Triple IT is het bedrijf dat bijvoorbeeld de mobiele livestreams van de Olympische Spelen verzorgt. Ook kon je eerder al de livestreams van Sport1 en bijvoorbeeld van CNN bekijken. Achter de schermen is Triple IT echter bezig met iets totaal nieuws: een iPhone tv-applicatie met de naam Rumble. Je kunt er live tv mee kijken maar hebt dankzij timeshifting ook de mogelijkheid om een paar minuten of zelfs een paar uur terug in de tijd te gaan.
Verder is er een tv-gids waarmee je 24 uur kunt teruggaan zodat je ook de tv-programma’s van gisteren nog eens kunt meemaken. Zie je een interessant tv-programma in de gids staan, dan kun je die meteen opstarten en bekijken. Terugkijken van tv-programma’s kan natuurlijk ook met Uitzending Gemist, maar Rumble is veel intuïtiever omdat je de tv-programma’s on demand vanuit de televisiegids kunt starten. Je bladert door de tv-gids, ziet bijvoorbeeld dat je net de eerste tien minuten van Pauw & Witteman hebt gemist en kunt het programma vanaf het begin bekijken, zonder te hoeven wachten dat de content op Uitzending Gemist staat. Daarmee komt tv-kijken on demand echt binnen handbereik.
Helaas is de applicatie nog niet voor iedereen weggelegd. Triple IT voert momenteel een gesloten pilot uit, waarbij testers zijn geselecteerd op basis van hun betrokkenheid bij tv in een crossmediale omgeving. NPO en Sport1 stellen hun content beschikbaar voor de pilot. Op dit moment gaat het erom het gebruikersgedrag en de onderlinge interactie te analyseren. Het plan is om Rumble ook naar de eindgebruiker te brengen, maar dat kan niet zomaar omdat voor toepassing op grote schaal eerst de uitzendrechten geregeld moeten zijn. De pilot is op dit moment bedoeld om de applicatie beter te maken en verder uit te breiden, maar het geeft al wel een mooie indruk wat er op termijn mogelijk is.
iPhoneclub is één van de gelukkigen die Rumble alvast mochten uitproberen. Rumble heeft vier functies: tv-kijken, timeshiften, tv-gids en kijktips delen.
1. Live tv-kijken met Rumble
Bij het opstarten krijg je meteen de livebeelden van Nederland 1 te zien. De applicatie is geoptimaliseerd voor het kijken via Wi-Fi. Via 3G televisiekijken werkt ook, maar is minder optimaal. De beelden zijn van goede kwaliteit, zoals je hieronder kunt zien:
Tik je op het scherm, dan verschijnt er een interface met pauzeknop. Ook zie je onderin het scherm twee tijdstippen staan: om 12:15 uur is het huidige tv-programma begonnen en het is nu 12:36 uur (bij programma’s die al afgelopen zijn staat hier de eindtijd). Het programma is nu dus ruim een kwartier bezig, maar gelukkig hoef je niets te missen, want Rumble biedt timeshifting.
2. Timeshiften met Rumble
Zoals op het voorgaande screenshot al zichtbaar was, verschijnt er een soort voortgangsbalk bovenin het scherm als je erop tikt. Aan de hand van miniaturen kun je zien wat er eerder gebeurd is. Door het grijze blokje met je vinger naar links te slepen kun je teruggaan naar een eerder moment in het tv-programma:
De applicatie heeft wel even tijd nodig om te bufferen. Vervolgens kun je gewoon het tv-programma volgen alsof het live wordt uitgezonden. Je kunt op elk moment vooruit- en terugbladeren in de tijdbalk.
3. Tv-gids met gemiste programma’s bekijken
Door een vingerveeg van rechts naar links te maken krijg je de tv-gids in beeld. Omdat er in deze pilot nog maar drie zenders worden ondersteund zie je alleen de tv-gids van Nederland 1 en 3 en Sport1. Het handige is dat je niet meer exact voor de buis hoeft te zitten om een bepaald programma te bekijken: je kijkt gewoon in de tv-gids en kijkt on demand naar de programma’s die je interesseren.
