Hoe 3D Touch de iPhone toegankelijker kan maken
De meeste mensen zullen de 3D Touch-functie van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus vooral gebruiken voor snelle acties, maar het drukgevoelige scherm kan ook veel betekenen voor mensen met een visuele of motorische handicap.
Steven Aquino let bij Apple’s aankondigingen op heel andere dingen dan de meeste journalisten. Omdat hij een zowel een visuele als motorische handicap heeft, staat de toegankelijkheid van Apple’s producten bovenaan zijn prioriteitenlijst. Daarom heeft hij de iPhone 6s alvast op dat gebied geanalyseerd.
Voordelen en nadelen van 3D Touch
Het drukgevoelige 3D Touch-display van de nieuwe iPhones brengt volgens Aquino zowel voor- als nadelen met zich mee. Aan de ene kant komt het van pas omdat er minder knoppen op het scherm hoeven te staan, wat voor een rustiger geheel zorgt en minder snel oogklachten oplevert. Daarnaast zorgen de snelle acties ervoor dat je minder vaak het scherm hoeft in te drukken, wat goed nieuws is voor mensen die hier door een aandoening moeite mee hebben.
Dankzij 3D Touch hoef je bijvoorbeeld minder acties te ondernemen om een selfie te maken of naar huis te navigeren. Druk simpelweg het app-icoon stevig in en je kunt direct een shortcut selecteren in het menu dat op het scherm verschijnt. Ook als je iemand wilt bellen komt dit goed van pas. Je hoeft niet meer door je contacten te scrollen, maar kunt direct je favoriete contactpersoon selecteren door het telefoon-icoontje stevig in te drukken.
Simpele interface, minder acties
Aquino hoopt dat 3D Touch voor apps met een simpelere interface zorgt, en dat er minder acties nodig zijn om iets op je iPhone gedaan te krijgen. De keerzijde hiervan is dat je deze 3D Touch-functies wel moet onthouden, wat de iPhone 6s weer wat minder toegankelijk maakt voor mensen die daar moeite mee hebben. Op het scherm is immers niet af te lezen als je een 3D Touch uit kunt voeren en wat je ermee activeert. Ook voor mensen met een spierziekte kan het lastig zijn om het display iedere keer stevig of minder stevig in te drukken op een specifieke plaats.
Het is nog even de vraag of 3D Touch toegevoegd kan worden aan Schakelbediening. Hierdoor kun je acties op het scherm uitvoeren zonder het scherm aan te raken of stembesturing te gebruiken. Met een hoofdbeweging of een commando via een ondersteund accessoire kun je op een geselecteerd onderwerp drukken. Mocht 3D Touch hier in de toekomst gebruik van gaan maken, dan is het een belangrijke reden om voor 3D Touch (en dus voor de iPhone 6s of iPhone 6s Plus) te kiezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik ben heel benieuwd of dat 3D Touch zo goed werkt als ze doen voorkomen en of je het veel gaat gebruiken.
Volgende week vrijdag kan ik vanaf 10:00u proberen 🙂
Ik hoor maar niets over de werking van de taptic engine. Daar verwacht ik nog wel goede mogelijkheden van.
Apple begint klein met 3D touch, net zoals destijds ze klein begonnen met touch ID. Als straks developers ermee aan de slag gaan, zal het echt wel groot worden.
Ik ben benieuwd of de iPad Pro er in combinatie met Apple Pencil ook mee overweg kan. De iPad Pro heeft geen volwaardige 3D Touch hardware, maar de pen kan wél druk registreren.
Zoals het artikel ook aangeeft, het maakt de bediening van iOS apparaten er niet makkelijker op.
De iPad vind ik juist zo’n briljant apparaat voor mijn ouders omdat die zo makkelijk werkt. Het wordt naar mijn idee toch een stuk onduidelijker als ze in de toekomst de ene keer harder en de andere keer zachter moeten drukken.
Het mooie van iOS was nou juist dat je de rechtermuisknop niet nodig hebt.
Of je gebruik ervan van maakt door harder te drukken voor “extra” opties, blijft toch nog altijd een keuze. Je kan volgens mij gewoon dezelfde weg bewandelen als voorheen om iets gedaan te krijgen.
@iculture weten jullie of je dit eigenlijk kunt uitzetten als je 3d touch niet wilt gebruiken?