Simpele test probeert inbrandprobleem iPad mini Retina te checken
Een paar dagen geleden was in het nieuws dat sommige exemplaren van de iPad mini Retina last konden hebben van inbrandproblemen. Het zou voorkomen bij de iPads die door Sharp waren geproduceerd, terwijl gelijktijdig geproduceerde iPads met schermen van LG Display geen enkel probleem vertoonden. iOS-ontwikkelaar Marco Arment (bekend van de Instapaper-app maakte een simpel testje, waarbij je iPad-scherm wordt gevuld met een zwart-wit-blokjespatroon. Als je die na een paar minuten vervangt door een grijs vlak, zouden de blokjes niet meer zichtbaar moeten zijn. Maar de test heeft wat haken en ogen.
Iedereen kent namelijk wel het effect, dat een bepaald patroon op je netvlies lijkt ze zijn iingebrand’ als je maar lang genoeg naar staart. Ga je een paar minuten kijken naar Arment’s testbeeld met zwart-witte blokjes, dan blijf je nog secondenlang een nabeeld zien. De oplossing is om met een camera een foto van het scherm te maken, want die heeft geen last van psychologische trucjes. Als je goed kijkt naar onderstaande foto van het iPad-scherm, zie je dat er een vaag beeld van een blokjespatroon is blijven hangen.
Wil je het zelf proberen, zonder te worden beïnvloed door je eigen brein, dan is het dus aan te raden om geen moment naar de blokjes te kijken en je ogen af te schermen bij het omschakelen naar het grijze controlescherm. Ik probeerde het zelf uit op een eerste generatie iPad mini (waar het ‘gewraakte’ Sharp-scherm nog niet in zit) en zag duidelijk een restant van het blokjespatroon op het scherm. Het lijkt misschien alsof je spoken probeert te zien, maar het is er echt. Het zou me niets verbazen als hetzelfde blokjespatroon ook bij Android- en Windows-tablets blijft hangen. Een ander probleem dat ik heb, is dat tijdelijk blijven zien van blokjes geen bewijs is dat er sprake is van permanent ‘inbranden’, zoals je vroeger bij tv’s wel eens zag. Als je vaak naar een bepaalde zender keek, bleef het logo voor altijd in beeld.
Arment’s testbeeld zou mensen die geen probleem dachten te hebben, opeens aan een probleem kunnen helpen. Temeer omdat een bezoekje aan de Apple Store met je ‘defecte’ iPad mini weinig zin zal hebben. Bij duidelijk zichtbare problemen zoals een gele tint (ook al verdwijnt dat vanzelf) heb je meer kans op omruil. Wie bij voorbaat al zenuwachtig wordt bij de aankoop van nieuwe producten kan beter een halfjaar wachten met de aanschaf.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Is er een link voor de test beschikbaar? Ik kan het niet vinden.
@Lars: http://www.marco.org/rmbp-irtest.html
Of vraag na het switchen je kritische buurman of hij blokjes ziet 😉
@St3pHaN: Linkje staat ook in de tekst (2x zelfs).
Fijn voor koffiesnob Marco Arment maar dit zijn echt 1e wereld nonproblemen. Er is echt niks mis met de schermen die niet door deze test komen want er is geen geen real life situatie die dit nabootst. Hetzelfde als masturbatie op Geekbench scores.
@Gonny van der Zwaag: De links verwijzen niet naar de eigenlijke test, maar naar de beschrijving.
Heb dit wel eens vaker gehad met mijn iPad 2. Als ik hem lang aan had staan op het Homescreen en ik ging een film kijken, zag ik al m’n apps er nog heel licht in. Na een tijdje ging dit wel weg, maar het is wel storend.
Dit is nu eigenlijk het DOMSTE dat kon gebeuren. Zo een test. Dit zegt NIKS… Als je iets over inbranden van schermen weet: Dit beeld zou continu DAGEN aan een stuk op het scherm moeten staan, WEKEN zelfs vooraleer er van inbranden sprake zou kunnen zijn… En temeer, de slechte schermen zitten NIET in productie, dit is pure paniekzaaierij!
… waar een link staat naar de test. Niet moeilijk, toch! 😉
Zie het op:
Ipad 2
Ipad 4
Nexus 7
Note 8
Met andere woorden.
Non issue !!!
Voor iedereen die dit een non-issue vindt:
Ik heb een ipad2, en als ik daar een statisch licht beeld op zet (bijvoorbeeld een puzzelspelletje zwart op wit), dan kan ik na een kwartiertje spelen de beelden nog een minuut of tien later zien op het homescreen.
En m’n Samsung pc scherm had dat ook al.
Het is echt een fabeltje dat LCD schermen niet kunnen inbranden.
Inbranden is PERMANENT… Als je dit 10 minuten ziet is dit een Ghost image, niét ingebrand, want dan blijf je het EEUWIG zien. Dus, fabeltje .