MB. Kijkend naar de specificaties zouden de prestaties van de iPad 3 te vergelijken moeten zijn met de Sony PlayStation Vita, die vrijwel dezelfde processor en grafische chip heeft. Al deze componenten zijn geïntegreerd op één printplaat, een zogenaamde system on a chip (soc). De vraag is natuurlijk of je van al die technische spierballen veel merkt in de praktijk. Helaas is dat niet het geval en dat komt vooral door het hoge resolutiescherm in de derde generatie iPad. Schermen met een hogere resolutie hebben krachtiger grafische chips en meer RAM nodig om gelijk te kunnen blijven presteren. Als je de snelheid van de iPad 3 met die van de iPad 2 vergelijkt, zul je dan ook weinig verschil in prestaties merken. Apple moest de sprong naar betere specs wel maken, om te voorkomen dat de iPad 3 dramatisch traag zou worden. Het gevolg is dat de iPad 3 lekker soepel werkt en snel reageert, maar geen snelheidsmonster is geworden. Uit cijfers van GLBenchmark blijkt dat ook: de prestaties van de nieuwe iPad zijn vrijwel hetzelfde als die van de iPad 2. Daarbij moet je wel in aanmerking nemen, dat de iPad 3 eigenlijk veel zwaarder werk moet verzetten, omdat er viermaal zoveel pixels aangestuurd moeten worden. Kijk je naar de snelheid waarmee apps worden gestart en reageren op schermaanrakingen, dan is de ervaring op beide apparaten vrijwel hetzelfde. De iPad 3 moet harder werken vanwege het grotere aantal pixels, maar gemeten in start- en reactietijden is er nauwelijks verschil tussen de tweede en derde generatie iPad.

nieuwe ipad-5

Batterijduur en opladen van de nieuwe iPad

Het is verbazingwekkend dat de capaciteit van de iPad-batterij omhoog is gegaan van 25Wh naar 42,5Wh, zonder dat de iPad opmerkelijk dikker is geworden. De gebruiksduur is echter hetzelfde gebleven, omdat er meer energie nodig is voor de aansturing van het retinascherm en de quad-core grafische chip. Apple heeft de luxe dat ze de hardware en de software in eigen hand hebben en dus alle onderdelen optimaal op elkaar kunnen afstemmen. Het leidde ertoe dat Apple veel eerder dan andere fabrikanten een spectaculair dunne laptop zoals de MacBook Air kon maken. Bij de iPad was het slanke uiterlijk vooral vanaf de tweede generatie zichtbaar. Concurrenten moeten genoegen nemen met chips en andere componenten die op de markt verkrijgbaar zijn en proberen om die zo goed mogelijk te laten samenwerken met een besturingssysteem, dat ze ook niet zelf hebben ontwikkeld. Apple heeft meer mogelijkheden om hardwarecomponenten zelf te ontwikkelen en te finetunen en in het besturingssysteem rekening te houden met allerlei factoren. Daardoor maakt de iPad misschien niet zoveel indruk als je puur de lijst met technische specificaties vergelijkt met concurrerende tablets, maar door alle subtiele optimalisaties is de gebruikservaring veel beter. Apple kan met minder krachtige hardware toe, die minder energie verbruikt.

Al dat getweak leidde bij de eerdere iPads tot een indrukwekkend lange batterijduur van 10 uur. Bij de nieuwe iPad is er op het eerste gezicht niet zoveel veranderd, omdat de gebruiksduur hetzelfde is gebleven. Maar ongemerkt zijn er toch heel wat dingen verbeterd. Het scherm en de quad-core grafische processor verbruiken veel meer energie. En omdat er meer elektronica in het scherm zit, moest Apple een krachtiger backlight gebruiken. Zelf geeft Apple zelden specs van gebruikte componenten, maar het zou volgens bedrijven die de iPad 3 nader hebben onderzocht gaan om een 7 Watt-backlight (voorheen 2,8 Watt). De sterkere achtergrondverlichting is nodig om ervoor te zorgen dat de iPad 3 dezelfde helderheid haalt als zijn voorgangers.

