Apple kan Liquidmetal mogelijk gebruiken voor een nieuwe iPhone-antenne. Dat beweert althans Dr. Atakan Peker, een van de bedenkers van de bijzondere metaallegering, in een interview met Cult of Mac. Apple heeft onlangs een overeenkomst gesloten met Liquidmetal Technologies voor deze technologie en krijgt daarmee het wereldwijde recht om de bijzondere metaallegering in consumentenelektronica te gebruiken.
Het materiaal van Liquidmetal is sterker dan vergelijkbare aluminium- en titanium-legeringen en sterker dan RVS. Het is kras- en corrosiebestendig en wordt gebruikt in de defensie-industrie, in sportproducten en medische producten. Peker, die Liquidmetal in 1993 samen met professor Bil Johnson uitvond, denkt dat Apple in staat is om er interessante dingen mee te doen. Als voorbeeld noemt hij een nieuwe antenne voor de iPhone, die in de gehele behuizing in plaats van slechts een gedeelte ervan verwerkt kan worden.
Je kan er behuizingen met functionele eigenschappen mee maken en de eigenschappen van de legering als een antenne kunnen worden geoptimaliseerd, zo stelt Peker. Omdat het een uiterst flexibel materiaal betreft, kan Apple er ook behuizingen met uiterste complexe en ongewone vormen van maken, die volgens hem zo goed als naadloos zijn. De mogelijkheden ervan zijn eindeloos. Apple zou er uiteindelijk scharnieren voor een laptop of een opvouwbare iPhone van kunnen maken, aldus Peker.
Om echt van Liquidmetal gebruik te kunnen maken, heeft een bedrijf wel de mogelijkheden nodig om dergelijke technologie te kunnen gebruiken, waarschuwt Peker. Een geheel nieuwe fabricagestructuur is nodig, die een hoop kapitaal en ook risico vereist. Hij stelt echter vast dat Apple die mogelijkheden heeft en met zeer creatieve gebruiksvormen kan komen die niemand ooit voor mogelijk had gehouden of ook maar zou kunnen voorspellen.
Overigens heeft Apple de nieuwe technologie al in tenminste één product* gebruikt. Peker kocht het nieuwe Apple-product en herkende meteen zijn eigen metaal, zo verklaart hij tegenover Cult of Mac. Volgens hem gebruikt Apple het echter alleen in de Amerikaanse versie van het product, niet in de Europese. Mogelijk heeft dit te maken met de overeenkomst die bij de lancering van het product nog niet rond was. Peker verwacht dat Apple de technologie in de toekomst in allerlei producten zal verwerken.
* Het zou hierbij kunnen gaan om de nieuwe Magic Trackpad, maar dat is niet zeker.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Waar zou dat in moeten zitten dan bij het Trackpad? Want het heeft exact dezelfde vorm als het wireless keyboard.
Daar wordt die telefoon vast niet (nog) duurder van…
Krasbestendig, zou leuk zijn.
Er staat toch nergens dat het wordt gebruikt in de Magic Trackpad? Er staat alleen dat je een Magic Trackpad kunt winnen als je raadt waar Apple het metaal in gebruikt.
De t1000 in je Iphone. En zo begint het..
idd, ik lees het ook echt nergens !
Ik moest wel lachen 🙂
Lol, ‘Overigens heeft Apple de nieuwe technologie al in tenminste één product gebruikt: de nieuwe Magic Trackpad.’
@anna: Nogmaals lol. Laatste alinea, eerste zin.
@Exotic: Ja hilarisch, lees de bron van die foute bewering eens…
‘Omdat het een uiterst flexibel materiaal betreft, kan Apple er ook behuizingen met uiterste complexe en ongewone vormen van maken, die volgens hem zo goed als naadloos zijn.’
Zie, zelfs jij ziet geen verschil tussen het Trackpad en het wireless keyboard. Knap hè van Apple 😛
@Yada: Aha, mijn excuses. Misschien heeft iPC van een andere bron dat het het Trackpad is…
Lees dit eerst, antwoord dan.
dan zou iPc dat toch netjes vermelden, niet ? 🙂
@anna: Ik had het al gelezen en daarna meteen mijn excuses aangeboden 😉 Ook gelijk verzocht om mijn reactie op jou te verwijderen, met als reden ‘domme opmerking’ 😀
lol, ok dan 🙂 ik zag ook te laat dat je al gereageerd had. waarvoor mijn excuses 🙂
Gonny, in welke zin zegt de bedenker dat zijn metaal in de trackpad is gebruikt ?
cool, no prob 🙂
Ik lees alleen niet waarom Apple het kan gebruiken voor een nieuwe antenne. Heeft het voordeel tegenover de huidige antenne? Beide metalen zijn geleidend volgens mij…
Bestaat niets dat tegen krassen kan, diamanten zijn de enigste die krasvrij blijven maar een diamant kan nog altijd een diamant krassen 🙂
Ik denk dat hij de ipod nano bedoelde. Ik bedoel. Het lijkt net of daar een plastic laagje overheen zit
Jaaa…. laten we met zijn allen gaan gissen waar het bewuste metaal in zit!
En daarmee Apple weer op een magisch voetstuk plaatsen.
Who the f**k cares?
Moet ik me nu ook al gaan verdiepen uit welk materiaal iets gemaakt wordt?
ik denk dat dit ‘m is: de ipod nano in “stainless steel”. Alleen online te koop in de VS:
http://www.apple.com/ipodshuffle/gallery/stainless-steel/
Vind em erg leuk maar ik moet m’n eigen oordopjes kunnen gebruiken… heel erg jammer. Anders had ik em al.
@anna – Excuses, verwarring alom. Het magische product is nog niet onthuld. Cult of Mac wekt de suggestie dat het om een Magic Trackpad ging, maar dat weten we dus nog niet zeker. Ik moest me snel even inlezen (ik heb het artikel niet zelf geschreven), maar heb het nu aangepast.