Journaal App: Nederlandse iPad-app met alleen nieuwsuitzendingen

Journaal App: Nederlandse iPad-app met alleen nieuwsuitzendingen

Met de Nederlandse Journaal App kan je journaals en items over nieuws, sport en economie terugkijken van NOS, NU.nl, RTL, CNN en meer.

Journaal App iPad uitzendingenNederlandse journaals zijn er in allerlei vormen en maten. Kijk alleen al naar de NOS: die biedt op internet herhalingen van uitgebreide journaals, vat het nieuws in één minuut samen en biedt video’s voor aparte items. De onafhankelijke Nederlandse Journaal App van ontwikkelaar MobilePioneers verzamelt de journaals van NOS, NU.nl, RTL, CNN en Al-Jazeera en presenteert die op allerlei manieren. Je kan items per nieuwscategorie bekijken, populaire journaalitems zien en de laatste journaals bekijken.


Journaal App weerberichtHet is nogal een lijst aan knoppen die Journaal App links in beeld biedt, in zowel de staande en liggende houding van de iPad. Maar je moet actief vegen om de betekenis van al die pictogrammen te zien. Dan zie je dat de journaals zijn ingedeeld in twee handen vol categorieën. Je bekijkt op volgorde de laatste journaals, het weerbericht en het nieuws in 60 seconden. Dan volgen de populaire journaals of items van vandaag, gisteren en deze week. Dan volgt de categorisering: alles, binnenland, buitenland, politiek, economie en sport. In die rubrieken stuit je meer op de buitenlandse bronnen. In de laatste zie je overigens niet alleen vluchtige items, maar bijvoorbeeld ook de laatste en complete uitzending van Studio Voetbal.

Door de grote hoeveelheid categorieën, moet je even je weg vinden in de app. Zeker met drie rubrieken voor populaire items, is er nogal een overkill aan journaals om te bekijken. De ontwikkelaar maakt wel bekend dat het aantal bronnen ook zal worden uitgebreid, met De Telegraaf als volgende bron die wordt toegevoegd. Een iPhone-variant is eveneens in de maak en er komt een optie om bepaalde nieuwsbronnen te filteren, zodat je die niet tegenkomt tussen de verzamelde items.

Voordat je de applicatie besluit te installeren, wil je misschien wel dit iPhoneclub-artikel over informatieverzameling van apps lezen. Daarin heeft ontwikkelaars MobilePioneer een prominente rol.

Journaal App RTL groot

Downloaden: Journaal App (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Reacties: 3 reacties

  1. Die laatste alinea is lachwekkend! Gaan jullie dit voortaan bij iedere app vermelden? Het zou naïef zijn om te denken dat alleen apps van deze ontwikkelaar informatie verzamelen.

  2. @Gonny: Dat begrijp ik en daar ben ik het mee eens, en daarom vraag ik me af waarom het niet bij alle apps wordt vermeld. Dat is minstens zo reëel.

    En om te voorkomen dat ik al te zeikerig overkom: Mijn complimenten voor al jullie werk, ik ben een groot fan.

  3. @Gonny: Ik ben het weer helemaal met je eens, en juist daarom verbaasde het me dat je juist bij deze app een waarschuwing plaatst.

    Een referentie naar het (zeer interessante) artikel zou zeker op zijn plaats zijn, maar ik verbaasde me er vooral over dat het als waarschuwing geformuleerd is: “Voordat je de applicatie besluit te installeren, wil je misschien […]”.

    Maar, ik heb mijn zegje gedaan. Bedankt voor deze discussie.

  4. @Jos: We geven het aan omdat MobilePioneers expliciet aangeeft dat ze het doen. Dat is: lezers informeren over iets wat in realiteit is voorgevallen.

  5. @Jos: Hmm, snap ik. Maar dan moeten we onder elke appbespreking een hele rits disclaimers zetten? Dus zoiets als dit:

    • App kan mogelijk je gegevens misbruiken voor reclame en andere functies.
    • Prijs van de app kan veranderen, dus let op!
    • App kan door Google, Yahoo of andere grote partij verkocht worden, die de stekker eruit trekt. Dus zorg voor een backup!
    • App kan mogelijk beveiligingslekken bevatten, bijv. opslaan van vertrouwelijke data in plain text.

    Ik sta niet echt te springen om dat bij elk app-artikel te gaan opsommen. Je mag van mensen toch ook wel verwachten dat ze zelf nadenken en de inschatting maken of ze bijv. wel hun Facebook-account willen koppelen? OK, het woord ‘verzorgingsstaat’ is in Nederland uitgevonden, maar ik ben niet zo’n voorstander van betutteling.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.