Onzichtbaar voor de gewone gebruiker is ook het feit, dat Apple is overgestapt van een 6.930 mAh (25 wattuur) batterij naar 11.560 mAh (42,5 wattuur). De batterij is zo’n 70 procent krachtiger dan die in de eerste en tweede generatie iPad. Het zou hebben geleid tot een minstens 70% langere batterijduur (dus meer dan 17 uur), als Apple nog wat extra optimalisaties en geen nieuwe hardwarefuncties had toegevoegd. Het al eerder genoemde retinascherm en andere interne verbeteringen zorgen ervoor dat we in de praktijk nog steeds 10 uur gebruiksduur uit de iPad haalden. Dit is bij normaal gebruik via Wi-Fi en een schermhelderheid van 50%, waarbij je een mix van toepassingen gebruikt zoals internet, e-mail, een muziekvideo en het spelen van een casual spelletje. De iPad 2 presteerde op dit punt iets beter en leverde een langere batterijduur dan Apple eigenlijk beloofde. Zit je op het 3G-netwerk en gebruik je voortdurend geheugenintensieve toepassingen, dan kom je met de nieuwe iPad niet verder dan 5 tot 6 uur, zo bleek uit onze metingen. Schakel je alle draadloze functies uit en ga je continu video’s kijken (bijvoorbeeld in een vliegtuig), dan kun je een flinke tijd vooruit: in onze test schakelde de nieuwe iPad pas na 13 uur uit vanwege een lege batterij. Wil je continu videofilmen, dan is de batterij na 7,5 uur leeg. De standby-tijd van de iPad zou nog steeds een maand moeten zijn, maar dit hebben we uiteraard in de korte periode dat de iPad op de markt is, nog niet kunnen testen.

Tegenvaller: de stroomadapter

Apple levert bij de iPad een 10 Watt-stroomadapter mee, waarmee je het apparaat via het stopcontact kunt opladen. De grotere batterijcapaciteit zorgt ervoor dat je veel langer moet laden: geen 3,5 uur maar meer dan 6 uur. Het opladen van de iPad kun je voortaan het beste ‘s nachts doen, terwijl je slaapt. Even snel bijladen voordat je de deur uitgaat heeft weinig zin. Wat wél zin heeft is het uitschakelen van alle energievretende functies zodra je met opladen begint. Een ander waargenomen probleem is dat de nieuwe iPad doorgaat met laden wanneer 100% is bereikt. Dit zou te maken kunnen hebben met een verkeerde software-instelling en het is een probleem dat Apple in een volgende firmware-update hopelijk zal oplossen. Minder makkelijk zal het zijn om bestaande oplaadaccessoires te vervangen. Niet alle opladers, docks en autoladers zijn afgestemd op de hongerige iPad, waardoor het kan voorkomen dat de batterij van je iPad bijvoorbeeld tijdens videokijken of GPS-navigatie sneller leegraakt dan dat je ‘m kunt opladen. Kun je even niets anders vinden en moet je een iPhone-lader gebruiken om je iPad op te laden, dan ben je zeker 12 tot 14 uur bezig.

Warmte-ontwikkeling bij de iPad 3

Opladen via de usb-poort van je computer kan ook een probleem zijn. Bij de iPad 2 kwam het al heel nauw welke usb-poort van de computer je gebruikte; sommige gaven onvoldoende stroom, waardoor je iPad niet werd opgeladen (en in sommige gevallen de batterij zelfs verder leeg raakte tijdens het synchroniseren). Tenslotte nog het warm worden van de iPad tijdens het opladen. Terwijl sommige websites het voorspiegelden alsof de iPad tijdens het laden in vlammen kan opgaan, blijkt het in de praktijk wel mee te vallen. Metingen wezen uit dat de iPad maar zo’n 5 graden warmer wordt dan zijn voorganger, vooral in één hoek waar de processor zich bevindt. Ook bij normaal gebruik kan de iPad 3 wat warmer aanvoelen. Aanvankelijk werd vermoed dat dit te maken had met LTE-functies, maar hetzelfde fenomeen doet zich ook voor bij iPads met alleen Wi-Fi. De boosdoener moet dan ook vooral worden gezocht bij de A5X-processor. Het warmer worden van de iPad hoeft geen probleem te zijn, al moet je er wel rekening mee houden dat de nieuwe iPad sneller oververhit kan raken als je op een zonnig balkon of terras de iPad wil gebruiken. In volle zon op het dashboard of de hoedenplank van de auto leggen is ook een slecht idee, maar dat zullen weinig mensen doen. Zodra de iPad te warm wordt krijg je een melding op het scherm, dat het apparaat moet afkoelen.

Maar wie bepaalt wat een normale temperatuur is? Vormen de relatief koele iPad 1 en 2 de norm, of de iets warmer wordende iPad 3? Inmiddels heeft PCWorld vergelijkende testen gedaan met andere tablets. Daaruit blijkt dat de temperatuur van de iPad 3 niet extreem is, vergeleken met tablets zoals de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de ASUS Eee Pad Transformer Prime. De verhoogde temperatuur zou zich bij de iPad vooral voordoen tijdens het spelen van games. PC World ontdekte dat het geen iPad-specifiek probleem is: de tablets worden allemaal warm als ze intensief worden gebruikt én zijn aangesloten op het stopcontact. De affaire ‘Heatgate’ lijkt dan ook vooral een kwestie van kop-boven-het-maaiveld: Apple is de grootste speler en moet het daarom namens de hele tabletmarkt verantwoording afleggen voor een probleem dat zich bij alle tablets kan voordoen. Niet dat we medelijden hebben, want Apple bevindt zich als marktleider in de positie om namens de hele industrie de grootste klap op te vangen. Maar het zou jammer zijn als consumenten door eenzijdige berichtgeving besluiten om dan maar een ander merk tablet te kopen – om er vervolgens achter te komen dat zich daarmee precies hetzelfde verschijnsel voordoet.

Synchroniseren en backuppen via iTunes en iCloud

Apple maakt het sinds een tijdje mogelijk om draadloos te synchroniseren via iTunes. iTunes leverde tijdens onze test geen problemen op. We zijn gewend geraakt aan de software en beheren er al onze multimediabestanden mee. Lokaal synchroniseren via Wi-Fi gaat redelijk snel. Het terugzetten van een back-upkopie via iCloud was echter een ander verhaal, wat eindigde in een frustrerende ervaring. Omdat ik de Mac waarmee ik thuis synchroniseer niet bij me had, leek het handig om daarvoor iCloud te gebruiken. Je maakt een back-up van de iPad 2 en kopieert deze vervolgens naar je iPad 3, zodat je precies dezelfde content op beide apparaten hebt. Maar met een 64GB iPad 2 schiet de standaard opslagruimte van iCloud daarbij al snel tekort. Door video’s te verwijderen uit de back-up lukte het me om het backupbestand te beperken tot 14GB. Tot op dit punt was er niets aan de hand. Maar het terugzetten van een 14GB backupbestand op een iPad 3 bleek een vrijwel onhaalbare missie. Wi-Fi-netwerken in hotels, Starbucks-vestigingen en bij mensen thuis bleken niet snel genoeg. Het terugzetten van de back-up varieerde van 14 uur tot 97 uur, veel langer dan je normaalgesproken in een hotel of café verblijft. Maar ook op draadloze netwerken bij mensen thuis (waarbij je niet automatisch wordt uitgelogd, zoals bij een hotelnetwerk) lukte het niet om de back-up in acceptable tijd te installeren. Het kwam regelmatig voor dat er na vele uren een melding “Reservekopie kan niet worden teruggezet” verscheen. Na zo’n 30 pogingen heb ik het maar opgegeven. Een alternatief is om lokaal via een computer waarmee je normaal gesproken niet synchroniseert, via een kabeltje een back-up te maken te installeren op je nieuwe iPad. Daarbij moet je wel oppassen dat je niet alle content wist. Dit bleek ook niet ideaal, want de instellingen van de iPad en de apps worden weliswaar teruggezet, maar niet de apps zelf. Je zult dus alsnog door de App Store moeten bladeren om alle apps daarna nog eens handmatig te installeren – en dan moet je maar hopen dat je content zoals video’s en ebooks daarbij terug krijgt.

Dat ik hier wat uitgebreider ben ingegaan op mijn persoonlijke ervaringen, heeft ermee te maken, dat dit voor mij de meest frustrerende ervaring was bij het in gebruik nemen van de nieuwe iPad. Terwijl de meeste aspecten van de iPad volgens verwachting waren, viel dit me toch tegen. Het betekent bijvoorbeeld, dat je bij het kopen van een iPad in het buitenland rekening ermee moet houden dat je voorlopig niet je oude content terughebt. Wachten tot je thuis bent en daarna met je vertrouwde iTunes-computer synchroniseren is een oplossing. Je iOS-apparaten alleen nog synchroniseren met een laptop die je altijd meeneemt, is ook een oplossing.

3G/4G-dataverbinding van de nieuwe iPad

De derde generatie iPad heeft meer draadloze mogelijkheden dan ooit. Naast Wi-Fi, GPRS, UMTS, HSPA, HSPA+ en DC-HSDPA wordt nu ook 4G/LTE ondersteund. Alleen heb je daar nog niet zoveel aan. In Nederland zijn nog geen providers die 4G-abonnementen aanbieden en als ze dat in de toekomst wel doen, is het maar de vraag of de geschikte frequenties worden ondersteund. Je kunt de 4G-versie van de nieuwe iPad momenteel dan ook beter beschouwen als een 3G-apparaat die behoorlijke internetsnelheden ondersteunt, maar reken er niet op dat je op korte termijn 4G-snelheden kunt gebruiken. In de VS is de situatie anders. Daar bieden Apple’s partners AT&T en Verizon al 4G-abonnementen aan, al is 4G/LTE-dekking voorlopig alleen in de grote steden te vinden. Dat de nieuwe iPad nu LTE (Long-Term Evolution) ondersteunt is dan ook vooral gedaan voor de Amerikaanse markt. Concurrenten zoals HTC en Samsung boden in de VS al LTE-toestellen aan en Apple kon niet achterblijven. Met de 4G-versie van de iPad kun je volgens de specificaties van Apple internetten met een snelheid tot 73 Mbps op de LTE-frequenties van AT&T (700 en 2100 MHz) en Verizon (700 MHz). Omdat de netwerken van beide operators niet compatibel zijn, moet Apple twee varianten van de 4G iPads uitbrengen. Voor Europeanen is alleen de AT&T-versie geschikt. Maar dat geldt alleen voor de GPRS/UMTS/HSPA/HSPA+ dataverbinding en niet voor LTE, want in Nederland zijn plannen om heel andere frequenties te gebruiken: niet de 700 en 2100 MHz die Apple ondersteunt, maar 800 MHz en 2,6 GHz. Dus zelfs wanneer Nederlandse operators LTE gaan invoeren, gebeurt dat niet op geschikte frequenties. Er is nog een sprankje hoop dat de 2100 MHz-band ooit voor LTE ingezet gaat worden, maar momenteel gebruiken operators deze frequentieband nog voor 3G-dataverbindingen. Kortom: 4G via het LTE-netwerk kun je voorlopig wel op je buik schrijven, op de nieuwe iPad.

De maximale datasnelheden die de derde generatie iPad aankan (tot 21 Mbps), komen een eind in de richting van wat de mobiele netwerken in Nederland op papier kunnen bieden (namelijk 28,8 Mbps, wat in de praktijk niet gehaald wordt). Het heeft daarom weinig zin om een snelheidstest te doen, om te kijken of de iPad het wel kan bijbenen, want het knelpunt zit vooral bij de mobiele netwerken. Veel hangt af van de dekking en de hoeveelheid gelijktijdige gebruikers op het moment dat je je iPad gebruikt. Overigens bleek al uit metingen, dat de meeste mensen internetten via een Wi-Fi-netwerk, ook als ze beschikken over een geschikte 3G/4G iPad met databundel. Wie snel grote hoeveelheden data wil downloaden, doet dat natuurlijk via een draadloos netwerk, al was het alleen maar om niet in één keer de volledige databundel te verstoken. DC-HSDPA maakt overigens snelheden tot 42 Mbps mogelijk, maar die techniek wordt in Nederland nog niet aangeboden.

De nieuwe iPad ondersteunt volgens de specificaties ook de Personal Hotspot-functie, bedoeld om tethering te gebruiken. Of je hier gebruik van kan maken, is afhankelijk van je provider. Het houdt in dat maximaal 5 andere apparaten de dataverbinding van de iPad kunnen delen. Maar ook hier geldt: oppassen dat je niet té enthousiast gebruik ervan maakt, want voor je het weet is je databundel op en betaal je een fors bedrag voor data die je beter via Wi-Fi had kunnen binnenhalen.

Apps en de nieuwe iPad

Het accent bij de nieuwe iPad ligt voor Apple erg op de hardware: er werden nauwelijks nieuwe apps en softwarefuncties aangekondigd. iOS 5.1 is op iedere recente iPhone, iPod touch en iPad te installeren en biedt dus niets exclusiefs voor kopers van de derde generatie iPad. Wel kregen alle standaard meegeleverde wallpapers en apps met hun icoontjes een retina-opknapbeurt en kwamen er updates uit van Apple’s eigen iOS-apps zoals Remote en iMovie. Qua uiterlijk ziet alles er hetzelfde uit, maar met iets meer detail. Spectaculair is het allemaal niet, het is meer een logisch gevolg van de keuze om een retinascherm te gebruiken in de derde generatie iPad. Teksten in bijvoorbeeld de Instellingen-app zijn scherper en daardoor beter leesbaar. Heb je een opengeslagen tijdschrift- of boekenpagina in de app iBooks, dan is de tekst van beide pagina’s nu goed leesbaar zonder in te zoomen. Je kunt in de iBooks-app naar het kleinst mogelijke lettertype gaan en bent nog steeds in staat om alles te lezen. De betere leesbaarheid geldt ook voor apps van derden, zoals Twitter-apps. Bij de weergave van Google Kaarten of bij het afspelen van video’s is meer detail te zien. Dat laatste is nogal logisch: in plaats van 720p kun je video’s nu in een resolutie van 1080p bekijken. Door de gekozen beeldverhouding (4:3) zul je bij de meeste video’s (16:9) nog wel zwarte balken zien. Heb je video’s geconverteerd om op de iPad te bekijken, dan zul je ze opnieuw moeten converteren om echt van de hogere resolutie te kunnen profiteren in de app Video’s.

