Een traditionele RSS-reader laat vaak een artikelkop met een regel of twee van de introductie daaronder zien. Een moderne applicatie waarin je nieuws kan lezen trouwens ook. Flipboard schenkt je de kop en de eerste zinsnede, maar laat je dan verder drukken naar het volledige bericht. Reader X brengt het nieuws van je favoriete websites op een veel simpelere manier naar je toe. Het propt zoveel mogelijk koppen van al je nieuwsbronnen in één scherm.
Om maar met de deur in huis te vallen: zo fraai als een Flipboard, Zite of Reeder is Reader X bij lange na niet. Dat is waarschijnlijk de concessie van zoveel mogelijk informatie op één scherm willen brengen. Maar handig voor grootverbruikers van actualiteit, dát is Reader X wel. Je hebt een account op Google Reader nodig om de toepassing te gebruiken. Links in het scherm staan de sites vermeld en rechts daarvan zie je alle laatste artikelen die op die site staan gepubliceerd; de meest recente vooraan. Aan de kleur blauw zie je hoe nieuw ze zijn: hoe donkerder, hoe nieuwer. Gelezen items worden grijs weergegeven, ‘gesterde’ berichten geel. Het maakt niet het fraaiste kleurenpalet, maar de functionaliteit is helder.
Reader X is op meer punten aardig doordacht. Je ziet rechts in beeld meteen het aantal ongelezen berichten van een website. Met een tap markeer je ze allemaal als gelezen, met een veegbeweging beweeg je je door de berichten van een site. Druk je op de naam van een website, dan zoomt de app in op de bijbehorende nieuwsstroom. Druk je op een artikelkop, dan krijg je een preview van dat artikel in beeld en zie je eveneens de exacte datum van publicatie ervan. Daarna kan je op de Readability, Instapaper en Read It Later (sinds gisteren Pocket, maar nog niet verwerkt in deze app) drukken om een volledig artikel te zien. Je kan een artikel dan natuurlijk ook meteen doorsturen naar de app om het artikel later rustig nog eens te lezen. Je kan artikelen eveneens openen in Safari, de link ervan e-mailen, tweeten, op Facebook posten en op Tumblr publiceren. Het enige nadeel is dat je niet met pijltjestoetsen of veegbewegingen kunt schakelen van de ene naar de andere preview. Nu tik je een preview eerst dicht en open je daarna de volgende.
De optiebalk bovenin het scherm de functies van de app bloot. Je kan er kiezen tussen alle berichten, alleen ongelezen berichten of alleen gesterde berichten weergeven. Met de lijst-knop zoek je direct een bepaalde nieuwsbron in de app op. Je kan daarnaast instellen dat de applicatie elke 15 minuten automatisch ververst en of websites al beginnen te laden op het moment dat je de preview opent. Dat laatste is zeker een aanrader. Het zorgt ervoor dat je met de uitvouw-knop razendsnel het volledige artikel in beeld hebt. Het lettertype, de lettergrootte en de vakjesgrootte zijn allemaal aan te passen. In een uitgebreid instructiescherm als je de app voor het eerst opstart, krijg je het allemaal keurig (in het Engels) uitgelegd.
De opzet van Reader X moet je qua gedachte en visueel maar net bevallen, maar los daarvan is het een geweldige app om om mee op de hoogte blijven van het nieuws. De applicatie laadt en werkt vloeiend (getest op de nieuwe iPad), steekt logisch in elkaar en biedt een snelle manier om op de hoogte te blijven van je favoriete websites.
Downloaden: Reader X (€1,59)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties