iPhoneclub lanceert iPhone-applicatie iPc (nu beschikbaar)
Met gepaste trots kunnen we aankondigen dat onze eigen iPhone-applicatie met de naam iPc op 11 februari 2010 gratis beschikbaar komt in de App Store. Afgelopen september kondigden we tijdens een gebruikersborrel aan dat we bezig zouden gaan met een iPhone-applicatie. Optimistisch ingestelde mensen dachten dat we binnen een week wel klaar zouden zijn, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Er is ruim drie maanden gewerkt aan de applicatie, waarbij Sharewire het ontwikkelwerk verzorgde, Onstuimig het design leverde en Voice-Corp de technologie leverde voor een bijzondere extra functie die je nog niet eerder in een Nederlandse app hebt aangetroffen.
Helaas liepen wij net als veel ontwikkelaars tegen Apple’s strenge toelatingsbeleid aan. We hadden aanvankelijk gepland om de applicatie op 19 januari 2010 te lanceren, maar het is uiteindelijk drie weken later geworden omdat de app aanvankelijk werd afgekeurd. Daardoor is ook een naamswijziging doorgevoerd: in plaats van iPhoneclub heet de applicatie iPc.
In deze preview laten we jullie alvast kennismaken met de mogelijkheden van onze applicatie iPc. Zelf proberen? De app is nu wél goedgekeurd en inmiddels ook in de App Store verschenen!
Als je eenmaal met een applicatie bezig gaat blijkt (zoals zovaak bij ontwikkeltrajecten) dat niet alle ambities te realiseren zijn en dat het maken van een iPhone-applicatie toch meer tijd kost dan je vooraf had gedacht. Het ene moment waren we ervan overtuigd dat de applicatie nu toch wel af was, terwijl we dankzij feedback van de betatesters regelmatig beseften dat de applicatie net die éne extra feature miste, waardoor we echt iets moois zouden kunnen maken. Dankzij de voortdurende bemoeienis van (vooral) Jean-Paul, de goede samenwerking tussen Sharewire, Onstuimig en Voice-Corp en de inbreng van onze 18 zeer kritische betatesters hebben we gaandeweg steeds meer items van ons wensenlijstje kunnen wegvinken.
Ons uitgangspunt was om een applicatie te maken die eenvoudig en overzichtelijk is, maar tegelijk een aantal handige functies bevat die je niet zo vaak aantreft. Een mooi voorbeeld daarvan is de voorleesfunctie: dankzij ReadSpeaker van Voice-Corp is de iPhoneclub.app de eerste applicatie die Nederlandstalige artikelen kan voorlezen. Verder kun je ook artikelen offline opslaan om later nog eens rustig te lezen, ook als er geen internetverbinding beschikbaar is. Zo zijn er nog wel meer functies die we zelf graag in een nieuwsapplicatie zouden aantreffen en die we dankzij het team van Sharewire hebben kunnen realiseren.
Hieronder lopen we de mogelijkheden van de iPhoneclub-applicatie langs.
Startscherm en menuknoppen
Bij het opstarten van de gratis iPhoneclub-applicatie kom je terecht op het hoofdscherm, waar je de meest recente nieuwtjes ziet. Wat ons opviel bij andere nieuwsapplicaties, is dat je meestal niet kunt zien welke items je al gelezen hebt. Bij iPc kan dat wel: daar worden reeds gelezen items in grijs weergegeven. Naast elk artikel is een kleine afbeelding te zien. Tik je op een artikel, dan krijg je de volledige tekst te zien, zoals je ook op de mobiele website van iPhoneclub gewend bent.
Onderin het scherm zie je de bekende knoppenbalk met iconen: Nieuws, Favorieten, Uitgelicht, Push Inbox en Meer. Favorieten zijn artikelen waarbij je een ster hebt aangevinkt, waarna ze offline worden bewaard. Hiermee komen we tegemoet aan een veelgehoorde wens van gebruikers om artikelen op een later moment terug te kunnen lezen. Uitgelicht is een steeds wisselende ‘featured app‘ waarvoor ontwikkelaars zich kunnen inschrijven en Push Inbox toont de lijst met push-berichten die je hebt ontvangen.
Achter de knop Meer gaan nog vier andere opties schuil: Reviews, Tip van de Dag, Twitter en Credits. Dit spreekt eigenlijk vanzelf: Reviews bevat een overzicht van hardware- en softwarereviews die we in de loop van de tijd hebben geschreven, ingedeeld per categorie. Tip van de Dag toont de dagelijkse tip van de dag, zoals je die ook op de frontpage van iPhoneclub vindt en Twitter toont de tweettips, exclusief de artikeltweets (want de nieuwsartikelen die we hebben gepost kun je al bij het onderdeel Nieuws lezen). In het scherm Credits worden de verschillende partijen nog eens in het zonnetje gezet. Wil je een van de opties in de knoppenbalk liever vervangen, dan kan dat via de optie Meer > Wijzig.