Hoewel er al veel iPad-apps zijn aangepast voor het retinascherm, geldt dat nog lang niet voor de meerderheid van de apps. Graphics in apps, icoontjes en andere grafische elementen kunnen daarom tegenvallen, waardoor je niet het idee hebt dat je het maximale uit je retinascherm haalt. Wil je de grafische mogelijkheden van je nieuwe iPad demonstreren aan vrienden, dan kun je daarvoor bijvoorbeeld Infinity Blade 2 of Real Racing 2 HD gebruiken. Er zijn ook games die ondanks aanpassingen voor het retinascherm er nauwelijks beter uitzien, zoals Asphalt 6. Zoals eerder al op iPadclub te lezen was, worden retinaversies van iPhone-apps nu veel beter weergegeven op het scherm van de iPad. Bekijk je deze in 2x-weergave, dan krijg je niet langer het effect van opgeblazen pixels.

Grotere apps, meer opslagruimte nodig

Toen Apple afgelopen januari studieboeken voor de iPad aankondigde, werd er flink geklaagd dat de 16GB-uitvoering van de iPad niet meer voldoende was. Met vier of vijf geïnstalleerde studieboeken bleef er nauwelijks ruimte over om nog apps te installeren. Dat probleem wordt nog eens groter door het retinascherm van de nieuwe iPad. Wil je iMovie installeren, dan heb je te maken met een download van 400MB (voorheen 70MB). Het geldt in wisselende mate voor alle apps die zijn aangepast voor het retinascherm: sommige zijn nauwelijks in omvang toegenomen, andere zijn juist heel sterk gegroeid, vooral spelletjes en andere apps die veel gebruikmaken van graphics. Het is de prijs die je betaalt voor het mooiere uiterlijk van de apps.

iPhoto: niet alleen op de iPad 3

iPhoto is de enige nieuwe app die Apple aankondigde bij de presentatie van de derde generatie iPad. De app kost 4 euro en is te beschouwen als een lite-versie van Photoshop: je kunt foto’s bewerken en daarbij witbalans, verzadiging, belichting en enkele andere aspecten aanpassen, effecten toepassen of de foto bijsnijden. Dat klinkt erg beperkt, maar uiteindelijk zijn gebruiken veel mensen die Photoshop de desktop hebben geïnstalleerd de software voor nauwelijks meer dan deze basishandelingen. Na het bewerken kun je de foto’s uploaden naar Flickr, Facebook en andere sites. Uiteraard is iPhoto voor iPad meteen al aangepast voor het retinascherm van de nieuwe iPad. Wie uitgebreid wil gaan fotobewerken op de iPad, hoeft daarvoor trouwens geen nieuwe iPad aan te schaffen. De iPhoto-app werkt net zo goed op de iPad 2 en kan ook daar foto’s in een hoge resolutie aan, veel hoger dan de camera van de iPad zelf. Je leest foto’s in door een camera of een geheugenkaartlezer aan te sluiten.

Spraakherkenning op de iPad 3

Een functie die op de derde generatie iPad ontbreekt, is de spraakassistent van Siri. De functie is halfbakken aanwezig: je kunt wel teksten dicteren, maar alleen in het Engels, Duits, Frans en Japans. Dat is jammer, want de spraakengine van Nuance waar Apple gebruik van maakt ondersteunt al langere tijd Nederlands. De Nuance-app Dragon Dictation is ook al in het Nederlands te gebruiken, dus het argument dat er nog onvoldoende lokale zoekinformatie is (adressen van restaurants en dergelijke), gaat niet op.

Op de iPhone 4S was Siri een van de belangrijkste koopargumenten. De onderliggende spraaktechnologie werkt op allerlei andere apparaten, maar Apple heeft blijkbaar redenen om Siri alleen op de iPhone 4S aan te bieden. Als het alleen om processorkracht ging, dan had Apple Siri al op de iPad 2 kunnen toevoegen. De iPad 3 heeft ondanks de verbeterde processor ook geen Siri-functionaliteit gekregen. Wat wel werkt, is het dicteren van teksten maar het activeren ervan werkt anders dan bij Siri, waarbij je alleen de homeknop ingedrukt hoeft te houden. Op de derde generatie iPad moet je de microfoon-knop op het (Engelstalige) toetsenbord indrukken om de dicteerfunctie te starten. Je moet bovendien één van de ondersteunde apps geopend hebben, zoals Notities of Pages. Er verschijnt dan een Siri-achtig microfoontje in beeld met een paarse gloed om aan te geven dat de microfoon actief is. Door op het icoontje te tikken stop je de opname, waarna de tekst in beeld verschijnt.

