Is de McAfee iVirusScan voor de iPhone echt?
Gisteren verscheen op de Chinese iPhone-website iPhonecake het opmerkelijke verhaal dat McAfee een virusscanner heeft gemaakt voor de iPhone. Het eerste wat wij ons afvragen op zo’n moment: is dit fake? Waarom een virusscanner? Bestaan er dan echt serieuze bedreigingen voor onze iPhone?
Enkele maanden geleden was er wel malware die zich voordeed als een Oktoprep voor firmware 1.1.3, die op dat moment nog niet gehacked was. Het bleek hier om een script voor Installer te gaan die systeembestanden verwijderde van je iPhone. Buiten dit incident is er voor zover wij weten niets echt ‘serieus’ verschenen wat op een virus lijkt.
iPhonecake geeft aan dat de iVirusScan te installeren is via de repository http://ipkg.mcafeemobile.com/. Als we een whois uitvoeren op de domeinnaam mcafeemobile.com, dan geeft deze het resultaat dat het domein eigendom is van Tucows. Vreemd natuurlijk dat McAfee niet zelf de eigenaar van het domein is, maar de naam Tucows neemt toch de nodige onrust weg.
Nieuwsgierig als we zijn voegen we de repository toe in onze Installer en verschijnt een categorie ‘McAfee’ in de lijst met daarin de applicaties iVirusScan en Stinger Mobile. Na het installeren van de twee applicaties verschijnen deze beide op het Springboard en nemen we het risico om iVirusScan op te starten.
Na een groot welkomstscherm met de tekst “BETA VERSION” verschijnt er toch echt een applicatie die alles weg heeft van een echte virusscanner. Het infoscherm geeft algemene informatie weer zoals pc-gebruikers die kennen van de Windows-versie. De knop Update zorgt er voor dat de laatste nieuwe virusdefinitiebestanden worden gedownload – in ons geval 1.11. Een druk op de knop Scan voert een volledige scan uit op je iPhone waarna de scanrapportage verschijnt: gelukkig “Virus Found 0“.
De McAfee Stinger-tool die we ook hebben geïnstalleerd is een standalone-programma die kan worden gebruikt om een virus/malware snel te verwijderen. Na een druk op de knop Start verschijnt na enkele seconden de melding “No malware in your iPhone“.
Alles lijkt er op dat we te maken hebben met een serieus experimenteel iPhone-project van McAfee. Of de applicatie ook echt werkt is natuurlijk de vraag, we hebben simpelweg geen virus waarmee we de werking kunnen testen.
Als je de applicatie wilt uitproberen hou dan wel in je achterhoofd dat de informatie van een Chinese website afkomt en er totaal geen informatie over deze applicatie op de website van McAfee is te vinden! Houd tevens voor alle zekerheid deze discussie op Hackint0sh in de gaten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 17 reacties