Artikelen lezen
Aanvankelijk hadden we ervoor gekozen om zo dicht mogelijk bij de standaardrichtlijnen van Apple te blijven, wat de weergave van allerlei knoppen en andere schermelementen betreft. Dat leverde echter niet het gewenste effect op: de applicatie zag er weliswaar overzichtelijk en herkenbaar uit, maar was qua uiterlijk niet te onderscheiden van – bijvoorbeeld – de standaard Mail-applicatie: saaie schermen in blauw/wit/zwart en niet de aantrekkelijke app die we voor ogen hadden. De artikelweergave laat voor ons mooi zien hoe we dat, dankzij ingrijpen van Onstuimig hebben opgelost: bovenaan elk artikel staat een knop met een pijltje, waarmee een overlay verschijnt. De kleurstelling daarvan is nog steeds blauw/wit/zwart, maar het ziet er naar onze mening aantrekkelijker uit en dankzij onderschriften bij de icoontjes snap je meteen wat er wordt bedoeld:
- Reageer: reageren op het artikel.
- Delen: hiermee stuur je het artikel via Twitter, Facebook of e-mail naar vrienden.
- Toevoegen aan favorieten/Uit Favorieten verwijderen: als favoriet markeren, zodat je het artikel offline kunt lezen. Als het artikel reeds als favoriet is gemarkeerd, kun je deze met dezelfde actie weer uit de Favorieten-lijst verwijderen.
- Voorlezen: het artikel in het Nederlands laten voorlezen met behulp van ReadSpeaker-technologie.
- Markeer (on)gelezen: het artikel als (on)gelezen markeren.
Er is nog een tweede manier om deze opties zichtbaar te maken en dat is een manier die we – eerlijk is eerlijk – van applicaties als Tweetie hebben afgekeken. Door met je vinger te swipen over een artikel in de lijst krijg je ook opties zoals favorieten, als gelezen markeren, delen en voorlezen te zien. Een icoon met een open of gesloten oogje geeft aan of het artikel nog gelezen moet worden (open oog) of reeds gelezen is (gesloten oog). Kunnen zien of een artikel al dan niet gelezen is, vonden wij een cruciale functie voor nieuwsapplicaties; vandaar dat we het in onze eigen applicatie ook hebben toegevoegd. Er zijn bijvoorbeeld mensen die een hekel hebben aan geruchten- of jailbreak-artikelen: zij kunnen met één swipe-beweging een artikel als gezien markeren zonder het artikel zelf te hoeven openen.
Links naar eigen (oudere) artikelen worden uiteraard netjes in de applicatie zelf geopend. Externe verwijzingen naar andere websites kun je bekijken via de ingebouwde Safari-browser, zoals je dat ook van andere applicaties kent. Voor links naar de App Store tonen we een pop-up met de vraag of je de bewuste link wilt openen in iTunes (waarbij de iPhoneclub-applicatie wordt verlaten).
In de lijst met nieuwsartikelen zie je linksboven ook een kaartenbak-icoon. Hiermee blader je naar de categorieweergave, waar je in alfabetische volgorde de categorieën te zien krijgt. Een aantal categorieën ontbreekt voorlopig in de applicatie, om het goedkeuringsproces van Apple niet onnodig lastig te maken.
Tijdens de korte inlaadtijd van een nieuwsartikel (of andere scherm waar content moet dynamisch moet worden ingeladen) krijg je nog een andere bijzonderheid te zien: dankzij ons designbureau Onstuimig heeft de applicatie een wallpaper die steeds een wisselend kleurpatroon laat zien. Geen cruciale functie natuurlijk, maar het was eenvoudig te realiseren en maakt de applicatie net iets meer af.
Reageren op artikelen
Behalve via het eerder genoemde menu linksboven vind je onderaan elk artikel nog een extra mogelijkheid om te reageren op een artikel, via de veelzeggende knop ‘Reageren op artikel’. Ook in het reactiescherm staan er verschillende swipe-acties tot je beschikking: beweeg je met je vinger over een eerder geplaatste reactie, dan heb je de opties om te antwoorden op een reactie, te reageren met een quote of de reactie als ongewenst te rapporteren. Met een tap op de statusbalk spring je terug naar de eerste reactie en elke reactie is voorzien van een neerwaartse pijl om naar de laatste reactie te springen, zoals we dat ook hebben in de mobiele iPhone-versie van iPhoneclub.nl. Wil je zelf een reactie plaatsen, dan doe je dat op de gebruikelijke wijze, door het invullen van naam, e-mailadres en een tekst.