De prestaties van de dicteerfunctie zijn redelijk goed – mits je duidelijk articuleert en goed Engels praat. Wel bleek tijdens het testen dat de iPhone 4S iets beter in staat is om woorden te herkennen in een rumoerige omgeving. Wellicht heeft dat te maken met de ruisonderdrukking die in de iPhone 4S is ingebouwd om telefoongesprekken beter verstaanbaar te maken. Het verschil in fouten is echter te verwaarlozen. Net als bij spraakherkenning op de desktop hoef je niet te rekenen op volledig foutloze teksten. Je moet alles nog even nalezen om te controleren of bijvoorbeeld eigennamen goed zijn begrepen. Je moet spraakherkenning handmatig aanzetten om er gebruik van te maken (via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord) en je hebt er een internetverbinding voor nodig.

Camera in de nieuwe iPad

Bij de introductie van de iPad 2 waren de twee toegevoegde camera’s de grootste vernieuwing. Veel enthousiasme riepen ze niet op, want in de praktijk bleek de resolutie niet aan de hedendaagse eisen te voldoen. Aan de achterkant zat een camera die foto’s van maximaal 1280 x 720 pixels maakte en de camera aan de voorkant (640 x 480) was alleen geschikt voor FaceTime. Ze leverden foto’s die nogal korrelig waren. De iPhone 4 en iPhone 4S leverden beduidend betere foto’s. En dan was er ook nog de bezorgdheid of het maken van foto’s en video’s er niet idioot uitzag.

Bij de derde generatie iPad konden twee camera’s niet achterwege blijven, maar nog steeds kun je met de iPhone betere foto’s maken. De cameraresolutie is slechts 5 megapixel, er is geen flitser aanwezig en de camera ondersteunt geen HDR. Bij de aankondiging van de nieuwe iPad zei Apple dat dezelfde camera- en lenstechnologie als in de iPhone is gebruikt, maar dat is niet helemaal waar. Wel zit er een grotere lens in, die beter in staat is om foto’s onder slechte lichtomsatndigheden te maken. De 5-megapixelsensor lijkt eerder gebaseerd op de camera van de iPhone 4, met een aantal recente toevoegingen zoals de mogelijkheid om 1080p HD-video’s te maken. Bij de iPhone 4 was maximaal 720p haalbaar. Daardoor kun je foto’s en video’s maken die echt bruikbaar zijn en waarbij het zin heeft om ze met iPhoto, iMovie of andere apps te bewerken.

kamer ipad 2
Een foto gemaakt met de iPad 2.

kamer ipad 3
Dezelfde foto, gemaakt met de camera van de iPad 3.

Bij het testen van de iPad 3-camera kunnen we dan ook het beste vergelijken met de iPad 2 en de iPhone 4S, om aan te geven dat het altijd beter, maar ook slechter kan. Bij daglicht maken alle drie iOS-apparaten prima foto’s, waarbij de iPhone 4S het best presteert. Bij iets meer schemering zijn de foto’s van de iPad 2 niet bruikbaar. De nieuwe iPad heeft wat last van ruis, maar maakt een grote sprong vooruit ten opzichte van zijn voorganger door de betere resolutie, minder korrelige foto’s en een verbeterde mogelijkheid om te focussen en de belichting aan te passen door op een donkere regio in de foto te tikken. De iPhone 4S levert wederom de beste beelden en de meest natuurgetrouwe kleuren. Het maken van foto’s met een tablet is echter nog steeds niet de normale gang van zaken geworden, dus hou er rekening mee dat je nog steeds vreemd wordt aangekeken als je met de iPad een huwelijk van vrienden probeert te filmen. Omdat er weinig statieven en andere fotohulpmiddelen voor de iPad verkrijgbaar zijn, is het bovendien iets moeilijker om een goede stabiele foto te maken.

Conclusie: een revolutie of een verbeterde iPad 2?

Na ruim een week de derde generatie iPad te hebben gebruikt, is het tijd om conclusies te trekken. Voor de gewone, oppervlakkige gebruiker biedt de nieuwe iPad op het eerste gezicht niet zoveel nieuws.

