iOS 4.1 voor iPhone uitgebracht: alle nieuwe functies op een rijtje
Zojuist is iOS 4.1 beschikbaar gekomen voor iedereen. Je kunt de update installeren door op de knop ‘Zoek naar update’ in iTunes te klikken. Door geleidelijke uitrol kan het even duren voordat iedereen de update te zien krijgt. Als de update voor jou nog niet zichtbaar is, wacht dan even een paar minuten en probeer het daarna opnieuw.
Wat is er nieuw in deze versie van het iPhone OS? We zetten alle belangrijke vernieuwingen in dit artikel op een rijtje. Daarnaast zullen er nog allerlei kleine ontdekkingen worden gedaan, die Apple niet officieel heeft aangekondigd.
iOS 4.1 is gratis te installeren op de iPhone 4, iPhone 3GS, iPhone 3G en tweede/derde generatie iPhone iPod touch, maar niet alle functies zullen aanwezig zijn. Zo is HDR-fotografie alleen beschikbaar op de iPhone 4. Ook is iOS 4.1 al standaard voorgeïnstalleerd op de pas aangekondigde iPod touch.
Game Center voor iPhone
Game Center is Apple’s sociale gamesnetwerk waarmee je vrienden kunt uitnodigen, met andere spelers in contact kunt komen en scores kunt uitwisselen. In april 2010 kondigde Apple Game Center aan. Ontwikkelaars hebben er al een tijdje mee kunnen experimenteren maar pas nu het officieel is uitgerold kun je de games gaan spelen die er gebruik van maken. Apple concurreert met Game Center met een aantal soortgelijke diensten, zoals Plus+ en OpenFeint. Vooral de mogelijkheid om multiplayergames te starten met spelers van ongeveer dezelfde sterkte is handig. Ook kun je in Game Center je eigen scores wereldkundig maken en vergelijken met anderen. Via ouderlijk toezicht (Beperkingen) kun je het gebruik van multiplayergames via Game Center blokkeren.
GameCenter zal beschikbaar zijn op de 2e/3e/4e generatie iPod touch, de iPhone 3GS en iPhone 4, maar niet op de iPhone 3G.
High Dynamic Range-fotografie (HDR)
We hebben het al een paar keer uitgelegd op iPhoneclub: de iPhone 4 ondersteunt met iOS 4.1 straks HDR-fotografie. Op de oudere toestellen komt de functie niet beschikbaar, maar er is hoop dankzij een nieuw te lanceren Cydia-tweak en applicaties zoals Pro HDR die gewoon via de App Store te krijgen zijn.
Bij HDR-foto’s in iOS 4.1 neemt de camera voortaan drie foto’s: een is overbelicht, een is onderbelicht en een derde foto is met normale belichting gemaakt. Je ziet daardoor meer detail in gebieden die normaalgesproken te licht of te donker op een foto staan.
Het is niet nodig om elke keer een HDR-foto te maken, want je kunt bij het opstarten van de camera-app handmatig aangeven dat je het wilt gebruiken (door op de HDR-knop te tappen). Ook kun je aangeven of je alleen de HDR-versie van de foto wilt opslaan, of de HDR- en standaardfoto.
HD-video’s uploaden
Op de iPhone 4 of vierde generatie iPod touch kun je vanaf nu HD-video’s uploaden. Dat was voorheen niet mogelijk. Als je een video had geschoten en wilde uploaden naar diensten als YouTube of MobileMe, werd de video automatisch in kwaliteit verlaagd. De enige manier om de video’s in hoge kwaliteit uit je iPhone te krijgen, was door het toestel aan te sluiten op de iTunes en via de desktop de video eraf te halen.
Bij het publiceren van een video naar bijvoorbeeld YouTube krijg je nu een formuliertje te zien. Daarin heb je de keuze of je de video in standaarddefinitie wilt opslaan of in HD-resolutie. Het bestand is dan wel ca. driemaal zo groot.
TV-series huren voor 99 cent
Apple kondigde een week geleden aan dat het huren van tv-programma’s voortaan 99 dollarcent kost. Je kunt dit doen vanaf je iPhone, maar het werkt alleen in de VS, aangezien er in Nederland nog geen films en tv-series via iTunes worden verkocht. Bij het huren van een tv-serie moet je binnen 30 dagen gaan kijken. Zodra je bent begonnen te kijken verloopt de huurtermijn binnen 48 uur. Je hebt dus even de tijd om te pauzeren.
