Review: Wakoopa, nieuwe iPhone-applicaties ontdekken

Review van Wakoopa voor de iPhone, een applicatie waarmee je kunt zien welke iPhone-applicaties je vrienden gebruiken en hoe anderen applicaties waarderen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

wakoopa iphoneWakoopa is een dienst waarmee je gebruikte software kunt tracken. Het is op de desktop al zo’n tweeënhalf jaar beschikbaar. Ik heb het een tijdlang gebruikt, totdat ik uiteindelijk een nieuwe computer kocht en domweg vergat de Wakoopa-tracker te installeren. Misschien maar beter ook, want wildvreemden die willen weten waarom ik meer uren met Firefox dan met Safari heb doorgebracht, daar zit ik niet zo op te wachten. En je moet eigenlijk ook wel een softwarejunkie zijn om het leuk te vinden om al die aanbevelingen voor hippe nieuwe apps en andere softwaretrends te volgen. Bij de iPhone is die situatie anders: daar wil ik juist wél weten of er interessante nieuwe apps zijn en je wilt ook weten welke applicaties je vrienden gebruiken.


De reviews in de App Store zijn vaak van bedenkelijk niveau. Je hebt er weinig aan als je leuke applicaties zoekt, want reviewers klagen over persoonlijke frustraties, ontwikkelaars geven 5 sterren aan hun eigen applicaties en mensen die het systeem niet snappen geven 1 ster aan een applicatie die ze fantastisch vinden. Wakoopa heeft het met hun nieuwe iPhone-applicatie anders aangepakt: iedereen kan hier een waardering geven aan een applicatie (waardoor nog steeds het gevaar van oneerlijke of niet-kloppende reviews bestaat), maar je kunt ook zien welke applicaties je vrienden gebruiken en welke apps bij hen populair zijn. Blijkt een applicatie als Rat On The Run opeens veel te worden gespeeld in jouw vriendenkring, dan zie je dat aan de lijstjes.

wakoopa iphoneJe kunt een push notificatie krijgen wanneer je vrienden een bepaalde applicatie zijn gaan gebruiken. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat mensen je ‘foute’ hobbies te weten komen, want je bepaalt zelf of je applicaties als Easy Stitch of Peekababe aan je lijstje toevoegt. De kans ontstaat daarbij wel dat er vooral sociaal wenselijke apps in de lijsten komen te staan.

Het leuke bij Wakoopa op de iPhone is dat je bij het aantikken van een applicatie meteen zien welke soortgelijke software er is, hoeveel gebruikers van de applicatie er zijn en hoe de applicatie eruit ziet. Gebruikers kunnen namelijk ook zelf screenshots uploaden en daarmee krijg je een wat genuanceerder beeld dan de ‘mooie’ screenshots die ontwikkelaars zelf in de App Store zetten.

Op het eerste gezicht lijkt het handig dat Wakoopa ook webapplicaties bevat. Bij het opstarten kwam ik meteen Google Reader tegen, de webapplicatie van Google die ik altijd gebruik om rss-feeds te lezen. Op het detailscherm kun je doorklikken naar soortgelijke applicaties: Bloglines en Netvibes, die ook beide goed gewaardeerd worden. Maar gek genoeg ontbreken de bekende RSS-applicaties voor de iPhone. Hoe dat kan blijkt al snel, want het gaat hier gewoon om de online versies van Google Reader, Bloglines en Netvibes, die niet voor de iPhone zijn geoptimaliseerd (terwijl Google Reader wel degelijk een erg goede iPhone-geoptimaliseerde webapplicatie heeft). Zo heb je er nog niets aan, want de positieve waarderingen zijn waarschijnlijk alleen van toepassing op de versie die mensen via de desktopbrowser gebruiken.

Ook op andere punten is Wakoopa nog niet perfect. Ik wilde een busapplicatie toevoegen aan mijn lijstje, maar de zoekopdracht ‘bushalte’ levert alleen de applicatie Busboekje op. Een zoekopdracht op ‘bus’ levert een gigantische lijst van zo’n MemoryLifter-applicaties op, plus een hoop Engelstalige applicaties die niets met busvervoer te maken hebben. Blijkbaar gebruikt Wakoopa een ander zoekmechanisme dan de App Store, want daar levert ‘bus’ wel meteen zinvolle apps op.

Onderin de applicatie vind je vier zwarte knoppen: Apps, You, Alerts en Settings. Helaas heeft Alerts niets te maken met de push notificaties die je kunt krijgen als je vrienden nieuwe apps gaan gebruiken. In plaats daarvan bevat Alerts alleen een lijstje met de laatste blogpostings van het bedrijfsblog van Wakoopa. Wat mij betreft hadden ze die knop wel weg kunnen laten. Als ik het bedrijfsblog wil lezen doe ik dat wel online en wat er achter de schermen bij Wakoopa gebeurt (“goh, ze zoeken nog personeel”) interesseert me als app-zoekende gebruiker niet zoveel. Helaas kun je die knop niet weghalen.

Wakoopa is gratis te downloaden. De ontwikkelaar verdient geld via Tradedoubler-linkjes in de applicatie en in tweets die je vanuit de applicatie kunt versturen. Als je op het instellingenscherm je Twitter-accountgegevens invult zal Wakoopa bij elke nieuwe applicatie die je toevoegt een tweet publiceren (dit gebeurt automatisch of nadat jij toestemming hebt gegeven).

Conclusie

Ik heb Wakoopa opgenomen in mijn lijstje van 6 applicaties om nieuwe iPhone-applicaties te ontdekken. Is Wakoopa echt zo handig om nieuwe applicaties te ontdekken? Niet altijd. Open je de game Toobz Free (een buizengame) en wil je soortgelijke spelletjes ontdekken, dan krijg je een lijst met 132 apps voorgeschoteld die variëren van Myst tot 3D Brick Breaker en zelfs flutapps zoals ‘What’s Your Sex Appeal?’. Voor het ontdekken van nieuwe apps heeft de aanbevelingsfunctie niet veel om het lijf, maar Wakoopa helpt je wel bij het ontdekken van applicaties die je vrienden al gebruiken. En juist dat is misschien wel meer waard dan al die onzinnige en onbetrouwbare ‘reviews’ in de App Store. Toch valt er aan de applicatie nog genoeg te verbeteren: de webapps moeten worden beperkt tot échte iPhone-webapps en de zoekfunctie moet beter.

Info: Wakoopa

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.