
NRC Reader: de nieuwe iPad-app van NRC
NRC probeert iets nieuws. Geen gratis sitenieuws in een app verpakt, geen zwaar krantenabonnement. Maar iets er tussenin. Of misschien treffender: iets ernaast. NRC Reader luidt de naam van een gloednieuwe iPad-app met elke dag een selectie van 7 tot 10 verhalen uit NRC en nrc.next. Zeven dagen per week. En dat tegen een totaal nieuw abonnementstarief van 4,49 euro per maand. Zonder abonnement krijg je elke maand vijf artikelen gratis. Als het aanslaat, volgen applicaties voor de iPhone en Android later.
Elke dag houdbare verhalen
NRC Reader is geen applicatie die je een eigen plekje op de iPad kan geven. De app wordt aangeboden in de Kiosk op de iPad. Net als kranten, weekbladen en andere tijdschriften – en dat is niet voor niks. Reader biedt geen doorlopend nieuws, maar komt elke dag met een nieuwe editie. Reader is eigenlijk een erg beeldend vormgegeven minikrant waarvan elke dag de nieuwste editie moet worden gedownload. Hij werkt zowel in de liggende als staande houding van de iPad. Elke dag opent met een grote, paginavullende foto die leidt naar het topverhaal. Trek de pagina naar boven, en een index van andere verhalen schuift schermvullend in beeld. Ontwikkelaar Jelle Prins legt uit wat de insteek achter de selectie van de artikelen is:
Het aantal artikelen per dag staat niet vast. Het zullen er meestal tussen de 7 en de 10 zijn. Acht is een goede, voorzichtige gok. Elke dag maakt de redactie een selectie van de beste artikelen, de artikelen die je volgens ons gelezen moet hebben. Dit zijn vaak de langere artikelen, de analyses en opinies, de achtergronden van het nieuws. Deze artikelen verliezen ook minder snel hun actualiteitswaarde. Een artikel van maandag is ook op vrijdag vaak nog interessant.
Leesbril mag op tafel blijven
Een verhaal opent met de foto over de breedte van het scherm, met de titelkop die er aan de onderkant fraai maar niet al te overzichtelijk overheen zweeft. Daarboven zie je de auteur met profielfoto en de locatie van het artikel. Slechts een onderschrift bij de foto staat dan de inleiding en de tekst in de weg. NRC Reader maakt gebruik van een klassieke letter en daar mag je het mee doen. Wel kan je met een knop rechtsboven de helderheid van de pagina instellen, een nachtstand activeren met witte letters op een donkere achtergrond en kan je de lettergrootte uitgebreid naar eigen hand zetten. De leesbril mag op tafel blijven. Aan weerskanten van het scherm zit een vingerbreedte witruimte. Het oogt rustig, maar een optie de tekstbreedte aan te passen is desondanks welkom. Je kan wel een bladwijzer leggen voor een artikel, de paginakoppeling kopiëren, het artikel mailen of delen naar Twitter en Facebook. Ontvangers van de link kunnen het intro van het artikel openen zonder NRC Reader te hebben.
Niet beknibbeld op uiterlijk
Tussen de tekst door staan hier en daar foto’s waar je doorheen kan bladeren met een horizontale veegbeweging. Er is een geinig trucje op losgelaten: de tekstvakken liggen als het ware bovenop de foto’s. Scroll de pagina naar boven of beneden en het zichtvlak op de foto’s verandert. Je hoeft overigens maar op een foto te drukken om hem in volledig scherm te bekijken, maar het illustreert dat NRC niet heeft beknibbeld op uiterlijk. Je sluit een artikel door het naar boven te duwen en ziet stuit dan op het ‘onderliggende’ menu met de verhalen van die dag. Een editie veeg je om dezelfde manier uit beeld: gewoon omhoog duwen. Je komt dan terecht in het overzicht van dagedities.