Een blauwe lijn geeft aan wat er op dit moment te zien is op de drie beschikbare zenders. Je kunt in de tv-gids tot 24 uur terugbladeren. Zie je bijvoorbeeld in de gids staan dat je om 5:00 uur vanochtend een programma over de Premier League op Sport1 hebt gemist, dan kun je die alsnog opstarten. Na een paar seconden bufferen start het programma, met opnieuw de mogelijkheid om er doorheen te bladeren en vanaf elk gewenst moment te gaan kijken.
4. Tv-momenten delen in Rumble
Geef je een vingerveeg van links naar rechts, dan krijg je een overzicht met miniatuurafbeeldingen te zien. Je ziet nu in één oogopslag wat er op de verschillende zenders te zien is. Omdat het maar drie zenders zijn, is dat nog behoorlijk overzichtelijk:
Je hebt vanaf dit scherm ook toegang tot de inbox, waarmee je tv-momenten met anderen kunt delen. Tijdens het bekijken van je inbox kun je ‘tussen de berichten door’ gewoon doorgaan met tv-kijken. Bij het opstarten van Rumble heb je aangegeven dat je push notificaties wilt ontvangen. Binnengekomen berichten verschijnen in onderstaande Rumble Inbox:
Heb je een spannend tv-moment gezien, dan kun je die meteen delen met je Rumble-vrienden. De vriend krijgt een push notificatie op zijn scherm en kan meteen erop klikken om het fragment ook te bekijken. Hij kan er daarna meteen op reageren door een berichtje terug te sturen.
Na vier dagen verdwijnen de tv-momenten die je hebt gedeeld uit het archief, daarna verdwijnen de rumble-berichtjes ook uit je inbox. Magische tv-momenten die je langer wilt bewaren zul je dus op een andere manier moeten vastleggen.
Interactie en toekomstplannen
Zoals al aangegeven bevindt Rumble zich op dit moment in de pilotfase en kan het wel even duren voordat dit op brede schaal beschikbaar komt. Over de performance valt dan ook nog niet zoveel te zeggen. Met de (beperkte) hoeveelheid betatesters draait alles soepel en kun je na een korte buffertijd naar elk gewenst tv-programma kijken. Wanneer en hoe Rumble straks op de markt verschijnt, is nog weinig over te zeggen. Maar we vonden het wel interessant om jullie alvast een voorproefje te geven.
Natuurlijk kun je met Uitzending Gemist ook oude tv-programma’s terugzien, maar Rumble werkt toch een stuk handiger: alle programma’s zijn direct beschikbaar, al op het moment dat je ernaar kijkt. En door de weergave in een tv-gidsformaat is het veel overzichtelijker om te zien wat je hebt gemist op welke zender. Rumble heeft trouwens nog meer mogelijkheden, die in deze preview niet aan bod zijn gekomen. Zo zouden contentaanbieders geld kunnen vragen aan mensen die een tv-programma vooraf willen zien (dus voordat het wordt uitgezonden). Ook zijn er interactieve mogelijkheden, die in het hieronder genoemde filmpje worden uitgelegd. Je kunt onder een informatieknop bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om ringtones of andere merchandise bij een tv-programma te verkopen. Iets anders is dat je mensen vanuit de applicatie kunt laten stemmen.
Net als bij Hulu zou je de uitzendingen kunnen laten sponsoren. Je moet bijvoorbeeld een enquete invullen of krijgt een boodschap van de sponsor te zien, voordat je naar het tv-programma kunt kijken. Het is zelfs mogelijk om een gepersonaliseerd tv-kanaal aan te bieden, met precies de programma’s die een bepaalde gebruiker interesseren. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden, die in de pilot worden bekeken.
Het eerder zichtbare filmpje is tijdelijk niet bereikbaar. We plaatsen later een update met de juiste locatie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 33 reacties