De kaartgame Hearthstone kan nu ook voor de iPad worden gedownload in de Nederlandse en Belgische App Stores. Daarmee is één van de populairdere pc-games van het moment op de iPad te spelen. Ontwikkelaar Blizzard bracht Hearthstone begin deze maand al uit in de App Stores van Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en maakte toen gelijk bekend dat inmiddels meer dan tien miljoen mensen de game hebben gespeeld. Dat is uiteraard niet zonder reden: Hearthstone is één van de meest gelikte digitale kaartspellen van het moment, waarin een normaal vrij verwarrend genre ontzettend goed speelbaar is gemaakt.
We hebben inmiddels al een paar weken met de iPad-versie van Hearthstone kunnen spelen, waarvoor we ook al aardig wat tijd hebben gestoken in Hearthstone op de Mac. We hebben hierdoor een aardig idee van wat deze game nou eigenlijk zo bijzonder maakt – en waarom dit volgens ons één van de meest diepgaande iPad-spellen van het moment is.
Beurtelings
Het spelprincipe van Hearthstone zal spelers van bijvoorbeeld Magic: The Gathering bekend voorkomen. Je neemt het op tegen een andere speler, iets dat je doet met een stapel virtuele kaarten met daarop fantasiewezens, spreuken en voorwerpen. Je mag iedere beurt een aantal monsters op het speelveld leggen, waarna je ze een beurt later mag gebruiken om vijandelijke monsters of je tegenstander zelf aan te vallen. Weet je de tegenstander terug te krijgen naar nul levenspunten, dan heb je gewonnen.
De essentie achter een potje is daarom vrij simpel: je speelt een kaart, wacht een beurt en gebruikt deze kaart om je vijand of zijn monsters aan te vallen. Het wordt alleen een stuk gecompliceerder gemaakt door de nodige willekeurigheden. Soms hoeven monsters dankzij speciale vaardigheden niet een beurt te wachten, of maken ze hun vrienden extra sterk. Een magisch voorwerp kan levenspunten genezen of een ontzettend sterk vijandelijk monster van het veld vegen. Zo zijn er tientallen kleine dingetjes die zowel jij als je tegenstander kunnen doen om het monstergevecht op het speelveld te beïnvloeden.
https://www.youtube.com/watch?v=o84Y_cSjVyE
Goed te behappen
Hearthstone weet echter al zijn willekeurigheden en extra regels behapbaar te houden. Het spel geeft overzichtelijk aan wat alle kaarten in je hand en op het veld kunnen doen, waardoor je zelden wordt overdonderd door de vele keuzes die je hebt. Dat zie je zelfs terug in de structuur van een potje. Je verbruikt bijvoorbeeld kristallen om monsterkaarten vanuit je hand op het spelbord te leggen, kristallen waar je in eerste instantie maar één van hebt. Aan het begin van een beurt worden al je eerder verbruikte kristallen weer teruggegeven en krijg je er één extra bij. Hierdoor groeien je mogelijkheden een klein beetje met iedere beurt: in beurt één kan je één monster ter waarde van één kristal op het veld leggen, maar in beurt tien kunnen dit er tien tegelijk zijn. Een pas gestart potje Hearthstone voelt simpel en wordt pas geleidelijk gecompliceerder – en tegen die tijd ben jij ook warmgelopen.
Dan is er ook de tutorial. Als je voor het eerst speelt krijg je een aantal gevechten tegen de computer voorgeschoteld, waarin alle basisprincipes haarfijn worden uitgelegd. Dit gebeurt op een paar punten met tekst, maar de game laat je vooral leren door te proberen. Hierdoor is Hearthstone gelijk al leuk om te spelen.
Gelijk aan pc-versie
Hearthstone is eerst voor de pc uitgebracht, maar werd gelijktijdig voor de iPad ontwikkeld. Dat zie je ook duidelijk terug in de interface: de iOS-game is nagenoeg identiek aan het spel voor Windows en OS X. Alle knoppen staan op dezelfde plekken en je begint op exact dezelfde manier een potje en navigeert door je kaartenbibliotheek. Er zijn een paar swipes uniek voor de iPad, omdat een muis net iets anders werkt, maar deze voelen gelijk al vanzelfsprekend. De iPad-versie heeft ook alle functies die je ook op de pc zult vinden. Dit is een game die met aandacht voor de iPad is gemaakt, niet een snelle port van een eerder ontwikkelde pc-game.
Geen ruilkaartspel
iCulture-lezer GJ wees er onlangs terecht op in de reacties: strikt gezien is Hearthstone niet een ruilkaartspel, maar een verzamelkaartspel. Je kunt namelijk je in de game bemachtigde kaarten niet ruilen met andere spelers. Wil je een nieuwe kaart bemachtigen, dan zijn er een aantal andere manieren waarop je dit gedaan krijgt. Door in level te groeien ontsleutel je de kaarten specifiek voor het personage dat je speelt en je kunt missies afronden om punten te sparen – waarmee je weer pakjes met kaarten koopt.
