Allerhande Koken voor iPad: prachtige recepten-app met stembediening [Review]
De nieuwe Allerhande app voor iPad is uit. Niet het welbekende Allerhande Magazine, maar de fraai vormgegeven kook-app Allerhande Koken waarmee Albert Heijn je inspiratie voor recepten wil laten opdoen. Daarnaast moet Allerhande Koken een handige kookhulp tijdens het koken zelf zijn. Door kookvideo’s, stembediening en duidelijke foto’s van iedere receptstap worden recepten zo eenvoudig mogelijk weergegeven. Daarmee wordt de kans dat je tijdens een recept denkt: ‘wat bedoelen ze daarmee?’ of ‘hoort dit wel deze substantie te zijn?’ tot een minimum beperkt. In de app staan niet alle recepten die ooit in de Allerhande zijn verschenen, maar een selectie van populaire recepten die zijn opgedeeld in thematische bundels als “Herfst” en “Top 10 taart”. Ieder recept is voorzien van prachtige foto’s.
Beeld en video’s centraal
Wanneer je de nieuwe app voor het eerst opent krijg je een introductie van de app aan de hand van foto’s. Mooi gedaan, maar ook zonder kan je prima met de iPad-app uit de voeten. Op het beginscherm zie je alle receptenbundels, die op een Flipboard-achtige manier zijn weergegeven. Sommige van deze bundels zijn afgestemd op de tijd van het jaar, of bijvoorbeeld groenten die in het seizoen zijn. Met name de prettige vormgeving en fotografie vallen op. Ze worden overal in de app doorgevoerd. Wanneer je op een receptenbundel tikt, krijg je een foto van een recept over het volledige scherm te zien en kun je vegen om de andere recepten binnen de bundel te bekijken.
Tik op een foto van een recept en de belangrijkste specificaties – het type gerecht, het aantal personen en de bereidingstijd – verschijnen op de foto. Je kunt hier ook op de Speel-knop tikken om een receptvideo te bekijken. Dat kan handig zijn ter introductie, maar als je meteen aan de slag wilt kun je beter naar beneden vegen, langs de ingrediënten naar het stappenplan. Die is beschikbaar in twee weergaven: een simpele weergave met foto’s en alle stappen onder elkaar en een weergave op het volledige scherm. Met name die laatste modus is erg praktisch. Hier wordt iedere stap op een volledig scherm in een groot lettertype weergegeven, met de bijbehorende foto erboven. Zo zie je tijdens het koken in een oogopslag wat er moet gebeuren. Tik op de Speel-knop om een korte video van de specifieke stap te bekijken. Om de volgende stap te bereiken kun je wederom vegen, de navigatiebalk bovenin gebruiken, of – mooie toevoeging – de stembediening gebruiken.
Ongehoorzame stembediening
Die stembediening kan natuurlijk erg handig zijn, want met je handen onder de chocolade wil je liever niet over je iPad-scherm vegen. Je neemt via het microfoon-symbool rechtsboven het omgevingsgeluid van je keuken op en kunt daarna de volgende commando’s uitdelen: volgende stap, stap terug, start video, toon tip en verberg tip. We hadden liever ook het spraakcommando pauzeer video gezien, maar die ontbreekt helaas. De stemherkenning laat in onze herhaalde tests door meerdere personen echter nogal te wensen over. Zo werkte de stembediening op verschillende iPads, maar varieerde de mate van herkenning behoorlijk. De app bleek de commando’s veelal te negeren en over het algemeen beter naar mannen dan naar vrouwen te luisten. Hoe duidelijk we ook articuleerden; de mate waarop de app naar je luistert was nogal willekeurig. Met zo’n beperkte commandowoordenschat hadden we daar meer van verwacht.
Qua tips komen wij daarom ook niet verder dan vooral erg hard praten (bijna schreeuwen), woorden snel na elkaar uitspreken en zorgen dat het microfoontje steeds maximaal uitslaat. Probeer het vooral zelf even uit, misschien kraak jij de code. Als de app eenmaal goed naar je luistert kan deze functie behalve grappig ook erg handig zijn. Volgens het Allerhande-team wordt de spraakherkenning wel ‘slimmer’ naarmate hij langer gebruikt wordt. Tijdens het actief zijn van de spraakherkenning zal de app voortdurend op basis van spraak en achtergrondgeluid waardes bijstellen om zo nauwkeurig mogelijk om te kunnen gaan met het waargenomen geluid, aldus de ontwikkelaars. PR-Manager Patrice Hijsterborg zegt hierover tegenover iCulture:
“De calibratie is dus ook niet ‘definitief’. Als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld een afzuigkap die aangaat, moet de app hiermee om kunnen gaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor verschillende stemvolumes. Zo leert de app steeds beter omgaan met geluid.”
Toekomstige functies
Helaas ontbeert Allerhande Koken ook nog de nodige functies. Zo zijn er bijvoorbeeld geen mogelijkheden om recepten als favoriet te markeren of te delen. Dat is absoluut jammer, want door de mooie fotografie zijn de recepten bij uitstek geschikt om in een prettig overzicht met favorieten te bewaren. Volgens het team van Allerhande worden deze opties in het begin van 2014 aan de app toegevoegd. Dan is er ook de optie om ingrediënten naar je boodschappenlijstje te versturen en te laten bezorgen. Ook een zoekfunctie staat voor een toekomstige update op de planning. Door de heldere indeling in receptenthema’s/-bundels kun je op dit moment nog makkelijk je weg vinden door de 70 beschikbare recepten, maar het aanbod zal blijven groeien. Uiteindelijk zullen alle populaire Allerhande-recepten van afgelopen twee jaar in de app terecht komen en dan lijkt een zoekfunctie ons zeker geen overbodige luxe.
Conclusie: genoeg lekkers te vinden
Al met al is Allerhande Koken een prachtige app, zowel om inspiratie op te doen als om een recept succesvol op tafel te zetten. Wel moet deze versie naar onze mening gezien worden als een duidelijke eerste versie. Belangrijke functies als een favorietenoptie en een zoekmogelijkheid ontbreken nu nog. Tot die tijd kunnen Allerhande-liefhebbers prima met deze app uit de voeten; er is genoeg om je aan te verlekkeren en uit te proberen. Voor diegenen die na Sinterklaas meteen door willen met de voorbereiding voor kerst: het team achter Allerhande meldt iCulture dat er vanaf 6 december een heleboel kerstrecepten aan de app worden toegevoegd.
Alternatieven
Wie overigens alle 13.018 recepten die ooit in Allerhande zijn verschenen tot zijn beschikking wil hebben kan deze bereiken via Allerhande Magazine in de Kiosk-app, of terecht op de eveneens vernieuwde Allerhande-website en de Appie-app voor iPhone.
Directe app-alternatieven voor Allerhande Koken zijn onder andere de app van Jamie Oliver (volledig Engelstalig), Recept van de Dag-app van 24kitchen (Nederlands), The Video Cookbook (volledig Engelstalig) en de Smulweb-app of Receptenmaker. Deze apps bieden net als Allerhande Koken recepten met foto’s en/of video’s, maar zijn anders ingericht. Qua mooie vormgeving kun je als alternatief het beste het eerder door ons beschreven Fotokookboek (of een andere uit de serie) aanschaffen.
Downloaden: Allerhande Koken (gratis, iPad, iOS 7.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 8 reacties