Pluspunten van de nieuwe iPad

Op het eerste tabblad van dit review hebben we al positieve eigenschappen van de nieuwe iPad opgesomd. Hier vatten we alle punten op de eerder genoemde tabbladen samen tot een overzicht van de belangrijkste plus- en minpunten, te beginnen met de vraag: wat is ons positief opgevallen bij de nieuwe iPad? Om het overzicht beknopt te houden, gebruiken we de korte naam ‘iPad 3’ in plaats van ‘derde generatie iPad’.

  • De iPad 3 heeft een scherm met de hoogste resolutie die je momenteel op de markt kunt vinden. Concurrenten werken aan tablets met een 1920 x 1200 resolutie, maar Apple overtreft dat nu al met een schermresolutie van 2048 x 1536, in een product dat nu al in de winkel ligt. Het retinascherm van de nieuwe iPad komt vooral goed tot z’n recht bij tekst en afbeeldingen die veel detail vereisen.
  • De iPad 3 heeft een sterk verbeterde batterij, hoewel je daar in de praktijk niet veel van merkt omdat de tablet zelf meer energie nodig heeft voor normale taken.
  • De iPad 3 heeft een veel krachtiger grafische processor, al zal het nog wel een paar maanden duren voordat er voldoende games en andere apps beschikbaar zijn, om daar echt de vruchten van de plukken.
  • De iPad 3 ondersteunt veel hogere internetsnelheden dan voorheen, hoewel je daar in Nederland nog niet veel aan hebt door het ontbreken van LTE-netwerken (en de meeste iPad-bezitters bovendien vooral Wi-Fi zullen gebruiken).
  • Apple heeft met de iPad de beste tablet gemaakt die momenteel op de markt verkrijgbaar is. De iPad 3 bouwt voort op dat succes en is op diverse punten nog beter geworden. Twijfel je over de aankoop van een tablet, dan is de iPad een veilige keuze: de tevredenheidscijfers zijn constant hoog, er zijn veel gebruikers en daardoor is er ook enorme keuze uit accessoires en apps, nieuwe diensten zullen meestal eerst op de iPad verschijnen voordat ontwikkelaars aan ondersteuning voor andere platformen beginnen. Deel uitmaken van de Apple-massamarkt is misschien niet zo’n fijn vooruitzicht, maar het biedt wel allerlei voordelen.
  • De camera in de nieuwe iPad is sterk verbeterd en daardoor eindelijk bruikbaar als normale camera. Met 5-megapixels schiet de nieuwe iPad wel tekort ten opzichte van de 8-megapixelcamera in de iPhone 4S, maar die keuze is wel te begrijpen. Er zijn maar weinig mensen die de iPad als camera gebruiken en een betere camera zou het apparaat onnodig duurder hebben gemaakt.
  • Met de nieuwe iPad is het eindelijk mogelijk om HDTV-content op je iPad af te spelen en 1080p HD-video’s te maken.
  • Alle bestaande iPad-apps zijn nog steeds bruikbaar en iPhone-apps die al voor het retinascherm waren aangepast, worden voortaan met meer detail en in volledige resolutie weergegeven op het scherm van de nieuwe iPad. Daardoor komt de gigantische collectie iPhone-only apps eindelijk écht beschikbaar op de iPad.

Verbeterpunten van de nieuwe iPad

Je zou de derde generatie iPad kunnen beschouwen als een verbeterde versie van de iPad 2. Minpunten die we bij de iPad 2 constateerden, zoals camera’s van matige kwaliteit en een scherm dat qua resolutie achterbleef bij de concurrentie, zijn bij de iPad 3 opgelost. Maar toch blijft er ook bij de nieuwe iPad nog ruimte voor verbetering. Tegelijk beseffen we, dat veel van de punten die we hieronder noemen, een logische consequentie zijn van de keuzes die Apple heeft gemaakt. Door de iPad 3 een behuizing te geven die nauwelijks afwijkt van de iPad 2, zullen er mensen zijn die het niet nodig vinden om te upgraden. Je vrienden kunnen immers niet zien dat je een nieuwe iPad hebt. Het lijkt een triviale reden, maar bij producten waar zoveel passie en lifestyle omheen hangt als bij de producten van Apple, hoef je niet te verwachten dat mensen altijd rationeel nadenken over een aankoop.