Hoofdmenu
In het hoofdmenu voert NRC Reader drie tabbladen. Op de eerste doodsimpel een overzicht van de edities, de tweede voert je naar het overzicht van bladwijzers die je hebt gelegd. De derde is een bijzondere: Auteurs. De schrijvers van verhalen die je hebt geopend, worden er op een rij gezet – al dan niet met aanwezige profielfoto. Je tikt een auteur aan om een grote foto te zien, een beknopte beschrijving van diegene te lezen en ziet daaronder in foto’s over de gehele breedte artikelen van zijn of haar hand. Handig als je een journalist hoog in het vaandel draagt – maar de functie zit er ook in vanuit de visie van NRC. Prins:
We voorspellen dat de individuele rol van auteurs, en dan met name in de conversatie rond het nieuws, steeds belangrijker wordt. Het tablad auteurs met aparte profielen per auteur is een eerste stap. Vanuit het profiel van de auteur kan je deze ook direct een tweet of email versturen (indien de auteur dat goed vindt). Veel mensen hebben favoriete auteurs of columnisten. Denk bijvoorbeeld aan Youp van ’t Hek. Via zijn profiel kun je makkelijk zijn columns vinden die in de Reader gepubliceerd zijn.
Abonnementen
Een abonnement op NRC Reader moet uiteindelijk op twee manieren mogelijk zijn. Aanvankelijk kan je via in-app aankopen abonnementen afsluiten voor een week en maand. De eerste kost 1,79 euro voor 7 dagen, een maandabonnement voor 31 dagen kost 4,49 euro. Bij beide abonnementen krijg je de eerste zeven dagen gratis en kan je voor het einde van de week opzeggen als het niet bevalt, zonder dat je een cent betaalt. Ook zal je abonnementen moeten kunnen afsluiten via je NRC-account, waarbij NRC Reader volgens ontwikkelaar Prins nog experimenteert met de prijs. Het gaat dan om maand- en jaarabonnementen. In de applicatie zie je dat er ruimte is gemaakt voor de twee modellen. Op de pagina waarop je de edities ziet, tref je knoppen voor het week- en maandabonnement. Je kan in de instellingen duiken om je aan te melden met een NRC-abonnement.
- NRC Reader spotlight
- NRC Reader voorpagina krant dageditie
- NRC Reader artikelheader Samsom
- NRC Reader kiosk iPad
Nieuwe kaper op de kust: DNP
Uitgerekend vandaag gaat er nog een nieuw Nederlands journalistiek initiatief van start: De Nieuwe Pers. Onder de noemer DNP is de doorstart van de gratis krant De Pers te lezen op de iPad en iPhone, en heb je ook een keur aan gratis nieuws en echt lange artikelen in de applicatie. In de app betaal je 1,79 euro per maand voor een abonnement op een journalist die over een specifieke specialisatie schrijft, voor 4,49 euro ben je abonnee op het totaalpakket van alle elf journalisten in DNP. In tegenstelling tot NRC Reader, weet je bij het DNP echter nog niet hoeveel nieuwe verhalen je elke dag kan verwachten. We hebben een uitgebreid artikel over DNP.
Wat vinden wij?
Het is een van de kwaliteitskranten van Nederland en doet de belofte voor 7-10 verhalen per dag voor nog geen 5 euro. Je weet wat je in huis haalt met NRC Reader. De applicatie ziet er fraai uit en bedient eenvoudig. Door de Kiosk-functie van Apple om elke dag automatisch het nieuwste nummer te downloaden voordat je opstaat, kan NRC Reader fungeren als de ochtendkrant die NRC nooit was. De potentie van NRC Reader is groot – en heeft misschien wel een ander gunstig effect voor de krant: het smaakt naar meer.
Downloaden: NRC Reader (gratis, iPad)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezien de slechte ervaringen die ik heb met eerdere launches van apps van NRC (ik heb nu helemaal geen NRC meer op mijn ipad; lees nieuws via NOS en NU) wacht ik nog maar even met downloaden van de app; ik ga voor de volgende verbeterde versie.
Hoe zit het nu als je al een NRC account hebt? Moet ik nu apart gaan betalen? Wat gebeurt er nu met de andere digitale editie? Krijg ik korting op deze?
Misschien moet ik maar eens naar de NRC site gaan…
@ruurd sanders:
Uit de FAQ: “Hebben abonnees van NRC Handelsblad en nrc.next gratis toegang tot NRC Reader?
Nee, NRC Reader is een zelfstandige uitgave, waarvoor een apart abonnement afgesloten moet worden.”
Ik snap dat de krant wanhopig elke strohalm aangrijpt om geld te verdienen, maar volgens mij is dit de verkeerde weg.
