Tipgever Michiel stuurde ons gisteren een linkje naar een artikel van Paul Graham. Onder de titel ‘Apple’s Mistake‘ legt Paul nog eens haarfijn uit wat er nu eigenlijk mis is met Apple’s goedkeuringsproces. Graham is van mening dat Apple niet begrijpt hoe software werkt. Ze snappen niet dat je als iPhone-ontwikkelaar een bug zo snel mogelijk wil oplossen, maar laten applicaties met fouten rustig een weekje of twee in de App Store staan omdat eerst het fameuze reviewproces in werking moet worden gezet.
Zou Apple zich druk moeten maken over wat programmeur Paul Graham denkt? Zelf denkt ‘ie van wel: met zo’n boosaardig imago wil straks niemand meer voor je bedrijf werken. Wat Graham zegt is eigenlijk een (erg lange) samenvatting van wat er in de afgelopen maanden wel vaker over Apple is gezegd.
Vraag je het vervolgens na bij Phil Schiller (Apple’s senior vice-president of worldwide product marketing), zoals Businessweek heeft gedaan, dan blijkt dat die zich eigenlijk helemaal niet zo druk maakt om wat de programmeurs denken en of die programmeurs nog wel voor Apple willen werken. Schiller gaat het erom dat je als eindklant probleemloos kan downloaden:
We’ve built a store for the most part that people can trust. You and your family and friends can download applications from the store, and for the most part they do what you’d expect, and they get onto your phone, and you get billed appropriately, and it all just works.
Dat geldt dan natuurlijk niet voor applicaties met bugs, die te lang in de App Store blijven staan, terwijl de ontwikkelaar al lang een update heeft ingeleverd. Toch is dat niet de grootste ergernis van ontwikkelaars. Waar ze vooral mee zitten, is dat applicaties soms om onverklaarbare redenen worden afgewezen. Schiller legt in het interview met Businessweek uit, waar de meeste afwijzingen vandaan komen: 90% heeft te maken met technische fouten of bugs, 10% heeft te maken met ongewenste of illegale content en dan is er nog minder dan 1% dat in een grijs gebied valt. Bijvoorbeeld een applicatie waarmee je kunt valsspelen in het casino: Card Counter en Card Counting Practice zijn om die reden niet welkom in Las Vegas.
Een andere bron van frustratie is dat Apple inconsistent is in beslissingen en helemaal niet of onduidelijk communiceert. Daar zijn wat verbeteringen in gekomen, maar het probleem is nog steeds niet afdoende opgelost. En dat geldt ook voor het probleem met bugs: volgens ontwikkelaar Graham laat Apple de applicaties met bugs te lang in de App Store staan, terwijl Schiller juist beweert dat hij de applicaties met bugs zoveel mogelijk tegenhoudt.
Meer info: Apple’s Mistake (Paul Graham) en Phil Schiller Defends App Store Approval Process
Foto: eigen foto, gemaakt tijdens Macworld 2009
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Ik vind dat het goedkeuringsproces zeker moet blijven bestaan. Op deze manier blijft er tenminste een goede controle en hoef je je als gebruiker niet druk te maken over wat er op de achtergrond van de app gebeurd…(hackers enzo).
Mja het moet allemaal sneller en soepeler verlopen. Misschien meer mensen aannemen hiervoor…?
Duidelijkere regels opstellen van wat wel mag en wat niet mag.
Even advocaat van de duivel hoor maar als je software geen bug heeft en aan de regels voldoet heb je toch helemaal geen last van apples rare goedkeurings prces?
Niet zeuren maar gewoon goed programmeren denk ik dan. En om zeker te zijn van je zaak heel veel testen voor je het op de markt gooit.
Dan hoeft Apple jou niet te vertellen waar je fouten maakt. ik begrijp best dat apple de gebruiksvriendelijkheid voor de klant bewaakt van zijn platforms. Sommige programmeurs maken het zich er soms net iets te gemakkelijk van af.