Bij het huren van een tv-serie zul je deze in standaarddefinitie downloaden naar je iPhone. Koop je de tv-serie, dan krijg je de video in standaarddefinitie op je iPhone en in HD-versie op je desktop beschikbaar.
Ping: sociaal muzieknetwerk
Ping is een sociaal muzieknetwerk dat we in een eerder artikel al uitgebreid hebben besproken. Met Ping kun je vrienden en artiesten volgen, kijken welke muziek zij hebben gekocht of leuk vinden. Via de privacy-instellingen kun je precies aangeven welke informatie je met anderen wilt delen. Je collectie schlagermuziek kun je dus buiten Ping houden, terwijl je wel je dance- en pop-nummers met anderen deelt. Gebruikers kunnen ook commentaar geven op de muzieknummers of artiesten die vrienden aanbevelen.
In de instellingen van Ping geef je aan of anderen jou automatisch mogen volgen, of dat je eerst toestemming wilt geven. Je kunt jezelf ook helemaal afschermen van andere gebruikers door je account volledig privé te maken. Ping is bedoeld om nieuwe muziek te ontdekken: je ziet waar je vrienden naar luisteren en blijft op de hoogte wanneer een artiest een nieuw album heeft uitgebracht. Uiteindelijk is Ping natuurlijk ook bedoeld om te zorgen dat je meer (betaalde) muzieknummers bij Apple koopt. In Ping zijn namelijk alleen de nummers en albums te zien die je via iTunes hebt aangeschaft.
Ping is een functie in iTunes op de desktop, maar is ook opgenomen als extra tabblad in de iTunes-applicatie op je iPhone. Alhoewel het niet specifiek gebonden is aan iOS 4.1 willen we het hier nog wel even laten terugkomen, omdat het recent geïntroduceerd is.
FaceTime op basis van e-mailadres
Op de vierde generatie iPod touch is het mogelijk FaceTime te gebruiken, de videochatdienst van Apple. Dit werkt op basis van een e-mailadres. Als je contactpersoon een e-mailadres en een compatibel apparaat heeft (iPhone 4 of 4G iPod touch) kun je FaceTime-gesprekken met elkaar voeren. De verbinding verloopt via Wi-Fi.
Er zijn nog meer vernieuwingen bij FaceTime te vinden: zo kun je FaceTime tegenwoordig opnemen in je telefoonfavorieten. Bij het videochatten heb je nu ook de mogelijkheid om naar landschapsweergave te draaien. Als je gesprekspartner dat ook doet, krijg je een schermvullende weergave. Via ouderlijk toezicht (Beperkingen) kun je het gebruik van FaceTime blokkeren.
Bugfixes en andere kleine veranderingen
In iOS 4.1 zijn diverse kleine verbeteringen gevonden en wanneer iedereen massaal de nieuwe firmware installeert zullen er ongetwijfeld nog meer ontdekt worden. Eén daarvan is bijvoorbeeld de mogelijkheid om spellingscorrectie uit te schakelen. Het uitschakelen van autocorrectie was al eerder mogelijk. Dit is uit te schakelen via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.
Ook heeft Apple in iOS 4.1 een aantal bugs opgelost, zoals problemen met de nabijheidssensor en de Bluetooth-verbinding. Bij de iPhone 3G zouden problemen met traagheid ook moeten zijn opgelost. Het probleem met de nabijheidssensor houdt in, dat de sensor niet herkent wanneer je aan het bellen bent. Daardoor schakelt het scherm niet uit, waardoor de batterij leegraakt en je onbedoeld knoppen activeert met je oor of wang. Wat Bluetooth betreft zal de ondersteuning met iOS 4.1 verder worden uitgebreid met AVRCP-support. Dit houdt in dat je via Bluetooth meer mogelijkheden krijgt om de muziek te bedienen, zoals het skippen, pauzeren en volume wijzigen bij het afspelen van muziek.
iOS 4.1 en jailbreaken
Het iPhone Dev Team heeft gebruikers die geïnteresseerd zijn in het jailbreaken en unlocken van hun iPhone en iPod touch expliciet gewaarschuwd om niet te updaten naar iOS 4.1. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer iOS 4.1 te jailbreaken zal en of de bijbehorende modemfirmware-update (baseband) überhaubt te unlocken zal zijn. Gebruikers die de SHSH-gegevens (een unieke handtekening voor een iDevice voor een bepaalde firmwareversie) van een eerdere firmware op hebben geslagen zullen altijd naar deze versie kunnen downgraden en eventueel jailbreaken. Het downgraden van de modemfirmware (baseband) om vervolgens te unlocken is niet mogelijk.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 372 reacties