De huidige NRC app voor de krant is al ongeveer een jaar niet bijgewerkt en zit vol slordige en onhandige bugs. In plaats van dat te verbeteren voor bestaande abonnees probeert NRC geld te verdienen met weer een nieuwe app, waarvoor bestaande abonnees extra zouden moeten betalen. Dit is gedoemd te mislukken.
Het is toch een selectie van de artikelen die je al mag zien in de volledige krant….
Ongeveer 4 uit de NRC. En ongeveer 4 uit de Next. Die heb je dan toch al in je bestaande app staan.
@Tompsen,
Waarom zou je je hierop willen abonneren, als je al op een van de andere uitgaven gabonneerd bent, dat is dus dubbel.
Men probeert hier duidelijk diegenen die een volledig abonnement te duur vinden te lokken, met een goede achtergronden van het nieuws app. Ik durf zeker niet te voorspellen of dat gaat lukken, maar vindt het wel een interessante poging!
@Tompsen: idd, met al z’n nukken werkt de oude app nog redelijk. Onbegrijpelijk deze nieuwe app.
Ik ben geen abonnee, maar dat abonnees van NRC (-Next) opnieuw moeten betalen voor dezelfde content is een slechte zaak.
Goed is dat uitgevers zoals NRC en DNP bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe manieren om content beschikbaar te stellen. Mij spreekt deze mix van kort (gratis) nieuws en lange (betaalde) artikelen wel aan. De prijsstelling is m.i. zodanig dat hiervoor toch wel een markt gevonden zou moeten kunnen worden. Wellicht worden andere uitgevers door deze initiatieven zodanig geïnspireerd dat we nog hele leuke initiatieven kunnen verwachten. Dit is m.i. dus beslist niet gedoemd te mislukken. Ik wens de uitgevers veel inspiratie toe.
@Tompsen: vind ik ook! Ik betaal al 90 euro per jaar voor de NRC plus digitale editie. Ik vind dat ik al trouwe lezer toch wel een introprijsje mag verwachten…
Toch is dit misschien wel de toekomst voor de kranten; laat de nu.nl sites van deze wereld maar de korte stukken doen en dan NRC of andere kwaliteitskrant de diepgaandere stukken doen.
Ik heb iig een proef genomen van een week gratis en ik moet zeggen dat ik het een mooie app vind. Vooral de foto’s en de opmaak zijn een verrijking op de digitale editie van de krant. Misschien zeg ik wel mijn gewone abbo op…
Ik zie hier op zich best toekost voor (ben ook geneigd om eens een poosje dat abbo op DNP te proberen), maar dat je opnieuw moet betalen voor dezelfde content (ik krijg de hele krant ook al op papier en op de iPad), dat vind ik onacceptabel. Laat maar dus.
Ik snap de ophef niet van mensen die al een nrc abbo hebben. Het zijn DEZELFDE artikelen! Je hebt ze kunt ze dus al lezen!
Als niet abbonee van een NRC courant vindt ik de app fantastisch! Prijsstelling is zeker acceptabel, die 5 euro wil ik best aan nieuws spenderen. Veder heb ik toch geen tijd om een hele krant te lezen, dus deze selectie ben ik erg blij mee. Voor het vlugge nieuws kijk ik fijn in de RTL, NOS of NU apps.
Dit is wat mij betreft een uitstekende toevoeging en ik heb veel respect voor nrc om nieuwe manieren te zoeken om geld te verdienen. Ik ben verkocht.
Het ging mij er vooral om dat de app voor de huidige abonnees niet verbeterd wordt. En dat ze wel nieuwe betalende klanten proberen te lokken met een betere nieuwe app (die niet gratis is voor bestaande abonnees).
De bestaande app is inderdaad bruikbaar om de krant te lezen, maar niet erg gebruiksvriendelijk. Zeker niet vergeleken met een app als iBooks waarmee je wel fatsoenlijk veel tekst kan lezen, onthouden waar je was, woorden opzoeken, bladeren ipv scrollen etc.
Op deze manier werkt NRC bestaande klanten tegen zich in het harnas. Zij betalen veel meer en zitten met een flut-app. Mogelijk stapt een deel over naar de goedkopere NRC reader. Op de langere termijn is het op deze manier niet gunstig voor de krant.
Ik had een proef abonnement, maar het lijkt alsof ik nog steeds de artikelen kan lezen, ondanks dat het abonnement verlopen is. Hebben meer mensen dat?