Steve Jobs voelt zich bedrogen door Google

De ruzie tussen Google en Apple is persoonlijk, blijkt uit een artikel in de New York Times. Apple CEO Steve Jobs voelt zich bedonderd omdat Google zich niet aan afspraken heeft gehouden en de iPhone op diverse vlakken heeft gekopieerd.

nexus oneApple-topman Steve Jobs vindt dat Google afspraken heeft overtreden door een telefoontoestel uit te brengen dat eruit ziet als een iPhone. Een artikel in de New York Times geeft eindelijk meer details over de rivaliteit tussen beide bedrijven. Die rivaliteit leidde de afgelopen tijd tot heel wat speculaties. Volgens Google was de relatie tussen beide bedrijven nog prima, maar Apple klaagde ondertussen wel Android-toestelmaker HTC aan.


Google koos daarbij de kant van HTC. Eén persoon in het NYT-stuk beweert zelfs dat er sprake is van de derde wereldoorlog, zoveel wrok is er bij beide partijen. In het kort komt het erop neer, dat Steve Jobs zich bedrogen voelt door Google.

Een tijdje geleden werd dat al duidelijk uit uitspraken van Jobs op een bedrijfsbijeenkomst: “We did not enter the search business. They entered the phone business. Make no mistake; Google wants to kill the iPhone. We won’t let them.” Jobs trok toen ook Google’s lijfspreuk ‘don’t be evil’ in twijfel, waarna een oorverdovend applaus onder het personeel uitbrak.

Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page beschouwden Steve Jobs als mentor. Ze kwamen vaak op de campus in Cupertino. Met Google CEO Eric Schmidt had Jobs een minder goede band. Al bij de introductie van Android kwam er een barst in de goede relatie. Er vonden verhitte discussies plaats tussen Apple- en Google-topmensen. Jobs zou daarbij Google regelmatig hebben beschuldigd van het stelen van iPhone-functionaliteit, terwijl de Google-topmensen beweerden dat de Android-functies gebaseerd waren op al langer bestaande ideeën. Sommige Android-prototypes waren al eerder gemaakt dan de iPhone op de markt kwam. Tijdens één van die bijeenkomsten in 2008 zei Steve Jobs tegen Google dat hij een rechtszaak zou aanspannen, als Google een versie van multitouch zou gebruiken.

Volgens NYT voelt Jobs zich in deze strijd emotioneel betrokken en dat is uitzonderlijk. Android, de Chrome-browser en Google’s plannen om een eigen besturingssysteem uit te brengen zorgden er uiteindelijk voor dat Schmidt uit het Raad van Bestuur van Apple vertrok. Daarna brak de strijd pas echt los: beide bedrijven gingen op zoek naar acquisities en kaapten bedrijven voor elkaars neus weg. Terwijl Apple in gesprek was met advertentiebedrijf AdMob, lag Google op de loer. Apple had met AdMob een overeenkomst gesloten zodat ze 45 dagen de tijd hadden om de boekhouding te bestuderen. Zodra die termijn voorbij was, sloeg Google toe: AdMob kwam binnen drie dagen tot een overeenkomst met Google voor $750 miljoen. Apple kocht daarna concurrent Quattro Wireless.

Het artikel noemt ook een mogelijke samenwerking met Microsoft. Dat is niet eens zo ver gezocht; we hebben op iPhoneclub wel eens eerder die suggestie gedaan. Qua productaanbod verschillen Google en Microsoft niet meer zoveel van elkaar: Microsoft heeft ook een mobiel besturingssysteem, een eigen browser, een eigen besturingssysteem en een eigen zoekmachine. Maar op veel vlakken zijn ze een minder grote bedreiging dan Google en met Windows Phone 7 hebben ze laten zien dat ze toch wel wat vernieuwingen kunnen brengen.

Het stuk van de New York Times is de moeite waard om eens rustig te lezen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 maart 2010 om 21:11
Categorie
Apple

Reacties: 51 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.