Volkskrant Select-app komt in december, kost 1,79 euro per week

Volkskrant Select voor de iPad is het antwoord op NRC Reader. De app biedt elke avond 10 verhalen uit de ochtendkrant erop.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Volkskrant Select iPad presentatieHet antwoord van De Volkskrant op NRC Reader heet Volkskrant Select en gaat 1,79 euro per week kosten. Het wordt in universele applicatie die in december voor iPad en iPhone beschikbaar zal zijn. Dat maakte Philippe Remarque, hoofdredacteur van De Volkskrant, zonet bekend op de Nationale Uitgeefdag. In de applicatie lees je elke avond om 22:00 uur een selectie van 10 artikelen uit de krant die de dag erop verschijnt. Volkskrant Select zal als losse app te downloaden zijn en dus niet te vinden zijn in Apple’s eigen Kiosk, liet Remarque aan iPadclub weten. De applicatie wordt hoger in de markt gezet dan NRC Reader, dat 4,49 euro per maand kost voor ongeveer 7 krantenartikelen per dag.


Het publicatiemoment van Volkskrant Select ligt in de avond en zo kan je in de applicatie de verhalen lezen die je anders pas in de ochtendkrant de dag erop leest. Het tijdstip is afgestemd op het leefritme van veel lezers: die hebben overdag een te druk werk- en gezinsleven om steeds de krant te lezen en pakken aan het eind van de avond de iPad of iPhone nog even tevoorschijn, liet Remarque ons weten.

Om 22:00 uur ’s avonds krijg je al inzicht in de krant van de dag erop. De abonnee van de ‘papieren krant’ hoeft zich niet gepasseerd te voelen: Volkskrant Select wordt gratis voor reeds betalende abonnees. Niet-abonnees kunnen één artikel gratis lezen. Toch wordt de applicatie volgens de krant vooral in de markt gezet als verrijking voor bestaande abonnees – en niet zozeer om een nieuw publiek aan te trekken. “Zonder kannibalisatie geen innovatie”, aldus Remarque.

volkskrant select 2

De Volkskrant toonde een concept van de iPad-app dat ongeveer de look and feel van NRC Reader heeft, maar wel is voorzien van een bewegende cover. De applicatie zal ook offline te lezen zijn en de krant belooft uitgebreide deelmogelijkheden voor verhalen. Aan de technische kant is interessant dat de applicatie niet benaderd wordt als een krant, maar als een website die bijvoorbeeld net als iPadclub draait op basis van WordPress. Dat maakt dat de inhoud snel aan te passen is en dat er veel externe webcontent in te voegen is in de artikelen. Artikelen kunnen ook na afloop van publicatie nog worden aangepast als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Opvallend is dat de cover van de app een video bevat, maar die zal niet elke dag worden aangepast. Sterker nog, het is maar de vraag of de huidige cover zo blijft bestaan, als de app volgende week naar de productieomgeving gaat. De oplossing is ontwikkeld door ImgZine, opgericht door Marijn Deurloo en Bert Kok, die zich lieten inspireren door het succes van Flipboard. Bert Kok bevestigde ons in een gesprek na de presentatie nogmaals, dat de iPhone- en iPad-app gelijktijdig beschikbaar zullen komen.

volkskrant select 1

Ook website op de schop

De Volkskrant logo oude iPhone-appNet als concurrent NRC, pioniert ook De Volkskrant dus op de iPad met een nieuw verdienmodel. Maar het is niet de enige stap die de krant maakt om ook online geld aan artikelen over te houden. De Volkskrant komt in februari volgend jaar met een nieuwe website waarop je extra inhoud leest met behulp van dagpassen. Je betaalt daarbij 89 cent voor een dagpas of 4,99 euro voor een weekpas – dus wél hetzelfde bedrag als NRC Reader. De prijsstelling doet vermoeden dat de nieuwe website te betalen is met in-app aankopen die via Apple lopen, maar daarover is nog geen duidelijkheid.

