DNP: iPad-app van De Nieuwe Pers uitgekomen

DNP is de nieuwe iPad- en iPhone-app van De Nieuwe Pers. De gratis krant keert terug met bijzondere abonnementen en nieuws.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

DNP De Nieuwe Pers iPadDe gratis krant De Pers is terug op de iPad en iPhone. De Nieuwe Pers laat zich afkorten als DNP en biedt een selectie aan gratis nieuws en een selectie een journalisten waar je apart een abonnement voor kan afsluiten. Voor 1,79 euro ben je een maand lang abonnee van een journalist over een specialisatie, of je neemt een totaalabonnement op elf journalisten voor 4,49 euro per maand. Het verdienmodel is niet het enige bijzondere van DNP. De applicatie richt zich op andere rubrieken dan gevestigde nieuws-apps en presenteert het belangrijke nieuws op een bijzondere manier.

Bijzondere rubrieken en Live

Het gratis nieuws in DNP is fundamenteel anders van opzet dan gratis nieuws-apps die je kent. In tegenstelling tot NU.nl en RTL 365 gaat DNP niet mee in zo snel mogelijk het laatste nieuws brengen. Integendeel: met de rubrieken Duurzaamheid, Opinie (waarbij iedereen stukken kan insturen), Geknipt voor u (een selectie van andere bronnen) en Podium (cultuur), heeft DNP thema’s gezocht die in concurrerende apps onderbelicht blijven.

Maar de opvallendste rubriek is Live. Daarin wordt elke week een actueel thema gegoten in een ellenlang artikel dat de hele week door wordt aangevuld met nieuwe berichten, achtergrondverhalen en opinie. Ondertussen lees je het andere belangrijke nieuws ook in het stuk, te herkennen aan de blauwe kaders tussen de andere tekst door. Weekonderwerpen worden door de opzet echt dossiers die op langere termijn een stuk interessanter kunnen zijn dan korte nieuwsberichten. Helaas mist wel een inhoudsopgave bovenaan Live waarmee je snel naar het laatst toegevoegde artikel van het weekonderwerp gaat. Dat wordt hopelijk nog verbeterd. De opzet zorgt ervoor dat je DNP erbij kan pakken om echt lekker lang te lezen.

DNP Geknipt voor u iPad

Abonneren op journalisten

De specialisaties van de journalisten zijn verscheidend, waardoor nu al een groot spectrum aan onderwerpen wordt behandeld. Games, oorlog, cultuur, duurzaamheid, Oost-Europa, economie, wetenschap, justitie, filosofie, Duitsland/ Berlijn zijn onderwerpen die elk door een toegewijd journalist worden behandeld. Ten slotte is er columniste Roos Schlikker die telkens andere onderwerpen aansnijdt.

DNP broodtekst met blauw kaderHet nadeel van de aanpak van De Nieuwe Pers is dat het nog niet helemaal bekend is, hoeveel artikelen je kan verwachten in het auteursabonnement. DNP zegt het belangrijk te vinden dat schrijvers hun kanaal goed bijhouden, maar geeft geen indicatie van het aantal artikelen dat je kan verwachten in een maand tijd. Je betaalt dus 1,79 euro voor een auteur van tevoren en weet nog niet of je voor dat geld 5, 10 of 30 artikelen krijgt. Dat kan een drempel opwerpen om je te abonneren op een auteur. Daarnaast zien we in de proefperiode bijvoorbeeld dat alle artikelen van gamejournalist Arjan Terpstra ook gratis op zijn blog verschijnen. Dan betaal je dus 1,79 euro per maand voor de aggregatie van de artikelen.

Het totaalpakket voor 4,49 euro lijkt misschien een betere keuze als je oriëntatie van nieuws, achtergrond en verhalen breed is. Je bent dan beter verzekerd van continuïteit van nieuwe artikelen die afgaande op de geschiedenis van De Pers, van hoge kwaliteit zijn in zowel schrijfstijl als invalshoek. Ook schuwt DNP niet haar mond open te trekken en een standpunt in te nemen over een kwestie. Het gegeven dat journalisten zo duidelijk in hun eigen kanaal schrijven, kan dat versterken.

Iedereen kan zich als schrijver aanmelden bij DNP en de krant zegt toe dat goede schrijvers op den duur en in overleg met de journalist zelf, toegevoegd kunnen worden aan het totaalabonnement. Vooralsnog houdt DNP vast aan de eerste elf auteurs die je nu in de app treft.

DNP lijst naast nieuwsoverzicht

Vormgeving

Je herkent DNP meteen als uiting van de begin vorig jaar vergaande gratis krant De Pers. Dat komt door het gebruik van blauw en groen. De applicatie is zowel in de liggende als staande houding van de iPad te gebruiken. In de staande houding zie je bovenin de belangrijkste verhalen worden aangekondigd met een grote foto, kantel de iPad en die selectie toont op de linkerkant van het scherm. Rechts of aan de onderkant tref je vakjes die rubrieken aankondigen. In elk zie je meteen de aankondiging van het laatste verhaal erin. Auteurs waarvoor je niet hebt betaald staan in het grijs weergegeven. Bij een abonnement zien ze er duidelijker en zwart uit.

De artikelen zelf zien en lekker rustig uit. Ze zijn verzorgd vormgegeven met duidelijk te onderscheiden inleidingen, tussenkoppen, kaders en foto’s. Bij het kantelen verdwijnt nog wel eens een hashtag, ter inleiding van het artikel, in de openingsfoto ernaast. Het lettertype kan niet worden aangepast, maar de lettergrootte kan je makkelijk aanpassen. Dat doe je naast de knop om een artikel als favoriet te markeren (terug te lezen op de voorpagina onder ‘Opgeslagen’). In de liggende houding van de iPad, gebruikt DNP grote witruimtes aan de zijkant van de tekst. Daardoor zijn zinnen niet te lang. De kolombreedte is uitstekend.

NRC Reader: gloednieuwe concurrentie

Niet alleen De Nieuwe Pers introduceert vandaag een totaal nieuwe, experimentele vorm van nieuws-app. Uitgerekend vandaag komt de gevestigde krant NRC met NRC Reader, een applicatie waarin je elke dag ‘de beste’ 7 tot 10 verhalen leest uit NRC Handelsblad en nrc.next. We hebben een uitgebreid artikel over de nieuwe iPad-app, die op termijn bij succes ook op de iPhone en Android moeten uitkomen.

Wat vinden wij?

DNP voor de iPad en iPhone ziet er strak uit en verdient complimenten voor het lef waarmee het is opgezet. De Live-sectie waarin langer spelende nieuwsonderwerpen een week lang worden bijgehouden en voorzien van nieuwe artikelen kan prachtige dossiers opleveren die ook op lange termijn interessant zijn. Je kan DNP openen met dezelfde insteek als dat je een zaterdagkrant openslaat: lekker lang lezen.

Wel moet de applicatie zichzelf op andere punten nog bewijzen. Hoewel de reputatie van de krant De Pers sterk is om zijn originele invalshoeken en schrijfstijl, is continuïteit van de abonnementen in DNP nog niet gegarandeerd. Je weet simpel gezegd nog niet hoeveel waar je voor je geld krijgt, en dat kan je tegenhouden om snel een abonnement af te sluiten. Bijna een vol jaar na het vergaan van de gratis krant De Pers, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Downloaden: DNP (gratis, universeel)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Bovenstaande video toont de iPhone-versie van de app

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.