Tot slot kun je ook aan de hand van in-app aankopen nieuwe kaarten kopen. Voor een klein bedrag krijg je niet een specifieke kaart, maar een verzameling willekeurige kaarten. Deze pakketjes bevatten dezelfde soort kaarten dat je kunt krijgen door missies te spelen. Door te betalen versnel je dus in principe je voortgang: je krijgt in kortere tijd meer kaartpakketten, waarbij je een kans hebt zeldzame kaarten te bemachtigen.
Alleen online
Hearthstone is voornamelijk een online spel. Hoewel je kunt oefenen tegen computergestuurde tegenstanders, worden je overwinningen in deze potjes niet meegeteld bij je dagelijkse overwinningen. De game vereist bovendien altijd een internetverbinding. Prima als je thuis op de bank zit, maar minder handig in de trein. Hoewel we een paar potjes op de Wi-Fi van NS hebben gespeeld, duurde het soms tien seconden tot één swipe door de game werd geregistreerd.
Omdat een internetverbinding altijd is vereist, kun je wel gebruikmaken van je eerder gemaakte Hearthstone-platform op een ander platform. Met andere woorden: heb je ooit op Windows of OS X gespeeld, dan kun je al je eerder bemachtigde kaarten ook op de iPad gebruiken.
Conclusie
Hearthstone is een ontzettend diepgravend kaartspel, dat tegelijkertijd zeer toegankelijk is. Dat niet alleen: de fraaie aankleding zorgt ervoor dat de game je uitnodigt om te gaan spelen. Je wordt op geen punt bekogeld met lange uitlegteksten en onduidelijke keuzes die je moet maken, die een kaartspel als Hearthstone juist zouden kunnen verpesten. Hiermee heeft Blizzard misschien wel de heilige graal te pakken: dit is een game met de uitstraling en allure om de gewone Candy Crush-speler te lonken, maar de diepgravende systemen om de grootste fanatiekelingen bezig te houden.
Downloaden: Hearthstone (gratis, in-app aankopen, iPad, iOS 5.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik speel het spel al een tijdje op de Mac en sinds enige tijd op de iPad (Canadees account erbij genomen) en het is werkelijk een fantastisch spel. Zoals beschreven: toegankelijk en complex tegelijkertijd. Complex, omdat er verschillende speltypen zijn op een hoger niveau (ranked & arcade) waardoor je ook sterkere tegenstanders tegenover je krijgt.
Wat de iPad versie betreft heb ik wel twee keer een crash meegemaakt, wat dan weer wat minder fijn is middenin een spel. 😉
Hoe zit het met het freemium model hier? Kan me zo voorstellen dat Blizzard best iets wil verdienen en dat je verderop in het spel toch min of meer ‘gedwongen’ wordt tig keer aankopen te doen om het spel speelbaar te houden?
Nog geen last van gehad, je kan ervoor kiezen om meer kaarten te kopen (decks) nu moet je ook nog geluk hebben willen hier goede kaarten in zitten. Deze decks zijn ook te winnen en het spel is prima te spelen zonder te betalen. In mijn vrienden groep zitten aardig goede lui die claimen nog nooit betaald te hebben voor een deck! Jammer dat ik geen iPad meer heb, doe t nu op m’n pc en macbook air
Top spel! Leuk vermaak
@EOTB: Als je een aantal potjes achter elkaar wint krijg je gold. Ook met quests (bijv 3 potjes winnen) krijg je gold. Voor 100gold kun je 1 pakje van 5 kaarten kopen. Dit duurt wat langer maar je kunt het spel geheel gratis spelen. Het is goed mogelijk om 2/3 pakjes kaarten per dag vrij te spelen zonder ook maar 1 cent uit te geven.
On-topic: Ik speel het op de eerste generatie iPad mini, af en toe in de menu’s is het wel een klein beetje laggy maar tijdens het gamen heb ik hier nagenoeg geen last van.
@LightPhoenix: 2/3 pakjes per dag? Wat een onzin. Elke dag krijg je maar één quest, die 30-60 goud geeft, plus nog eens een limiet van 100 goud voor 30 gewonnen potjes per dag (10 goud per 3 potjes). Ik zie niet hoe je dan aan 2 a 3 pakjes per dag kan komen.
@EOTB: totaal niet freemium eigenlijk. Je kan geld besteden aan arena (150 per keer) of een pack van 5 kaarten kopen voor 100. Elke dag krijg je een quest waar je geld voor krijgt, je kunt er maximaal 3 tegelijk hebben. Om snel veel kaarten te unlocken kan je een aantal packs kopen, maar je kan ook gewoon spelen. In arena mode krijg je willekeurige kaarten die je niet altijd zelf beezit, en een beloning naar prestatie die altijd minimaal 1 pakje kaarten is.het spel is prima te spelen zonder geld neer te leggen.
Wat ik ook moet vermelden is dat als je een bepaalde kaart wilt, je hem ook gewoon kan craften mits je er de dust voor hebt. Dust krijg je door ongewenstr kaarten te vernietigen.
Wat je kan doen, is 150 gold per dag opsparen, en dan in de arena spelen. Als je ongeveer 10 a 11 potjes kan winnen in de arena, dan heb je vrijwel altijd al je inleg terug.