“dan blijkt dat die zich eigenlijk helemaal niet zo druk maakt om wat de programmeurs denken en of die programmeurs nog wel voor Apple willen werken” Arrogantie druipt er weer vanaf, echt typisch apple, en dan nog zoveel fanboys hebben ik begrijp er niks van.
@4saus: Dat is helemaal waar, maar het zou allemaal wel wat sneller mogen gaan 🙂 Ja er komen giga veel apps binnen daar mja neem dan gewoon meer mensen in dienst daarvoor. Mja zal wel met geld te maken hebben ofso, weenie.
Oh daarom is er steeds een nieuwe firmware iedere maand , omdat ze zo goed kunnen programmeren loool
@softijs: whaahaha 😛
Neem nou als voorbeeld RedAlert, deze app is gelijk de Appstore ingegaan ( waarschijnlijk omdat Apple wist er veel geld aan te verdienen..) maar zit vol met bugs… sommige mensen konden de game geen eens spelen…
Terwijl andere developers na 2 maanden (in afwachting..) te horen krijgen dat er een fout inzit…
Zo lang Apple zelf niet foutloos kan programmeren en spoedpatches op de wereld moet brengen vind ik het vreemd om dit wel van anderen te eisen.
Verder vind ik de opstelling van Schiller wederom getuigen van tenenkrommende arrogantie. Natuurlijk heeft de Appstore duidelijk meerwaarde; daar is iedereen het over eens. Maar er zijn ook zaken die echt beter moeten. Zonder (kleine) programmeurs ook geen diverse/ innovatieve Appstore. En dat is echt niet in het voordeel van de consument.
Dus Apple luister naar degenen die de Appstore groot maken.
Als ik dit goed lees dan is inderdaad de communicatie bij Apple niet heel erg goed. Daar moet denk ik iets aan verbeterd worden.
Ik zeg wel: er zijn 100.000 Apps te vinden in de appp store. Al deze apps moet gekeurd worden en in de winkel gezet worden. Dat is nogal wat. En dat in 1 jaar. Ik denk dat het goed is om bij elke app een soort van Business Plan maken. Zo weet Apple wat de developer wil gaan aan bieden en weet dus daarom het doel van de app is. Het kan dan zijn dat er dan beter gecommuniceerd wordt tussen beide partijen, omdat ze dan de zelfde doel voor zich hebben. Nadeel is we datl dat het dan wel lang kan duren.
Het is een suggestie. :).
@softijs: @shorty007: gemiddeld 4 per jaar. Das niet elke maand;)
Plus Apple voegt er functionaliteit aan toe me zo’n update plus bug fixes en das puur om het platform meer mogelijkheden te geven.
Zo kunnen de programmeurs weer geavanceerdereAPI’s gebruiken dan ze eerst konden. Fouten in oude APS’s worden weg gewerkt wat ook het platform te goede komt. en zo kunnen de ontwikkelaars weer meer mooie dingen maken.
Uit eindelijk is het de eindgebruiker, (Wij dus) de gene die er van profiteren. Wel ander merk geeft aan de hand van gratis software updates zijn apparaat meer mogelijkheden zo lang nog na de introductie en verkoop datum.
voor veel merken is het nog steeds dan je maar moet betalen voor nieuwe functies. En anders hebben ze het light gezien na apples voorbeeld. Noem me Fanboy of niet je kan niet ontkennen dat Apples afgezeken strategie n massaal gekopieerd worden.
we kunnen het belachelijk maken maar apple pioniert hier in. voor de iphone was er niks dat werkte als de app stoer laat staan het succes heeft dat de app store nu heeft ondanks alle gebreken. Voor de ontwikkelaars Dont bite the hand that feeds you. dat is indirect apple want die heeft ze met de iphone en de appstore het platform gegeven om uberhaubt die shit te kunnen maken. De ontwikkelaars moeten niet zo zeuren. Ze hebben dankzij de copie concurentie zelfs nog meer kante die ze op kunnen gaan met hun code. ow wacht daar valt minder geld te halen omdat die platforms niet populair zijn.
daar waar ze vroeger blijkbaar wel die mogelijkheden hadden en in de watten werden gelegd hebben ze nog nooit zo makkelijk geld en zo veel geld kunnen verdienen als aan de App store.
zie het item van gameloft dat ook voor android zijn games uit bracht maar dat nu herziet omdat de zelfde code op de iphone 400 x meer verkoopt dan op android.
