In mei dit jaar ging het wereldberoemde Van Gogh Museum in Amsterdam opnieuw open, na een renovatie van zeven maanden. Tijdens die renovatie is grondig onderzoek gedaan naar de totstandkoming van het oeuvre van Van Gogh en de uitkomsten bleken interessant genoeg om aan het grote publiek bekend te maken. Precies dat gebeurde deze week, met het verschijnen van de gratis iPad app Touch Van Gogh. In Touch Van Gogh worden zijn schilderijen op bijzondere en toegankelijke manier ontleed. Daarbij wordt de geschiedenis van de werken niet statisch opgelepeld, maar wordt je als gebruiker uitgenodigd om op een interactieve manier meer over het ontstaan en het restauratieproces van zijn werken te leren.
Als je de app opent zie je meteen drie schilderijen van Van Gogh: View from Theo’s apartment, The bedroom en Daubigny’s garden. Die schilderijen vormen de eerste editie, later zal de app worden geüpdatet met meer schilderijen. Als je op een schilderij tikt wordt de afbeelding op het volledige scherm van je iPad geladen, met onderin een zwarte balk met verschillende tabbladen. Bijvoorbeeld Waar & wanneer, Kleur, Gereedschappen, Compositie, Schilderstijl en Verborgen Details. Onder ieder tabblad kun je iets ontdekken over het schilderij of Van Gogh zelf. Vaak door middel van tekst, maar ook via een aantal knoppen en opdrachten. Zo kun je bij Waar & Wanneer de afbeeldingen van de schilderijen via een sleepbeweging laten veranderen in recente foto’s van de dingen die hij schilderde. Van Gogh’s uitzicht vanuit zijn kamer in Parijs transformeert bijvoorbeeld in een actuele foto van dat zicht op de Rue Lepic. Zo ontdek je precies in hoeverre het onderwerp van het schilderij door de tijd heen is veranderd. Ook leuk: bij het tabblad Verborgen Details ontdek je met zoomen de strepen die Van Gogh met de achterkant van zijn kwasten door de verf trok, om structuur in zijn doeken aan te brengen.
Uiteindelijk is deze app erg leuk voor kunstliefhebbers, en zijn de manieren van informatievoorziening overal in de app goed gekozen. Wat tekst vergt om uit leggen, krijgt tekst en geen geforceerde knop of interactief spelelement. De bediening van de app laat echter nog wel wat te wensen over. Zo kost het teveel handelingen om vanuit een opdracht in een schilderij weer op de beginpagina van de app terecht te komen en maakt dat het navigeren binnen Touch Van Gogh wat sloom. Desalniettemin valt het toe te juichen dat het Van Gogh Museum meedoet aan een bredere wereldwijde trend; grote bedrijven en kennisinstituten die via apps hun kennis en ontstaansgeschiedenis steeds toegankelijker weten over te brengen. De Disney Animated app is daar een mooi voorbeeld van, en in Nederland hebben we dus Touch van Gogh. Het is overigens verre van de eerste keer dat er iPad-app over de beroemde schilder wordt uitgebracht. Van Gogh-liefhebbers doen er goed aan om bijvoorbeeld ook eens naar Explore Vincent te kijken.
Downloaden: Touch Van Gogh (gratis, iPad, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties