
GVB brengt iPhone-applicatie uit voor openbaar vervoer Amsterdam
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB heeft vannacht een eigen iPhone-applicatie uitgebracht waarmee je reizen met tram, metro, bus en veerpont kunt plannen. De applicatie bevat in eerste instantie basisfuncties, zoals een planner voor Amsterdam en omstreken op basis van de gegevens van 9292. Ook bevat de applicatie informatie over storingen, werkzaamheden en OV-chipinformatie. De tijden zijn nu nog gebaseerd op de dienstregeling zoals die in de halte hangt, maar in de toekomst zal dat veranderen: dan krijg je de actuele tijden te zien op basis van de gps-positie van het vervoermiddel. Zo kun je straks precies zien wanneer je de deur uit moet gaan.
De eerste update (1.0.1, met kleine bugfixes) is inmiddels al live in de App Store. Daarna volgt er nog een grotere update, met veel meer nieuwe functies. Applicaties zoals Infomaps Metro Amsterdam en Metro (beide gratis) worden nu wellicht overbodig, want met de GVB-applicatie heb je niet alleen de lijnen en overstappunten, maar ook alle vertrektijden bij de hand.
Bij het opstarten van de app krijg je eerst de vraag of GVB je huidige locatie mag gebruiken. Doe je dit, dan kun je vervolgens op een kaartje op het eerste tabblad Vertrektijden kijken wat de dichtstbijzijnde halte is. Je krijgt vervolgens een lijstje met alle tram- of buslijnen in beeld (inclusief nachtbussen). Voor elke lijn is een haltetabel op te vragen, die je eventueel kunt opslaan om op een later tijdstip sneller te kunnen raadplegen.
- Haltes van het GVB.
- Invoeren van je gewenste reis, met eventueel een via-tussenstop.
- Je kunt een trip plannen en deze ook opslaan.
- Met de planner kun je opgeslagen reizen raadplegen.
- Handig: de eerstvolgende vertrektijden vanaf een halte.
Het volgende tabblad Planner geeft je de mogelijkheid om vanaf je huidige locatie (of een handmatig ingevoerde locatie) je reis te plannen. De GVB-applicatie kijkt vervolgens of er een reisadvies mogelijk is. Je krijgt een stuk of vier reismogelijkheden met de benodigde vervoermiddelen en totale reistijd te zien. Bij elk reisadvies (‘Powered by 9292 REISwijzer‘) kun je vervolgens de details opvragen: een paar minuten lopen naar de halte, daarna de tram pakken en vervolgens de bus. Je kunt zo’n reisadvies ook opslaan voor later gebruik. Wil je liever niet de veerpont nemen, of heb je een hekel aan de bus, dan kun je dat aangeven door het ongewenste vervoermiddel grijs te maken.
Op het tabblad Wijzigingen staan alle omleidingen, werkzaamheden en vervallen haltes. Tenslotte kun je op het tabblad Meer nog de Verkooppunten, OV-chipkaart-informatie en een About-scherm opvragen. De applicatie is gemaakt door Moop Mobility, een samenwerking van Jelle Prins (iNap, Lyrics), Philip Plotnikov (o.a. Volkskrant), Dennis Stevense (Trein) en Robin Speijer (ex 9292OV Pro). Downloaden: GVB (gratis)
- Haltes van het GVB.
- Invoeren van je gewenste reis, met eventueel een via-tussenstop.
- Je kunt een trip plannen en deze ook opslaan.
- Met de planner kun je opgeslagen reizen raadplegen.
- Handig: de eerstvolgende vertrektijden vanaf een halte.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Nice! Altijd ruimte voor verbetering, die vertrekhaltes in de buurt zijn ideaal. Ziet er professioneel uit!
Nu maar hopen dat de kwaliteit van de app(de data) beter is dan de kwaliteit van het gvb zelf.