En ik denk dat as je in aantallen gaat kijken alle iphones tegen alle android toestellen dan moeten de gebruikers aantallen nu al aardig gelijk oplopen wereldwijd.
Maar goed… er is altijd wel iemand die iets te zeuren moet houden. En blijkbaar terecht wat de goedkeuring betreft. Want er is geld te maken voor nog meer mensen als apple soepeler word. dus ik begrijp de programmeurs van crappie buggy software wel dat die ook een graantje mee willen pikken.
Mark my words, het goedkeuringsproces zal grondig op de schop gaan zodra ontwikkelaars voor meerdere platformen gaan ontwikkelen. Je krijgt dan namelijk situaties dat applicaties allang voor Android (of elk ander phone OS) beschikbaar zijn terwijl ze nog in Apple’s goedkeuringsproces steken. Om nog maar niet te spreken over succesvolle applicaties die afgewezen worden maar wel gewoon op andere platforms beschikbaar zullen zijn.
@madmax: En de eindstand is dan weer te voorspellen.
Haastige spoed is zelden goed. Het voordeel dat de andere platorms hebben van een maand eerder de programma’s vol bugs en rariteiten in de winkel hebben weegt denk ik niet op tegen een consistente kwaliteit s waarborg dat apple probeert te hand haven op zijn eigen rare manier.
ik st dan ook niet gek te kijken als de iphone versies dan alsnog meer verkopen of simpelweg prettiger ervaren worden omdat daar minder bugs en crap tussen zit.
jullie kunnen de ontwikkelaars wel blijven verdedigen en apple wel weg blijven zetten als arrogant dictatoriaal
Maar het komt er uiteindelijk op neer dat het eindproduct er wel beter op word omdat apple de programmeurs dwingt iets af televeren dat aan de eisen voldoet. Als het systeem goed gehandhaafd blijft zal een een minimaal aantal aan halfbakken apps verschijnen wat programmeer technische aard betreft.
@4saus:
gemiddeld 4 per jaar?
juni 3.0
beetje erna 3.0.1
dan 3.1
nu 3.1.2 dus gelijk ze nu bezig zijn is het wel effectief meer dan 4 op een jaar.
denk niet dat ik 1 vergeten ben 🙂
Daar heb je een punt alhoewel een groot aantal normale telefoonfuncties er nog niet inzat. Je zou kunnen zeggen dat Apple eerder gemaakte keuzes alsnog repareert.
Yep, alle credits voor Apple. Maar dat wil niet zeggen dat het zaligmakend is. Maar er loert nog een groter gevaar en dat is dat andere leveranciers de strategie overnemen en verbeteren. Apple kan en mag niet blijven stilstaan omdat ze ooit iets als eerste hebben bedacht.
Wat een griezelig statement is dat zeg. Maar bovenal kortzichtig. Apple heeft de ontwikkelaars niet zo hard nodig als vice-versa.
Neen ik denk dat je nu te hard gaat. Het is ronduit onjuist om te denken dat de gemiddelde ontwikkelaar vanuit zijn studeerkamertje bakken met geld verdient. Want uitzonderingen daargelaten is het gewoon big business met flinke investeringen. Beetje app laten ontwikkelen kost een paar tienduizend euro. Coole game kost al snel een ton.
Dus neen je hebt niet gelijk. Zeker als je bedenkt dat met name bij games er ongelooflijk veel gejat/ illegaal gebruikt wordt.