Het Volkskrant-logo in dit artikel is afkomstig van de huidige Volkskrant iPhone-app.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 juli 2014 om 8:59
Categorie
Uncategorized

Reacties: 8 reacties

  1. Waarom zou ik betalen voor iets dat gratis op internet staat? Zelfs de papieren krant kan k gratis krijgen, elke dag, bij de Mc Donalds.

  2. Lekker links laten liggen. De kranten snappen het nog steeds niet, nieuws is gratis vandaag de dag.

  3. Echt jammer dat de app geen gebruik maakt van de kiosk. Dat is juist zo’n geweldige plek voor dit soort apps. De kiosk is er tenslotte voor bedoelt. Ben benieuwd naar de reden waarom hier niet voor gekozen is.

  4. Origineel geplaatst door
    Waarom zou ik betalen voor iets dat gratis op internet staat? Zelfs de papieren krant kan k gratis krijgen, elke dag, bij de Mc Donalds.

    Er zijn genoeg zaken mensen die graag lekker in de trein willen lezen en daar streeft Volkskrant ook naar toe… €1,79 euro per week stelt niks voor. Goed bezig! maar idd jammer van kiosk…

  5. Zou hier werkelijk een markt voor zijn? Voor snel het laatste nieuws op ieder moment zijn er voldoende bronnen. En de (papieren!) krant is er voor uitdieping en achtergrond, en dat mag best de volgende dag.
    Deze app lijkt me vlees noch vis.

  6. Inderdaad bizar. Slechts enkele artikelen voor een paar euro per maand of week? Echt? Volslagen kansloze missie. Is hier veldwerk naar verricht met als vraag of de lezers hier wel toe bereid zijn? Volgens mijn (wereldwijze) kinderen, die postpuber zijn, lezen alleen “zielige loser” betaalde kranten (artikelen). Wat natuurlijk iets meer kans van slagen heeft is dat een volledige krant digitaal gelezen kan worden ipv de papieren versie. Zelf lees ik zo via Pressreader 1 Engelstalig dagblad op mn iPad! ( maar natuurlijk vinden mn kinderen mij helemaal een “loser”) 😉

  7. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    @Moes: Ik heb een paar achtergrondartikelen gelezen, waarin werd beweerd dat je eigenlijk helemaal niet in de Kiosk zou moeten zitten. Je app zit daar ‘weggestopt’, terwijl het veel slimmer is als mensen de app op hun eerste homescreen kunnen zetten. Zeker bij digitale magazines voorkomt dat, dat lezers je blad domweg vergeten te lezen en op een gegeven moment het abonnement maar opzeggen. Of dat ook bij dagelijkse kranten speelt, is natuurlijk nog te bezien. Maar er is iets voor te zeggen om er een niet-Kiosk-app van te maken.

    Ik vind dat alle kranten en magazines in de kios horen want daarvoor is het bedoeld.. Het is makkelijker te vinden en je hebt een overzicht.. thats all..

  8. Origineel geplaatst door Icandy
    Lekker links laten liggen. De kranten snappen het nog steeds niet, nieuws is gratis vandaag de dag.

    Oppervlakkig nieuws is genoeg gratis te vinden. Het gaat om de verdieping, langere artikelen waar je iets van opsteekt.
    Daar is een gebrek aan want er zijn al genoeg nu.nl’tjes.

  9. @Moes: Ik heb een paar achtergrondartikelen gelezen, waarin werd beweerd dat je eigenlijk helemaal niet in de Kiosk zou moeten zitten. Je app zit daar ‘weggestopt’, terwijl het veel slimmer is als mensen de app op hun eerste homescreen kunnen zetten. Zeker bij digitale magazines voorkomt dat, dat lezers je blad domweg vergeten te lezen en op een gegeven moment het abonnement maar opzeggen. Of dat ook bij dagelijkse kranten speelt, is natuurlijk nog te bezien. Maar er is iets voor te zeggen om er een niet-Kiosk-app van te maken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.