De iPhone heeft nauwelijks knoppen: je bedient bijna alles via het touchscreen. Dat lijkt handig, maar kijk voor aanschaf even naar dit lijstje met 10 problemen waar je bij een touchscreen tegenaan kunt lopen.
- Krassen! Stop de iPhone niet in je zak, als daarin ook sleutels, geld en andere spullen zitten. Voor je het weet zit er een kras op het scherm.
- Oorafdruk. Hou rekening met een oorafdruk op je scherm, elke keer nadat je gebeld hebt. Ook mensen met een droge huid hebben last van een vette oorafdruk op het scherm.
- Zon. Hoe goed de schermtechnologie ook is verbeterd, je zult in fel zonlicht nog steeds moeite hebben om het scherm te lezen.
- Niet voor dikke vingers. Ga nu alvast op dieet, zodat je vingers straks slank genoeg zijn om het toetsenbordje te bedienen.
- Leg geld opzij. Een apparaat met zo’n groot touchscreen is kwetsbaar, je zult geld opzij moeten leggen voor screenprotectors en hoesjes.
- Snelheid. Of liever gezegd: traagheid. Een software-interface reageert bijna altijd trager dan het drukken op een knopje.
- Bril kopen. Omdat je constant op het scherm moet kijken kun je dingen die je voorheen bijna blind kon doen (zoals het intikken van een SMS-berichtje) straks alleen nog maar doen door ingespannen op het scherm te krijgen. De iPhone ondersteunt ook geen spraakcommando’s, dus je zult alles handmatig moeten intikken.
- Calibratie. Het scherm herkent na verloop van tijd niet meer precies op welke plek je op het scherm tikt. Geen probleem, want opnieuw calibreren is een kleine moeite… maar wel irritant als je het vaak moet doen.
- Tweehandsbediening. Bij sommige smartphones is eenhandsbediening makkelijk te doen. Zelfs intoetsen van tekst op het toetsenbordje gaat prima met je duim. Op een touchscreen is dat wat lastiger en zul je met twee handen moeten werken.
- Kwetsbaar. Een touchscreen, vooral als ‘ie groot is, is ingewikkelde technologie waarmee meer mis kan gaan dan met een simpel rijtje knoppen. Mocht je buitengesloten worden omdat het scherm niet meer reageert, is de enige knop van de iPhone dan genoeg om je uit de problemen te helpen? En waar zit eigenlijk de resetknop?
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Als we apple mogen geloven heb je de reset knop niet nodig
en hebben ze een manier bedacht waardoor toutch screens WEL werken ook met dikke vingers
en over de traagheid van het scherm….
ga je schamen de ads op de apple site, de keynote van steve bij de introductie, allemaal voorbeelden waar duidelijk te zien is dat het ding direct reageert. Als je het tegendeel bewijzen wil kan dat pas als je die in eigen handen hebt gehad.
Wat een slecht artikel!
Sorry hoor maar bij meer dan de helft van de genoemde argumenten geld dat ook voor normale telefoons en PDA’s.
Doe geen iPhone in je broekzak als je ook sleutels in je broek hebt zitten. Wat een enorme open deur zeg!
Ik weet er nog een, vergeet niet je iPhone weg te leggen voor je gaat douchen.
Geef je iPhone even af voor je gaat bungiejumpen.
Ja hoor, want omdat in advertenties op de apple-site en op een video van een keynote speech te zien is dat iets werkt, werkt het ook?
Moehahaha… ik heb als journalist inzake telecom en multimedia veel presentaties meegemaakt die schijnbaar vlekkeloos verliepen, maar zodra het apparaat in kwestie op de markt kwam, bleek er voldoende mis te zijn. Over de geloofwaardigheid van advertenties nog maar te zwijgen.
Dit soort ‘hakken-in-het-zand-commentaar’ verraadt de gemiddelde Apple-adept, wiens kritische vermogen aangaande Jobs en kornuiten niet groter is dan de resetknop op de Iphone…
Van een kritische geinteresseerden wordt élke fabrikant scherper, secuurder en dus beter. Apple niet uitgezonderd.
Een paar punten uit bovenstaand lijstje zijn vergezocht, moet ik zeggen. Geld opzij leggen voor een screenprotector is niet onverstandig, en lost meteen een paar andere punten van dit lijst op. Maar goed, tien punten op een lijst staat wellicht beter dan 6 of 7? 😉
Screenprotector ?
Nu meen ik met te herinneren dat er gemeld is dat het scherm alleen op huidcontact reageert, en dus ook niet te bedienen is met (dunne) handschoenen. Zou een screenprotector dan niet de bruikbaarheid van ’t apparaat om zeep helpen ?
En een telefoon in dezelfde broekzak hebben als een sleutelbos is toch al een slecht idee, ik vermoed dat mijn Nokia N95 een sleutel die met de scherpe kant tegen het scherm gedrukt wordt óók niet overleeft…
Oorafdrukken op het scherm ?
Een bluetooth- of gewone headset lost dit probleem wel op.
Ik wacht nog maar even af wat de eerste gebruikers te melden hebben voor ik me druk maak om vermeende, mogelijke minpunten. Apple zal trouwens ongetwijfeld verbeteringen gaan doorvoeren zodra er problemen ontstaan bij dagelijks gebruik (zoals de meeste fabrikanten van smartphones, mijn Nokia’s krijgen bijvoorbeeld ook geregeld een firmware-update).