Is deze app nou eigenlijk een 9292OV voor alleen Amsterdam, of biedt het concreet veel andere functionaliteit?
@Benno: bij de eerste versie maakt het niet veel uit, al zijn de vertrektijden van GVB beter meegenomen, is er extra info & een andere interface. In toekomstige versies daarentegen zal de app zich steeds meer onderscheiden, en worden de adviezen mogelijk ook aangepast op lokaal niveau.
Felicitaties aan Robin Speijer en Jelle Prins voor deze app. Visueel vind ik Infomaps mooier, maar deze app is praktischer. Ben wel benieuwd hoe je de tijden van GVB beter meeneemt aangezien 9292 ze ook van GVB ontvangt 😉
Waarom al die aparte apps? Als iemand nou eens een app maakt met OV9292 én Trein én GVB én OV chip info in één app stopt dan worden al die losse apps overbodig en verdien je er ook nog eens wat mee.
Leuke app, maar toch een kritische noot.
Ik zie liever de route van bijv. Tram 1 van begin naar eindpunt met alle tussenhaltes en bij elke halte de tijd erbij. Nu moet je van elke halte waar je regelmatig opstap apart gaan toevoegen. Je krijgt hierdoor een enorme, onoverzichtelijke lijst.
Aanvulling op mijn bericht hierboven.
Kijk naar info maps. Buiten dat ie prachtig vormgegeven is is het overzichtelijk. Maar ook op welke halte je kan overstappen op een andere lijn die ook aanklikbaar is. Als daar nu actuele tijden bij toevoegt heb je een top app. Vind GVB toch nét misgeschoten.
@Marc dit ligt in lijn met de toekomstplannen.
Dit werd wel eens een keer tijd zeg!
Ik mis toch ook nog wel e.e.a. ten opzichte van de 9292ov app. Zoeken naar een adres gaat lang zo soepel niet (tenzij ik iets fout doe). En de reisadviezen zijn erg sumier qua info. Eindigt mijn advies in een straat… maar god mag weten waar ik dan ben. Ook wanneer je reist naar Amsterdam heb je er niet zoveel aan. Ik ga er vanuit dat dit in de toekomst vast nog aangepast wordt. Maar voor nu blijf ik nog even op 9292OV.
Je moet de locatievoorzieningen aan doen anders doet die het niet. Groot minpunt, ik ben niet verdwaald, ik wil alleen de vertrektijden weten.
Jelle ik stel mij zo voor dat je samen met Dennis eens een über 9292OV app moet gaan maken 🙂
Busnummers staan niet meer bij resultaten. Arelaxte bug diesnel verholpen dient te worden!
Ben toch erg benieuwd hoe de verstoringen lijst up -to-date/realtime wordt gehouden. Is hier een directe link met de GVB – EBS-systemen?
Hey, de admiaal de ruyterweg! Daar ga ik heen verhuizen eind dit jaar! Geinig!
Verder: EINDELIJK een app van de GVB!
Lijkt nog vol bugs te zitten:
– Henk Sneevlietweg in Amsterdam toont alleen bus 195 en niet metro 50
– Routeplanner zoekfunctie is nutteloos – wat ik ook invoer, het wordt niet herkent.
Nou ja, wat zou je van het GVB ook anders verwachten 😉
@Kees:
Denk het niet. Al een 3 kwartier grote storing opDdelflandlaan voor de 2. Rijden niet verder dan Hoofddorpplein (alleen 62 op de kaart. Waar zijn de 2 en 15 gebleven)
Nog niks op de app.
Alleen geplande werkzaamheden.
Gemiste kans.
De wijzigingen worden niet opgehaald in deze app! Sta ik gisteren op de Bilderdijkstraat te wachten op lijn 3, kwam deze niet door een gesprongen bovenleiding! Ik moest toen alsnog op de website van het gvb kijken waarom de tram niet kwam ( waar overigens bar slecht stond aangegeven wat ik vervolgens moest doen!).