Lees je reacties liever van nieuw naar oud, dan vind je in Instellingen > iPhoneclub de mogelijkheid om de standaardkeuze ‘Sorteer oplopend’ uit te schakelen.
Voorlezen van artikelen
Het voorlezen van artikelen is een functie waar we erg trots op zijn. Nog niet eerder is er namelijk een Nederlandstalige applicatie in de App Store verschenen waarbij je de schermteksten in het Nederlands kunt laten voorlezen. We gebruiken hiervoor de ReadSpeaker-technologie van Voice-Corp, omdat zij de best mogelijke stemmen kunnen aanbieden. Desondanks zal het aanvankelijk nog even wennen zijn, want de text-to-speech is op een website die een combinatie van Nederlandse en Engelse termen gebruikt (iPhone, Apple, iTunes en veel eigennamen) nog een hele uitdaging. En aan het ‘robotstemmetje’ ontkom je voorlopig ook niet.
Wat ons handig leek, is dat je de artikelen in de auto, tijdens het sporten of op andere momenten kunt laten voorlezen. Zo kun je veilig de handen aan het stuur en de blik op de weg gericht houden, terwijl je ondertussen wordt bijgepraat over nieuwe iPhone-applicaties en -ontwikkelingen.
De spraakfunctie is op drie manieren te activeren:
- Door tijdens het bekijken van het artikel de iPhone te schudden.
- Door over het artikel te swipen en op het muzieknootje te klikken.
- Door in de artikelweergave op het pijlicoontje te klikken, zodat de artikelopties in beeld komen.
Push-notificaties en App van de Week
Veel mensen realiseren zich niet dat er in het ontwikkelen van een applicatie heel wat manuren worden gestoken. Onze eigen uren laten we daarbij even buiten beschouwing, omdat veel mensen wel weten dat de tijd die Jean-Paul en Gonny aan iPhoneclub besteden niet goed te meten is: we zijn er eigenlijk altijd wel mee bezig. De bedrijven waarmee we voor deze applicatie hebben samengewerkt zitten er op een andere manier in; vandaar dat we gezocht hebben naar manieren om de ontwikkeltijd en -kosten op één of andere manier te compenseren. In plaats van opvallende banners zoals je in veel gratis applicaties ziet hebben we twee andere manieren gevonden: enerzijds de App van de Week, anderzijds een abonnement met push notificaties. De App van de Week is een pagina die bij het opstarten van de applicatie (éénmalig per dag) verschijnt, waarop ontwikkelaars hun iPhone-applicatie kunnen presenteren. Deze applicatie wisselt wekelijks. Het zal meestal om een applicatie van een Nederlandse of Belgische ontwikkelaar gaan. Door tweemaal op het scherm te tappen opent de detailpagina met extra achtergrondinformatie over de getoonde applicatie. De App van de Week zal ook een permanente positie op onze homepage krijgen. Geïnteresseerde ontwikkelaars die hun applicatie op deze manier onder de aandacht willen brengen, kunnen dat via het contactformulier laten weten. Wij bedanken in ieder geval onze launch partner 9292OV dat zij als eerste – zonder verdere garanties – met ons dit avontuur aan wilden gaan!
Een andere functie die we graag in de applicatie wilden zien, zijn push notificaties. Via het scherm Push Inbox kun je instellen voor welke artikelcategorieën je push notificaties wilt ontvangen: er zijn schakelaars aanwezig waarmee je per categorie de push-functie aan- en uitzet zodat je bijvoorbeeld bij Geruchten, Evenementen en Belgische apps een push notificatie krijgt, of desgewenst voor alle nieuwscategorieën. De push notificaties zijn te activeren via een In App Purchase. We hebben gekozen voor een introductieprijs voor de eerste drie maanden na lancering. Je betaalt in die periode het volgende voor het abonnement op de Push Notificaties: 1 maand voor €0,79, 3 maanden voor €2,39 en een jaar voor €8,99. Na drie maanden zal de prijs worden verhoogd naar €1,59 per maand (en worden uiteraard ook de andere twee tarieven verhoogd).
Het afsluiten van push notificaties is volstrekt optioneel: ook zonder ze te activeren kun je alle overige functies in de applicatie probleemloos gebruiken. Met de aankoop steun je de ontwikkeling van de applicatie en mocht je niet willen betalen voor de push notificaties, dan zijn er genoeg alternatieven in de App Store te vinden. Je kunt dan echter niet uitsplitsen naar categorie, hebt niet de toegang tot aanvullende acties en je krijgt de push notificaties mogelijk later binnen omdat de meeste push-apps werken op basis van RSS-feeds.
