Fosfor Longreads: betalen voor lange Nederlandse verhalen in iPad-app
De iPad kwam als een geschenk uit de hemel voor journalisten die niet al het nieuws gratis willen weggeven in het tijdperk waarin steeds minder mensen de krant lezen. Nederlandse media experimenteren volop met nieuwe verdienmodellen. Bij DNP betaal je per auteur, in Tone krijg je elke week een aantal analyses voorgeschoteld en NRC Reader is een selectie artikelen uit de kwaliteitskrant voor als je geen tijd meer hebt om een krant te lezen. De volgende proef heet Fosfor Longreads: elke maand een nieuw lang non-fictie verhaal lezen, tegen betaling per stuk.
Geen abonnement
We zullen er niet lang omheen draaien: een verhaal in Fosfor Longreads voor iPad kost 2,99 euro. Een abonnementsvorm is niet aan de orde. De pas gelanceerde maar vandaag bekendgemaakte applicatie opent met een longread van 15.000 woorden, wat goed moet zijn voor ongeveer 75 minuten lezen. ‘Turtle 1: De auto uit Afrika’ is geschreven door Tijs van den Boomen en gaat over de omgekeerde weg. Normaal gaan auto’s van het Westen naar Afrika waar ze nog tientallen jaren doorrijden, maar wat als het andersom wordt gedaan? Het artikel is voorzien van foto’s, een video en is ook meteen een luisterboek.
De nieuwe longreads komen van de betere non-fictie auteurs van Nederland: zowel gevestigde namen als jong talent. Hierdoor wordt een in Nederland ooit bloeiend genre nieuw leven ingeblazen: het lange, non-fictie verhaal.
Lekker verhalend
Dat is een extra die Fosfor elk artikel lijkt te gaan bieden: je vindt er een knop voor rechtsboven in de interface. De extra’s van een artikel kan je ook raadplegen met een druk bovenin de balk. Verder is het natuurlijk vooral tekst wat de klok slaat. De eerste longread is, hoewel non-fictie, lekker verhalend geschreven en wordt slechts hier en daar opengebroken door een rood pictogram met een verwijzing naar beeld of locatie erin. Links zie je aan de zijkant een lichtgrijs pijltje dat het pictogram nog eens benadrukt. De tekst is standaard uitgevoerd in een goed leesbare, dikke leesletter, maar kan naar de hand worden gezet. De uitlijning laat aardig wat witruimte aan de zijkant zodat een artikel wel rustig leest. Bovendien staan de menubalken niet standaard in beeld. Dat helpt de leesbaarheid ook.
Gratis fragment
Voordat je geld uitgeeft aan een artikel, kan je gratis een fragment lezen. Daarin druk je even goed op de pictogrammen voor extra informatie en word je natuurlijk warm gemaakt voor het verhaal. Bovendien wordt ook daarin het eerste gedeelte van het verhaal al voorgelezen in een natuurlijke stem en zie je de teksthoogte meebewegen met de stem. In het hoofdscherm vind je rees een aankondiging van het verhaal van vorige maand: De man die naar Mars wilde van Joris van Casteren. Overigens kan je een preview maar één keer lezen.
Elke keer een afweging
De presentatie van Fosfor Longreads ontbreekt het aan niets. De applicatie is simpel maar fraai, de leesletter is lekker groot en duidelijk en de pictogrammen zorgen voor net genoeg afwisseling in de tekst, zonder dat het storend wordt voor het lezen. Uiteindelijk zal je elke keer de afweging maken of je 3 euro over hebt voor een artikel en de vraag is of Fosfor daarmee goed inzet. Maar de infrastructuur voor de gedurfde poging staat als een huis en is alvast erg fraai.
Downloaden: Fosfor Longreads (gratis, universeel, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 2 reacties