  • De iPad 3 is iets dikker en iets zwaarder geworden, hoewel het verschil te klein is om merkbaar te zijn.
  • De iPad 3 heeft veel meer tijd nodig om op te laden, een logische consequentie van het feit dat Apple een zwaardere batterij heeft gebruikt (maar Apple had wel een krachtiger stroomlader kunnen meeleveren).
  • De iPad 3 is nauwelijks te onderscheiden van z’n voorganger, een argument dat vooral voor imagobewuste kopers zal spelen. Ook de gebruikersinterface ziet er hetzelfde uit en bezitters van een ‘oude’ iPad 2 kunnen dezelfde firmwareversie iOS 5.1 en dezelfde apps installeren als kopers van een iPad 3.
  • De iPad 3 wordt iets warmer tijdens het laden. Metingen wezen uit dat een bepaalde hoek van de iPad zo’n 5 graden warmer wordt dan bij voorgaande iPads gebruikelijk was. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar als je op een zonnig balkon je iPad aan het opladen bent, zul je eerder last hebben van oververhitting.
  • De iPad 3 ondersteunt spraakherkenning, maar Nederlands wordt daarbij nog niet ondersteunt. Dit is een punt dat Apple vrij gemakkelijk kan oplossen, aangezien de spraakengine van Nuance al jarenlang geschikt is voor de Nederlandse taal. Wel is gebleken, dat de spraakherkenning van de iPad 3 minder goed is dan die op de iPhone 4S (afhankelijk van omgevingsgeluid) en bovendien is de virtuele assistent Siri niet beschikbaar op de iPad.
  • Apps die zijn aangepast voor het retinascherm zijn veel groter van omvang, waardoor je aan een 16GB iPad nauwelijks meer genoeg hebt. We raden daarom aan om minimaal een 32GB iPad te kopen, zeker als je video’s, studieboeken en andere zwaardere toepassingen wilt gebruiken.

ipad 4g wit

Kopen of niet?

Is de derde generatie iPad de moeite waard om te kopen? Dat is een vraag die we op de voorgaande tabbladen hebben geprobeerd te beantwoorden. Er is niet één advies, dat voor iedereen geldt. Veel hangt af van je persoonlijke situatie: of je al in bezit bent van een iPad 1 of 2, waar je de iPad voor wilt gebruiken en hoeveel budget je ervoor over hebt.

Heb je nog niet eerder een iPad gehad, dan is de iPad 3 de meest logische keuze. Het heeft immers weinig zin om vlak na de lancering van dit nieuwe model een jaar lang te gaan wachten, omdat Apple dan misschien nóg meer nieuws te melden heeft. Zit je krap bij kas, dan wordt de situatie anders. Je kunt overwegen om een tweedehands iPad 2 te kopen, die nu in ruime mate op marktplaatssites en op het iCulture-forum worden aangeboden. Als je weinig eisen stelt, kun je zelfs overwegen om een eerste generatie iPad te kopen. Die is veel goedkoper en je kunt er nog steeds de nieuwste firmware op installeren. Voor eenvoudige toepassingen zoals internetten en e-mailen is de goedkoopste 16GB iPad met alleen Wi-Fi ruim voldoende.

Heb je al een iPad, dan is de vraag wat ingewikkelder. Het retina HD-scherm van de nieuwe iPad is prettiger bij intensief gebruik, ongeacht of je veel met teksten of met foto’s werkt. In beide gevallen is het retinascherm van de nieuwe iPad comfortabeler af te lezen: alles is scherper, de kleuren komen beter tot hun recht en je ziet meer detail. Of dat de aanschaf waard is, is een persoonlijke keuze. Kun je je oude iPad gunstig verkopen of weggeven aan een vriend of familielid, dan wordt de keuze om een nieuwe iPad 3 te kopen ook wat gemakkelijker. Gezien de positie die de Apple iPad momenteel in de markt heeft, als bestverkochte en meest geliefde tabletcomputer, doe je een aankoop met weinig risico. Mocht de iPad niet bevallen, dan is er zoveel vraag naar dat je hem met weinig verlies weer kunt doorverkopen.

Apple heeft te maken met hoge verwachtingen van klanten en enorme verkoopaantallen. Bij de release van elk nieuw product zijn er mensen die problemen ontdekken of niet helemaal tevreden zijn. Ook bij de iPad 3 is dat het geval en Apple zal die klachten de komende tijd moeten oplossen, wat ongetwijfeld gebeurt. Toch zijn er twee veelgenoemde ergernissen waar je mee zult moeten leren leven, omdat Apple er weinig aan kan doen: het feit dat apps voor het retinascherm meer opslagruimte opslokken (waardoor je zuiniger met je opslagruimte moet omgaan) en het feit dat er een zwaardere batterij is toegepast (waardoor het opladen langer duurt en de iPad wat warmer wordt dan voorgaande modellen).

De nieuwe iPad is net als z’n voorgangers: het beste wat er momenteel op de markt te krijgen is. Het zal moeilijk zijn een tablet te vinden met dezelfde prijs/kwaliteitverhouding, die zo waardevast is en waar je zeker twee, drie jaar plezier van hebt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2018
Onderwerp