Om het aanschaffen van push notificaties aantrekkelijker te maken hebben we een aantal extra’s bedacht: zo ontvangen de abonnees meer nieuwstips, leestips, tips over interessante en/of afgeprijsde apps dan je van ons gewend bent via de website en/of Twitter. We verwachten dat het vooral trouwe bezoekers van iPhoneclub zijn, die een dergelijk abonnement afsluiten. Om iets terug te doen voor die groep gebruikers gaan we op regelmatige basis reviewspullen weggeven via speciale pagina’s die alleen toegankelijk zijn voor app-abonnees. Dat is iets wat we tot nu toe nauwelijks deden, dus voor de gewone gebruikers verandert er in feite niets en de abonnees krijgen meer waar voor hun geld.
Reviews, tips en Twitter
Er zijn nog drie onderdelen onbesproken gebleven: de reviews, tips en Twitter. Hier vind je content die je ook al op de website van iPhoneclub vindt: met de tip van de dag onderscheiden we ons niet alleen binnen Nederland, maar ook internationaal: voor zover ons bekend is er geen enkele iPhone-website met een database van bijna vierhonderd tips.
Een tweede punt waarmee we ons onderscheiden zijn de reviews. Natuurlijk ontkomen we niet aan de dagelijkse nieuwtjes die je ook op andere websites ziet, maar we proberen daarnaast zoveel mogelijk eigen content te schrijven, bij voorkeur reviews van Nederlandse en Belgische applicaties. In de applicatie vind je onze reviews overzichtelijk bij elkaar, ingedeeld op categorie. Wil je een chronologische weergave van bijvoorbeeld hardware-reviews, dan kan dat ook: door in de lijst met nieuwsitems naar de specifieke review-categorie te bladeren.
Credits
Tenslotte nog het onderdeel Credits. Hier vind je de namen van de partijen die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelen van de applicatie. Allereerst natuurlijk Sharewire, die het ontwikkelwerk op zich heeft genomen en een aantal zeer slimme mensen in dienst heeft, waarbij onze applicatie in goede handen was. Voor het design tekende wederom Onstuimig, het bureau waar we al langere tijd mee samenwerken en dat ook verantwoordelijk was voor het design van iPhoneclub. Met de iPhoneclub-applicatie zijn ze erin geslaagd om de look and feel van de website ook op de applicatie over te brengen. En tenslotte natuurlijk alle credits aan ReadSpeaker, de leverancier van de spraaktechnologie. We zijn blij dat we een primeur mochten hebben met de eerste Nederlandstalige ‘sprekende app’.
Afkeuring en naamswijziging
We hebben de iPhoneclub-applicatie begin januari ingeleverd bij Apple, met de verwachting dat we twee weken later rond 19 januari live konden gaan. Dat liep anders dan gepland: Apple stuurde een afwijzing en gaf daarvoor twee redenen. De eerste was een ‘onjuiste’ applicatietitel: ‘iPhoneclub’ werd niet toegestaan vanwege het gebruik van merknamen, ook al zijn er applicaties zoals ‘iPhone Life Magazine’ die eerder wel gewoon zijn goedgekeurd. Vandaar dat de applicatie nu iPc heet, een afkorting die veel gebruikers al voor iPhoneclub gebruikten.
Een ander probleem waar Apple over viel is onjuist gebruik van een icoontje bij nieuwsartikelen (zie afbeelding hiernaast). Ook die hebben we aangepast en vervangen door een gewone pijl; op de screenshots bij deze preview is echter nog het oude icoon te zien. Gek genoeg leverde het applicatie-icoon met een gestyleerde iPhone geen klachten van Apple op, terwijl ze eerder applicaties waarin afbeeldingen van iPhones voorkwamen wel eens hebben afgewezen.
Verdere aanpassingen hebben we vanwege de afwijzing niet gedaan, al zullen er in de app zelf nog wel wat dingen wijzigen. Op dit moment is jailbreaknieuws nog niet te zien. Dit hebben we (zoals hierboven aangegeven) gedaan om het goedkeuringsproces niet onnodig moeilijker te maken dan het al is. Door de afwijzing liepen we trouwens een vertraging van zo’n drie weken op.
Omdat iPc onze eigen applicatie is, zou het wat ongepast zijn om een beoordeling en een cijfer uit te delen. Het woord is deze keer aan jullie, de lezers!
iPc is gratis te downloaden uit de App Store via deze link: iPc of door te zoeken op ‘iPhoneclub’ of ‘iPc’.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 340 reacties