Het is een grappig idee: staren naar de klassieke meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude en ondertussen een spelletje spelen. PlayArts: Bruegel is een iPad-app waarmee dat kan. In de app vind je de originele meesterwerken van de Vlaamse Renaissance-kunstenaar Bruegel. Jouw opdracht is om de meer dan 200 objecten in de schilderijen te ontdekken.
Er zitten meer dan 90 levels in deze game, plus een extra spelmodus waarbij je in HD-graphics moet gaan speuren. Ondertussen luister je naar de meegeleverde soundtrack. De grap van Pieter Bruegel’s schilderijen is dat ze zo gedetailleerd zijn en zoveel aparte figuren bevatten.
Zo zijn er vissers, schapenscheerders, gokkers en dieven te zien. PlayArts omdat drie spelvarianten. In Eye Challenge moet je bepaalde objecten vinden in de schilderijen, waarbij je maximaal 6 fouten mag maken. Time Challenge draait om zo snel mogelijk vinden van de objecten. En in Explore Bruegel kun je vier werken van nabij bekijken, waaronder Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559) en Kinderspelen (1560). Ken je de schilderijen nog niet, dan is dit een mooie manier om kennis te maken met de details. In elk level vind je vijf objecten die je moet ontdekken op een bepaald onderdeel van het schilderij. Heb je ze alle vijf, dan ga je door naar een volgend onderdeel van het schilderij, waar je opnieuw vijf objecten moet zien te vinden. Zo werk je het hele kunstwerk af. Speelbaar op iPhone, iPod touch en iPad.
Downloaden: PlayArts Bruegel (gratis, universeel, iOS 4.3+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Pfff….hoe veel reclame kun je in een app stoppen!?
Eraf maar weer…..
Inderdaad, alleen maar reclame wegklikken. En dan ook nog eens 2 stuks tegelijk en dat keer op keer.
Zag er leuk uit, maar die reclame heeft mij hem na 5 minuten doen verwijderen
Helaas komen de reclames erg vaak terug.
Ik heb zelden zo’n slecht (goedkoop) gemaakt spel gezien.
Simpele vertalingen kloppen niet eens.. Een goose is toch echt een gans en geen ooievaar (stork).
Er wordt naast de enorme hoeveelheid reclame trouwens ook erg snel verwezen naar in-app aankopen om er echt iets mee te kunnen. Prijzen worden dan ook nog niet vermeld, dien je eerst in te loggen op de appstore.
Zo verschrikkelijk jammer van het idee, want het is natuurlijk een prachtkans om mensen laagdrempelig met kunsthistorie in aanraking te laten komen.
Persoonlijk zou ik het ook leuk gevonden hebben als er in dit geval meer gedaan zou zijn met de weergegeven spreuken en gezegdes.
@Flieps: Bij het opstarten van de app moest ik twee schermvullende reclames wegklikken. Daarna kon ik gewoon spelen. Vond ik zelf niet storend.