Bus Mobiel: test met iPhone-busapplicatie afgerond

Bus Mobiel: test met iPhone-busapplicatie afgerond

De proef met Bus Mobiel is afgerond. Ruim 50 mensen deden dankzij een oproep op iPhoneclub mee aan een test om de actuele aankomsttijden van bushaltes te meten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

bus mobielTussen half mei en half juli deden ruim 50 studenten en scholieren mee aan een test van ‘Bus Mobiel’. Met de iPhone gingen ze op stap om de bijbehorende applicatie op buslijnen in de regio rondom ‘s-Hertogenbosch, Oss, Uden en Veghel te testen. Op iPhoneclub stond dit voorjaar een oproep voor testers van de app, waarmee je realtime kunt zien wanneer de bus bij de halte arriveert. Het maakt deel uit van een test met GOVI (Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie), waarbij wordt geprobeerd om actuele businformatie uiteindelijk beschikbaar te maken in heel Nederland.


De testers keken of alles goed werkte en gaven meteen feedback. Verbeteringen aan het systeem werden meteen doorgevoerd. Op de website van de provincie Brabant zijn de ervaringen van drie testers te lezen, waaronder iPhoneclub-lezer Niels Hoogenhout. Hij vindt dat de applicatie niet tegenvalt maar hoopt dat er wel meer functies bijkomen, zoals integratie met Facebook en Twitter. Een andere tester meldt dat het laden van de gegevens wat lang duren, maar dat de vertrektijden tot op de minuut nauwkeurig zijn. Ook de derde tester klaagt over de lange laadtijden, maar meldt dat het door de servers komt en niet door de app.

Nu de proef is afgerond, is de vraag wat de vervolgstap is. Het aanleveren van actuele businformatie wordt op dit moment al gedaan door bijna alle busexploitanten. De database dekt momenteel 70% van Nederland, dus een landelijke uitrol zou een logische stap zijn.

Reacties: 19 reacties

  1. Nu nog een Belgische app… Oh, nee die komt er niet.

  2. Een landelijke uitrol zou zeker leuk zijn, maar aangezien het vanuit de provincie Brabant is gedaan verwacht ik dit niet.

    Daarnaast heb ik begrepen dat ze eerst alle test resultaten zullen gaan analyseren. En dat de lancering dus nog wel even op zich zal laten wachten. Maar ben ook heel benieuwd naar het vervolg op de testperiode.

  3. Deze logische vervolgstap is zeker gewenst, alleen de nodige besluitvorming zal eerst nog moeten plaatsvinden.

    De verwachting is dat er een vervolg komt op deze test, regionaal of landelijk maar per wanneer valt niet te zeggen. Interesse is er van alle kanten…
    Wordt vervolgt.

    Project Busmobiel
    Peter de Boer / Marco Bijkerk

  4. zou een geniale app zijn… nooit meer bussen missen die te vroeg komen!

  5. Dit moet zeker in heel NL worden ingevoerd!

    Brabant wil het samen met andere provincies oppakken en de eerste geluiden zijn enthousiast. Bussen blijven tenslotte niet bij een provincie-grens stilstaan

  6. Origineel geplaatst door Dion
    zou een geniale app zijn… nooit meer bussen missen die te vroeg komen!

    Dat was ook echt ideaal tijdens het testen van de App. Baal er nu al stevig van dat dit nu niet meer gaat.

  7. pfff, moet echt alles een integratie hebben met facebook en twitter…

  8. Waarom zou een reisplanner in godsnaam integratie moeten hebben met Twitter en Facebook?

  9. En wat hebben we na 2 jaar mobiele applicaties in België?

    Juist, de NMBS en De Lijn die iPhone applicaties door derden verbieden en zelf geen deftige alternatieven bieden.

  10. Origineel geplaatst door Amine
    pfff, moet echt alles een integratie hebben met facebook en twitter…

    Haha, moet niet natuurlijk maar ik zou het wel graag zien in de F.V. ben verslaafd aan social-media waaronder twitter, in mijn ogen mag dit dus in geen enkele app ontbreken. Maar gelukkig waren er meer testers en zullen ze er van en zeker goed over nadenken voor ze iets gaan doorvoeren.

  11. @Niels: Lijkt mij inderdaad superinteressant om exact te weten op welk tijdstip jij bij welke halte bent ingestapt en uitgestapt!

    Kun je niet in een reactie toelichten op welke manier jij Twitter/Facebook nuttig zou vinden in deze applicatie?

  12. Facebook en Twitter integratie? Ik snap er af en toe helemaal niets van. Waarom kan je niet gewoon de twitter app opstarten om vervolgens te vertellen dat je de bus gemist hebt?

  13. He leuk dat jullie dit geplaatst hebben.
    Ben zelf ook 1 van de testers en ik ben heel erg tevreden over de app (:

    Maar wat er al gezegt is, een landelijke uitrol is ook wel tof.

  14. FB en twitter integratie? Wat moet je daar nou mee? Graag een app zonder alle meuk erin; het moet gewoon doen waarvoor het gemaakt is 😉

  15. Tuurlijk is Twitter handig. Automatisch doorsturen waar je bent zodat moeder de vrouw precies weet hoe laat je arriveert en dus het eten op tafel klaar heeft staan. En zo kun je nog wel meer nuttige voorbeelden verzinnen.

  16. @the_one zei op 21 juli 2010 om 19:07
    Precies, al die locatie troep is sowieso zwaar irritant: heb al 5 mensen ge’unfollowed deze week om die zooi.

  17. Wat een onzin, twitter en fb. Heeft mijn magnetron binnenkort ook twitter en Facebook integratie? 😐

  18. Origineel geplaatst door Eric
    @Niels: Kun je niet in een reactie toelichten op welke manier jij Twitter/Facebook nuttig zou vinden in deze applicatie?

    Natuurlijk kan en wil ik dat wel doen. Anderen hebben al voorbeelden gegeven die eigenlijk best wel kloppen maar toch.

    Ik gebruik twitter dagelijks om vrienden en collega’s te laten weten dat ik nu naar de bus ga, zodat ze weten hoelaat ik ongeveer bij hun ben. Als ik dit vanuit de app zou kunnen doen kan ik de actuele informatie met hun delen en weten hun het dus ook nauwkeuriger.
    Een ‘onzinnige’ tweet dat ik baal dat de bus weer te laat is wordt ook wat krachtiger als ik vanuit de app kan laten weten hoeveel hij dan te laat is.

    Natuurlijk kan ik gaan switchen naar mijn twitter app, maar waarom die omweg nemen als het makkelijker zou kunnen. Vanuit de NU.nl app ga ik ook niet een bericht tweeten via mijn eigen twitter app. Het is toch makkelijker om dat intern te kunnen doen.

    Daarnaast is maar een stukje van het gesprek/interview uitgewerkt in tekst, integratie met oa twitter is natuurlijk niet het belangrijkste voor mij om de app te gaan gebruiken, maar ik zou het wel graag terug zien komen.

  19. @jeffmeister:

    Nou, een landelijke uitrol komt eraan. Andere provincies en regio’s zijn ook enthousiast. De bedoeling is dat dit vrij wordt aangeboden, waardoor ook andere platforms zoals Android en Symbian en gebruik van kunnen maken.

    Op den duur zou het ook gecombineerd moeten worden met actuele OV-routeplanner. Maar dat hangt af wat NS en het rijk met elkaar afspreken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.