Eerste iPad-school in Utrecht gaat van start
Het komende schooljaar hoef je bij de Parkschool in het Utrechtse Lombok niet met studieboeken aan te komen. De Parkschool is de eerste iPad-basisschool in Utrecht: ze werken en volledig met iPads. Sinds vorige week gebruiken leerlingen van alle groepen de iPad voor taal, rekenen, geschiedenis, muziek en zelfs gym. De komende weken zal er worden proefgedraaid met iPads en zal er samen met ThiemeMeulenhoff een nieuwe rekenmethode worden getest, die voor de iPad is ontwikkeld.
Nu is het nog een test, maar vanaf komend schooljaar gaat de iPad-school echt van start. Docenten van de Parkschool hebben het afgelopen jaar al kennisgemaakt met het gebruik van de iPad in de klas. Ze selecteerden een groot aantal educatieve apps waar de kinderen mee aan de slag kunnen. De school wordt daarbij begeleid door iCentre, See Genius en ThiemeMeulenhoff. Internetten is mogelijk via een glasvezelverbinding en er komt een volledig dekkend draadloos netwerk zodat de scholieren straks overal met hun iPad aan de slag kunnen. De klaslokalen zijn voorzien van een digitaal schoolbord, waarmee de leerlingen het werk vanaf de iPad aan de hele klas kunnen presenteren. Samen met ouders en docenten kijkt de school hoe ze het gebruik van de iPads verder uit kunnen bouwen met nieuwe apps, waarvan er vrijwel dagelijks nieuwe verschijnen. De Parkschool is gespecialiseerd in gedifferentieerd onderwijs, waarbij rekening wordt gehouden met leerlingen van verschillende niveau’s. Volgens schooldirecteur Annet Baart is de iPad daarbij erg handig, omdat steeds meer leermiddelen voor de iPad zich automatisch aanpassen aan het niveau van de leerling. De leerlingen blijken bovendien zeer gemotiveerd voor leren op de iPad, wat weer tot betere prestaties leidt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Zat ik daar maar op school, ook al zit ik volgend jaar op de universiteit
Wow! ik wou dat ze dat in mijn tijd hadden 🙁
Dat moeten ze op alle scholen gaan doen.
De titel is onduidelijk: het lijkt alsof het de eerste iPadschool is. Maar er zijn al iPadscholen, het is alleen de eerste in Utrecht.
Als er Apps op de markt komen die een individueel lvs in zich hebben of aansluiten op een schooloverkoepelend lvs zie ik ook de voordelen. Tot die tijd heb je er niet veel aan als docent. Helemaal niet in een school waar je individueel werkt. Zonder lvs kan onvoldoende controle houden op de vorderingen.
Iemand toevallig lijstje welke apps zij gebruiken. Er zijn veel educatieve apps maar benieuwd welke zij geselecteerd hebben.
Blablabla, de stagiaires zeggen “waarom zou ik nog wat leren? Ik heb toch Google?”… Zucht wat een theorie***kerij, we weten toch dat het onderwijs tegenwoordig waardeloos is, waarom zullen we het dan nog erger maken?
En waarom moet het weer een Apple tempel worden?
Op een openbare school hoort men over alles te leren, dus maak het een tablet school, niet een Appleschool…zucht…
Ik wil geen spelbreker zijn, maar wie betaald deze iPad ? Ik ben zelf een fan en mijn vrouw en ik hebben er 1, maar ik kan me menig gezin voorstellen waar dit een luxe is, en dus het niet kunnen betalen !
@martin: Dat zal waarschijnlijk door de school worden betaald.
Kan ook zijn dat het op huurbasis is, dat zullen we nog moeten “horen”.
Vind het in ieder geval een zeer positieve verandering omdat de leerling/student in kwestie bij bijvoorbeeld slechtziendheid de tekens kan laten vergroten en als er een “voorlees” optie is, dan kan het worden voorgelezen.
Ik vind dat die kinderen zo niks meer leren! straks kunnen ze niet eens normaal schrijven! straks hebben we allemaal een ipad en communiceren we via de ipad in plaats van onze mond! Ik heb dingen op school geleerd die uiteindelijk bullshit zijn geweest. tegenwoordig leer je alleen nog maar via die kut pc’s!
Wat een geweldige school zijn jullie! Succes met de ipads, hartelijke groeten van ons uit Knapvilla
http://www.youtube.com/watch?v=nSkfYuPPVl4
Zo werkt het al sinds oktober 2011 in Utrecht
@shiir:
http://www.youtube.com/watch?v=lpet4TJi41A
Zie kansen en geen beren….
Ik werk als schoolleider op een kleine dorpsschool in de Betuwe en we hebben voor onze 40 leerlingen 12 iPads beschikbaar. Ik wil graag ervaringen en tips delen met andere basisscholen!
@Patrick: In het artikel werd het uiteraard wel goed uitgelegd. Ik heb nu één woordje in de titel opgeschoven, want er zullen wereldwijd ongetwijfeld nog meer scholen zijn.