Je bent toch wat kortzichtig. Naar schatting zijn er nu een paar miljoen Android toestellen verkocht versus 30 miljoen Iphone’s. In grote delen van deze aarde (zoals Belgie) kun je nog geen Android apps kopen. Daarbij denk ik dat de gemiddelde Android bezitter iets meer verstand heeft van techniek/ computers en wat kritischer is met kopen van onzin apps. Je conclusie is dus zeer kort door de bocht en eigenlijk prematuur.
Zeuren? Grappig dat mensen die wat kritischer denken snel weggezet worden als zeurders. Naar mijn smaak heeft Apple een prima product neergezet maar moeten ze doorgaan met innoveren. Duidelijkheid verschaffen en aanpakken. Ze verdienen aan de totale Iphone genoeg.
Doen ze dat niet dan zal de consument afhaken en de ontwikkelaars erbij. Uiteindelijk bepaalt de markt wat goed is en niet Apple.
ik zal er wel vakanr naast zitten hoor. zou saai zijn als ik of iemand anders altijd gelijk zou hebben;)
De discussie en delen van verschil in inzicht is wat me juist trekt. Dus ik ga nog even verder op die voet 😛
Daarom is het zeker apple die de markt verovert op gebieden die dood gebloed waren of op sterven na dood lagen.
de ipod is er een mooi voorbeeld van.
met de iphone heeft apple nieuwe mogelijkheden gebracht voor de oude orde die nu massaal hun strategie herzien om bij te blijven.
Ik denk dat apple gekeken heeft naar dat waar de in jou ogen bepalende markt geen interesse meer had en het daar opnieuw heeft geprobeerd met een product dat alle zwakke punten heruitgevonden sterk overeind brengt in een potent product.
Het is alleen maar slim dat apple aan de hand van software de mogelijkheden van die productlijnen kan bijsturen en zo kan blijven balanceren op een punt waar je net goed genoeg bent om de concurrentie voor te blijven.
ik zie niet wat de markt hier mee te maken heeft gehad. tenzij je bedoelt dat de fouten van de markt openingen geven aan innovatieve bedrijven als google palm en apple.
Die Phil Schiller presenteert zich altijd als de joviale, losjes in de spijkerbroek zittende manager, maar de manier waarop hij altijd de problemen ontwijkt verraadt zijn werkelijke aard.
Hier word je dus als developer GEK van.
http://www.rogueamoeba.com/utm/2009/11/13/airfoil-speakers-touch-1-0-1-finally-ships/
Hier wil Phil weer wegkomen met zijn verhaal dat er, God betere, een icoontje gestolen is. Maar dat blijkt weer de halve waarheid: wat er werkelijk aan de hand is (onderaan het BusinessWeek verhaal):
“…You botched the story on Airfoil Speakers. They didn’t use *any* TM content — they made a call into standard Apple API to get the icon. Apple has yet to wipe this egg from their face.”
Ik snap de reacties van een aantal mensen als ze het hebben over het verbeteren van het goedkeuringsproces.. Of nouja eigenlijk de duidelijkheid die Apple moet bieden naar de programmeurs toe over eventuele afwijzingen.
Maar ik ben het ook eens met 4saus. Programmeurs weten heel goed wat er wel en wat er niet mag, en hebben hiervoor eveneens de regels van Apple moeten doorlezen en accepteren. Dit geldt ook voor het niveau van de apps en het niveau van programmeerwerk.
Waarom er altijd wordt gesproken over de “arrogante” houding van Apple, is mij nog niet geheel duidelijk. Natuurlijk is Apple trots op de iPhone en hoe goed deze het doet in de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat zij willen dat het product een goedkope status krijgt.
Van mij mag Apple nog werken aan de informatie die zij naar buiten brengen, over de goedkeuring van apps en wat de reden is van afkeuren, al ben ik zelf erg tevreden over de appstore en de iphone in het algemeen.
Wat hij zegt heeft zeker waarde, maar het verklaart niet waarom de selectie procedure zo vaag is en waarom innovatieve applicaties worden geweigerd..