Nederland heeft een nieuw soort magazine erbij: het swipeazine. In feite niet meer dan een iPad-tijdschrift dat je kunt swipen. Digitale tijdschriftpioniers als Autoweek en Veronica Magazine hadden zich natuurlijk ook al een grappige naam als swipeazine kunnen aanmeten. Maar dat deden ze niet, waardoor Bagage Magazine de ‘primeur’ heeft. Het tijdschrift wordt uitsluitend gemaakt voor tablets en is bedoeld voor vrouwen die van lezen, reizen en levensverhalen houden. Audio, video en doorklikmogelijkheden naar internet en sociale media moeten ervoor zorgen dat het meer is dan een PDF-magazine.
“Slimme vrouwen die van lezen houden”, zo noemen de makers van Bagage hun doelgroep. Het magazine bevat voornamelijk artikelen van freelance tekstschrijvers, die zelf in de doelgroep vallen. Zij hebben het magazine gemaakt dat ze zelf graag zouden willen lezen. En dat betekent vooral: portretten van heel gewone vrouwen, zoals: de boekenkast van 49-jarige HR-consultant Tecla, een verhaal over het leven van kandidaat-notaris Djonie en veel vraaggesprekjes met mensen die de redacteuren op straat of bij het benzinestation zijn tegengekomen. Er zitten wel leuke ideeën tussen, zoals foto’s van vrouwen in hun auto, waarbij de redacteur op basis van de foto een verhaaltje verzint wie ze zijn en waar ze naartoe gaan. Maar het levert ook wat krampachtige ideeën op om interactiviteit in het magazine te stoppen. Hebben mensen na het lezen van een artikel over de volstrekt willekeurige vrouw Djonie echt zin om flauwe quizvragen in te vullen, om jezelf te overhoren of je wel goed hebt opgelet hoe haar privésituatie is en waar ze ook alweer is opgegroeid?
Het plan is om Bagage Magazine uit te brengen rond de vakantieperiodes. In het zomernummer staan veel verhalen over vrouwen, verhalen over mensen die op Schiphol op het punt staan te vertrekken en een column van een vrouw die naar Zuid-Afrika is verhuisd en ook daar “gewoon maar wat doet”. Als je van verhalen houdt is Bagage een leuk en afwisselend, maar niet te diepgaand magazine. Er is meer interactie dan bij een doorsnee magazine dat naar PDF is omgezet, maar totaal nieuw zijn die interactiemogelijkheden niet. Soortgelijke blader-, kras-, veeg- en aantikmogelijkheden zijn wel vaker in digitale tijdschriften gebruikt, alleen misschien niet zo talrijk als Bagage doet. Er moet toch wel een hoop getikt en ‘ontdekt’ worden om het magazine in z’n volle glorie te ontdekken.
Een los nummer kost €0,89, op termijn komt er ook een Android-versie aan. Voor iPad mini-gebruikers is Bagage Magazine nog een beetje een afrader; sommige teksten zijn te klein om comfortabel te kunnen lezen (laat staan als je in volle zon aan het zwembad zit) en inzoomen kan niet.
Downloaden: Bagage Magazine (€0,89, iPad)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Leuk zeg, zo’n magazine. Ik ken er nog zo eentje. Maak het namelijk zelf 😉
Ook onze doelgroep is vrouwen. Vrouwen die bewust (willen) leven. Wij hebben ervoor gekozen om geen pdf magazine te maken maar doorklikbaar te zijn naar alle shops waar de leuke artikelen verkrijgbaar zijn, naar recepten of DIY waar precies staat omschreven hoe je iets moet maken.
We oordelen niet, we roepen niet op tot actie, we laten zien wat er allemaal te vinden is op het gebied van o.a. natuurlijk, biologisch, duurzaam en recycled.
Als auteur van het artikel over Djonie Spreeuwers wil ik graag opmerken dat het idee is om de quizvragen éérst in te vullen zodat je geprikkeld wordt het artikel te gaan lezen om de juiste antwoorden te weten te komen.
Je mag jezelf na afloop natuurlijk ook altijd overhoren, maar de vragen komen alleen in beeld bij opening van het artikel. Eenmaal weggeklikt moet je het artikel verlaten en terugkeren om ze weer in beeld te krijgen.
Verder een fijne recensie 🙂
@Gonny van der Zwaag: en @Karin Smulders: Ziet er inderdaad mooi uit ‘Onze Suus’! Ik ben benieuwd of jij (Karin) Bagage hebt gedownload en bekeken? Al vergelijkend zie ik dat het webbased magazine dat jij maakt veel korte en puntige artikelen plaatst, met veel doorlinks. Zo werkt dat ook het beste online. In Bagage hebben we meer kunnen werken met langere artikelen. Ook daar heb je de keuze om te swipen en (alleen) te kijken of scannen. Maar als je tijd hebt, leent de iPad zich goed om lange stukken te lezen. Natuurlijk ook fijn dat er (als je wifi hebt) de mogelijkheid is om online te gaan. Ook bij Bagage valt er veel door te klikken, te bestellen en aan winacties deel te nemen!
Inderdaad @Gonny van der Zwaag. Het is heel wisselend hoe bezoekers http://www.onzesuus.nl beleven. De een zoekt een leuke webshop en bekijkt alleen de shoppagina. De ander wil graag blogs lezen. Er zijn er echter ook heel veel die het heerlijk vinden om het magazine door te bladeren om op die manier op leuke ideeën te komen. Aangezien internet een vrij snel medium is, hebben we voor het magazine bewust gekozen korte teksten te plaatsen en veel met beelden te werken. @Gonny van der Zwaag:
@Karin Smulders: Aha, je bedoelt Onze Suus? Ziet er ook leuk uit.
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de beste keuze is: een losse app zoals Bagage heeft gedaan of een webmagazine zoals jullie doen. Zien mensen het wel als magazine? Of vooral als een mooie doorklikbare website?